Optimization of low thermal treatments to increase hydrophilic phenols in the Alperujo liquid fraction
- Autores
- Rodriguez, Manuel; Cornejo, Vanina; Rodríguez Gutiérrez, Guillermo; Monetta, Pablo Miguel
- Año de publicación
- 2023
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Hydrophilic phenols are the main bioactive compounds in alperujo. Among them, 3,4-Dihydroxyphenylglycol (DHPG), Hydroxytyrosol (HT) and Tyrosol (Ty), are the most relevant and deeply studied. These compounds exhibit high antioxidant capacity and a wide range of health benefits as well as technologically promising properties. Given that, their recovery represents an attractive opportunity to valorize this by-product. In this work low thermal treatments were applied to alperujo in order to obtain phenol-enriched liquid fractions. Optimization assays combining different levels of temperature (30 to 90 ºC), time (60 to 180 min) and water content (70 to 90%), followed by response surface methodologies were performed. The results indicated that by applying optimal conditions, is possible to obtain theoretical yields of Total phenols, DHPG, HT and Ty of 2.4, 957.8, 3.4 and 6.4 times greater, respectively, than raw dry alperujo. Interestingly, all the evaluated conditions can be reproduced with low investment in a standard olive oil industry.
Los fenoles hidrofílicos representan los principales compuestos bioactivos del alperujo. Los más relevantes son 3,4-Dihidroxife-nilglicol (DHFG), Hidroxitirosol (HT) y Tirosol (Ti). Estos compuestos presentan alta capacidad antioxidante, beneficios para la salud e importantes propiedades tecnológicas, por ello su recuperación representa una alternativa para la valorización de este subproducto. En este trabajo, se aplicaron al alperujo tratamientos térmicos para obtener fracciones líquidas enriquecidas con compuestos fenólicos. Se realizaron ensayos combinando niveles de temperatura (30 ºC a 90 ºC), tiempo (60 min a 180 min) y humedad del alperujo (70 % a 90 %), seguidos de metodologías de superficie de respuesta. Los resultados indicaron que, mediante la aplicación de las condiciones óptimas, es posible obtener rendimientos teóricos de fenoles totales, DHFG, HT y Ti, 2.4, 957.8, 3.4 y 6.4 veces superiores a los obtenidos a partir del alperujo inicial. Es destacable que las condiciones establecidas, se pueden reproducir con bajo costo en una industria olivícola estándar.
EEA San Juan
Fil: Rodriguez, Manuel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina
Fil: Cornejo, Vanina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina
Fil: Rodríguez Gutiérrez, Guillermo. CSIC. Instituto de la Grasa. Departamento de Fitoquímicos; España
Fil: Monetta, Pablo Miguel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina - Fuente
- Grasas y aceites 74 (1) : e491. (January-March 2023)
- Materia
-
Olea europaea
Phenolic Compounds
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Heat Treatment
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Compuestos Fenólicos
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Alperujo
Hydroxytyrosol - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
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