Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars

Autores
Pieroni, Victoria; Gugole Ottaviano, María Fernanda; Sosa, Miriam; Gabilondo, Julieta; Budde, Claudio Olaf; Colletti, Analia Cecilia; Denoya, Gabriela Inés; Polenta, Gustavo Alberto; Bustamante, Claudia; Müller, Gabriela; Pachado, José; Andres, Silvina; Cardinal, Paula; Rodríguez, Graciela; Garitta, Lorena Verónica
Año de publicación
2023
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión aceptada
Descripción
Background. The suitability of commercial peaches for minimal processing (MP) is limited, mainly due to shortened shelf-life. Gamma irradiation has emerged in MP fruits as a promising technology. This study aimed to investigate the effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of MP peaches from two cultivars – ‘Forastero’ (FT) and ‘Ruby Prince’ (RP) – and evaluate the relationship between both profiles. MP peaches were packaged and divided into two groups: one without additional treatment (K) and the other subjected to gamma irradiation (1.0 kGy, I- irradiation treatment), making a total of four samples (FTK, FTI, RPK and RPI). The sensory profile was carried out by an assessor panel. Metabolite analysis was accomplished by gas chromatography–mass spectrometry. Results. Irradiation significantly affected color, homogeneity, peach aroma, total flavor intensity, peach flavor, sweetness and juiciness in FT, increasing their intensities. In the RP cultivar, irradiation increased brightness, total aroma intensity, peach aroma, and flavor and texture descriptors. Regarding metabolites, only malic acid and sucrose increased their concentrations in the irradiated samples. Partial least squares showed that sucrose was mainly correlated with sweet, total aroma intensity and peach flavors, and linked with FTI sample. Bitter along with peach aroma and total intensity flavor were associated with RPI sample. Conclusion. The applied dose accelerated the ripening process of the peach. The study highlights the importance of complementing sensory analysis with metabolomics tools to optimize fruit quality in minimally processed peaches.
EEA San Pedro
Fil: Pieroni, Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Pieroni, Victoria. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina
Fil: Gugole Ottaviano, Fernanda. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); Argentina
Fil: Gugole Ottaviano, Fernanda. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina
Fil: Sosa, Miriam. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Sosa, Miriam. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina
Fil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Budde, Claudio Olaf. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Colletti, Analía Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Colletti, Analía Cecilia. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina
Fil: Denoya, Gabriela Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina
Fil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina
Fil: Bustamante, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Bustamante, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Rosario. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos (CEFOBI); Argentina
Fil: Müller, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Müller, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Rosario. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos (CEFOBI); Argentina
Fil: Pachado, José. Comisión Nacional de Energía Atómica (CNEA). Gerencia Aplicaciones Tecnológicas de Radiaciones; Argentina
Fil: Andres, Silvina C. Comisión Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA), CONICET-CICPBA-Fac.Cs.Exactas.UNLP; Argentina
Fil: Andres, Silvina C. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC). Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA). CONICET-CICPBA-Fac. Cs. Exactas UNLP; Argentina
Fil: Andres, Silvina C. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA). CONICET-CICPBA- Fac. Cs. Exactas UNLP, La Plata; Argentina
Fil: Cardinal, Paula. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); Argentina
Fil: Cardinal, Paula. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina
Fil: Rodríguez, Graciela. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); Argentina
Fil: Rodríguez, Graciela. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina
Fil: Garitta, Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Garitta, Lorena. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina
Fuente
Journal of the Science of Food and Agriculture 103 : 12712. (2023)
Materia
Durazno
Prunus persica
Frutas de Hueso
Irradiación Gamma
Alimentos Mínimamente Procesados
Metabolómica
Peaches
Stone Fruits
Gamma Irradiation
Minimally Processed Foods
Metabolomics
Panel Sensorial Entrenado
Cromatografía de Gases acoplada a Espectrometría de Masas
Variedad Forastero [Durazno]
Variedad Ruby Prince [Durazno]
Trained Sensory Panel
GC/MS
Gas Chromatography–Mass Spectrometry
Variety Forastero [Peach Variety]
Variety Ruby Prince [Peach Variety]
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/14734

id INTADig_5b97cf5b49b9adee99b537695b2dac34
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/14734
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivarsPieroni, VictoriaGugole Ottaviano, María FernandaSosa, MiriamGabilondo, JulietaBudde, Claudio OlafColletti, Analia CeciliaDenoya, Gabriela InésPolenta, Gustavo AlbertoBustamante, ClaudiaMüller, GabrielaPachado, JoséAndres, SilvinaCardinal, PaulaRodríguez, GracielaGaritta, Lorena VerónicaDuraznoPrunus persicaFrutas de HuesoIrradiación GammaAlimentos Mínimamente ProcesadosMetabolómicaPeachesStone FruitsGamma IrradiationMinimally Processed FoodsMetabolomicsPanel Sensorial EntrenadoCromatografía de Gases acoplada a Espectrometría de MasasVariedad Forastero [Durazno]Variedad Ruby Prince [Durazno]Trained Sensory PanelGC/MSGas Chromatography–Mass SpectrometryVariety Forastero [Peach Variety]Variety Ruby Prince [Peach Variety]Background. The suitability of commercial peaches for minimal processing (MP) is limited, mainly due to shortened shelf-life. Gamma irradiation has emerged in MP fruits as a promising technology. This study aimed to investigate the effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of MP peaches from two cultivars – ‘Forastero’ (FT) and ‘Ruby Prince’ (RP) – and evaluate the relationship between both profiles. MP peaches were packaged and divided into two groups: one without additional treatment (K) and the other subjected to gamma irradiation (1.0 kGy, I- irradiation treatment), making a total of four samples (FTK, FTI, RPK and RPI). The sensory profile was carried out by an assessor panel. Metabolite analysis was accomplished by gas chromatography–mass spectrometry. Results. Irradiation significantly affected color, homogeneity, peach aroma, total flavor intensity, peach flavor, sweetness and juiciness in FT, increasing their intensities. In the RP cultivar, irradiation increased brightness, total aroma intensity, peach aroma, and flavor and texture descriptors. Regarding metabolites, only malic acid and sucrose increased their concentrations in the irradiated samples. Partial least squares showed that sucrose was mainly correlated with sweet, total aroma intensity and peach flavors, and linked with FTI sample. Bitter along with peach aroma and total intensity flavor were associated with RPI sample. Conclusion. The applied dose accelerated the ripening process of the peach. The study highlights the importance of complementing sensory analysis with metabolomics tools to optimize fruit quality in minimally processed peaches.EEA San PedroFil: Pieroni, Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Pieroni, Victoria. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); ArgentinaFil: Gugole Ottaviano, Fernanda. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); ArgentinaFil: Gugole Ottaviano, Fernanda. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); ArgentinaFil: Sosa, Miriam. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Sosa, Miriam. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); ArgentinaFil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; ArgentinaFil: Budde, Claudio Olaf. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; ArgentinaFil: Colletti, Analía Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Colletti, Analía Cecilia. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; ArgentinaFil: Denoya, Gabriela Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; ArgentinaFil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; ArgentinaFil: Bustamante, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Bustamante, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Rosario. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos (CEFOBI); ArgentinaFil: Müller, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Müller, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Rosario. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos (CEFOBI); ArgentinaFil: Pachado, José. Comisión Nacional de Energía Atómica (CNEA). Gerencia Aplicaciones Tecnológicas de Radiaciones; ArgentinaFil: Andres, Silvina C. Comisión Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA), CONICET-CICPBA-Fac.Cs.Exactas.UNLP; ArgentinaFil: Andres, Silvina C. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC). Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA). CONICET-CICPBA-Fac. Cs. Exactas UNLP; ArgentinaFil: Andres, Silvina C. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA). CONICET-CICPBA- Fac. Cs. Exactas UNLP, La Plata; ArgentinaFil: Cardinal, Paula. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); ArgentinaFil: Cardinal, Paula. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); ArgentinaFil: Rodríguez, Graciela. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); ArgentinaFil: Rodríguez, Graciela. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); ArgentinaFil: Garitta, Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Garitta, Lorena. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); ArgentinaWileyinfo:eu-repo/date/embargoEnd/2024-07-122023-07-12T12:26:50Z2023-07-12T12:26:50Z2023-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/14734https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.127121097-0010https://doi.org/10.1002/jsfa.12712Journal of the Science of Food and Agriculture 103 : 12712. (2023)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:46:00Zoai:localhost:20.500.12123/14734instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:46:00.705INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars
title Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars
spellingShingle Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars
Pieroni, Victoria
Durazno
Prunus persica
Frutas de Hueso
Irradiación Gamma
Alimentos Mínimamente Procesados
Metabolómica
Peaches
Stone Fruits
Gamma Irradiation
Minimally Processed Foods
Metabolomics
Panel Sensorial Entrenado
Cromatografía de Gases acoplada a Espectrometría de Masas
Variedad Forastero [Durazno]
Variedad Ruby Prince [Durazno]
Trained Sensory Panel
GC/MS
Gas Chromatography–Mass Spectrometry
Variety Forastero [Peach Variety]
Variety Ruby Prince [Peach Variety]
title_short Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars
title_full Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars
title_fullStr Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars
title_full_unstemmed Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars
title_sort Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars
dc.creator.none.fl_str_mv Pieroni, Victoria
Gugole Ottaviano, María Fernanda
Sosa, Miriam
Gabilondo, Julieta
Budde, Claudio Olaf
Colletti, Analia Cecilia
Denoya, Gabriela Inés
Polenta, Gustavo Alberto
Bustamante, Claudia
Müller, Gabriela
Pachado, José
Andres, Silvina
Cardinal, Paula
Rodríguez, Graciela
Garitta, Lorena Verónica
author Pieroni, Victoria
author_facet Pieroni, Victoria
Gugole Ottaviano, María Fernanda
Sosa, Miriam
Gabilondo, Julieta
Budde, Claudio Olaf
Colletti, Analia Cecilia
Denoya, Gabriela Inés
Polenta, Gustavo Alberto
Bustamante, Claudia
Müller, Gabriela
Pachado, José
Andres, Silvina
Cardinal, Paula
Rodríguez, Graciela
Garitta, Lorena Verónica
author_role author
author2 Gugole Ottaviano, María Fernanda
Sosa, Miriam
Gabilondo, Julieta
Budde, Claudio Olaf
Colletti, Analia Cecilia
Denoya, Gabriela Inés
Polenta, Gustavo Alberto
Bustamante, Claudia
Müller, Gabriela
Pachado, José
Andres, Silvina
Cardinal, Paula
Rodríguez, Graciela
Garitta, Lorena Verónica
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Durazno
Prunus persica
Frutas de Hueso
Irradiación Gamma
Alimentos Mínimamente Procesados
Metabolómica
Peaches
Stone Fruits
Gamma Irradiation
Minimally Processed Foods
Metabolomics
Panel Sensorial Entrenado
Cromatografía de Gases acoplada a Espectrometría de Masas
Variedad Forastero [Durazno]
Variedad Ruby Prince [Durazno]
Trained Sensory Panel
GC/MS
Gas Chromatography–Mass Spectrometry
Variety Forastero [Peach Variety]
Variety Ruby Prince [Peach Variety]
topic Durazno
Prunus persica
Frutas de Hueso
Irradiación Gamma
Alimentos Mínimamente Procesados
Metabolómica
Peaches
Stone Fruits
Gamma Irradiation
Minimally Processed Foods
Metabolomics
Panel Sensorial Entrenado
Cromatografía de Gases acoplada a Espectrometría de Masas
Variedad Forastero [Durazno]
Variedad Ruby Prince [Durazno]
Trained Sensory Panel
GC/MS
Gas Chromatography–Mass Spectrometry
Variety Forastero [Peach Variety]
Variety Ruby Prince [Peach Variety]
dc.description.none.fl_txt_mv Background. The suitability of commercial peaches for minimal processing (MP) is limited, mainly due to shortened shelf-life. Gamma irradiation has emerged in MP fruits as a promising technology. This study aimed to investigate the effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of MP peaches from two cultivars – ‘Forastero’ (FT) and ‘Ruby Prince’ (RP) – and evaluate the relationship between both profiles. MP peaches were packaged and divided into two groups: one without additional treatment (K) and the other subjected to gamma irradiation (1.0 kGy, I- irradiation treatment), making a total of four samples (FTK, FTI, RPK and RPI). The sensory profile was carried out by an assessor panel. Metabolite analysis was accomplished by gas chromatography–mass spectrometry. Results. Irradiation significantly affected color, homogeneity, peach aroma, total flavor intensity, peach flavor, sweetness and juiciness in FT, increasing their intensities. In the RP cultivar, irradiation increased brightness, total aroma intensity, peach aroma, and flavor and texture descriptors. Regarding metabolites, only malic acid and sucrose increased their concentrations in the irradiated samples. Partial least squares showed that sucrose was mainly correlated with sweet, total aroma intensity and peach flavors, and linked with FTI sample. Bitter along with peach aroma and total intensity flavor were associated with RPI sample. Conclusion. The applied dose accelerated the ripening process of the peach. The study highlights the importance of complementing sensory analysis with metabolomics tools to optimize fruit quality in minimally processed peaches.
EEA San Pedro
Fil: Pieroni, Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Pieroni, Victoria. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina
Fil: Gugole Ottaviano, Fernanda. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); Argentina
Fil: Gugole Ottaviano, Fernanda. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina
Fil: Sosa, Miriam. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Sosa, Miriam. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina
Fil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Budde, Claudio Olaf. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Colletti, Analía Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Colletti, Analía Cecilia. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina
Fil: Denoya, Gabriela Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina
Fil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina
Fil: Bustamante, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Bustamante, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Rosario. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos (CEFOBI); Argentina
Fil: Müller, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Müller, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Rosario. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos (CEFOBI); Argentina
Fil: Pachado, José. Comisión Nacional de Energía Atómica (CNEA). Gerencia Aplicaciones Tecnológicas de Radiaciones; Argentina
Fil: Andres, Silvina C. Comisión Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA), CONICET-CICPBA-Fac.Cs.Exactas.UNLP; Argentina
Fil: Andres, Silvina C. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC). Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA). CONICET-CICPBA-Fac. Cs. Exactas UNLP; Argentina
Fil: Andres, Silvina C. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA). CONICET-CICPBA- Fac. Cs. Exactas UNLP, La Plata; Argentina
Fil: Cardinal, Paula. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); Argentina
Fil: Cardinal, Paula. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina
Fil: Rodríguez, Graciela. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); Argentina
Fil: Rodríguez, Graciela. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina
Fil: Garitta, Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Garitta, Lorena. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina
description Background. The suitability of commercial peaches for minimal processing (MP) is limited, mainly due to shortened shelf-life. Gamma irradiation has emerged in MP fruits as a promising technology. This study aimed to investigate the effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of MP peaches from two cultivars – ‘Forastero’ (FT) and ‘Ruby Prince’ (RP) – and evaluate the relationship between both profiles. MP peaches were packaged and divided into two groups: one without additional treatment (K) and the other subjected to gamma irradiation (1.0 kGy, I- irradiation treatment), making a total of four samples (FTK, FTI, RPK and RPI). The sensory profile was carried out by an assessor panel. Metabolite analysis was accomplished by gas chromatography–mass spectrometry. Results. Irradiation significantly affected color, homogeneity, peach aroma, total flavor intensity, peach flavor, sweetness and juiciness in FT, increasing their intensities. In the RP cultivar, irradiation increased brightness, total aroma intensity, peach aroma, and flavor and texture descriptors. Regarding metabolites, only malic acid and sucrose increased their concentrations in the irradiated samples. Partial least squares showed that sucrose was mainly correlated with sweet, total aroma intensity and peach flavors, and linked with FTI sample. Bitter along with peach aroma and total intensity flavor were associated with RPI sample. Conclusion. The applied dose accelerated the ripening process of the peach. The study highlights the importance of complementing sensory analysis with metabolomics tools to optimize fruit quality in minimally processed peaches.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-07-12T12:26:50Z
2023-07-12T12:26:50Z
2023-05
info:eu-repo/date/embargoEnd/2024-07-12
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/acceptedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str acceptedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/14734
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.12712
1097-0010
https://doi.org/10.1002/jsfa.12712
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/14734
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.12712
https://doi.org/10.1002/jsfa.12712
identifier_str_mv 1097-0010
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv restrictedAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Wiley
publisher.none.fl_str_mv Wiley
dc.source.none.fl_str_mv Journal of the Science of Food and Agriculture 103 : 12712. (2023)
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1844619176752185344
score 12.559606