Influencia del estado de madurez a cosecha sobre la calidad de semillas de alfalfa (Medicago sativa L.)

Autores
Renzi Pugni, Juan Pablo; Lasa, Juan Cruz; Cantamutto, Miguel Angel
Año de publicación
2011
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
La alfalfa (Medicago sativa L.) recién cosechada presenta dormición física debida a la dureza de sus tegumentos que puede afectar la producción de forraje en el primer año de implantación. Aunque se conoce que la temperatura y la humedad durante la fructificación son factores exógenos asociados a la dureza, se desconoce el efecto del grado de madurez a cosecha sobre la calidad de las semillas de alfalfa. Se recolectaron vainas en diferentes estados de madurez al inicio y en el fin de la fructificación de lotes comerciales de multiplicación de semilla de alfalfa del Valle Bonaerense del Río Colorado (VBRC). Al finalizar la estación de crecimiento, se realizaron pruebas de calidad, incluyendo la dureza de semilla. La cosecha a partir de vainas amarillas produjo los mayores valores de poder germinativo (plántulas normales + semillas duras). La recolección en vainas verdes aumentó el porcentaje de semillas muertas y plántulas anormales. Se observaron altos valores de dureza asociados a la cosecha con vainas amarillas que bajaron con la recolección en el estado de vainas marrones. Las vainas marrones del tercio superior del canopeo originaron semillas más duras que la de los estratos inferiores, posiblemente porque estas últimas estuvieron expuestas a un mayor período con fluctuaciones ambientales que habrían acelerado la pérdida de la dureza por envejecimiento.
Alfalfa (Medicago sativa L.) seed recently harvested have high physical dormancy (hard seeds), which can affect forage production in the first year of establishment. Although it is know that the temperature, air moisture and water stress are exogenous factors associated with the hard seed, there are few information about the effects of harvest maturity stages on germination and physical dormancy of alfalfa. The study was conducted on commercial lots of alfalfa seed multiplication of the Colorado River Valley Bonaerense (VBRC). The pods were hand harvested at different maturity stages at the beginning and end of the fructification period. At the end of the growing season, seed were evaluated for germination and dormancy. The yellow pods stage harvest yields seeds with the highest germination (normal seedlings + hard seeds). Seeds obtained with the harvest of green pods showed a high proportion of mortality and abnormal seedlings. The harvest at yellow pods stage produced the higher physical dormancy, which decreased at the brown pods stage. The seed from brown pods of the upper canopy layer showed higher physical dormancy than the lower canopy layer. It could be addressed to a longer period exposition to environmental fluctuations that would have accelerated the lost of dormancy due by aging.
EEA Hilario Ascasubi
Fil: Renzi Pugni, Juan Pablo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Hilario Ascasubi; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Agronomía; Argentina
Fil: Lasa, Juan Cruz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Hilario Ascasubi; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Agronomía; Argentina
Fil: Cantamutto, Miguel Angel. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Agronomía; Argentina
Fuente
RIA 37 (3) : 261-267 (diciembre 2011)
Materia
Medicago Sativa
Semillas
Calidad
Etapas de Desarrollo de la Planta
Madurez
Dormición
Seed
Quality
Plant Developmental Stages
Maturity
Dormancy
Alfalfa
Lucerne
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
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Alfalfa (Medicago sativa L.) seed recently harvested have high physical dormancy (hard seeds), which can affect forage production in the first year of establishment. Although it is know that the temperature, air moisture and water stress are exogenous factors associated with the hard seed, there are few information about the effects of harvest maturity stages on germination and physical dormancy of alfalfa. The study was conducted on commercial lots of alfalfa seed multiplication of the Colorado River Valley Bonaerense (VBRC). The pods were hand harvested at different maturity stages at the beginning and end of the fructification period. At the end of the growing season, seed were evaluated for germination and dormancy. The yellow pods stage harvest yields seeds with the highest germination (normal seedlings + hard seeds). Seeds obtained with the harvest of green pods showed a high proportion of mortality and abnormal seedlings. The harvest at yellow pods stage produced the higher physical dormancy, which decreased at the brown pods stage. The seed from brown pods of the upper canopy layer showed higher physical dormancy than the lower canopy layer. It could be addressed to a longer period exposition to environmental fluctuations that would have accelerated the lost of dormancy due by aging.
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