Evaluation of decontamination efficacy of commonly used antimicrobial interventions for beef carcasses against Shiga toxin-producing Escherichia coli

Authors
Signorini, Marcelo; Costa, Magdalena; Teitelbaum, David; Restovich, Viviana; Brasesco, Hebe; García, Diego; Superno, Valeria; Petroli, Sandra; Bruzzone, Mariana; Arduini, Victor; Vanzini, Mónica; Sucari, Adriana; Suberbie, Germán; Turina, Maricel; Rodriguez, Hector Ricardo; Leotta, Gerardo A.
Publication Year
2018
Language
English
Format
article
Status
Published version
Description
In Argentina, Shiga toxin producing Escherichia coli (STEC) serogroups O157, O26, O103, O111, O145 and O121 are adulterant in ground beef. In other countries, the zero-tolerance approach to all STEC is implemented for chilled beef. Argentinean abattoirs are interested in implementing effective interventions against STEC on carcasses. Pre-rigor beef carcasses were used to determine whether nine antimicrobial strategies effectively reduced aerobic plate, coliform and E. coli counts and stx and eae gene prevalence. These strategies were: citric acid (2%; automated), acetic acid (2%; manual and automated), lactic acid (LA 2%; manual and automated), LA (3%; automated), electrolytically-generated hypochlorous acid (400 ppm; manual), hot water (82 °C; automated) and INSPEXX (0.2%; automated). Automated application of 2% LA after 30–60-min aeration and 3% LA at 55 °C were the most effective interventions. Automated application was more effective than manual application. Decontamination of beef carcasses through automated application of lactic acid and hot water would reduce public health risks associated with STEC contamination.
EEA Rafaela
Fil: Signorini, Marcelo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Costa, Magdalena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
Fil: Teitelbaum, David. Instituto de Promoción de la Carne Vacuna Argentina (IPCVA); Argentina
Fil: Restovich, Viviana. Instituto de Promoción de la Carne Vacuna Argentina (IPCVA); Argentina
Fil: Brasesco, Hebe. Instituto de Promoción de la Carne Vacuna Argentina (IPCVA); Argentina
Fil: García, Diego. Instituto de Promoción de la Carne Vacuna Argentina (IPCVA); Argentina
Fil: Superno, Valeria. Instituto de Promoción de la Carne Vacuna Argentina (IPCVA); Argentina
Fil: Petroli, Sandra. Instituto de Promoción de la Carne Vacuna Argentina (IPCVA); Argentina
Fil: Bruzzone, Mariana. Instituto de Promoción de la Carne Vacuna Argentina (IPCVA); Argentina
Fil: Arduini, Victor. Instituto de Promoción de la Carne Vacuna Argentina (IPCVA); Argentina
Fil: Vanzini, Mónica. Instituto de Promoción de la Carne Vacuna Argentina (IPCVA); Argentina
Fil: Sucari, Adriana. Centro Estudios Infectológicos “Dr. Daniel Stamboulian”. División Alimentos; Argentina
Fil: Suberbie, Germán. Servicio Nacional de Sanidad y Calidad Agroalimentaria (SENASA); Argentina
Fil: Turina, Maricel. Instituto de Promoción de la Carne Vacuna Argentina (IPCVA); Argentina
Fil: Rodriguez, Hector Ricardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Economía; Argentina
Fil: Leotta, Gerardo A. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
Source
Meat Science 142 : 44-51 (August 2018)
Subject
Carne de Res
Toxinas
Escherichia coli
Antimicrobianos
Beef
Toxins
Antimicrobials
Shiga toxin
Descontaminación
Access level
Restricted access
Condiciones de uso
Repository
INTA Digital (INTA)
Institution
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identifier
oai:localhost:20.500.12123/2687