Microbiological Diversity and Associated Enzymatic Activities in Honey and Pollen from Stingless Bees from Northern Argentina

Autores
Salomon, Virginia María; Hero, Johan Sebastian; Morales, Andrés Hernán; Pisa, José Horacio; Maldonado, Luis Maria; Vera, Nancy Roxana; Madrid, Rossana Elena; Romero, Cintia Mariana
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Honey and pollen from Tetragonisca fiebrigi and Scaptotrigona jujuyensis, stingless bees from northern Argentina, presented a particular microbiological profile and associated enzymatic activities. The cultured bacteria were mostly Bacillus spp. (44%) and Escherichia spp. (31%). The phylogenetic analysis showed a taxonomic distribution according to the type of bee that was similar in both species. Microbial enzymatic activities were studied using hierarchical clustering. Bacillus spp. was the main bacterium responsible for enzyme production. Isolates with xylanolytic activity mostly presented cellulolytic activity and, in fewer cases, lipolytic activity. Amylolytic activity was associated with proteolytic activity. None of the isolated strains produced multiple hydrolytic enzymes in substantial amounts, and bacteria were classified according to their primary hydrolytic activity. These findings add to the limited knowledge of microbiological diversity in honey and pollen from stingless bees and also provide a physiological perspective of this community to assess its biotechnological potential in the food industry.
EEA Famaillá
Fil: Salomon, Virginia María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Hero, Johan Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
Fil: Hero, Johan Sebastian. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología. Departamento de Bioingeniería. Laboratorio de Medios e Interfases; Argentina
Fil: Hero, Johan Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Hero, Johan Sebastian. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Morales, Andrés Hernán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
Fil: Morales, Andrés Hernán. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología. Departamento de Bioingeniería. Laboratorio de Medios e Interfases; Argentina
Fil: Morales, Andrés Hernán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Morales, Andrés Hernán. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Pisa, José Horacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
Fil: Maldonado, Luis Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Vera, Nancy R. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Farmacoquímica; Argentina
Fil: Madrid, Rossana Elena. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología. Departamento de Bioingeniería. Laboratorio de Medios e Interfases; Argentina
Fil: Madrid, Rossana Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Madrid, Rossana Elena. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Romero, Cintia Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
Fil: Romero, Cintia Mariana. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Farmacoquímica; Argentina
Fuente
Microorganisms 12 (4) : 711. (March 2024)
Materia
Melipona
Apiculture
Enzyme Activity
Honey
Pollen
Apicultura
Actividad Enzimática
Miel
Polen
Stingless Bees
Abejas sin Aguijón
Tetragonisca fiebrigi
Scaptotrigona jujuyensis
Región Noroeste, Argentina
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
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Bacillus spp. was the main bacterium responsible for enzyme production. Isolates with xylanolytic activity mostly presented cellulolytic activity and, in fewer cases, lipolytic activity. Amylolytic activity was associated with proteolytic activity. None of the isolated strains produced multiple hydrolytic enzymes in substantial amounts, and bacteria were classified according to their primary hydrolytic activity. These findings add to the limited knowledge of microbiological diversity in honey and pollen from stingless bees and also provide a physiological perspective of this community to assess its biotechnological potential in the food industry.EEA FamailláFil: Salomon, Virginia María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; ArgentinaFil: Hero, Johan Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. 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Fil: Salomon, Virginia María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
Fil: Hero, Johan Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
Fil: Hero, Johan Sebastian. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Exactas y Tecnología. Departamento de Bioingeniería. Laboratorio de Medios e Interfases; Argentina
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Fil: Madrid, Rossana Elena. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
Fil: Romero, Cintia Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
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