Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis
- Autores
- Careaga Quiroga, Valeria Pilar; Muniain, Claudia Cristina; Maier, Marta Silvia
- Año de publicación
- 2013
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The edible sea cucumber Athyonidium chilensis is a fishery resource of high commercial value in Chile, but no information on its lipid and fatty acid composition have been previously reported. Phospholipids were the major lipid contents of the ethanolic extracts of tubules, internal organs and body wall of A. chilensis. Saturated fatty acids predominated in tubule phospholipids (40.69%), while in internal organs and body wall phospholipids the monounsaturated fatty acids were in higher amounts (41.99% and 37.94%, respectively). The main polyunsaturated fatty acids in phospholipids were C20:2n-6, arachidonic (C20:4n-6) and eicosapentaenoic (C20:5n-3) acids. These results demonstrate for the first time that A. chilensis is a valuable food for human consumption in terms of fatty acids.
Fil: Careaga Quiroga, Valeria Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina
Fil: Muniain, Claudia Cristina. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Maier, Marta Silvia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina - Materia
-
Sea Cucumber
Athyonidium Chilensis
Phospholipids
Fatty Acids
Gc-Ms
Pufas - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/23890
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_fbbe385218316919799926ca276bcbcb |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/23890 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensisCareaga Quiroga, Valeria PilarMuniain, Claudia CristinaMaier, Marta SilviaSea CucumberAthyonidium ChilensisPhospholipidsFatty AcidsGc-MsPufashttps://purl.org/becyt/ford/1.4https://purl.org/becyt/ford/1https://purl.org/becyt/ford/3.4https://purl.org/becyt/ford/3The edible sea cucumber Athyonidium chilensis is a fishery resource of high commercial value in Chile, but no information on its lipid and fatty acid composition have been previously reported. Phospholipids were the major lipid contents of the ethanolic extracts of tubules, internal organs and body wall of A. chilensis. Saturated fatty acids predominated in tubule phospholipids (40.69%), while in internal organs and body wall phospholipids the monounsaturated fatty acids were in higher amounts (41.99% and 37.94%, respectively). The main polyunsaturated fatty acids in phospholipids were C20:2n-6, arachidonic (C20:4n-6) and eicosapentaenoic (C20:5n-3) acids. These results demonstrate for the first time that A. chilensis is a valuable food for human consumption in terms of fatty acids.Fil: Careaga Quiroga, Valeria Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; ArgentinaFil: Muniain, Claudia Cristina. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Maier, Marta Silvia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; ArgentinaTaylor & Francis2013-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/23890Careaga Quiroga, Valeria Pilar; Muniain, Claudia Cristina; Maier, Marta Silvia; Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis; Taylor & Francis; Natural Product Research; 27; 7; 4-2013; 638-6471478-6419CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1080/14786419.2012.686909info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2012.686909info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:23:39Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/23890instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:23:39.896CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis |
title |
Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis |
spellingShingle |
Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis Careaga Quiroga, Valeria Pilar Sea Cucumber Athyonidium Chilensis Phospholipids Fatty Acids Gc-Ms Pufas |
title_short |
Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis |
title_full |
Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis |
title_fullStr |
Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis |
title_full_unstemmed |
Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis |
title_sort |
Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Careaga Quiroga, Valeria Pilar Muniain, Claudia Cristina Maier, Marta Silvia |
author |
Careaga Quiroga, Valeria Pilar |
author_facet |
Careaga Quiroga, Valeria Pilar Muniain, Claudia Cristina Maier, Marta Silvia |
author_role |
author |
author2 |
Muniain, Claudia Cristina Maier, Marta Silvia |
author2_role |
author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Sea Cucumber Athyonidium Chilensis Phospholipids Fatty Acids Gc-Ms Pufas |
topic |
Sea Cucumber Athyonidium Chilensis Phospholipids Fatty Acids Gc-Ms Pufas |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.4 https://purl.org/becyt/ford/1 https://purl.org/becyt/ford/3.4 https://purl.org/becyt/ford/3 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The edible sea cucumber Athyonidium chilensis is a fishery resource of high commercial value in Chile, but no information on its lipid and fatty acid composition have been previously reported. Phospholipids were the major lipid contents of the ethanolic extracts of tubules, internal organs and body wall of A. chilensis. Saturated fatty acids predominated in tubule phospholipids (40.69%), while in internal organs and body wall phospholipids the monounsaturated fatty acids were in higher amounts (41.99% and 37.94%, respectively). The main polyunsaturated fatty acids in phospholipids were C20:2n-6, arachidonic (C20:4n-6) and eicosapentaenoic (C20:5n-3) acids. These results demonstrate for the first time that A. chilensis is a valuable food for human consumption in terms of fatty acids. Fil: Careaga Quiroga, Valeria Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina Fil: Muniain, Claudia Cristina. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Maier, Marta Silvia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Unidad de Microanálisis y Métodos Físicos en Química Orgánica; Argentina |
description |
The edible sea cucumber Athyonidium chilensis is a fishery resource of high commercial value in Chile, but no information on its lipid and fatty acid composition have been previously reported. Phospholipids were the major lipid contents of the ethanolic extracts of tubules, internal organs and body wall of A. chilensis. Saturated fatty acids predominated in tubule phospholipids (40.69%), while in internal organs and body wall phospholipids the monounsaturated fatty acids were in higher amounts (41.99% and 37.94%, respectively). The main polyunsaturated fatty acids in phospholipids were C20:2n-6, arachidonic (C20:4n-6) and eicosapentaenoic (C20:5n-3) acids. These results demonstrate for the first time that A. chilensis is a valuable food for human consumption in terms of fatty acids. |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013-04 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/23890 Careaga Quiroga, Valeria Pilar; Muniain, Claudia Cristina; Maier, Marta Silvia; Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis; Taylor & Francis; Natural Product Research; 27; 7; 4-2013; 638-647 1478-6419 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/23890 |
identifier_str_mv |
Careaga Quiroga, Valeria Pilar; Muniain, Claudia Cristina; Maier, Marta Silvia; Fatty acid composition of the edible sea cucumber Athyonidium chilensis; Taylor & Francis; Natural Product Research; 27; 7; 4-2013; 638-647 1478-6419 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1080/14786419.2012.686909 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2012.686909 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Taylor & Francis |
publisher.none.fl_str_mv |
Taylor & Francis |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844614231809327104 |
score |
13.070432 |