Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa
- Autores
- Chamorro, Melina Fernanda; Mazzoni, Ariel Omar; Lescano, Maria Natalia; Fernandez, Anahí; Reiner, Gabriela; Langenheim, Mariana Elsa; Mattera, Maria Gabriela; Robredo, Nicolás; Garibaldi, Lucas; Quintero, Carolina
- Año de publicación
- 2025
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Nature can contribute to human well-being in various ways, yet some culturally significant wild species remain understudied. This is the case with the red form of Fragaria chiloensis subsp. chiloensis, a wild relative of the cultivated strawberry, used in Argentine Patagonia for food, medicine, and functional foods. This study compares the fruit quality and biochemical traits of three wild ecotypes (F. chiloensis subsp. chiloensis) with cultivated strawberries (F. × ananassa), under common field conditions, to identify agronomic and health interest traits. Results support the domestication syndrome hypothesis, showing that cultivated strawberries exhibit better quality fruit attributes (larger size, greater firmness, and higher pigment content) but lower levels of the most beneficial compounds than wild strawberries. In particular, wild strawberries display higher total soluble solids, and higher content of total phenolics, ellagic acid, and cyanidin-3-glucoside, with significant variation among ecotypes. Moreover, wild strawberries showed superior antioxidant activity, especially through the DPPH assay, primarily driven by total phenolic and flavonoid content. This study highlights the potential of Patagonian strawberries for developing new, healthier fruits and underscores the importance of investigating wild relatives of crops to gain insights into the domestication process and identify beneficial traits.
EEA Bariloche
Fil: Chamorro, Melina Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Chamorro, Melina Fernanda. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Chamorro, Melina Fernanda. Universidad Nacional del Comahue; Argentina
Fil: Mazzoni, Ariel Omar. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Bariloche; Argentina
Fil: Lescano, Maria Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Lescano, Maria Natalia. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Lescano, Maria Natalia. Universidad Nacional del Comahue; Argentina
Fil: Fernandez, Anahí. Universidad Nacional de Rio Negro. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina
Fil: Fernandez, Anahí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina
Fil: Reiner, Gabriela. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Reiner, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Langenheim, Mariana Elsa. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Langenheim, Mariana Elsa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Mattera, María Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Bariloche; Argentina
Fil: Robredo, Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Robredo, Nicolás. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Garibaldi, Lucas. Universidad Nacional de Rio Negro. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina
Fil: Garibaldi, Lucas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina
Fil: Garibaldi, Lucas. Universidad Nacional de Río Negro; Argentina
Fil: Quintero, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Quintero, Carolina. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina - Fuente
- Discover Food 5 : article number 71. (March 2025)
- Materia
-
Fresa
Propiedades Antioxidantes
Calidad
Domesticación de Plantas
Compuestos Fenólicos
Strawberries
Fragaria ananassa
Fragaria chiloensis
Antioxidant Properties
Quality
Plant Domestication
Phenolic Compounds
Frutilla - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/21826
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_6cd6b09bdc1c76446f3257dd6eb5b02d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/21826 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassaChamorro, Melina FernandaMazzoni, Ariel OmarLescano, Maria NataliaFernandez, AnahíReiner, GabrielaLangenheim, Mariana ElsaMattera, Maria GabrielaRobredo, NicolásGaribaldi, LucasQuintero, CarolinaFresaPropiedades AntioxidantesCalidadDomesticación de PlantasCompuestos FenólicosStrawberriesFragaria ananassaFragaria chiloensisAntioxidant PropertiesQualityPlant DomesticationPhenolic CompoundsFrutillaNature can contribute to human well-being in various ways, yet some culturally significant wild species remain understudied. This is the case with the red form of Fragaria chiloensis subsp. chiloensis, a wild relative of the cultivated strawberry, used in Argentine Patagonia for food, medicine, and functional foods. This study compares the fruit quality and biochemical traits of three wild ecotypes (F. chiloensis subsp. chiloensis) with cultivated strawberries (F. × ananassa), under common field conditions, to identify agronomic and health interest traits. Results support the domestication syndrome hypothesis, showing that cultivated strawberries exhibit better quality fruit attributes (larger size, greater firmness, and higher pigment content) but lower levels of the most beneficial compounds than wild strawberries. In particular, wild strawberries display higher total soluble solids, and higher content of total phenolics, ellagic acid, and cyanidin-3-glucoside, with significant variation among ecotypes. Moreover, wild strawberries showed superior antioxidant activity, especially through the DPPH assay, primarily driven by total phenolic and flavonoid content. This study highlights the potential of Patagonian strawberries for developing new, healthier fruits and underscores the importance of investigating wild relatives of crops to gain insights into the domestication process and identify beneficial traits.EEA BarilocheFil: Chamorro, Melina Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Chamorro, Melina Fernanda. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Chamorro, Melina Fernanda. Universidad Nacional del Comahue; ArgentinaFil: Mazzoni, Ariel Omar. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Bariloche; ArgentinaFil: Lescano, Maria Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Lescano, Maria Natalia. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Lescano, Maria Natalia. Universidad Nacional del Comahue; ArgentinaFil: Fernandez, Anahí. Universidad Nacional de Rio Negro. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; ArgentinaFil: Fernandez, Anahí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; ArgentinaFil: Reiner, Gabriela. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Reiner, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Langenheim, Mariana Elsa. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Langenheim, Mariana Elsa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Mattera, María Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Bariloche; ArgentinaFil: Robredo, Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Robredo, Nicolás. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Garibaldi, Lucas. Universidad Nacional de Rio Negro. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; ArgentinaFil: Garibaldi, Lucas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; ArgentinaFil: Garibaldi, Lucas. Universidad Nacional de Río Negro; ArgentinaFil: Quintero, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Quintero, Carolina. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaSpringer2025-03-26T14:31:22Z2025-03-26T14:31:22Z2025-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/21826https://link.springer.com/article/10.1007/s44187-025-00346-12731-4286https://doi.org/10.1007/s44187-025-00346-1Discover Food 5 : article number 71. (March 2025)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:47:12Zoai:localhost:20.500.12123/21826instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:47:13.622INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa |
title |
Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa |
spellingShingle |
Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa Chamorro, Melina Fernanda Fresa Propiedades Antioxidantes Calidad Domesticación de Plantas Compuestos Fenólicos Strawberries Fragaria ananassa Fragaria chiloensis Antioxidant Properties Quality Plant Domestication Phenolic Compounds Frutilla |
title_short |
Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa |
title_full |
Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa |
title_fullStr |
Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa |
title_full_unstemmed |
Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa |
title_sort |
Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Chamorro, Melina Fernanda Mazzoni, Ariel Omar Lescano, Maria Natalia Fernandez, Anahí Reiner, Gabriela Langenheim, Mariana Elsa Mattera, Maria Gabriela Robredo, Nicolás Garibaldi, Lucas Quintero, Carolina |
author |
Chamorro, Melina Fernanda |
author_facet |
Chamorro, Melina Fernanda Mazzoni, Ariel Omar Lescano, Maria Natalia Fernandez, Anahí Reiner, Gabriela Langenheim, Mariana Elsa Mattera, Maria Gabriela Robredo, Nicolás Garibaldi, Lucas Quintero, Carolina |
author_role |
author |
author2 |
Mazzoni, Ariel Omar Lescano, Maria Natalia Fernandez, Anahí Reiner, Gabriela Langenheim, Mariana Elsa Mattera, Maria Gabriela Robredo, Nicolás Garibaldi, Lucas Quintero, Carolina |
author2_role |
author author author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Fresa Propiedades Antioxidantes Calidad Domesticación de Plantas Compuestos Fenólicos Strawberries Fragaria ananassa Fragaria chiloensis Antioxidant Properties Quality Plant Domestication Phenolic Compounds Frutilla |
topic |
Fresa Propiedades Antioxidantes Calidad Domesticación de Plantas Compuestos Fenólicos Strawberries Fragaria ananassa Fragaria chiloensis Antioxidant Properties Quality Plant Domestication Phenolic Compounds Frutilla |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Nature can contribute to human well-being in various ways, yet some culturally significant wild species remain understudied. This is the case with the red form of Fragaria chiloensis subsp. chiloensis, a wild relative of the cultivated strawberry, used in Argentine Patagonia for food, medicine, and functional foods. This study compares the fruit quality and biochemical traits of three wild ecotypes (F. chiloensis subsp. chiloensis) with cultivated strawberries (F. × ananassa), under common field conditions, to identify agronomic and health interest traits. Results support the domestication syndrome hypothesis, showing that cultivated strawberries exhibit better quality fruit attributes (larger size, greater firmness, and higher pigment content) but lower levels of the most beneficial compounds than wild strawberries. In particular, wild strawberries display higher total soluble solids, and higher content of total phenolics, ellagic acid, and cyanidin-3-glucoside, with significant variation among ecotypes. Moreover, wild strawberries showed superior antioxidant activity, especially through the DPPH assay, primarily driven by total phenolic and flavonoid content. This study highlights the potential of Patagonian strawberries for developing new, healthier fruits and underscores the importance of investigating wild relatives of crops to gain insights into the domestication process and identify beneficial traits. EEA Bariloche Fil: Chamorro, Melina Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina Fil: Chamorro, Melina Fernanda. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina Fil: Chamorro, Melina Fernanda. Universidad Nacional del Comahue; Argentina Fil: Mazzoni, Ariel Omar. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Bariloche; Argentina Fil: Lescano, Maria Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina Fil: Lescano, Maria Natalia. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina Fil: Lescano, Maria Natalia. Universidad Nacional del Comahue; Argentina Fil: Fernandez, Anahí. Universidad Nacional de Rio Negro. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina Fil: Fernandez, Anahí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina Fil: Reiner, Gabriela. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina Fil: Reiner, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina Fil: Langenheim, Mariana Elsa. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina Fil: Langenheim, Mariana Elsa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina Fil: Mattera, María Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Bariloche; Argentina Fil: Robredo, Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina Fil: Robredo, Nicolás. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina Fil: Garibaldi, Lucas. Universidad Nacional de Rio Negro. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina Fil: Garibaldi, Lucas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina Fil: Garibaldi, Lucas. Universidad Nacional de Río Negro; Argentina Fil: Quintero, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina Fil: Quintero, Carolina. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina |
description |
Nature can contribute to human well-being in various ways, yet some culturally significant wild species remain understudied. This is the case with the red form of Fragaria chiloensis subsp. chiloensis, a wild relative of the cultivated strawberry, used in Argentine Patagonia for food, medicine, and functional foods. This study compares the fruit quality and biochemical traits of three wild ecotypes (F. chiloensis subsp. chiloensis) with cultivated strawberries (F. × ananassa), under common field conditions, to identify agronomic and health interest traits. Results support the domestication syndrome hypothesis, showing that cultivated strawberries exhibit better quality fruit attributes (larger size, greater firmness, and higher pigment content) but lower levels of the most beneficial compounds than wild strawberries. In particular, wild strawberries display higher total soluble solids, and higher content of total phenolics, ellagic acid, and cyanidin-3-glucoside, with significant variation among ecotypes. Moreover, wild strawberries showed superior antioxidant activity, especially through the DPPH assay, primarily driven by total phenolic and flavonoid content. This study highlights the potential of Patagonian strawberries for developing new, healthier fruits and underscores the importance of investigating wild relatives of crops to gain insights into the domestication process and identify beneficial traits. |
publishDate |
2025 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2025-03-26T14:31:22Z 2025-03-26T14:31:22Z 2025-03 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/21826 https://link.springer.com/article/10.1007/s44187-025-00346-1 2731-4286 https://doi.org/10.1007/s44187-025-00346-1 |
url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/21826 https://link.springer.com/article/10.1007/s44187-025-00346-1 https://doi.org/10.1007/s44187-025-00346-1 |
identifier_str_mv |
2731-4286 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Springer |
publisher.none.fl_str_mv |
Springer |
dc.source.none.fl_str_mv |
Discover Food 5 : article number 71. (March 2025) reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1844619202339536896 |
score |
12.559606 |