Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis

Autores
Careaga Quiroga, Valeria Pilar; Muniain, Claudia Cristina; Maier, Marta Silvia
Año de publicación
2013
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The edible sea cucumber Athyonidium chilensis is a fishery resource of high commercial value in Chile, but no information on its lipid and fatty acid composition have been previously reported. Phospholipids were the major lipid contents of the ethanolic extracts of tubules, internal organs and body wall of A. chilensis. Saturated fatty acids predominated in tubule phospholipids (40.69%), while in internal organs and body wall phospholipids the monounsaturated fatty acids were in higher amounts (41.99% and 37.94%, respectively). The main polyunsaturated fatty acids in phospholipids were C20:2n-6, arachidonic (C20:4n-6) and eicosapentaenoic (C20:5n-3) acids. These results demonstrate for the first time that A. chilensis is a valuable food for human consumption in terms of fatty acids.
Fil: Careaga Quiroga, Valeria Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
Fil: Muniain, Claudia Cristina. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Maier, Marta Silvia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
Materia
Sea Cucumber
Athyonidium Chilensis
Phospholipids
Fatty Acids
Gc-Ms
Pufas
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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Fil: Careaga Quiroga, Valeria Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
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