Effect of temperature increase on vegetative development, berry and wine compposition on CV. Malbec, Mendoza
- Autores
- Bustos Morgani, Marianela; Fanzone, Martín Leandro; Sari, Santiago Eduardo; Gallo, Agustina Eugenia; Perez Peña, Jorge Esteban; Prieto, Jorge Alejandro
- Año de publicación
- 2025
- Idioma
- español castellano
- Tipo de recurso
- documento de conferencia
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Recent studies have predicted an increase of temperature in the main winegrowing regions of Argentina for the present century. A sustained increase in temperature may produce an advance in the phenological cycle, an increase in the concentration of berry sugar, in the alcohol content of the wines and a decrease in anthocyanins concentration, decoupling anthocyanins and sugars accumulation in the berry.
EEA Mendoza
Fil: Bustos Morgani, Marianela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina
Fil: Bustos Morgani, Marianela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina
Fil: Gallo, Agustina Eugenia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina
Fil: Gallo, Agustina Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina
Fil: Fanzone, Martin Leandro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina
Fil: Sari, Santiago Eduardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina
Fil: Martinelli Daniela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina
Fil: Perez Peña Jorge Esteban. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina
Fil: Prieto Jorge Alejandro Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina - Fuente
- 41º Congreso Mundial de la Viña y el Vino. INAVI. Punta del Este, 19 al 23 de noviembre de 2018
- Materia
-
Temperature
Grapevines
Viticulture
Temperatura
Vid
Viticultura
Malbec - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/23051
Ver los metadatos del registro completo
| id |
INTADig_c06ec82a9adcf7adbbbe1b30aa6d8db5 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/23051 |
| network_acronym_str |
INTADig |
| repository_id_str |
l |
| network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
| spelling |
Effect of temperature increase on vegetative development, berry and wine compposition on CV. Malbec, MendozaBustos Morgani, MarianelaFanzone, Martín LeandroSari, Santiago EduardoGallo, Agustina EugeniaPerez Peña, Jorge EstebanPrieto, Jorge AlejandroTemperatureGrapevinesViticultureTemperaturaVidViticulturaMalbecRecent studies have predicted an increase of temperature in the main winegrowing regions of Argentina for the present century. A sustained increase in temperature may produce an advance in the phenological cycle, an increase in the concentration of berry sugar, in the alcohol content of the wines and a decrease in anthocyanins concentration, decoupling anthocyanins and sugars accumulation in the berry.EEA MendozaFil: Bustos Morgani, Marianela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; ArgentinaFil: Bustos Morgani, Marianela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); ArgentinaFil: Gallo, Agustina Eugenia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; ArgentinaFil: Gallo, Agustina Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); ArgentinaFil: Fanzone, Martin Leandro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; ArgentinaFil: Sari, Santiago Eduardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; ArgentinaFil: Martinelli Daniela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; ArgentinaFil: Perez Peña Jorge Esteban. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; ArgentinaFil: Prieto Jorge Alejandro Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; ArgentinaInstituto Nacional de Vitivinicultura de Uruguay2025-07-16T17:40:44Z2025-07-16T17:40:44Z2025info:eu-repo/semantics/conferenceObjectinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/23051https://www.oiv.int/node/11141º Congreso Mundial de la Viña y el Vino. INAVI. Punta del Este, 19 al 23 de noviembre de 2018reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaspainfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-11-06T09:42:46Zoai:localhost:20.500.12123/23051instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-11-06 09:42:46.271INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Effect of temperature increase on vegetative development, berry and wine compposition on CV. Malbec, Mendoza |
| title |
Effect of temperature increase on vegetative development, berry and wine compposition on CV. Malbec, Mendoza |
| spellingShingle |
Effect of temperature increase on vegetative development, berry and wine compposition on CV. Malbec, Mendoza Bustos Morgani, Marianela Temperature Grapevines Viticulture Temperatura Vid Viticultura Malbec |
| title_short |
Effect of temperature increase on vegetative development, berry and wine compposition on CV. Malbec, Mendoza |
| title_full |
Effect of temperature increase on vegetative development, berry and wine compposition on CV. Malbec, Mendoza |
| title_fullStr |
Effect of temperature increase on vegetative development, berry and wine compposition on CV. Malbec, Mendoza |
| title_full_unstemmed |
Effect of temperature increase on vegetative development, berry and wine compposition on CV. Malbec, Mendoza |
| title_sort |
Effect of temperature increase on vegetative development, berry and wine compposition on CV. Malbec, Mendoza |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Bustos Morgani, Marianela Fanzone, Martín Leandro Sari, Santiago Eduardo Gallo, Agustina Eugenia Perez Peña, Jorge Esteban Prieto, Jorge Alejandro |
| author |
Bustos Morgani, Marianela |
| author_facet |
Bustos Morgani, Marianela Fanzone, Martín Leandro Sari, Santiago Eduardo Gallo, Agustina Eugenia Perez Peña, Jorge Esteban Prieto, Jorge Alejandro |
| author_role |
author |
| author2 |
Fanzone, Martín Leandro Sari, Santiago Eduardo Gallo, Agustina Eugenia Perez Peña, Jorge Esteban Prieto, Jorge Alejandro |
| author2_role |
author author author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Temperature Grapevines Viticulture Temperatura Vid Viticultura Malbec |
| topic |
Temperature Grapevines Viticulture Temperatura Vid Viticultura Malbec |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
Recent studies have predicted an increase of temperature in the main winegrowing regions of Argentina for the present century. A sustained increase in temperature may produce an advance in the phenological cycle, an increase in the concentration of berry sugar, in the alcohol content of the wines and a decrease in anthocyanins concentration, decoupling anthocyanins and sugars accumulation in the berry. EEA Mendoza Fil: Bustos Morgani, Marianela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina Fil: Bustos Morgani, Marianela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina Fil: Gallo, Agustina Eugenia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina Fil: Gallo, Agustina Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina Fil: Fanzone, Martin Leandro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina Fil: Sari, Santiago Eduardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina Fil: Martinelli Daniela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina Fil: Perez Peña Jorge Esteban. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina Fil: Prieto Jorge Alejandro Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina |
| description |
Recent studies have predicted an increase of temperature in the main winegrowing regions of Argentina for the present century. A sustained increase in temperature may produce an advance in the phenological cycle, an increase in the concentration of berry sugar, in the alcohol content of the wines and a decrease in anthocyanins concentration, decoupling anthocyanins and sugars accumulation in the berry. |
| publishDate |
2025 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2025-07-16T17:40:44Z 2025-07-16T17:40:44Z 2025 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/conferenceObject info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_5794 info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia |
| format |
conferenceObject |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/23051 https://www.oiv.int/node/111 |
| url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/23051 https://www.oiv.int/node/111 |
| dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
| language |
spa |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Nacional de Vitivinicultura de Uruguay |
| publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Nacional de Vitivinicultura de Uruguay |
| dc.source.none.fl_str_mv |
41º Congreso Mundial de la Viña y el Vino. INAVI. Punta del Este, 19 al 23 de noviembre de 2018 reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
| reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
| collection |
INTA Digital (INTA) |
| instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
| repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
| repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
| _version_ |
1848045997315325952 |
| score |
13.087074 |