Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa

Autores
Chamorro, Melina Fernanda; Mazzoni, Ariel Omar; Lescano, Maria Natalia; Fernandez, Anahí; Reiner, Gabriela; Langenheim, Mariana Elsa; Mattera, Maria Gabriela; Robredo, Nicolás; Garibaldi, Lucas; Quintero, Carolina
Año de publicación
2025
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Nature can contribute to human well-being in various ways, yet some culturally significant wild species remain understudied. This is the case with the red form of Fragaria chiloensis subsp. chiloensis, a wild relative of the cultivated strawberry, used in Argentine Patagonia for food, medicine, and functional foods. This study compares the fruit quality and biochemical traits of three wild ecotypes (F. chiloensis subsp. chiloensis) with cultivated strawberries (F. × ananassa), under common field conditions, to identify agronomic and health interest traits. Results support the domestication syndrome hypothesis, showing that cultivated strawberries exhibit better quality fruit attributes (larger size, greater firmness, and higher pigment content) but lower levels of the most beneficial compounds than wild strawberries. In particular, wild strawberries display higher total soluble solids, and higher content of total phenolics, ellagic acid, and cyanidin-3-glucoside, with significant variation among ecotypes. Moreover, wild strawberries showed superior antioxidant activity, especially through the DPPH assay, primarily driven by total phenolic and flavonoid content. This study highlights the potential of Patagonian strawberries for developing new, healthier fruits and underscores the importance of investigating wild relatives of crops to gain insights into the domestication process and identify beneficial traits.
EEA Bariloche
Fil: Chamorro, Melina Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Chamorro, Melina Fernanda. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Chamorro, Melina Fernanda. Universidad Nacional del Comahue; Argentina
Fil: Mazzoni, Ariel Omar. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Bariloche; Argentina
Fil: Lescano, Maria Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Lescano, Maria Natalia. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Lescano, Maria Natalia. Universidad Nacional del Comahue; Argentina
Fil: Fernandez, Anahí. Universidad Nacional de Rio Negro. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina
Fil: Fernandez, Anahí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina
Fil: Reiner, Gabriela. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Reiner, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Langenheim, Mariana Elsa. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Langenheim, Mariana Elsa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Mattera, María Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Bariloche; Argentina
Fil: Robredo, Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Robredo, Nicolás. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Garibaldi, Lucas. Universidad Nacional de Rio Negro. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina
Fil: Garibaldi, Lucas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina
Fil: Garibaldi, Lucas. Universidad Nacional de Río Negro; Argentina
Fil: Quintero, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Quintero, Carolina. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fuente
Discover Food 5 : article number 71. (March 2025)
Materia
Fresa
Propiedades Antioxidantes
Calidad
Domesticación de Plantas
Compuestos Fenólicos
Strawberries
Fragaria ananassa
Fragaria chiloensis
Antioxidant Properties
Quality
Plant Domestication
Phenolic Compounds
Frutilla
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/21826

id INTADig_6cd6b09bdc1c76446f3257dd6eb5b02d
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/21826
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassaChamorro, Melina FernandaMazzoni, Ariel OmarLescano, Maria NataliaFernandez, AnahíReiner, GabrielaLangenheim, Mariana ElsaMattera, Maria GabrielaRobredo, NicolásGaribaldi, LucasQuintero, CarolinaFresaPropiedades AntioxidantesCalidadDomesticación de PlantasCompuestos FenólicosStrawberriesFragaria ananassaFragaria chiloensisAntioxidant PropertiesQualityPlant DomesticationPhenolic CompoundsFrutillaNature can contribute to human well-being in various ways, yet some culturally significant wild species remain understudied. This is the case with the red form of Fragaria chiloensis subsp. chiloensis, a wild relative of the cultivated strawberry, used in Argentine Patagonia for food, medicine, and functional foods. This study compares the fruit quality and biochemical traits of three wild ecotypes (F. chiloensis subsp. chiloensis) with cultivated strawberries (F. × ananassa), under common field conditions, to identify agronomic and health interest traits. Results support the domestication syndrome hypothesis, showing that cultivated strawberries exhibit better quality fruit attributes (larger size, greater firmness, and higher pigment content) but lower levels of the most beneficial compounds than wild strawberries. In particular, wild strawberries display higher total soluble solids, and higher content of total phenolics, ellagic acid, and cyanidin-3-glucoside, with significant variation among ecotypes. Moreover, wild strawberries showed superior antioxidant activity, especially through the DPPH assay, primarily driven by total phenolic and flavonoid content. This study highlights the potential of Patagonian strawberries for developing new, healthier fruits and underscores the importance of investigating wild relatives of crops to gain insights into the domestication process and identify beneficial traits.EEA BarilocheFil: Chamorro, Melina Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Chamorro, Melina Fernanda. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Chamorro, Melina Fernanda. Universidad Nacional del Comahue; ArgentinaFil: Mazzoni, Ariel Omar. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Bariloche; ArgentinaFil: Lescano, Maria Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Lescano, Maria Natalia. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Lescano, Maria Natalia. Universidad Nacional del Comahue; ArgentinaFil: Fernandez, Anahí. Universidad Nacional de Rio Negro. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; ArgentinaFil: Fernandez, Anahí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; ArgentinaFil: Reiner, Gabriela. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Reiner, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Langenheim, Mariana Elsa. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Langenheim, Mariana Elsa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Mattera, María Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Bariloche; ArgentinaFil: Robredo, Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Robredo, Nicolás. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Garibaldi, Lucas. Universidad Nacional de Rio Negro. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; ArgentinaFil: Garibaldi, Lucas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; ArgentinaFil: Garibaldi, Lucas. Universidad Nacional de Río Negro; ArgentinaFil: Quintero, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaFil: Quintero, Carolina. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; ArgentinaSpringer2025-03-26T14:31:22Z2025-03-26T14:31:22Z2025-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/21826https://link.springer.com/article/10.1007/s44187-025-00346-12731-4286https://doi.org/10.1007/s44187-025-00346-1Discover Food 5 : article number 71. (March 2025)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:47:12Zoai:localhost:20.500.12123/21826instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:47:13.622INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa
title Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa
spellingShingle Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa
Chamorro, Melina Fernanda
Fresa
Propiedades Antioxidantes
Calidad
Domesticación de Plantas
Compuestos Fenólicos
Strawberries
Fragaria ananassa
Fragaria chiloensis
Antioxidant Properties
Quality
Plant Domestication
Phenolic Compounds
Frutilla
title_short Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa
title_full Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa
title_fullStr Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa
title_full_unstemmed Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa
title_sort Wild vs. cultivated strawberries: differential fruit quality traits and antioxidant properties in Fragaria chiloensis and Fragaria × ananassa
dc.creator.none.fl_str_mv Chamorro, Melina Fernanda
Mazzoni, Ariel Omar
Lescano, Maria Natalia
Fernandez, Anahí
Reiner, Gabriela
Langenheim, Mariana Elsa
Mattera, Maria Gabriela
Robredo, Nicolás
Garibaldi, Lucas
Quintero, Carolina
author Chamorro, Melina Fernanda
author_facet Chamorro, Melina Fernanda
Mazzoni, Ariel Omar
Lescano, Maria Natalia
Fernandez, Anahí
Reiner, Gabriela
Langenheim, Mariana Elsa
Mattera, Maria Gabriela
Robredo, Nicolás
Garibaldi, Lucas
Quintero, Carolina
author_role author
author2 Mazzoni, Ariel Omar
Lescano, Maria Natalia
Fernandez, Anahí
Reiner, Gabriela
Langenheim, Mariana Elsa
Mattera, Maria Gabriela
Robredo, Nicolás
Garibaldi, Lucas
Quintero, Carolina
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Fresa
Propiedades Antioxidantes
Calidad
Domesticación de Plantas
Compuestos Fenólicos
Strawberries
Fragaria ananassa
Fragaria chiloensis
Antioxidant Properties
Quality
Plant Domestication
Phenolic Compounds
Frutilla
topic Fresa
Propiedades Antioxidantes
Calidad
Domesticación de Plantas
Compuestos Fenólicos
Strawberries
Fragaria ananassa
Fragaria chiloensis
Antioxidant Properties
Quality
Plant Domestication
Phenolic Compounds
Frutilla
dc.description.none.fl_txt_mv Nature can contribute to human well-being in various ways, yet some culturally significant wild species remain understudied. This is the case with the red form of Fragaria chiloensis subsp. chiloensis, a wild relative of the cultivated strawberry, used in Argentine Patagonia for food, medicine, and functional foods. This study compares the fruit quality and biochemical traits of three wild ecotypes (F. chiloensis subsp. chiloensis) with cultivated strawberries (F. × ananassa), under common field conditions, to identify agronomic and health interest traits. Results support the domestication syndrome hypothesis, showing that cultivated strawberries exhibit better quality fruit attributes (larger size, greater firmness, and higher pigment content) but lower levels of the most beneficial compounds than wild strawberries. In particular, wild strawberries display higher total soluble solids, and higher content of total phenolics, ellagic acid, and cyanidin-3-glucoside, with significant variation among ecotypes. Moreover, wild strawberries showed superior antioxidant activity, especially through the DPPH assay, primarily driven by total phenolic and flavonoid content. This study highlights the potential of Patagonian strawberries for developing new, healthier fruits and underscores the importance of investigating wild relatives of crops to gain insights into the domestication process and identify beneficial traits.
EEA Bariloche
Fil: Chamorro, Melina Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Chamorro, Melina Fernanda. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Chamorro, Melina Fernanda. Universidad Nacional del Comahue; Argentina
Fil: Mazzoni, Ariel Omar. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Bariloche; Argentina
Fil: Lescano, Maria Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Lescano, Maria Natalia. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Lescano, Maria Natalia. Universidad Nacional del Comahue; Argentina
Fil: Fernandez, Anahí. Universidad Nacional de Rio Negro. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina
Fil: Fernandez, Anahí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina
Fil: Reiner, Gabriela. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Reiner, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Langenheim, Mariana Elsa. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Langenheim, Mariana Elsa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Mattera, María Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Bariloche; Argentina
Fil: Robredo, Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Robredo, Nicolás. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Garibaldi, Lucas. Universidad Nacional de Rio Negro. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina
Fil: Garibaldi, Lucas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina
Fil: Garibaldi, Lucas. Universidad Nacional de Río Negro; Argentina
Fil: Quintero, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
Fil: Quintero, Carolina. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
description Nature can contribute to human well-being in various ways, yet some culturally significant wild species remain understudied. This is the case with the red form of Fragaria chiloensis subsp. chiloensis, a wild relative of the cultivated strawberry, used in Argentine Patagonia for food, medicine, and functional foods. This study compares the fruit quality and biochemical traits of three wild ecotypes (F. chiloensis subsp. chiloensis) with cultivated strawberries (F. × ananassa), under common field conditions, to identify agronomic and health interest traits. Results support the domestication syndrome hypothesis, showing that cultivated strawberries exhibit better quality fruit attributes (larger size, greater firmness, and higher pigment content) but lower levels of the most beneficial compounds than wild strawberries. In particular, wild strawberries display higher total soluble solids, and higher content of total phenolics, ellagic acid, and cyanidin-3-glucoside, with significant variation among ecotypes. Moreover, wild strawberries showed superior antioxidant activity, especially through the DPPH assay, primarily driven by total phenolic and flavonoid content. This study highlights the potential of Patagonian strawberries for developing new, healthier fruits and underscores the importance of investigating wild relatives of crops to gain insights into the domestication process and identify beneficial traits.
publishDate 2025
dc.date.none.fl_str_mv 2025-03-26T14:31:22Z
2025-03-26T14:31:22Z
2025-03
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/21826
https://link.springer.com/article/10.1007/s44187-025-00346-1
2731-4286
https://doi.org/10.1007/s44187-025-00346-1
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/21826
https://link.springer.com/article/10.1007/s44187-025-00346-1
https://doi.org/10.1007/s44187-025-00346-1
identifier_str_mv 2731-4286
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Springer
publisher.none.fl_str_mv Springer
dc.source.none.fl_str_mv Discover Food 5 : article number 71. (March 2025)
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1844619202339536896
score 12.559606