Effect of leaf to fruit ratio on grape and wine composition in a minimally pruned vineyard = Efecto de la relación hoja fruto sobre la calidad de uvas y vino en un viñedo en poda m...

Autores
Pacheco, Daniela; Battistella, Maximiliano; Perez Peña, Jorge Esteban; Prieto, Jorge Alejandro
Año de publicación
2017
Idioma
inglés
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
Hay evidencias de retrasos en la acumulación de azúcar en vides conducidas en poda mínima. Esto puede deberse a rendimientos excesivos (baja relación hoja fruto) que pueden afectar la calidad enológica de la uva. Nuestro objetivo fue evaluar el efecto de la carga sobre la composición de la uva y el vino en Cabernet Sauvignon en poda mínima, durante dos temporadas (2011-12 y 2012-13). El viñedo estaba ubicado en San Juan, Argentina. Los tratamientos realizados en envero consistieron en % de raleo de racimos: control (C) 0%, T1 50% y T2 75%. La relación hoja fruto (RHF) (m2 kg-1) requerida para lograr el máximo nivel de sólidos solubles totales (24 Brix) estuvo en el rango de 0.8 a 1.3 m2 kg-1. Los componentes del rendimiento (peso de racimo, número y peso de bayas) no fueron afectados significativamente por el raleo en ambas temporadas. El contenido de antocianos en hollejo varió entre temporadas (522 mg kg -1 en 2013 y 854 mg kg-1 en 2012), mientras que no se observó efecto de estos factores en vino. El índice de polifenoles totales (IPT) en hollejo no fue afectado por el raleo ni por la temporada, y ambos tuvieron impacto sobre el IPT en vino. En 2011-12 IPT fue mayor que en 2012-13. El control tuvo menor valor (36) comparado con T2 (48). Las relaciones entre RHF y antocianos e IPT, tanto en hollejo como en vino fueron débiles. Nuestros resultados sugieren que en viñedos conducidos en poda mínima en San Juan la estación tiene mayor influencia sobre la calidad de la uva y el vino, que la RHF.
There is some evidence that sugar accumulation is retarded in minimally pruned vines. This may be caused by an excessive yield (i.e. low leaf to fruit ratio) that could affect grape enological quality. Our goal was to evaluate the effect of crop load on grape and wine composition for Cabernet Sauvignon under minimal pruning during two seasons (2011-12 and 2012-13). The vineyard was located in San Juan, Argentina. Treatments imposed at veraison were based on the % of cluster thinning: control (C) 0%, T1 50% and T2 75%. The leaf to fruit ratio (LFR) (m2 kg-1) required for maximum level of total soluble solids (24 Brix) ranged from 0.8 to 1.3 m2 kg-1. Yield components (cluster weight, number of berries per bunch and berry weight) were not significantly affected by cluster thinning in both seasons. The anthocyanin content in berry skins varied between seasons (522 mg kg -1 in 2013 and 854 mg kg-1 in 2012), while no effects of treatment nor season were observed in the wines. Berry skin total polyphenol index (TPI) was not affected by cluster thinning nor season, and both had impact on TPI in wine. In 2011-12 TPI was higher than 2012-13. Control had lower values (36) compared with T2 (48). Relationships among LFR and anthocyanins and TPI in skins and wine were weak. Our results suggest that in San Juan vineyards under minimal pruning, the growing season had a stronger influence on fruit and wine quality than the LFR.
EEA San Juan
Fil: Pacheco, Daniela Elizabeth. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina.
Fil: Battistella, Maximiliano. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina.
Fil: Perez Peña, Jorge Esteban. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina.
Fil: Prieto, Jorge Alejandro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina.
Fuente
20th GiESCO International Meeting, Mendoza, Argentina, November 5th – 10th 2017
Materia
Vitis vinífera
Brix
Polifenoles
Polyphenols
Grapevines
Anthocyanins
Vid
Antocianinas
Cabernet Sauvignon
Antocianos
Degrees Brix
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
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There is some evidence that sugar accumulation is retarded in minimally pruned vines. This may be caused by an excessive yield (i.e. low leaf to fruit ratio) that could affect grape enological quality. Our goal was to evaluate the effect of crop load on grape and wine composition for Cabernet Sauvignon under minimal pruning during two seasons (2011-12 and 2012-13). The vineyard was located in San Juan, Argentina. Treatments imposed at veraison were based on the % of cluster thinning: control (C) 0%, T1 50% and T2 75%. The leaf to fruit ratio (LFR) (m2 kg-1) required for maximum level of total soluble solids (24 Brix) ranged from 0.8 to 1.3 m2 kg-1. Yield components (cluster weight, number of berries per bunch and berry weight) were not significantly affected by cluster thinning in both seasons. The anthocyanin content in berry skins varied between seasons (522 mg kg -1 in 2013 and 854 mg kg-1 in 2012), while no effects of treatment nor season were observed in the wines. Berry skin total polyphenol index (TPI) was not affected by cluster thinning nor season, and both had impact on TPI in wine. In 2011-12 TPI was higher than 2012-13. Control had lower values (36) compared with T2 (48). Relationships among LFR and anthocyanins and TPI in skins and wine were weak. Our results suggest that in San Juan vineyards under minimal pruning, the growing season had a stronger influence on fruit and wine quality than the LFR.
EEA San Juan
Fil: Pacheco, Daniela Elizabeth. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina.
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