Microbiological Diversity and Associated Enzymatic Activities in Honey and Pollen from Stingless Bees from Northern Argentina
- Autores
- Salomon, Virginia María; Hero, Johan Sebastian; Morales, Andrés Hernán; Pisa, José Horacio; Maldonado, Luis Maria; Vera, Nancy Roxana; Madrid, Rossana Elena; Romero, Cintia Mariana
- Año de publicación
- 2024
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Honey and pollen from Tetragonisca fiebrigi and Scaptotrigona jujuyensis, stingless bees from northern Argentina, presented a particular microbiological profile and associated enzymatic activities. The cultured bacteria were mostly Bacillus spp. (44%) and Escherichia spp. (31%). The phylogenetic analysis showed a taxonomic distribution according to the type of bee that was similar in both species. Microbial enzymatic activities were studied using hierarchical clustering. Bacillus spp. was the main bacterium responsible for enzyme production. Isolates with xylanolytic activity mostly presented cellulolytic activity and, in fewer cases, lipolytic activity. Amylolytic activity was associated with proteolytic activity. None of the isolated strains produced multiple hydrolytic enzymes in substantial amounts, and bacteria were classified according to their primary hydrolytic activity. These findings add to the limited knowledge of microbiological diversity in honey and pollen from stingless bees and also provide a physiological perspective of this community to assess its biotechnological potential in the food industry.
EEA Famaillá
Fil: Salomon, Virginia María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Hero, Johan Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
Fil: Hero, Johan Sebastian. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología. Departamento de Bioingeniería. Laboratorio de Medios e Interfases; Argentina
Fil: Hero, Johan Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Hero, Johan Sebastian. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Morales, Andrés Hernán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
Fil: Morales, Andrés Hernán. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología. Departamento de Bioingeniería. Laboratorio de Medios e Interfases; Argentina
Fil: Morales, Andrés Hernán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Morales, Andrés Hernán. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Pisa, José Horacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
Fil: Maldonado, Luis Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Vera, Nancy R. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Farmacoquímica; Argentina
Fil: Madrid, Rossana Elena. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología. Departamento de Bioingeniería. Laboratorio de Medios e Interfases; Argentina
Fil: Madrid, Rossana Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Madrid, Rossana Elena. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Romero, Cintia Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
Fil: Romero, Cintia Mariana. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Farmacoquímica; Argentina - Fuente
- Microorganisms 12 (4) : 711. (March 2024)
- Materia
-
Melipona
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Honey
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Apicultura
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Miel
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Abejas sin Aguijón
Tetragonisca fiebrigi
Scaptotrigona jujuyensis
Región Noroeste, Argentina - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
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Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; ArgentinaFil: Morales, Andrés Hernán. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; ArgentinaFil: Pisa, José Horacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; ArgentinaFil: Maldonado, Luis Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; ArgentinaFil: Vera, Nancy R. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Farmacoquímica; ArgentinaFil: Madrid, Rossana Elena. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología. Departamento de Bioingeniería. Laboratorio de Medios e Interfases; ArgentinaFil: Madrid, Rossana Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; ArgentinaFil: Madrid, Rossana Elena. 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Honey and pollen from Tetragonisca fiebrigi and Scaptotrigona jujuyensis, stingless bees from northern Argentina, presented a particular microbiological profile and associated enzymatic activities. The cultured bacteria were mostly Bacillus spp. (44%) and Escherichia spp. (31%). The phylogenetic analysis showed a taxonomic distribution according to the type of bee that was similar in both species. Microbial enzymatic activities were studied using hierarchical clustering. Bacillus spp. was the main bacterium responsible for enzyme production. Isolates with xylanolytic activity mostly presented cellulolytic activity and, in fewer cases, lipolytic activity. Amylolytic activity was associated with proteolytic activity. None of the isolated strains produced multiple hydrolytic enzymes in substantial amounts, and bacteria were classified according to their primary hydrolytic activity. These findings add to the limited knowledge of microbiological diversity in honey and pollen from stingless bees and also provide a physiological perspective of this community to assess its biotechnological potential in the food industry. EEA Famaillá Fil: Salomon, Virginia María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina Fil: Hero, Johan Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina Fil: Hero, Johan Sebastian. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología. Departamento de Bioingeniería. Laboratorio de Medios e Interfases; Argentina Fil: Hero, Johan Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina Fil: Hero, Johan Sebastian. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina Fil: Morales, Andrés Hernán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina Fil: Morales, Andrés Hernán. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología. Departamento de Bioingeniería. Laboratorio de Medios e Interfases; Argentina Fil: Morales, Andrés Hernán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina Fil: Morales, Andrés Hernán. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina Fil: Pisa, José Horacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina Fil: Maldonado, Luis Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina Fil: Vera, Nancy R. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Farmacoquímica; Argentina Fil: Madrid, Rossana Elena. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología. Departamento de Bioingeniería. Laboratorio de Medios e Interfases; Argentina Fil: Madrid, Rossana Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina Fil: Madrid, Rossana Elena. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina Fil: Romero, Cintia Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina Fil: Romero, Cintia Mariana. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Farmacoquímica; Argentina |
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Honey and pollen from Tetragonisca fiebrigi and Scaptotrigona jujuyensis, stingless bees from northern Argentina, presented a particular microbiological profile and associated enzymatic activities. The cultured bacteria were mostly Bacillus spp. (44%) and Escherichia spp. (31%). The phylogenetic analysis showed a taxonomic distribution according to the type of bee that was similar in both species. Microbial enzymatic activities were studied using hierarchical clustering. Bacillus spp. was the main bacterium responsible for enzyme production. Isolates with xylanolytic activity mostly presented cellulolytic activity and, in fewer cases, lipolytic activity. Amylolytic activity was associated with proteolytic activity. None of the isolated strains produced multiple hydrolytic enzymes in substantial amounts, and bacteria were classified according to their primary hydrolytic activity. These findings add to the limited knowledge of microbiological diversity in honey and pollen from stingless bees and also provide a physiological perspective of this community to assess its biotechnological potential in the food industry. |
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