Comparison of osmotic dehydration of Dixiland and Elegant Lady peach slices in glucose and sucrose solutions

Autores
Salvañal, Lara; Gabilondo, Julieta; Budde, Claudio Olaf; Corbino, Graciela Beatriz; Lara, Maria Valeria
Año de publicación
2022
Idioma
inglés
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
Poster
Peach (Prunus persica) is a stone fruit with a fleshy pulp and a delicate aroma. Peach provides vitamins, fiber and antioxidant compounds, among others. Nevertheless, it is a perishable fruit. Dried fruit (D) is a strategy to maintain the provision of this healthy fruit during the whole year. Osmotic dehydration (OD) previous conventional drying is a pre treatment applied to fresh fruit in order to prevent browning or sugar caramelization during prolonged hot air exposure. Here, the effects of sugar type and cultivar on the nutritional and nutraceutical properties were studied using slices of peach of two commercial cultivars Dixiland (DX) and Elegant Lady (EL) using OD with sucrose or glucose as a pretreatment before conventional drying (D)
EEA San Pedro
Fil: Salvañal, Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
Fil: Salvañal, Lara. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
Fil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Budde, Claudio Olaf. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Corbino, Graciela Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Lara, María Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
Fil: Lara, María Valeria.Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
Fuente
VIII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos (CICYTAC 2022), Córdoba, 4 al 6 de octubre de 2022
Materia
Durazno
Frutas de Hueso
Prunus persica
Preservación de Alimentos
Secado Osmótico
Compuestos bioactivos
Sucrosa
Tecnología de Alimentos
Peaches
Stone Fruits
Food Preservation
Osmotic Drying
Bioactive Food Compounds
Sucrose
Food Technology
Propiedades Nutracéuticas
Sacarosa
Nutraceutical Properties
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/13477

id INTADig_65aacb4e6f2d1b7b558a7968c0717b18
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/13477
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Comparison of osmotic dehydration of Dixiland and Elegant Lady peach slices in glucose and sucrose solutionsSalvañal, LaraGabilondo, JulietaBudde, Claudio OlafCorbino, Graciela BeatrizLara, Maria ValeriaDuraznoFrutas de HuesoPrunus persicaPreservación de AlimentosSecado OsmóticoCompuestos bioactivosSucrosaTecnología de AlimentosPeachesStone FruitsFood PreservationOsmotic DryingBioactive Food CompoundsSucroseFood TechnologyPropiedades NutracéuticasSacarosaNutraceutical PropertiesPosterPeach (Prunus persica) is a stone fruit with a fleshy pulp and a delicate aroma. Peach provides vitamins, fiber and antioxidant compounds, among others. Nevertheless, it is a perishable fruit. Dried fruit (D) is a strategy to maintain the provision of this healthy fruit during the whole year. Osmotic dehydration (OD) previous conventional drying is a pre treatment applied to fresh fruit in order to prevent browning or sugar caramelization during prolonged hot air exposure. Here, the effects of sugar type and cultivar on the nutritional and nutraceutical properties were studied using slices of peach of two commercial cultivars Dixiland (DX) and Elegant Lady (EL) using OD with sucrose or glucose as a pretreatment before conventional drying (D)EEA San PedroFil: Salvañal, Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; ArgentinaFil: Salvañal, Lara. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; ArgentinaFil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; ArgentinaFil: Budde, Claudio Olaf. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; ArgentinaFil: Corbino, Graciela Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; ArgentinaFil: Lara, María Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; ArgentinaFil: Lara, María Valeria.Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; ArgentinaMinistro de Ciencia y Tecnología, Gobierno de la Provincia de Córdoba2022-11-29T12:14:12Z2022-11-29T12:14:12Z2022-10info:eu-repo/semantics/conferenceObjectinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/13477VIII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos (CICYTAC 2022), Córdoba, 4 al 6 de octubre de 2022reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:45:48Zoai:localhost:20.500.12123/13477instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:45:48.6INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Comparison of osmotic dehydration of Dixiland and Elegant Lady peach slices in glucose and sucrose solutions
title Comparison of osmotic dehydration of Dixiland and Elegant Lady peach slices in glucose and sucrose solutions
spellingShingle Comparison of osmotic dehydration of Dixiland and Elegant Lady peach slices in glucose and sucrose solutions
Salvañal, Lara
Durazno
Frutas de Hueso
Prunus persica
Preservación de Alimentos
Secado Osmótico
Compuestos bioactivos
Sucrosa
Tecnología de Alimentos
Peaches
Stone Fruits
Food Preservation
Osmotic Drying
Bioactive Food Compounds
Sucrose
Food Technology
Propiedades Nutracéuticas
Sacarosa
Nutraceutical Properties
title_short Comparison of osmotic dehydration of Dixiland and Elegant Lady peach slices in glucose and sucrose solutions
title_full Comparison of osmotic dehydration of Dixiland and Elegant Lady peach slices in glucose and sucrose solutions
title_fullStr Comparison of osmotic dehydration of Dixiland and Elegant Lady peach slices in glucose and sucrose solutions
title_full_unstemmed Comparison of osmotic dehydration of Dixiland and Elegant Lady peach slices in glucose and sucrose solutions
title_sort Comparison of osmotic dehydration of Dixiland and Elegant Lady peach slices in glucose and sucrose solutions
dc.creator.none.fl_str_mv Salvañal, Lara
Gabilondo, Julieta
Budde, Claudio Olaf
Corbino, Graciela Beatriz
Lara, Maria Valeria
author Salvañal, Lara
author_facet Salvañal, Lara
Gabilondo, Julieta
Budde, Claudio Olaf
Corbino, Graciela Beatriz
Lara, Maria Valeria
author_role author
author2 Gabilondo, Julieta
Budde, Claudio Olaf
Corbino, Graciela Beatriz
Lara, Maria Valeria
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Durazno
Frutas de Hueso
Prunus persica
Preservación de Alimentos
Secado Osmótico
Compuestos bioactivos
Sucrosa
Tecnología de Alimentos
Peaches
Stone Fruits
Food Preservation
Osmotic Drying
Bioactive Food Compounds
Sucrose
Food Technology
Propiedades Nutracéuticas
Sacarosa
Nutraceutical Properties
topic Durazno
Frutas de Hueso
Prunus persica
Preservación de Alimentos
Secado Osmótico
Compuestos bioactivos
Sucrosa
Tecnología de Alimentos
Peaches
Stone Fruits
Food Preservation
Osmotic Drying
Bioactive Food Compounds
Sucrose
Food Technology
Propiedades Nutracéuticas
Sacarosa
Nutraceutical Properties
dc.description.none.fl_txt_mv Poster
Peach (Prunus persica) is a stone fruit with a fleshy pulp and a delicate aroma. Peach provides vitamins, fiber and antioxidant compounds, among others. Nevertheless, it is a perishable fruit. Dried fruit (D) is a strategy to maintain the provision of this healthy fruit during the whole year. Osmotic dehydration (OD) previous conventional drying is a pre treatment applied to fresh fruit in order to prevent browning or sugar caramelization during prolonged hot air exposure. Here, the effects of sugar type and cultivar on the nutritional and nutraceutical properties were studied using slices of peach of two commercial cultivars Dixiland (DX) and Elegant Lady (EL) using OD with sucrose or glucose as a pretreatment before conventional drying (D)
EEA San Pedro
Fil: Salvañal, Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
Fil: Salvañal, Lara. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
Fil: Gabilondo, Julieta. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Budde, Claudio Olaf. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Corbino, Graciela Beatriz. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentina
Fil: Lara, María Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
Fil: Lara, María Valeria.Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Centro de Estudios Fotosintéticos y Bioquímicos; Argentina
description Poster
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-11-29T12:14:12Z
2022-11-29T12:14:12Z
2022-10
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/conferenceObject
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_5794
info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia
format conferenceObject
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/13477
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/13477
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Ministro de Ciencia y Tecnología, Gobierno de la Provincia de Córdoba
publisher.none.fl_str_mv Ministro de Ciencia y Tecnología, Gobierno de la Provincia de Córdoba
dc.source.none.fl_str_mv VIII Congreso Internacional de Ciencia y Tecnología de los Alimentos (CICYTAC 2022), Córdoba, 4 al 6 de octubre de 2022
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1844619171808149504
score 12.559606