Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars
- Autores
- Pieroni, Victoria; Gugole Ottaviano, María Fernanda; Sosa, Miriam; Gabilondo, Julieta; Budde, Claudio Olaf; Colletti, Analia Cecilia; Denoya, Gabriela Inés; Polenta, Gustavo Alberto; Bustamante, Claudia; Müller, Gabriela; Pachado, José; Andres, Silvina; Cardinal, Paula; Rodríguez, Graciela; Garitta, Lorena Verónica
- Año de publicación
- 2023
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión aceptada
- Descripción
- Background. The suitability of commercial peaches for minimal processing (MP) is limited, mainly due to shortened shelf-life. Gamma irradiation has emerged in MP fruits as a promising technology. This study aimed to investigate the effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of MP peaches from two cultivars – ‘Forastero’ (FT) and ‘Ruby Prince’ (RP) – and evaluate the relationship between both profiles. MP peaches were packaged and divided into two groups: one without additional treatment (K) and the other subjected to gamma irradiation (1.0 kGy, I- irradiation treatment), making a total of four samples (FTK, FTI, RPK and RPI). The sensory profile was carried out by an assessor panel. Metabolite analysis was accomplished by gas chromatography–mass spectrometry. Results. Irradiation significantly affected color, homogeneity, peach aroma, total flavor intensity, peach flavor, sweetness and juiciness in FT, increasing their intensities. In the RP cultivar, irradiation increased brightness, total aroma intensity, peach aroma, and flavor and texture descriptors. Regarding metabolites, only malic acid and sucrose increased their concentrations in the irradiated samples. Partial least squares showed that sucrose was mainly correlated with sweet, total aroma intensity and peach flavors, and linked with FTI sample. Bitter along with peach aroma and total intensity flavor were associated with RPI sample. Conclusion. The applied dose accelerated the ripening process of the peach. The study highlights the importance of complementing sensory analysis with metabolomics tools to optimize fruit quality in minimally processed peaches.
EEA San Pedro
Fil: Pieroni, Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Pieroni, Victoria. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina
Fil: Gugole Ottaviano, Fernanda. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); Argentina
Fil: Gugole Ottaviano, Fernanda. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina
Fil: Sosa, Miriam. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Sosa, Miriam. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina
Fil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Budde, Claudio Olaf. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Colletti, Analía Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Colletti, Analía Cecilia. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina
Fil: Denoya, Gabriela Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina
Fil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina
Fil: Bustamante, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Bustamante, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Rosario. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos (CEFOBI); Argentina
Fil: Müller, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Müller, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Rosario. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos (CEFOBI); Argentina
Fil: Pachado, José. Comisión Nacional de Energía Atómica (CNEA). Gerencia Aplicaciones Tecnológicas de Radiaciones; Argentina
Fil: Andres, Silvina C. Comisión Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA), CONICET-CICPBA-Fac.Cs.Exactas.UNLP; Argentina
Fil: Andres, Silvina C. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC). Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA). CONICET-CICPBA-Fac. Cs. Exactas UNLP; Argentina
Fil: Andres, Silvina C. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA). CONICET-CICPBA- Fac. Cs. Exactas UNLP, La Plata; Argentina
Fil: Cardinal, Paula. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); Argentina
Fil: Cardinal, Paula. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina
Fil: Rodríguez, Graciela. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); Argentina
Fil: Rodríguez, Graciela. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina
Fil: Garitta, Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Garitta, Lorena. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina - Fuente
- Journal of the Science of Food and Agriculture 103 : 12712. (2023)
- Materia
-
Durazno
Prunus persica
Frutas de Hueso
Irradiación Gamma
Alimentos Mínimamente Procesados
Metabolómica
Peaches
Stone Fruits
Gamma Irradiation
Minimally Processed Foods
Metabolomics
Panel Sensorial Entrenado
Cromatografía de Gases acoplada a Espectrometría de Masas
Variedad Forastero [Durazno]
Variedad Ruby Prince [Durazno]
Trained Sensory Panel
GC/MS
Gas Chromatography–Mass Spectrometry
Variety Forastero [Peach Variety]
Variety Ruby Prince [Peach Variety] - Nivel de accesibilidad
- acceso restringido
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/14734
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_5b97cf5b49b9adee99b537695b2dac34 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/14734 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivarsPieroni, VictoriaGugole Ottaviano, María FernandaSosa, MiriamGabilondo, JulietaBudde, Claudio OlafColletti, Analia CeciliaDenoya, Gabriela InésPolenta, Gustavo AlbertoBustamante, ClaudiaMüller, GabrielaPachado, JoséAndres, SilvinaCardinal, PaulaRodríguez, GracielaGaritta, Lorena VerónicaDuraznoPrunus persicaFrutas de HuesoIrradiación GammaAlimentos Mínimamente ProcesadosMetabolómicaPeachesStone FruitsGamma IrradiationMinimally Processed FoodsMetabolomicsPanel Sensorial EntrenadoCromatografía de Gases acoplada a Espectrometría de MasasVariedad Forastero [Durazno]Variedad Ruby Prince [Durazno]Trained Sensory PanelGC/MSGas Chromatography–Mass SpectrometryVariety Forastero [Peach Variety]Variety Ruby Prince [Peach Variety]Background. The suitability of commercial peaches for minimal processing (MP) is limited, mainly due to shortened shelf-life. Gamma irradiation has emerged in MP fruits as a promising technology. This study aimed to investigate the effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of MP peaches from two cultivars – ‘Forastero’ (FT) and ‘Ruby Prince’ (RP) – and evaluate the relationship between both profiles. MP peaches were packaged and divided into two groups: one without additional treatment (K) and the other subjected to gamma irradiation (1.0 kGy, I- irradiation treatment), making a total of four samples (FTK, FTI, RPK and RPI). The sensory profile was carried out by an assessor panel. Metabolite analysis was accomplished by gas chromatography–mass spectrometry. Results. Irradiation significantly affected color, homogeneity, peach aroma, total flavor intensity, peach flavor, sweetness and juiciness in FT, increasing their intensities. In the RP cultivar, irradiation increased brightness, total aroma intensity, peach aroma, and flavor and texture descriptors. Regarding metabolites, only malic acid and sucrose increased their concentrations in the irradiated samples. Partial least squares showed that sucrose was mainly correlated with sweet, total aroma intensity and peach flavors, and linked with FTI sample. Bitter along with peach aroma and total intensity flavor were associated with RPI sample. Conclusion. The applied dose accelerated the ripening process of the peach. The study highlights the importance of complementing sensory analysis with metabolomics tools to optimize fruit quality in minimally processed peaches.EEA San PedroFil: Pieroni, Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Pieroni, Victoria. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); ArgentinaFil: Gugole Ottaviano, Fernanda. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); ArgentinaFil: Gugole Ottaviano, Fernanda. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); ArgentinaFil: Sosa, Miriam. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Sosa, Miriam. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); ArgentinaFil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; ArgentinaFil: Budde, Claudio Olaf. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; ArgentinaFil: Colletti, Analía Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Colletti, Analía Cecilia. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; ArgentinaFil: Denoya, Gabriela Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; ArgentinaFil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; ArgentinaFil: Bustamante, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Bustamante, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Rosario. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos (CEFOBI); ArgentinaFil: Müller, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Müller, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Rosario. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos (CEFOBI); ArgentinaFil: Pachado, José. Comisión Nacional de Energía Atómica (CNEA). Gerencia Aplicaciones Tecnológicas de Radiaciones; ArgentinaFil: Andres, Silvina C. Comisión Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA), CONICET-CICPBA-Fac.Cs.Exactas.UNLP; ArgentinaFil: Andres, Silvina C. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC). Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA). CONICET-CICPBA-Fac. Cs. Exactas UNLP; ArgentinaFil: Andres, Silvina C. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA). CONICET-CICPBA- Fac. Cs. Exactas UNLP, La Plata; ArgentinaFil: Cardinal, Paula. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); ArgentinaFil: Cardinal, Paula. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); ArgentinaFil: Rodríguez, Graciela. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); ArgentinaFil: Rodríguez, Graciela. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); ArgentinaFil: Garitta, Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Garitta, Lorena. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); ArgentinaWileyinfo:eu-repo/date/embargoEnd/2024-07-122023-07-12T12:26:50Z2023-07-12T12:26:50Z2023-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/14734https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.127121097-0010https://doi.org/10.1002/jsfa.12712Journal of the Science of Food and Agriculture 103 : 12712. (2023)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:46:00Zoai:localhost:20.500.12123/14734instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:46:00.705INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars |
title |
Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars |
spellingShingle |
Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars Pieroni, Victoria Durazno Prunus persica Frutas de Hueso Irradiación Gamma Alimentos Mínimamente Procesados Metabolómica Peaches Stone Fruits Gamma Irradiation Minimally Processed Foods Metabolomics Panel Sensorial Entrenado Cromatografía de Gases acoplada a Espectrometría de Masas Variedad Forastero [Durazno] Variedad Ruby Prince [Durazno] Trained Sensory Panel GC/MS Gas Chromatography–Mass Spectrometry Variety Forastero [Peach Variety] Variety Ruby Prince [Peach Variety] |
title_short |
Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars |
title_full |
Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars |
title_fullStr |
Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars |
title_full_unstemmed |
Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars |
title_sort |
Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Pieroni, Victoria Gugole Ottaviano, María Fernanda Sosa, Miriam Gabilondo, Julieta Budde, Claudio Olaf Colletti, Analia Cecilia Denoya, Gabriela Inés Polenta, Gustavo Alberto Bustamante, Claudia Müller, Gabriela Pachado, José Andres, Silvina Cardinal, Paula Rodríguez, Graciela Garitta, Lorena Verónica |
author |
Pieroni, Victoria |
author_facet |
Pieroni, Victoria Gugole Ottaviano, María Fernanda Sosa, Miriam Gabilondo, Julieta Budde, Claudio Olaf Colletti, Analia Cecilia Denoya, Gabriela Inés Polenta, Gustavo Alberto Bustamante, Claudia Müller, Gabriela Pachado, José Andres, Silvina Cardinal, Paula Rodríguez, Graciela Garitta, Lorena Verónica |
author_role |
author |
author2 |
Gugole Ottaviano, María Fernanda Sosa, Miriam Gabilondo, Julieta Budde, Claudio Olaf Colletti, Analia Cecilia Denoya, Gabriela Inés Polenta, Gustavo Alberto Bustamante, Claudia Müller, Gabriela Pachado, José Andres, Silvina Cardinal, Paula Rodríguez, Graciela Garitta, Lorena Verónica |
author2_role |
author author author author author author author author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Durazno Prunus persica Frutas de Hueso Irradiación Gamma Alimentos Mínimamente Procesados Metabolómica Peaches Stone Fruits Gamma Irradiation Minimally Processed Foods Metabolomics Panel Sensorial Entrenado Cromatografía de Gases acoplada a Espectrometría de Masas Variedad Forastero [Durazno] Variedad Ruby Prince [Durazno] Trained Sensory Panel GC/MS Gas Chromatography–Mass Spectrometry Variety Forastero [Peach Variety] Variety Ruby Prince [Peach Variety] |
topic |
Durazno Prunus persica Frutas de Hueso Irradiación Gamma Alimentos Mínimamente Procesados Metabolómica Peaches Stone Fruits Gamma Irradiation Minimally Processed Foods Metabolomics Panel Sensorial Entrenado Cromatografía de Gases acoplada a Espectrometría de Masas Variedad Forastero [Durazno] Variedad Ruby Prince [Durazno] Trained Sensory Panel GC/MS Gas Chromatography–Mass Spectrometry Variety Forastero [Peach Variety] Variety Ruby Prince [Peach Variety] |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Background. The suitability of commercial peaches for minimal processing (MP) is limited, mainly due to shortened shelf-life. Gamma irradiation has emerged in MP fruits as a promising technology. This study aimed to investigate the effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of MP peaches from two cultivars – ‘Forastero’ (FT) and ‘Ruby Prince’ (RP) – and evaluate the relationship between both profiles. MP peaches were packaged and divided into two groups: one without additional treatment (K) and the other subjected to gamma irradiation (1.0 kGy, I- irradiation treatment), making a total of four samples (FTK, FTI, RPK and RPI). The sensory profile was carried out by an assessor panel. Metabolite analysis was accomplished by gas chromatography–mass spectrometry. Results. Irradiation significantly affected color, homogeneity, peach aroma, total flavor intensity, peach flavor, sweetness and juiciness in FT, increasing their intensities. In the RP cultivar, irradiation increased brightness, total aroma intensity, peach aroma, and flavor and texture descriptors. Regarding metabolites, only malic acid and sucrose increased their concentrations in the irradiated samples. Partial least squares showed that sucrose was mainly correlated with sweet, total aroma intensity and peach flavors, and linked with FTI sample. Bitter along with peach aroma and total intensity flavor were associated with RPI sample. Conclusion. The applied dose accelerated the ripening process of the peach. The study highlights the importance of complementing sensory analysis with metabolomics tools to optimize fruit quality in minimally processed peaches. EEA San Pedro Fil: Pieroni, Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Pieroni, Victoria. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina Fil: Gugole Ottaviano, Fernanda. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); Argentina Fil: Gugole Ottaviano, Fernanda. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina Fil: Sosa, Miriam. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Sosa, Miriam. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina Fil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina Fil: Budde, Claudio Olaf. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina Fil: Colletti, Analía Cecilia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina Fil: Colletti, Analía Cecilia. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina Fil: Denoya, Gabriela Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina Fil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina Fil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina Fil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina Fil: Bustamante, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Bustamante, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Rosario. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos (CEFOBI); Argentina Fil: Müller, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Müller, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Rosario. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos (CEFOBI); Argentina Fil: Pachado, José. Comisión Nacional de Energía Atómica (CNEA). Gerencia Aplicaciones Tecnológicas de Radiaciones; Argentina Fil: Andres, Silvina C. Comisión Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA), CONICET-CICPBA-Fac.Cs.Exactas.UNLP; Argentina Fil: Andres, Silvina C. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC). Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA). CONICET-CICPBA-Fac. Cs. Exactas UNLP; Argentina Fil: Andres, Silvina C. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos (CIDCA). CONICET-CICPBA- Fac. Cs. Exactas UNLP, La Plata; Argentina Fil: Cardinal, Paula. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); Argentina Fil: Cardinal, Paula. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina Fil: Rodríguez, Graciela. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires (CIC); Argentina Fil: Rodríguez, Graciela. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina Fil: Garitta, Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Garitta, Lorena. Comisión de Investigaciones Científicas de la provincia de Buenos Aires. Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria (CIC-ISETA); Argentina |
description |
Background. The suitability of commercial peaches for minimal processing (MP) is limited, mainly due to shortened shelf-life. Gamma irradiation has emerged in MP fruits as a promising technology. This study aimed to investigate the effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of MP peaches from two cultivars – ‘Forastero’ (FT) and ‘Ruby Prince’ (RP) – and evaluate the relationship between both profiles. MP peaches were packaged and divided into two groups: one without additional treatment (K) and the other subjected to gamma irradiation (1.0 kGy, I- irradiation treatment), making a total of four samples (FTK, FTI, RPK and RPI). The sensory profile was carried out by an assessor panel. Metabolite analysis was accomplished by gas chromatography–mass spectrometry. Results. Irradiation significantly affected color, homogeneity, peach aroma, total flavor intensity, peach flavor, sweetness and juiciness in FT, increasing their intensities. In the RP cultivar, irradiation increased brightness, total aroma intensity, peach aroma, and flavor and texture descriptors. Regarding metabolites, only malic acid and sucrose increased their concentrations in the irradiated samples. Partial least squares showed that sucrose was mainly correlated with sweet, total aroma intensity and peach flavors, and linked with FTI sample. Bitter along with peach aroma and total intensity flavor were associated with RPI sample. Conclusion. The applied dose accelerated the ripening process of the peach. The study highlights the importance of complementing sensory analysis with metabolomics tools to optimize fruit quality in minimally processed peaches. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-07-12T12:26:50Z 2023-07-12T12:26:50Z 2023-05 info:eu-repo/date/embargoEnd/2024-07-12 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
acceptedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/14734 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.12712 1097-0010 https://doi.org/10.1002/jsfa.12712 |
url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/14734 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.12712 https://doi.org/10.1002/jsfa.12712 |
identifier_str_mv |
1097-0010 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
eu_rights_str_mv |
restrictedAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Wiley |
publisher.none.fl_str_mv |
Wiley |
dc.source.none.fl_str_mv |
Journal of the Science of Food and Agriculture 103 : 12712. (2023) reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1844619176752185344 |
score |
12.559606 |