Ibero-American Network as a Collaborative Strategy to Provide Tools for the Development of Phytopharmaceuticals and Nutraceuticals

Autores
Buera, María del Pilar; Abirached, Cecilia; Alamilla-Beltrán, Liliana; Busch, Verónica María; Santos, Cristina Isabel dos; Farroni, Abel Eduardo; Favre, Leonardo Cristian; Fernández-Varela, Aldo; Freire-Costa, Fabiano; Gabilondo, Julieta; Galante, Micaela; Hidalgo, María Eugenia; Ingrassia, Romina; López Hiriart, Milagros; Medrano, Alejandra; Micheloni, Oscar B.; Navarro Alarcón, Miguel; Panizzolo, Luis; Pereyra-Castro, Silvia del Carmen; Pérez-Pérez, Viridiana; Plazola-Jacinto, Carla Patricia; Risso, Patricia; Robert-Canales, Paz; Rodríguez, Analía; Rodríguez, Silvio David; Rojas-Balcazar, Erick; Rufián Henares, José Ángel; Vasile, Franco Emanuel
Año de publicación
2021
Idioma
inglés
Tipo de recurso
parte de libro
Estado
versión aceptada
Descripción
The increasing trend for using natural ingredients for nutraceuticals and phytopharmaceuticals development triggers the study of non-traditional sources for phytopharmaceuticals development, such as underexploited plants and agroindustrial wastes. The extraction, characterization and stabilization of bioactive compounds are intricate due to their low concentrations and their complex interactions in the vegetable matrix. New simple, ecological and efficient technologies are being developed to overcome the disadvantages of traditional extraction procedures, and many strategies should be developed to preserve their bioactivity. Oxidative reactions and protein glycation are two of the main deteriorative reactions affecting biological molecules and functionality loss in vitro and in vivo. Thus, efforts have been extended in search of edible plants with antioxidant or antiglycant properties. This chapter is an outcome of the CYTED Iberoamerican network 415RT0495, which task was to promote the valorization of subvaluated sources of bioactive compounds for food and medical uses.
Estación Experimental Agropecuaria Pergamino
Fil: Buera, María del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Buera, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Abirached, Cecilia. Universidad de la República. Facultad de Química; Uruguay
Fil: Alamilla-Beltrán, Liliana. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; México
Fil: Busch, Verónica María. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Busch, Verónica María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Santos, Cristina Isabel dos. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Santos, Cristina Isabel dos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Farroni, Abel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina
Fil: Favre, Leonardo Cristian. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Favre, Leonardo Cristian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Fernández-Varela, Aldo. Universidad Popular del César; Colombia
Fil: Fernández-Varela, Aldo. Fundación para la Ciencia y la Agroindustria Tropical Tropilogía, Valledupar; Colombia
Fil: Freire-Costa, Fabiano. Universidade Federal de Juiz de Fora. Faculdade de Farmácia. Departamento de Ciências Farmacêuticas; Brasil
Fil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Galante, Micaela. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química-Física; Argentina
Fil: Galante, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Hidalgo, María Eugenia. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química-Física; Argentina
Fil: Hidalgo, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Ingrassia, Romina. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química-Física; Argentina
Fil: Ingrassia, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Ingrassia, Romina. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: López Hiriart, Milagros. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química-Física; Argentina
Fil: López Hiriart, Milagros. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: López Hiriart, Milagros. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Medrano, Alejandra. Universidad de la República (Udelar). Facultad de Química; Uruguay
Fil: Micheloni, Oscar B. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires. Departamento de Ciencias Básicas. Escuela de Ciencias Agrarias y Naturales; Argentina
Fil: Navarro Alarcón, Miguel. Universidad de Granada. Departamento de Nutrición y Bromatología; Spain
Fil: Panizzolo, Luis. Universidad de la República. Facultad de Química; Uruguay
Fil: Pereyra-Castro, Silvia del Carmen. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; México
Fil: Pérez-Pérez, Viridiana. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; México
Fil: Plazola-Jacinto, Carla Patricia. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; México
Fil: Risso, Patricia. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química-Física; Argentina
Fil: Risso, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Risso, Patricia. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Roberet-Canales, Paz. Universidad Nacional de Chile. Departamento de Ciencia de los Alimentos y Tecnología Química, Facultad de Ciencias Químicas y Farmacéuticas; Chile
Fil: Rodríguez, Analía. Universidad de la República. Facultad de Química; Uruguay
Fil: Rodríguez, Silvio David. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Rodríguez, Silvio David. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Rojas-Balcazar, Erick. Universidad Autónoma Gabriel René Moreno; Bolivia
Fil: Rufián Henares, José Ángel. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires. Departamento de Ciencias Básicas. Escuela de Ciencias Agrarias y Naturales; Argentina
Fil: Vasile, Franco Emanuel. Universidad Nacional del Chaco Austral; Argentina
Fuente
Phytopharmaceuticals: potential therapeutic Applications / Editor(s): Durgesh Nandini Chauhan, Kamal Shah. Wiley-Scrivener, 2021. p. 19-57
Materia
Desechos Industriales
Subproductos
Ultrasonido
Antioxidantes
Microencapsulación
Cultivos Alimenticios
Flores
Compuestos Bioactivos
Industrial Waste
By-products
Ultrasound
Antioxidants
Microencapsulation
Food Crops
Flowers
Bioactive Compounds
Nutracéuticos
Fitofármacos
Nutraceuticals
Phytopharmaceuticals
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/10204

id INTADig_74c54c73fa25f2cc79e6aa0ba5a482e4
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/10204
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Ibero-American Network as a Collaborative Strategy to Provide Tools for the Development of Phytopharmaceuticals and NutraceuticalsBuera, María del PilarAbirached, CeciliaAlamilla-Beltrán, LilianaBusch, Verónica MaríaSantos, Cristina Isabel dosFarroni, Abel EduardoFavre, Leonardo CristianFernández-Varela, AldoFreire-Costa, FabianoGabilondo, JulietaGalante, MicaelaHidalgo, María EugeniaIngrassia, RominaLópez Hiriart, MilagrosMedrano, AlejandraMicheloni, Oscar B.Navarro Alarcón, MiguelPanizzolo, LuisPereyra-Castro, Silvia del CarmenPérez-Pérez, ViridianaPlazola-Jacinto, Carla PatriciaRisso, PatriciaRobert-Canales, PazRodríguez, AnalíaRodríguez, Silvio DavidRojas-Balcazar, ErickRufián Henares, José ÁngelVasile, Franco EmanuelDesechos IndustrialesSubproductosUltrasonidoAntioxidantesMicroencapsulaciónCultivos AlimenticiosFloresCompuestos BioactivosIndustrial WasteBy-productsUltrasoundAntioxidantsMicroencapsulationFood CropsFlowersBioactive CompoundsNutracéuticosFitofármacosNutraceuticalsPhytopharmaceuticalsThe increasing trend for using natural ingredients for nutraceuticals and phytopharmaceuticals development triggers the study of non-traditional sources for phytopharmaceuticals development, such as underexploited plants and agroindustrial wastes. The extraction, characterization and stabilization of bioactive compounds are intricate due to their low concentrations and their complex interactions in the vegetable matrix. New simple, ecological and efficient technologies are being developed to overcome the disadvantages of traditional extraction procedures, and many strategies should be developed to preserve their bioactivity. Oxidative reactions and protein glycation are two of the main deteriorative reactions affecting biological molecules and functionality loss in vitro and in vivo. Thus, efforts have been extended in search of edible plants with antioxidant or antiglycant properties. This chapter is an outcome of the CYTED Iberoamerican network 415RT0495, which task was to promote the valorization of subvaluated sources of bioactive compounds for food and medical uses.Estación Experimental Agropecuaria PergaminoFil: Buera, María del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; ArgentinaFil: Buera, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Abirached, Cecilia. Universidad de la República. Facultad de Química; UruguayFil: Alamilla-Beltrán, Liliana. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; MéxicoFil: Busch, Verónica María. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; ArgentinaFil: Busch, Verónica María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Santos, Cristina Isabel dos. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; ArgentinaFil: Santos, Cristina Isabel dos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Farroni, Abel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; ArgentinaFil: Favre, Leonardo Cristian. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; ArgentinaFil: Favre, Leonardo Cristian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Fernández-Varela, Aldo. Universidad Popular del César; ColombiaFil: Fernández-Varela, Aldo. Fundación para la Ciencia y la Agroindustria Tropical Tropilogía, Valledupar; ColombiaFil: Freire-Costa, Fabiano. Universidade Federal de Juiz de Fora. Faculdade de Farmácia. Departamento de Ciências Farmacêuticas; BrasilFil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; ArgentinaFil: Galante, Micaela. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química-Física; ArgentinaFil: Galante, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Hidalgo, María Eugenia. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química-Física; ArgentinaFil: Hidalgo, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Ingrassia, Romina. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química-Física; ArgentinaFil: Ingrassia, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Ingrassia, Romina. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Veterinarias; ArgentinaFil: López Hiriart, Milagros. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química-Física; ArgentinaFil: López Hiriart, Milagros. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: López Hiriart, Milagros. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Veterinarias; ArgentinaFil: Medrano, Alejandra. Universidad de la República (Udelar). Facultad de Química; UruguayFil: Micheloni, Oscar B. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires. Departamento de Ciencias Básicas. Escuela de Ciencias Agrarias y Naturales; ArgentinaFil: Navarro Alarcón, Miguel. Universidad de Granada. Departamento de Nutrición y Bromatología; SpainFil: Panizzolo, Luis. Universidad de la República. Facultad de Química; UruguayFil: Pereyra-Castro, Silvia del Carmen. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; MéxicoFil: Pérez-Pérez, Viridiana. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; MéxicoFil: Plazola-Jacinto, Carla Patricia. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; MéxicoFil: Risso, Patricia. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química-Física; ArgentinaFil: Risso, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Risso, Patricia. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Veterinarias; ArgentinaFil: Roberet-Canales, Paz. Universidad Nacional de Chile. Departamento de Ciencia de los Alimentos y Tecnología Química, Facultad de Ciencias Químicas y Farmacéuticas; ChileFil: Rodríguez, Analía. Universidad de la República. Facultad de Química; UruguayFil: Rodríguez, Silvio David. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; ArgentinaFil: Rodríguez, Silvio David. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Rojas-Balcazar, Erick. Universidad Autónoma Gabriel René Moreno; BoliviaFil: Rufián Henares, José Ángel. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires. Departamento de Ciencias Básicas. Escuela de Ciencias Agrarias y Naturales; ArgentinaFil: Vasile, Franco Emanuel. Universidad Nacional del Chaco Austral; ArgentinaWileyChauhan, Durgesh NandiniShah, Kamal2021-09-08T12:52:29Z2021-09-08T12:52:29Z2021-05-25info:eu-repo/semantics/bookPartinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_3248info:ar-repo/semantics/parteDeLibroapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/10204https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/9781119682059.ch2978-1-119-68191-5978-1-119-68205-9https://doi.org/10.1002/9781119682059.ch2Phytopharmaceuticals: potential therapeutic Applications / Editor(s): Durgesh Nandini Chauhan, Kamal Shah. Wiley-Scrivener, 2021. p. 19-57reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repograntAgreement/INTA/PNAIyAV-1130043/AR./Estrategias para la diferenciación de alimentos y el desarrollo de nuevos productos alimentarios.info:eu-repo/semantics/restrictedAccess2025-11-13T08:46:57Zoai:localhost:20.500.12123/10204instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-11-13 08:46:58.066INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Ibero-American Network as a Collaborative Strategy to Provide Tools for the Development of Phytopharmaceuticals and Nutraceuticals
title Ibero-American Network as a Collaborative Strategy to Provide Tools for the Development of Phytopharmaceuticals and Nutraceuticals
spellingShingle Ibero-American Network as a Collaborative Strategy to Provide Tools for the Development of Phytopharmaceuticals and Nutraceuticals
Buera, María del Pilar
Desechos Industriales
Subproductos
Ultrasonido
Antioxidantes
Microencapsulación
Cultivos Alimenticios
Flores
Compuestos Bioactivos
Industrial Waste
By-products
Ultrasound
Antioxidants
Microencapsulation
Food Crops
Flowers
Bioactive Compounds
Nutracéuticos
Fitofármacos
Nutraceuticals
Phytopharmaceuticals
title_short Ibero-American Network as a Collaborative Strategy to Provide Tools for the Development of Phytopharmaceuticals and Nutraceuticals
title_full Ibero-American Network as a Collaborative Strategy to Provide Tools for the Development of Phytopharmaceuticals and Nutraceuticals
title_fullStr Ibero-American Network as a Collaborative Strategy to Provide Tools for the Development of Phytopharmaceuticals and Nutraceuticals
title_full_unstemmed Ibero-American Network as a Collaborative Strategy to Provide Tools for the Development of Phytopharmaceuticals and Nutraceuticals
title_sort Ibero-American Network as a Collaborative Strategy to Provide Tools for the Development of Phytopharmaceuticals and Nutraceuticals
dc.creator.none.fl_str_mv Buera, María del Pilar
Abirached, Cecilia
Alamilla-Beltrán, Liliana
Busch, Verónica María
Santos, Cristina Isabel dos
Farroni, Abel Eduardo
Favre, Leonardo Cristian
Fernández-Varela, Aldo
Freire-Costa, Fabiano
Gabilondo, Julieta
Galante, Micaela
Hidalgo, María Eugenia
Ingrassia, Romina
López Hiriart, Milagros
Medrano, Alejandra
Micheloni, Oscar B.
Navarro Alarcón, Miguel
Panizzolo, Luis
Pereyra-Castro, Silvia del Carmen
Pérez-Pérez, Viridiana
Plazola-Jacinto, Carla Patricia
Risso, Patricia
Robert-Canales, Paz
Rodríguez, Analía
Rodríguez, Silvio David
Rojas-Balcazar, Erick
Rufián Henares, José Ángel
Vasile, Franco Emanuel
author Buera, María del Pilar
author_facet Buera, María del Pilar
Abirached, Cecilia
Alamilla-Beltrán, Liliana
Busch, Verónica María
Santos, Cristina Isabel dos
Farroni, Abel Eduardo
Favre, Leonardo Cristian
Fernández-Varela, Aldo
Freire-Costa, Fabiano
Gabilondo, Julieta
Galante, Micaela
Hidalgo, María Eugenia
Ingrassia, Romina
López Hiriart, Milagros
Medrano, Alejandra
Micheloni, Oscar B.
Navarro Alarcón, Miguel
Panizzolo, Luis
Pereyra-Castro, Silvia del Carmen
Pérez-Pérez, Viridiana
Plazola-Jacinto, Carla Patricia
Risso, Patricia
Robert-Canales, Paz
Rodríguez, Analía
Rodríguez, Silvio David
Rojas-Balcazar, Erick
Rufián Henares, José Ángel
Vasile, Franco Emanuel
author_role author
author2 Abirached, Cecilia
Alamilla-Beltrán, Liliana
Busch, Verónica María
Santos, Cristina Isabel dos
Farroni, Abel Eduardo
Favre, Leonardo Cristian
Fernández-Varela, Aldo
Freire-Costa, Fabiano
Gabilondo, Julieta
Galante, Micaela
Hidalgo, María Eugenia
Ingrassia, Romina
López Hiriart, Milagros
Medrano, Alejandra
Micheloni, Oscar B.
Navarro Alarcón, Miguel
Panizzolo, Luis
Pereyra-Castro, Silvia del Carmen
Pérez-Pérez, Viridiana
Plazola-Jacinto, Carla Patricia
Risso, Patricia
Robert-Canales, Paz
Rodríguez, Analía
Rodríguez, Silvio David
Rojas-Balcazar, Erick
Rufián Henares, José Ángel
Vasile, Franco Emanuel
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Chauhan, Durgesh Nandini
Shah, Kamal
dc.subject.none.fl_str_mv Desechos Industriales
Subproductos
Ultrasonido
Antioxidantes
Microencapsulación
Cultivos Alimenticios
Flores
Compuestos Bioactivos
Industrial Waste
By-products
Ultrasound
Antioxidants
Microencapsulation
Food Crops
Flowers
Bioactive Compounds
Nutracéuticos
Fitofármacos
Nutraceuticals
Phytopharmaceuticals
topic Desechos Industriales
Subproductos
Ultrasonido
Antioxidantes
Microencapsulación
Cultivos Alimenticios
Flores
Compuestos Bioactivos
Industrial Waste
By-products
Ultrasound
Antioxidants
Microencapsulation
Food Crops
Flowers
Bioactive Compounds
Nutracéuticos
Fitofármacos
Nutraceuticals
Phytopharmaceuticals
dc.description.none.fl_txt_mv The increasing trend for using natural ingredients for nutraceuticals and phytopharmaceuticals development triggers the study of non-traditional sources for phytopharmaceuticals development, such as underexploited plants and agroindustrial wastes. The extraction, characterization and stabilization of bioactive compounds are intricate due to their low concentrations and their complex interactions in the vegetable matrix. New simple, ecological and efficient technologies are being developed to overcome the disadvantages of traditional extraction procedures, and many strategies should be developed to preserve their bioactivity. Oxidative reactions and protein glycation are two of the main deteriorative reactions affecting biological molecules and functionality loss in vitro and in vivo. Thus, efforts have been extended in search of edible plants with antioxidant or antiglycant properties. This chapter is an outcome of the CYTED Iberoamerican network 415RT0495, which task was to promote the valorization of subvaluated sources of bioactive compounds for food and medical uses.
Estación Experimental Agropecuaria Pergamino
Fil: Buera, María del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Buera, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Abirached, Cecilia. Universidad de la República. Facultad de Química; Uruguay
Fil: Alamilla-Beltrán, Liliana. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; México
Fil: Busch, Verónica María. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Busch, Verónica María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Santos, Cristina Isabel dos. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Santos, Cristina Isabel dos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Farroni, Abel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina
Fil: Favre, Leonardo Cristian. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Favre, Leonardo Cristian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Fernández-Varela, Aldo. Universidad Popular del César; Colombia
Fil: Fernández-Varela, Aldo. Fundación para la Ciencia y la Agroindustria Tropical Tropilogía, Valledupar; Colombia
Fil: Freire-Costa, Fabiano. Universidade Federal de Juiz de Fora. Faculdade de Farmácia. Departamento de Ciências Farmacêuticas; Brasil
Fil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Galante, Micaela. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química-Física; Argentina
Fil: Galante, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Hidalgo, María Eugenia. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química-Física; Argentina
Fil: Hidalgo, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Ingrassia, Romina. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química-Física; Argentina
Fil: Ingrassia, Romina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Ingrassia, Romina. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: López Hiriart, Milagros. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química-Física; Argentina
Fil: López Hiriart, Milagros. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: López Hiriart, Milagros. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Medrano, Alejandra. Universidad de la República (Udelar). Facultad de Química; Uruguay
Fil: Micheloni, Oscar B. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires. Departamento de Ciencias Básicas. Escuela de Ciencias Agrarias y Naturales; Argentina
Fil: Navarro Alarcón, Miguel. Universidad de Granada. Departamento de Nutrición y Bromatología; Spain
Fil: Panizzolo, Luis. Universidad de la República. Facultad de Química; Uruguay
Fil: Pereyra-Castro, Silvia del Carmen. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; México
Fil: Pérez-Pérez, Viridiana. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; México
Fil: Plazola-Jacinto, Carla Patricia. Instituto Politécnico Nacional. Escuela Nacional de Ciencias Biológicas; México
Fil: Risso, Patricia. Universidad Nacional del Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química-Física; Argentina
Fil: Risso, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Risso, Patricia. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Roberet-Canales, Paz. Universidad Nacional de Chile. Departamento de Ciencia de los Alimentos y Tecnología Química, Facultad de Ciencias Químicas y Farmacéuticas; Chile
Fil: Rodríguez, Analía. Universidad de la República. Facultad de Química; Uruguay
Fil: Rodríguez, Silvio David. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
Fil: Rodríguez, Silvio David. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Rojas-Balcazar, Erick. Universidad Autónoma Gabriel René Moreno; Bolivia
Fil: Rufián Henares, José Ángel. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires. Departamento de Ciencias Básicas. Escuela de Ciencias Agrarias y Naturales; Argentina
Fil: Vasile, Franco Emanuel. Universidad Nacional del Chaco Austral; Argentina
description The increasing trend for using natural ingredients for nutraceuticals and phytopharmaceuticals development triggers the study of non-traditional sources for phytopharmaceuticals development, such as underexploited plants and agroindustrial wastes. The extraction, characterization and stabilization of bioactive compounds are intricate due to their low concentrations and their complex interactions in the vegetable matrix. New simple, ecological and efficient technologies are being developed to overcome the disadvantages of traditional extraction procedures, and many strategies should be developed to preserve their bioactivity. Oxidative reactions and protein glycation are two of the main deteriorative reactions affecting biological molecules and functionality loss in vitro and in vivo. Thus, efforts have been extended in search of edible plants with antioxidant or antiglycant properties. This chapter is an outcome of the CYTED Iberoamerican network 415RT0495, which task was to promote the valorization of subvaluated sources of bioactive compounds for food and medical uses.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-09-08T12:52:29Z
2021-09-08T12:52:29Z
2021-05-25
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bookPart
info:eu-repo/semantics/acceptedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_3248
info:ar-repo/semantics/parteDeLibro
format bookPart
status_str acceptedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/10204
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/9781119682059.ch2
978-1-119-68191-5
978-1-119-68205-9
https://doi.org/10.1002/9781119682059.ch2
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/10204
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/9781119682059.ch2
https://doi.org/10.1002/9781119682059.ch2
identifier_str_mv 978-1-119-68191-5
978-1-119-68205-9
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repograntAgreement/INTA/PNAIyAV-1130043/AR./Estrategias para la diferenciación de alimentos y el desarrollo de nuevos productos alimentarios.
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
eu_rights_str_mv restrictedAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Wiley
publisher.none.fl_str_mv Wiley
dc.source.none.fl_str_mv Phytopharmaceuticals: potential therapeutic Applications / Editor(s): Durgesh Nandini Chauhan, Kamal Shah. Wiley-Scrivener, 2021. p. 19-57
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1848680504460574720
score 12.738264