Oil quality characterization of the Arauco variety from the main olive growing areas of Mendoza (Argentina)
- Autores
- Banco, Adriana Pamela; Puertas, Carlos Marcelo; Trentacoste, Eduardo Rafael; Monasterio, Romina Paula
- Año de publicación
- 2021
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- ‘Arauco’ forms part of the over two thousand olives (Olea europaea L.) varieties identified worldwide with the peculiarity of being the only recognized variety from Argentina. In this work, the fruit and oil characteristics from the ‘Arauco’ variety cultivated in the three main olive growing zones of Mendoza province (Argentina) were evaluated over two harvests (2016 and 2017). The characteristics assessed were oil and water concentrations, pulp/pit ratio, industrial yield, oxidative stability, fatty acid profile, total phenols and total flavonoids, among others. The results showed relatively high oleic acid and phenolic contents, together with low acidity and extinction coefficients (K232 and K270), as well as a well-balanced fatty acid profile. In addition, three interesting relationships among oxidative stability and ratios of monounsaturated fatty acids/polyunsaturated fatty acids (R2=0.96), oleic/linoleic (R2=0.96) and stearic acid (R2=0.93) were observed. These results showed that the ‘Arauco’ variety cultivated in Mendoza provides excellent oil quality.
‘Arauco’ forma parte de las más de dos mil variedades de olivo reconocidas mundialmente, con la particularidad de ser la única variedad reconocida de Argentina. En este trabajo, se evaluaron las características de frutos y aceite de la variedad ‘Arauco’ cultivada en las tres principales áreas productoras de la provincia de Mendoza (Argentina), durante dos cosechas (2016 y 2017). Las características estudiadas fueron concentración de agua y aceite, relación pulpa/hueso, rendimiento industrial, estabilidad oxidativa, perfil de ácidos grasos, fenoles y flavonoides totales entre otras. Los resultados mostraron un contenido relativamente alto de fenoles y de ácido oleico, sumado a bajos coeficientes de extinción (K232 y K270) y acidez, así como un perfil de ácidos grasos bien equilibrado. Además, se observaron tres interesantes relaciones entre estabilidad oxidativa y las relaciones de ácidos grasos monoinsaturados/poliinsaturados (R2=0.96), oleico/linoleico (R2=0.96) y el ácido esteárico (R2=0.93). Los resultados mostraron que la variedad ‘Arauco’ cultivada en Mendoza da aceite de excelente calidad.
EEA Junín
Fil: Banco, Adriana Pamela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Junín; Argentina
Fil: Puertas, Carlos Marcelo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Junín; Argentina
Fil: Trentacoste, Eduardo Rafael. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Junín; Argentina
Fil: Monasterio, Romina Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
Fil: Monasterio, Romina Paula. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
Fil: Monasterio, Romina Paula. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Biomatemática y Físicoquímica; Argentina - Fuente
- Grasas y aceites 72 (4) : e429 (October-December 2021)
- Materia
-
Olea Europaea
Variedades
Varieties
Aceite de Oliva
Olive Oil
Calidad
Quality
Ácidos Grasos
Fatty Acids
Contenido Fenólico
Phenolic Content
Olivo
Variedad Arauco
Mendoza, Argentina - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/11562
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_da20b437007df98fbda778fe624188de |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/11562 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Oil quality characterization of the Arauco variety from the main olive growing areas of Mendoza (Argentina)Banco, Adriana PamelaPuertas, Carlos MarceloTrentacoste, Eduardo RafaelMonasterio, Romina PaulaOlea EuropaeaVariedadesVarietiesAceite de OlivaOlive OilCalidadQualityÁcidos GrasosFatty AcidsContenido FenólicoPhenolic ContentOlivoVariedad AraucoMendoza, Argentina‘Arauco’ forms part of the over two thousand olives (Olea europaea L.) varieties identified worldwide with the peculiarity of being the only recognized variety from Argentina. In this work, the fruit and oil characteristics from the ‘Arauco’ variety cultivated in the three main olive growing zones of Mendoza province (Argentina) were evaluated over two harvests (2016 and 2017). The characteristics assessed were oil and water concentrations, pulp/pit ratio, industrial yield, oxidative stability, fatty acid profile, total phenols and total flavonoids, among others. The results showed relatively high oleic acid and phenolic contents, together with low acidity and extinction coefficients (K232 and K270), as well as a well-balanced fatty acid profile. In addition, three interesting relationships among oxidative stability and ratios of monounsaturated fatty acids/polyunsaturated fatty acids (R2=0.96), oleic/linoleic (R2=0.96) and stearic acid (R2=0.93) were observed. These results showed that the ‘Arauco’ variety cultivated in Mendoza provides excellent oil quality.‘Arauco’ forma parte de las más de dos mil variedades de olivo reconocidas mundialmente, con la particularidad de ser la única variedad reconocida de Argentina. En este trabajo, se evaluaron las características de frutos y aceite de la variedad ‘Arauco’ cultivada en las tres principales áreas productoras de la provincia de Mendoza (Argentina), durante dos cosechas (2016 y 2017). Las características estudiadas fueron concentración de agua y aceite, relación pulpa/hueso, rendimiento industrial, estabilidad oxidativa, perfil de ácidos grasos, fenoles y flavonoides totales entre otras. Los resultados mostraron un contenido relativamente alto de fenoles y de ácido oleico, sumado a bajos coeficientes de extinción (K232 y K270) y acidez, así como un perfil de ácidos grasos bien equilibrado. Además, se observaron tres interesantes relaciones entre estabilidad oxidativa y las relaciones de ácidos grasos monoinsaturados/poliinsaturados (R2=0.96), oleico/linoleico (R2=0.96) y el ácido esteárico (R2=0.93). Los resultados mostraron que la variedad ‘Arauco’ cultivada en Mendoza da aceite de excelente calidad.EEA JunínFil: Banco, Adriana Pamela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Junín; ArgentinaFil: Puertas, Carlos Marcelo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Junín; ArgentinaFil: Trentacoste, Eduardo Rafael. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Junín; ArgentinaFil: Monasterio, Romina Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; ArgentinaFil: Monasterio, Romina Paula. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; ArgentinaFil: Monasterio, Romina Paula. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Biomatemática y Físicoquímica; ArgentinaInstituto de la Grasa, CSIC2022-04-05T14:15:30Z2022-04-05T14:15:30Z2021-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/11562https://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/19111988-42140017-3495https://doi.org/10.3989/gya.0773201Grasas y aceites 72 (4) : e429 (October-December 2021)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología AgropecuariaengMendoza .......... (province) (World, South America, Argentina)1001427info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-04T09:49:19Zoai:localhost:20.500.12123/11562instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-04 09:49:19.475INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Oil quality characterization of the Arauco variety from the main olive growing areas of Mendoza (Argentina) |
title |
Oil quality characterization of the Arauco variety from the main olive growing areas of Mendoza (Argentina) |
spellingShingle |
Oil quality characterization of the Arauco variety from the main olive growing areas of Mendoza (Argentina) Banco, Adriana Pamela Olea Europaea Variedades Varieties Aceite de Oliva Olive Oil Calidad Quality Ácidos Grasos Fatty Acids Contenido Fenólico Phenolic Content Olivo Variedad Arauco Mendoza, Argentina |
title_short |
Oil quality characterization of the Arauco variety from the main olive growing areas of Mendoza (Argentina) |
title_full |
Oil quality characterization of the Arauco variety from the main olive growing areas of Mendoza (Argentina) |
title_fullStr |
Oil quality characterization of the Arauco variety from the main olive growing areas of Mendoza (Argentina) |
title_full_unstemmed |
Oil quality characterization of the Arauco variety from the main olive growing areas of Mendoza (Argentina) |
title_sort |
Oil quality characterization of the Arauco variety from the main olive growing areas of Mendoza (Argentina) |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Banco, Adriana Pamela Puertas, Carlos Marcelo Trentacoste, Eduardo Rafael Monasterio, Romina Paula |
author |
Banco, Adriana Pamela |
author_facet |
Banco, Adriana Pamela Puertas, Carlos Marcelo Trentacoste, Eduardo Rafael Monasterio, Romina Paula |
author_role |
author |
author2 |
Puertas, Carlos Marcelo Trentacoste, Eduardo Rafael Monasterio, Romina Paula |
author2_role |
author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Olea Europaea Variedades Varieties Aceite de Oliva Olive Oil Calidad Quality Ácidos Grasos Fatty Acids Contenido Fenólico Phenolic Content Olivo Variedad Arauco Mendoza, Argentina |
topic |
Olea Europaea Variedades Varieties Aceite de Oliva Olive Oil Calidad Quality Ácidos Grasos Fatty Acids Contenido Fenólico Phenolic Content Olivo Variedad Arauco Mendoza, Argentina |
dc.description.none.fl_txt_mv |
‘Arauco’ forms part of the over two thousand olives (Olea europaea L.) varieties identified worldwide with the peculiarity of being the only recognized variety from Argentina. In this work, the fruit and oil characteristics from the ‘Arauco’ variety cultivated in the three main olive growing zones of Mendoza province (Argentina) were evaluated over two harvests (2016 and 2017). The characteristics assessed were oil and water concentrations, pulp/pit ratio, industrial yield, oxidative stability, fatty acid profile, total phenols and total flavonoids, among others. The results showed relatively high oleic acid and phenolic contents, together with low acidity and extinction coefficients (K232 and K270), as well as a well-balanced fatty acid profile. In addition, three interesting relationships among oxidative stability and ratios of monounsaturated fatty acids/polyunsaturated fatty acids (R2=0.96), oleic/linoleic (R2=0.96) and stearic acid (R2=0.93) were observed. These results showed that the ‘Arauco’ variety cultivated in Mendoza provides excellent oil quality. ‘Arauco’ forma parte de las más de dos mil variedades de olivo reconocidas mundialmente, con la particularidad de ser la única variedad reconocida de Argentina. En este trabajo, se evaluaron las características de frutos y aceite de la variedad ‘Arauco’ cultivada en las tres principales áreas productoras de la provincia de Mendoza (Argentina), durante dos cosechas (2016 y 2017). Las características estudiadas fueron concentración de agua y aceite, relación pulpa/hueso, rendimiento industrial, estabilidad oxidativa, perfil de ácidos grasos, fenoles y flavonoides totales entre otras. Los resultados mostraron un contenido relativamente alto de fenoles y de ácido oleico, sumado a bajos coeficientes de extinción (K232 y K270) y acidez, así como un perfil de ácidos grasos bien equilibrado. Además, se observaron tres interesantes relaciones entre estabilidad oxidativa y las relaciones de ácidos grasos monoinsaturados/poliinsaturados (R2=0.96), oleico/linoleico (R2=0.96) y el ácido esteárico (R2=0.93). Los resultados mostraron que la variedad ‘Arauco’ cultivada en Mendoza da aceite de excelente calidad. EEA Junín Fil: Banco, Adriana Pamela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Junín; Argentina Fil: Puertas, Carlos Marcelo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Junín; Argentina Fil: Trentacoste, Eduardo Rafael. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Junín; Argentina Fil: Monasterio, Romina Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina Fil: Monasterio, Romina Paula. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina Fil: Monasterio, Romina Paula. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Departamento de Biomatemática y Físicoquímica; Argentina |
description |
‘Arauco’ forms part of the over two thousand olives (Olea europaea L.) varieties identified worldwide with the peculiarity of being the only recognized variety from Argentina. In this work, the fruit and oil characteristics from the ‘Arauco’ variety cultivated in the three main olive growing zones of Mendoza province (Argentina) were evaluated over two harvests (2016 and 2017). The characteristics assessed were oil and water concentrations, pulp/pit ratio, industrial yield, oxidative stability, fatty acid profile, total phenols and total flavonoids, among others. The results showed relatively high oleic acid and phenolic contents, together with low acidity and extinction coefficients (K232 and K270), as well as a well-balanced fatty acid profile. In addition, three interesting relationships among oxidative stability and ratios of monounsaturated fatty acids/polyunsaturated fatty acids (R2=0.96), oleic/linoleic (R2=0.96) and stearic acid (R2=0.93) were observed. These results showed that the ‘Arauco’ variety cultivated in Mendoza provides excellent oil quality. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021-12 2022-04-05T14:15:30Z 2022-04-05T14:15:30Z |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/11562 https://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/1911 1988-4214 0017-3495 https://doi.org/10.3989/gya.0773201 |
url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/11562 https://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/1911 https://doi.org/10.3989/gya.0773201 |
identifier_str_mv |
1988-4214 0017-3495 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Mendoza .......... (province) (World, South America, Argentina) 1001427 |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Instituto de la Grasa, CSIC |
publisher.none.fl_str_mv |
Instituto de la Grasa, CSIC |
dc.source.none.fl_str_mv |
Grasas y aceites 72 (4) : e429 (October-December 2021) reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1842341395318177792 |
score |
12.623145 |