Experimental study of dehydration processes of raspberries (Rubus Idaeus) with microwave and solar drying
- Autores
- Rodriguez Racca, Anabel; Bruno, Estela; Paola, Carlos; Campañone, Laura Analía; Mascheroni, Rodolfo H.
- Año de publicación
- 2018
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The aim of the present study was to evaluate the effect of solar and microwave drying on raspberries (Rubus Idaeus) cv. Heritage. The efficiency of drying was evaluated in terms of weight reduction in function of the time. The quality properties evaluated were color, texture, antioxidant capacity and total polyphenols content. The results showed that solar drying and microwave drying allowed a good preservation of surface color in the final product. However, the solar drying achieved a desirable texture in dried raspberries compared to microwave drying. Neither solar drying nor microwave drying allowed a high retention of the antioxidant capacity. Nevertheless, both processes allow obtaining final stable fruits (low water activity) at any time of the year.
Fil: Rodriguez, Anabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.
Fil: Bruno, Estela. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.
Fil: Paola, Carlos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Astronómicas y Geofísicas; Argentina.
Fil: Campañone, Laura. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.
Fil: Mascheroni, Rodolfo H. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. - Fuente
- Food Science and Technology ahead of print July 30, 2018
- Materia
-
Drying
Raspberries
Solar Drying
Microwave Treatment
Deshidratación (tratamiento)
Frambuesa
Secado al sol
Tratamiento por Microondas
Experimental study
Dehydration Processes
Rubus Idaeus - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/5103
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_8a64267fb4a77fb8bd32cb8432ba19bb |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/5103 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Experimental study of dehydration processes of raspberries (Rubus Idaeus) with microwave and solar dryingRodriguez Racca, AnabelBruno, EstelaPaola, CarlosCampañone, Laura AnalíaMascheroni, Rodolfo H.DryingRaspberriesSolar DryingMicrowave TreatmentDeshidratación (tratamiento)FrambuesaSecado al solTratamiento por MicroondasExperimental studyDehydration ProcessesRubus IdaeusThe aim of the present study was to evaluate the effect of solar and microwave drying on raspberries (Rubus Idaeus) cv. Heritage. The efficiency of drying was evaluated in terms of weight reduction in function of the time. The quality properties evaluated were color, texture, antioxidant capacity and total polyphenols content. The results showed that solar drying and microwave drying allowed a good preservation of surface color in the final product. However, the solar drying achieved a desirable texture in dried raspberries compared to microwave drying. Neither solar drying nor microwave drying allowed a high retention of the antioxidant capacity. Nevertheless, both processes allow obtaining final stable fruits (low water activity) at any time of the year.Fil: Rodriguez, Anabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.Fil: Bruno, Estela. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.Fil: Paola, Carlos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Astronómicas y Geofísicas; Argentina.Fil: Campañone, Laura. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.Fil: Mascheroni, Rodolfo H. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.2019-05-14T11:02:26Z2019-05-14T11:02:26Z2018-05-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/5103http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612018005015105&lng=en&tlng=en0101-2061 (Print)1678-457X (Online)http://dx.doi.org/10.1590/fst.29117Food Science and Technology ahead of print July 30, 2018reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:44:39Zoai:localhost:20.500.12123/5103instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:44:40.218INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Experimental study of dehydration processes of raspberries (Rubus Idaeus) with microwave and solar drying |
title |
Experimental study of dehydration processes of raspberries (Rubus Idaeus) with microwave and solar drying |
spellingShingle |
Experimental study of dehydration processes of raspberries (Rubus Idaeus) with microwave and solar drying Rodriguez Racca, Anabel Drying Raspberries Solar Drying Microwave Treatment Deshidratación (tratamiento) Frambuesa Secado al sol Tratamiento por Microondas Experimental study Dehydration Processes Rubus Idaeus |
title_short |
Experimental study of dehydration processes of raspberries (Rubus Idaeus) with microwave and solar drying |
title_full |
Experimental study of dehydration processes of raspberries (Rubus Idaeus) with microwave and solar drying |
title_fullStr |
Experimental study of dehydration processes of raspberries (Rubus Idaeus) with microwave and solar drying |
title_full_unstemmed |
Experimental study of dehydration processes of raspberries (Rubus Idaeus) with microwave and solar drying |
title_sort |
Experimental study of dehydration processes of raspberries (Rubus Idaeus) with microwave and solar drying |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Rodriguez Racca, Anabel Bruno, Estela Paola, Carlos Campañone, Laura Analía Mascheroni, Rodolfo H. |
author |
Rodriguez Racca, Anabel |
author_facet |
Rodriguez Racca, Anabel Bruno, Estela Paola, Carlos Campañone, Laura Analía Mascheroni, Rodolfo H. |
author_role |
author |
author2 |
Bruno, Estela Paola, Carlos Campañone, Laura Analía Mascheroni, Rodolfo H. |
author2_role |
author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Drying Raspberries Solar Drying Microwave Treatment Deshidratación (tratamiento) Frambuesa Secado al sol Tratamiento por Microondas Experimental study Dehydration Processes Rubus Idaeus |
topic |
Drying Raspberries Solar Drying Microwave Treatment Deshidratación (tratamiento) Frambuesa Secado al sol Tratamiento por Microondas Experimental study Dehydration Processes Rubus Idaeus |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The aim of the present study was to evaluate the effect of solar and microwave drying on raspberries (Rubus Idaeus) cv. Heritage. The efficiency of drying was evaluated in terms of weight reduction in function of the time. The quality properties evaluated were color, texture, antioxidant capacity and total polyphenols content. The results showed that solar drying and microwave drying allowed a good preservation of surface color in the final product. However, the solar drying achieved a desirable texture in dried raspberries compared to microwave drying. Neither solar drying nor microwave drying allowed a high retention of the antioxidant capacity. Nevertheless, both processes allow obtaining final stable fruits (low water activity) at any time of the year. Fil: Rodriguez, Anabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Fil: Bruno, Estela. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Fil: Paola, Carlos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Astronómicas y Geofísicas; Argentina. Fil: Campañone, Laura. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Fil: Mascheroni, Rodolfo H. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. |
description |
The aim of the present study was to evaluate the effect of solar and microwave drying on raspberries (Rubus Idaeus) cv. Heritage. The efficiency of drying was evaluated in terms of weight reduction in function of the time. The quality properties evaluated were color, texture, antioxidant capacity and total polyphenols content. The results showed that solar drying and microwave drying allowed a good preservation of surface color in the final product. However, the solar drying achieved a desirable texture in dried raspberries compared to microwave drying. Neither solar drying nor microwave drying allowed a high retention of the antioxidant capacity. Nevertheless, both processes allow obtaining final stable fruits (low water activity) at any time of the year. |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018-05-14 2019-05-14T11:02:26Z 2019-05-14T11:02:26Z |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/5103 http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612018005015105&lng=en&tlng=en 0101-2061 (Print) 1678-457X (Online) http://dx.doi.org/10.1590/fst.29117 |
url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/5103 http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612018005015105&lng=en&tlng=en http://dx.doi.org/10.1590/fst.29117 |
identifier_str_mv |
0101-2061 (Print) 1678-457X (Online) |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
Food Science and Technology ahead of print July 30, 2018 reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1844619133819289600 |
score |
12.559606 |