Enzymatic hydrolysis as a valorization strategy of bovine lungs: Optimization of process variables and study of antioxidant capacity

Autores
Martinez, Fernanda Gabriela; Ambrosi, Vanina; Rocha, Gabriela; Sancho, Ana Maria; Szerman, Natalia
Año de publicación
2023
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Background: The increase in meat production would also imply an increase in the generation of by-products or edible offal. These by-products can be used, due to their high protein content, as a substrate to obtain hydrolysates with functional activities. This study aimed to valorize bovine lungs by producing hydrolysates with antioxidant capacity. Results: A response surface methodology study was carried out using a central composite design in which factors were temperature (43.2–76.8 C), enzyme/substrate ratio [ES: 0.65–4.85% (w/w)] using Alcalase 2.4 L/Flavourzyme (1:1) and pH (5.8–9.2). The antioxidant capacity of the obtained BLH (bovine lung hydrolysates) was evaluated by the ABTS, DPPH, and FRAP methods. The maximum antioxidant capacity was achieved at 53. C, ES ratio of 2.3% (w/w), and pH of 8.2. Under optimal hydrolysis conditions, the antioxidant capacity increased rapidly from the beginning of the reaction to 30 min, reaching a maximum at 120 min; then, it decreased until the end (180 min). The degree of hydrolysis increased as hydrolysis occurred up to a maximum of 45%. Molecular weight distribution of BLH evaluated by Tricine-SDS-PAGE and SEC-FPLC showed that bovine lung proteins hydrolyzed for 120 min presented low molecular weight peptides (<5 kDa), which are absent in the non-hydrolyzed sample. Conclusion: In this work, we optimized the variables for producing BLH with antioxidant capacity using commercial proteases in a short reaction time, making it a worthwhile strategy for the recovery of by-products from the meat industry. // Resumen: Antecedentes: El incremento en la producción de carne implicaría también un incremento en la generación de subproductos o despojos comestibles. Estos subproductos pueden ser aprovechados, por su alto contenido proteico, como sustrato para la obtención de hidrolizados con actividades funcionales. Este estudio tuvo como objetivo valorizar los pulmones bovinos mediante la producción de hidrolizados con antioxidantes capacidad. Resultados: Se realizó un estudio de metodología de superficie de respuesta utilizando un compuesto central diseño en el que los factores fueron temperatura (43,2-76,8 C), relación enzima/sustrato [ES: 0,65–4,85 % (p/p)] usando Alcalase 2,4 L/Flavourzyme (1:1) y pH (5,8–9,2). El antioxidante La capacidad de los BLH (hidrolizados de pulmón bovino) obtenidos fue evaluada por el Métodos ABTS, DPPH y FRAP. La máxima capacidad antioxidante se alcanzó en 53. Relación C, ES de 2,3% (p/p) y pH de 8,2. En condiciones óptimas de hidrólisis, la la capacidad antioxidante aumentó rápidamente desde el comienzo de la reacción hasta los 30 min, alcanzando un máximo a los 120 min; luego, disminuyó hasta el final (180 min). El grado de hidrólisis aumentó a medida que se producía la hidrólisis hasta un máximo del 45%. Molecular distribución de peso de BLH evaluada por Tricine-SDS-PAGE y SEC-FPLC mostró que proteínas de pulmón bovino hidrolizadas durante 120 min presentaron péptidos de bajo peso molecular (<5 kDa), que están ausentes en la muestra no hidrolizada. Conclusión: En este trabajo optimizamos las variables para producir BLH con antioxidante capacidad utilizando proteasas comerciales en un tiempo de reacción corto, lo que hace que valga la pena estrategia para la valorización de subproductos de la industria cárnica.
Instituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA)
Fil: Martinez, Fernanda Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.
Fil: Martinez, Fernanda Gabriela. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.
Fil: Ambrosi, Vanina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.
Fil: Ambrosi, Vanina. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.
Fil: Rocha, Gabriela. Universidad Nacional de Lujan. Departamento de Ciencias Básicas; Argentina.
Fil: Sancho, Ana Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Genética; Argentina.
Fil: Szerman, Natalia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.
Fil: Szerman, Natalia. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.
Fil: Szerman, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.
Fuente
Journal of the Science of Food and Agriculture Reports 3 (3) : 1-9 (March 2023).
Materia
Bovinae
By-products
Hydrolysis
Enzymatic Hydrolysis
Subproductos
Hidrólisis
Hidrólisis Enzimática
Antioxidant Capacity
Bovine Lung
Response Surface Methodology
Capacidad Antioxidante
Pulmón Bovino
Metodología de la Superficie de Respuesta
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/14400

id INTADig_0110027b792038a356eb620a7c75e150
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/14400
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Enzymatic hydrolysis as a valorization strategy of bovine lungs: Optimization of process variables and study of antioxidant capacityMartinez, Fernanda GabrielaAmbrosi, VaninaRocha, GabrielaSancho, Ana MariaSzerman, NataliaBovinaeBy-productsHydrolysisEnzymatic HydrolysisSubproductosHidrólisisHidrólisis EnzimáticaAntioxidant CapacityBovine LungResponse Surface MethodologyCapacidad AntioxidantePulmón BovinoMetodología de la Superficie de RespuestaBackground: The increase in meat production would also imply an increase in the generation of by-products or edible offal. These by-products can be used, due to their high protein content, as a substrate to obtain hydrolysates with functional activities. This study aimed to valorize bovine lungs by producing hydrolysates with antioxidant capacity. Results: A response surface methodology study was carried out using a central composite design in which factors were temperature (43.2–76.8 C), enzyme/substrate ratio [ES: 0.65–4.85% (w/w)] using Alcalase 2.4 L/Flavourzyme (1:1) and pH (5.8–9.2). The antioxidant capacity of the obtained BLH (bovine lung hydrolysates) was evaluated by the ABTS, DPPH, and FRAP methods. The maximum antioxidant capacity was achieved at 53. C, ES ratio of 2.3% (w/w), and pH of 8.2. Under optimal hydrolysis conditions, the antioxidant capacity increased rapidly from the beginning of the reaction to 30 min, reaching a maximum at 120 min; then, it decreased until the end (180 min). The degree of hydrolysis increased as hydrolysis occurred up to a maximum of 45%. Molecular weight distribution of BLH evaluated by Tricine-SDS-PAGE and SEC-FPLC showed that bovine lung proteins hydrolyzed for 120 min presented low molecular weight peptides (<5 kDa), which are absent in the non-hydrolyzed sample. Conclusion: In this work, we optimized the variables for producing BLH with antioxidant capacity using commercial proteases in a short reaction time, making it a worthwhile strategy for the recovery of by-products from the meat industry. // Resumen: Antecedentes: El incremento en la producción de carne implicaría también un incremento en la generación de subproductos o despojos comestibles. Estos subproductos pueden ser aprovechados, por su alto contenido proteico, como sustrato para la obtención de hidrolizados con actividades funcionales. Este estudio tuvo como objetivo valorizar los pulmones bovinos mediante la producción de hidrolizados con antioxidantes capacidad. Resultados: Se realizó un estudio de metodología de superficie de respuesta utilizando un compuesto central diseño en el que los factores fueron temperatura (43,2-76,8 C), relación enzima/sustrato [ES: 0,65–4,85 % (p/p)] usando Alcalase 2,4 L/Flavourzyme (1:1) y pH (5,8–9,2). El antioxidante La capacidad de los BLH (hidrolizados de pulmón bovino) obtenidos fue evaluada por el Métodos ABTS, DPPH y FRAP. La máxima capacidad antioxidante se alcanzó en 53. Relación C, ES de 2,3% (p/p) y pH de 8,2. En condiciones óptimas de hidrólisis, la la capacidad antioxidante aumentó rápidamente desde el comienzo de la reacción hasta los 30 min, alcanzando un máximo a los 120 min; luego, disminuyó hasta el final (180 min). El grado de hidrólisis aumentó a medida que se producía la hidrólisis hasta un máximo del 45%. Molecular distribución de peso de BLH evaluada por Tricine-SDS-PAGE y SEC-FPLC mostró que proteínas de pulmón bovino hidrolizadas durante 120 min presentaron péptidos de bajo peso molecular (<5 kDa), que están ausentes en la muestra no hidrolizada. Conclusión: En este trabajo optimizamos las variables para producir BLH con antioxidante capacidad utilizando proteasas comerciales en un tiempo de reacción corto, lo que hace que valga la pena estrategia para la valorización de subproductos de la industria cárnica.Instituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA)Fil: Martinez, Fernanda Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.Fil: Martinez, Fernanda Gabriela. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.Fil: Ambrosi, Vanina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.Fil: Ambrosi, Vanina. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.Fil: Rocha, Gabriela. Universidad Nacional de Lujan. Departamento de Ciencias Básicas; Argentina.Fil: Sancho, Ana Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Genética; Argentina.Fil: Szerman, Natalia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.Fil: Szerman, Natalia. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.Fil: Szerman, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.Wiley2023-04-04T20:53:41Z2023-04-04T20:53:41Z2023-03-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/14400https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsf2.1102573-5098 (online)https://doi.org/10.1002/jsf2.110Journal of the Science of Food and Agriculture Reports 3 (3) : 1-9 (March 2023).reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repograntAgreement/INTA/2019-PE-E7-I150-001/2019-PE-E7-I150-001/AR./Aprovechamiento de residuos, descartes y subproductos agroalimentarios y agropecuarios: tecnologías para la obtención de alimentos y bioproductos para cadenas productivasinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-10-16T09:31:08Zoai:localhost:20.500.12123/14400instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-10-16 09:31:08.986INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Enzymatic hydrolysis as a valorization strategy of bovine lungs: Optimization of process variables and study of antioxidant capacity
title Enzymatic hydrolysis as a valorization strategy of bovine lungs: Optimization of process variables and study of antioxidant capacity
spellingShingle Enzymatic hydrolysis as a valorization strategy of bovine lungs: Optimization of process variables and study of antioxidant capacity
Martinez, Fernanda Gabriela
Bovinae
By-products
Hydrolysis
Enzymatic Hydrolysis
Subproductos
Hidrólisis
Hidrólisis Enzimática
Antioxidant Capacity
Bovine Lung
Response Surface Methodology
Capacidad Antioxidante
Pulmón Bovino
Metodología de la Superficie de Respuesta
title_short Enzymatic hydrolysis as a valorization strategy of bovine lungs: Optimization of process variables and study of antioxidant capacity
title_full Enzymatic hydrolysis as a valorization strategy of bovine lungs: Optimization of process variables and study of antioxidant capacity
title_fullStr Enzymatic hydrolysis as a valorization strategy of bovine lungs: Optimization of process variables and study of antioxidant capacity
title_full_unstemmed Enzymatic hydrolysis as a valorization strategy of bovine lungs: Optimization of process variables and study of antioxidant capacity
title_sort Enzymatic hydrolysis as a valorization strategy of bovine lungs: Optimization of process variables and study of antioxidant capacity
dc.creator.none.fl_str_mv Martinez, Fernanda Gabriela
Ambrosi, Vanina
Rocha, Gabriela
Sancho, Ana Maria
Szerman, Natalia
author Martinez, Fernanda Gabriela
author_facet Martinez, Fernanda Gabriela
Ambrosi, Vanina
Rocha, Gabriela
Sancho, Ana Maria
Szerman, Natalia
author_role author
author2 Ambrosi, Vanina
Rocha, Gabriela
Sancho, Ana Maria
Szerman, Natalia
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Bovinae
By-products
Hydrolysis
Enzymatic Hydrolysis
Subproductos
Hidrólisis
Hidrólisis Enzimática
Antioxidant Capacity
Bovine Lung
Response Surface Methodology
Capacidad Antioxidante
Pulmón Bovino
Metodología de la Superficie de Respuesta
topic Bovinae
By-products
Hydrolysis
Enzymatic Hydrolysis
Subproductos
Hidrólisis
Hidrólisis Enzimática
Antioxidant Capacity
Bovine Lung
Response Surface Methodology
Capacidad Antioxidante
Pulmón Bovino
Metodología de la Superficie de Respuesta
dc.description.none.fl_txt_mv Background: The increase in meat production would also imply an increase in the generation of by-products or edible offal. These by-products can be used, due to their high protein content, as a substrate to obtain hydrolysates with functional activities. This study aimed to valorize bovine lungs by producing hydrolysates with antioxidant capacity. Results: A response surface methodology study was carried out using a central composite design in which factors were temperature (43.2–76.8 C), enzyme/substrate ratio [ES: 0.65–4.85% (w/w)] using Alcalase 2.4 L/Flavourzyme (1:1) and pH (5.8–9.2). The antioxidant capacity of the obtained BLH (bovine lung hydrolysates) was evaluated by the ABTS, DPPH, and FRAP methods. The maximum antioxidant capacity was achieved at 53. C, ES ratio of 2.3% (w/w), and pH of 8.2. Under optimal hydrolysis conditions, the antioxidant capacity increased rapidly from the beginning of the reaction to 30 min, reaching a maximum at 120 min; then, it decreased until the end (180 min). The degree of hydrolysis increased as hydrolysis occurred up to a maximum of 45%. Molecular weight distribution of BLH evaluated by Tricine-SDS-PAGE and SEC-FPLC showed that bovine lung proteins hydrolyzed for 120 min presented low molecular weight peptides (<5 kDa), which are absent in the non-hydrolyzed sample. Conclusion: In this work, we optimized the variables for producing BLH with antioxidant capacity using commercial proteases in a short reaction time, making it a worthwhile strategy for the recovery of by-products from the meat industry. // Resumen: Antecedentes: El incremento en la producción de carne implicaría también un incremento en la generación de subproductos o despojos comestibles. Estos subproductos pueden ser aprovechados, por su alto contenido proteico, como sustrato para la obtención de hidrolizados con actividades funcionales. Este estudio tuvo como objetivo valorizar los pulmones bovinos mediante la producción de hidrolizados con antioxidantes capacidad. Resultados: Se realizó un estudio de metodología de superficie de respuesta utilizando un compuesto central diseño en el que los factores fueron temperatura (43,2-76,8 C), relación enzima/sustrato [ES: 0,65–4,85 % (p/p)] usando Alcalase 2,4 L/Flavourzyme (1:1) y pH (5,8–9,2). El antioxidante La capacidad de los BLH (hidrolizados de pulmón bovino) obtenidos fue evaluada por el Métodos ABTS, DPPH y FRAP. La máxima capacidad antioxidante se alcanzó en 53. Relación C, ES de 2,3% (p/p) y pH de 8,2. En condiciones óptimas de hidrólisis, la la capacidad antioxidante aumentó rápidamente desde el comienzo de la reacción hasta los 30 min, alcanzando un máximo a los 120 min; luego, disminuyó hasta el final (180 min). El grado de hidrólisis aumentó a medida que se producía la hidrólisis hasta un máximo del 45%. Molecular distribución de peso de BLH evaluada por Tricine-SDS-PAGE y SEC-FPLC mostró que proteínas de pulmón bovino hidrolizadas durante 120 min presentaron péptidos de bajo peso molecular (<5 kDa), que están ausentes en la muestra no hidrolizada. Conclusión: En este trabajo optimizamos las variables para producir BLH con antioxidante capacidad utilizando proteasas comerciales en un tiempo de reacción corto, lo que hace que valga la pena estrategia para la valorización de subproductos de la industria cárnica.
Instituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA)
Fil: Martinez, Fernanda Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.
Fil: Martinez, Fernanda Gabriela. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.
Fil: Ambrosi, Vanina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.
Fil: Ambrosi, Vanina. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.
Fil: Rocha, Gabriela. Universidad Nacional de Lujan. Departamento de Ciencias Básicas; Argentina.
Fil: Sancho, Ana Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Genética; Argentina.
Fil: Szerman, Natalia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.
Fil: Szerman, Natalia. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.
Fil: Szerman, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.
description Background: The increase in meat production would also imply an increase in the generation of by-products or edible offal. These by-products can be used, due to their high protein content, as a substrate to obtain hydrolysates with functional activities. This study aimed to valorize bovine lungs by producing hydrolysates with antioxidant capacity. Results: A response surface methodology study was carried out using a central composite design in which factors were temperature (43.2–76.8 C), enzyme/substrate ratio [ES: 0.65–4.85% (w/w)] using Alcalase 2.4 L/Flavourzyme (1:1) and pH (5.8–9.2). The antioxidant capacity of the obtained BLH (bovine lung hydrolysates) was evaluated by the ABTS, DPPH, and FRAP methods. The maximum antioxidant capacity was achieved at 53. C, ES ratio of 2.3% (w/w), and pH of 8.2. Under optimal hydrolysis conditions, the antioxidant capacity increased rapidly from the beginning of the reaction to 30 min, reaching a maximum at 120 min; then, it decreased until the end (180 min). The degree of hydrolysis increased as hydrolysis occurred up to a maximum of 45%. Molecular weight distribution of BLH evaluated by Tricine-SDS-PAGE and SEC-FPLC showed that bovine lung proteins hydrolyzed for 120 min presented low molecular weight peptides (<5 kDa), which are absent in the non-hydrolyzed sample. Conclusion: In this work, we optimized the variables for producing BLH with antioxidant capacity using commercial proteases in a short reaction time, making it a worthwhile strategy for the recovery of by-products from the meat industry. // Resumen: Antecedentes: El incremento en la producción de carne implicaría también un incremento en la generación de subproductos o despojos comestibles. Estos subproductos pueden ser aprovechados, por su alto contenido proteico, como sustrato para la obtención de hidrolizados con actividades funcionales. Este estudio tuvo como objetivo valorizar los pulmones bovinos mediante la producción de hidrolizados con antioxidantes capacidad. Resultados: Se realizó un estudio de metodología de superficie de respuesta utilizando un compuesto central diseño en el que los factores fueron temperatura (43,2-76,8 C), relación enzima/sustrato [ES: 0,65–4,85 % (p/p)] usando Alcalase 2,4 L/Flavourzyme (1:1) y pH (5,8–9,2). El antioxidante La capacidad de los BLH (hidrolizados de pulmón bovino) obtenidos fue evaluada por el Métodos ABTS, DPPH y FRAP. La máxima capacidad antioxidante se alcanzó en 53. Relación C, ES de 2,3% (p/p) y pH de 8,2. En condiciones óptimas de hidrólisis, la la capacidad antioxidante aumentó rápidamente desde el comienzo de la reacción hasta los 30 min, alcanzando un máximo a los 120 min; luego, disminuyó hasta el final (180 min). El grado de hidrólisis aumentó a medida que se producía la hidrólisis hasta un máximo del 45%. Molecular distribución de peso de BLH evaluada por Tricine-SDS-PAGE y SEC-FPLC mostró que proteínas de pulmón bovino hidrolizadas durante 120 min presentaron péptidos de bajo peso molecular (<5 kDa), que están ausentes en la muestra no hidrolizada. Conclusión: En este trabajo optimizamos las variables para producir BLH con antioxidante capacidad utilizando proteasas comerciales en un tiempo de reacción corto, lo que hace que valga la pena estrategia para la valorización de subproductos de la industria cárnica.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-04-04T20:53:41Z
2023-04-04T20:53:41Z
2023-03-30
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/14400
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsf2.110
2573-5098 (online)
https://doi.org/10.1002/jsf2.110
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/14400
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsf2.110
https://doi.org/10.1002/jsf2.110
identifier_str_mv 2573-5098 (online)
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repograntAgreement/INTA/2019-PE-E7-I150-001/2019-PE-E7-I150-001/AR./Aprovechamiento de residuos, descartes y subproductos agroalimentarios y agropecuarios: tecnologías para la obtención de alimentos y bioproductos para cadenas productivas
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv restrictedAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Wiley
publisher.none.fl_str_mv Wiley
dc.source.none.fl_str_mv Journal of the Science of Food and Agriculture Reports 3 (3) : 1-9 (March 2023).
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1846143558570999808
score 12.712165