Impact of lyophilized Lactobacillus salivarius DSPV 001P administration on growth performance, microbial translocation, and gastrointestinal microbiota of broilers reared under low...
- Autores
- Blajman, Jesica E.; Olivero, Carolina Raquel; Fusari, Marcia Lucia; Zimmermann, Jorge Alberto; Rossler, Eugenia; Berisvil, Ayelén Patricia; Romero Scharpen, Analía; Astesana, Diego Martín; Soto, Lorena Paola; Signorini, Marcelo; Zbrun, María Virginia; Frizzo, Laureano Sebastian
- Año de publicación
- 2017
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- This study was undertaken with the aim of investigating the effects of dietary supplementation of probiotic strain Lactobacillus salivarius DSPV 001P on growth performance, microbial translocation, and gastrointestinal microbiota of broilers reared under low ambient temperature. Two hundred and forty, one-day-old male Cobb broilers were randomly distributed into two treatment groups, a probiotic group and a control group, with four replicates per treatment and 30 broilers per replicate. The temperature of the broiler house was maintained at 18–22 °C during the first three weeks, after which the temperature was at range of 8 °C to 12 °C. The results showed that probiotic treatment significantly improved body weight of broilers when compared with the control group. After 42 days, the weight means were 2905 ± 365.4 g and 2724 ± 427.0 g, respectively. Although there were no significant differences, dietary inclusion of L. salivarius tended to increase feed intake and to reduce feed conversion ratio during the six-week experimental period. Similarly, supplementation tended to reduce the rate of mortality, with 12 deaths occurring in the probiotic group, and 20 in the control group. However, no differences were observed in intestinal bacterial concentrations of Enterobacteriaceae, E.coli, and lactic acid bacteria in both crop and caecum among treatments. Through our study, it appears that L. salivarius DSPV 001P was non-pathogenic, safe and beneficial to broilers, which implies that it could be a promising feed additive, thus enhancing the growth performance of broilers and improving their health.
EEA Rafaela
Fil: Blajman, Jesica E. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Olivero, Carolina Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Fusari, Marcia Lucia. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina
Fil: Zimmermann, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Rossler, Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Berisvil, Ayelén Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Romero Scharpen, Analía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Astesana, Diego Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Soto, Lorena Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina
Fil: Signorini, Marcelo. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Zbrun, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina
Fil: Frizzo, Laureano Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina - Fuente
- Research in Veterinary Science 114 : 388-394 (October 2017)
- Materia
-
Lactobacillus
Pollo de Engorde
Período de Crecimiento
Temperatura
Flora Microbiana
Liofilización
Broiler Chickens
Growth Period
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Lactobacillus salivarius
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Impact of lyophilized Lactobacillus salivarius DSPV 001P administration on growth performance, microbial translocation, and gastrointestinal microbiota of broilers reared under low ambient temperatureBlajman, Jesica E.Olivero, Carolina RaquelFusari, Marcia LuciaZimmermann, Jorge AlbertoRossler, EugeniaBerisvil, Ayelén PatriciaRomero Scharpen, AnalíaAstesana, Diego MartínSoto, Lorena PaolaSignorini, MarceloZbrun, María VirginiaFrizzo, Laureano SebastianLactobacillusPollo de EngordePeríodo de CrecimientoTemperaturaFlora MicrobianaLiofilizaciónBroiler ChickensGrowth PeriodTemperatureMicrobial FloraFreeze DryingLactobacillus salivariusMicrobiotaThis study was undertaken with the aim of investigating the effects of dietary supplementation of probiotic strain Lactobacillus salivarius DSPV 001P on growth performance, microbial translocation, and gastrointestinal microbiota of broilers reared under low ambient temperature. Two hundred and forty, one-day-old male Cobb broilers were randomly distributed into two treatment groups, a probiotic group and a control group, with four replicates per treatment and 30 broilers per replicate. The temperature of the broiler house was maintained at 18–22 °C during the first three weeks, after which the temperature was at range of 8 °C to 12 °C. The results showed that probiotic treatment significantly improved body weight of broilers when compared with the control group. After 42 days, the weight means were 2905 ± 365.4 g and 2724 ± 427.0 g, respectively. Although there were no significant differences, dietary inclusion of L. salivarius tended to increase feed intake and to reduce feed conversion ratio during the six-week experimental period. Similarly, supplementation tended to reduce the rate of mortality, with 12 deaths occurring in the probiotic group, and 20 in the control group. However, no differences were observed in intestinal bacterial concentrations of Enterobacteriaceae, E.coli, and lactic acid bacteria in both crop and caecum among treatments. Through our study, it appears that L. salivarius DSPV 001P was non-pathogenic, safe and beneficial to broilers, which implies that it could be a promising feed additive, thus enhancing the growth performance of broilers and improving their health.EEA RafaelaFil: Blajman, Jesica E. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; ArgentinaFil: Olivero, Carolina Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; ArgentinaFil: Fusari, Marcia Lucia. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; ArgentinaFil: Zimmermann, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; ArgentinaFil: Rossler, Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; ArgentinaFil: Berisvil, Ayelén Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; ArgentinaFil: Romero Scharpen, Analía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; ArgentinaFil: Astesana, Diego Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; ArgentinaFil: Soto, Lorena Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; ArgentinaFil: Signorini, Marcelo. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; ArgentinaFil: Zbrun, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; ArgentinaFil: Frizzo, Laureano Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. 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This study was undertaken with the aim of investigating the effects of dietary supplementation of probiotic strain Lactobacillus salivarius DSPV 001P on growth performance, microbial translocation, and gastrointestinal microbiota of broilers reared under low ambient temperature. Two hundred and forty, one-day-old male Cobb broilers were randomly distributed into two treatment groups, a probiotic group and a control group, with four replicates per treatment and 30 broilers per replicate. The temperature of the broiler house was maintained at 18–22 °C during the first three weeks, after which the temperature was at range of 8 °C to 12 °C. The results showed that probiotic treatment significantly improved body weight of broilers when compared with the control group. After 42 days, the weight means were 2905 ± 365.4 g and 2724 ± 427.0 g, respectively. Although there were no significant differences, dietary inclusion of L. salivarius tended to increase feed intake and to reduce feed conversion ratio during the six-week experimental period. Similarly, supplementation tended to reduce the rate of mortality, with 12 deaths occurring in the probiotic group, and 20 in the control group. However, no differences were observed in intestinal bacterial concentrations of Enterobacteriaceae, E.coli, and lactic acid bacteria in both crop and caecum among treatments. Through our study, it appears that L. salivarius DSPV 001P was non-pathogenic, safe and beneficial to broilers, which implies that it could be a promising feed additive, thus enhancing the growth performance of broilers and improving their health. EEA Rafaela Fil: Blajman, Jesica E. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina Fil: Olivero, Carolina Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina Fil: Fusari, Marcia Lucia. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina Fil: Zimmermann, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina Fil: Rossler, Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina Fil: Berisvil, Ayelén Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina Fil: Romero Scharpen, Analía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina Fil: Astesana, Diego Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina Fil: Soto, Lorena Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina Fil: Signorini, Marcelo. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina Fil: Zbrun, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina Fil: Frizzo, Laureano Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina |
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This study was undertaken with the aim of investigating the effects of dietary supplementation of probiotic strain Lactobacillus salivarius DSPV 001P on growth performance, microbial translocation, and gastrointestinal microbiota of broilers reared under low ambient temperature. Two hundred and forty, one-day-old male Cobb broilers were randomly distributed into two treatment groups, a probiotic group and a control group, with four replicates per treatment and 30 broilers per replicate. The temperature of the broiler house was maintained at 18–22 °C during the first three weeks, after which the temperature was at range of 8 °C to 12 °C. The results showed that probiotic treatment significantly improved body weight of broilers when compared with the control group. After 42 days, the weight means were 2905 ± 365.4 g and 2724 ± 427.0 g, respectively. Although there were no significant differences, dietary inclusion of L. salivarius tended to increase feed intake and to reduce feed conversion ratio during the six-week experimental period. Similarly, supplementation tended to reduce the rate of mortality, with 12 deaths occurring in the probiotic group, and 20 in the control group. However, no differences were observed in intestinal bacterial concentrations of Enterobacteriaceae, E.coli, and lactic acid bacteria in both crop and caecum among treatments. Through our study, it appears that L. salivarius DSPV 001P was non-pathogenic, safe and beneficial to broilers, which implies that it could be a promising feed additive, thus enhancing the growth performance of broilers and improving their health. |
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