Effect of on-farm poultry litter composting processes on physicochemical, biological, and toxicological parameters and reduction of antibiotics and antibiotic-resistant Escherichia...

Autores
Okada, Elena; Young, Brian Jonathan; Pérez, Débora Jesabel; Pellegrini, María Celeste; Carciocchi, Walter Daniel; Lavallén, Carla Mariela; Ponce, Alejandra Graciela; Dopchiz, Marcela Cecilia; Hernandez Guijarro, Keren; Franco, María Del Rocío; Di Martino, Ana Maria; Rizzo, Pedro Federico
Año de publicación
2023
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Poultry litter is a valuable source of nutrients for crop production, but its use in agriculture can lead to environmental and public health concerns due to the presence of pollutants, antibiotic-resistant bacteria (ARB) and antibiotic-resistant genes (ARGs). We compared the effect of different on-farm poultry litter composting processes on physicochemical, biological, and toxicological parameters, as well as on the occurrence of antibiotics and resistant Escherichia coli. The composting treatments consisted of passively-aerated piles C:N = 19 (PAC19), mechanically-aerated piles C:N = 19 (MAC19), and mechanically-aerated piles C:N = 30 (MAC30). Poultry litter composting led to a significant reduction of antibiotic residues, enteroparasites and antibiotic resistant E. coli. The conditions of the process, such as extra C source and mechanical aeration influence the quality of the final product. MAC19 is a low-cost effective method to reduce the potential risks associated with poultry litter use in agriculture and produce good quality compost.
EEA Pergamino
Fil: Okada, Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Young, Brian. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola; Argentina
Fil: Pérez, Débora. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Pellegrini, María C. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Carciochi, Walter Daniel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Lavallén, Carla. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigación en Producción, Sanidad y Ambiente (IIPROSAM)-CONICET; Argentina
Fil: Ponce, Alejandra. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Ciencia y Tecnología de alimentos y ambiente (INCITAA, CIC-UNMDP), CONICET. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos (GIIA); Argentina
Fil: Dopchiz, Marcela. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigación en Producción, Sanidad y Ambiente (IIPROSAM)-CONICET; Argentina
Fil: Hernandez Guijarro, Keren. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Franco, María Del Rocío. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
Fil: Di Martino, Ana María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Laboratorio de Calidad de Alimentos, Suelos y Agua; Argentina
Fil: Rizzo, Pedro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza. Área de Investigación y Desarrollo Tecnológico. Grupo Agrotecnología Sostenible; Argentina
Fuente
Waste Management 174 : 310-319. (February 2024)
Materia
Aves de corral
Compost
Contaminantes
Sustancias Tóxicas
Poultry
Composts
Pollutants
Toxic Substances
Resistance to Antibiotics
Litter for Animals
Escherichia coli
Resistencia a los Antibióticos
Cama (animales)
Emerging Contaminants
Potentially Toxic Elements
Poultry Litter
Cama para Aves
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
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We compared the effect of different on-farm poultry litter composting processes on physicochemical, biological, and toxicological parameters, as well as on the occurrence of antibiotics and resistant Escherichia coli. The composting treatments consisted of passively-aerated piles C:N = 19 (PAC19), mechanically-aerated piles C:N = 19 (MAC19), and mechanically-aerated piles C:N = 30 (MAC30). Poultry litter composting led to a significant reduction of antibiotic residues, enteroparasites and antibiotic resistant E. coli. The conditions of the process, such as extra C source and mechanical aeration influence the quality of the final product. MAC19 is a low-cost effective method to reduce the potential risks associated with poultry litter use in agriculture and produce good quality compost.EEA PergaminoFil: Okada, Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. 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Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; ArgentinaFil: Carciochi, Walter Daniel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; ArgentinaFil: Lavallén, Carla. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigación en Producción, Sanidad y Ambiente (IIPROSAM)-CONICET; ArgentinaFil: Ponce, Alejandra. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Ciencia y Tecnología de alimentos y ambiente (INCITAA, CIC-UNMDP), CONICET. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos (GIIA); ArgentinaFil: Dopchiz, Marcela. 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Fil: Okada, Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
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Fil: Lavallén, Carla. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigación en Producción, Sanidad y Ambiente (IIPROSAM)-CONICET; Argentina
Fil: Ponce, Alejandra. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Ciencia y Tecnología de alimentos y ambiente (INCITAA, CIC-UNMDP), CONICET. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos (GIIA); Argentina
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Fil: Hernandez Guijarro, Keren. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Innovación para la Producción Agropecuaria y el Desarrollo Sostenible; Argentina
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