Inhibition of Penicillium expansum by an oxidative treatment

Autores
Cerioni, Luciana; Lazarte, María de Los Ángeles; Villegas, Josefina Maria; Rodríguez Montelongo, Luisa; Volentini, Sabrina Inès
Año de publicación
2013
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Several oxidizing compounds such as sodium hypochlorite (NaClO) and hydrogen peroxide (H2O2) are used to control postharvest decay in fresh fruit due to their antimicrobial effects. Here, we applied these compounds in vitro, in the presence of CuSO4, against Penicillium expansum, causal agent of apple blue mold. MICs were 50 mg L-1 and 400 mmol L-1 for NaClO and H2O2, respectively, when these compounds were individually applied to conidia suspensions during 2 min. A combined oxidative treatment (OT) consisting on an incubation with 1 mg L-1 NaClO and 200 mmol L-1 H2O2, in the presence of 6 mmol L-1 CuSO4, inhibited growth, conidial germination and fungal infectivity on apple. The fractional inhibitory concentration index for the interaction between NaClO and H2O2 in the OT was 0.52 indicating a synergistic effect of the oxidizing compounds. These results suggest that the OT could be an interesting alternative for apple diseases postharvest control.
Fil: Cerioni, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina
Fil: Lazarte, María de Los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina
Fil: Villegas, Josefina Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos (i); Argentina
Fil: Rodríguez Montelongo, Luisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina
Fil: Volentini, Sabrina Inès. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina
Materia
Penicillium Expansum
Apple
Hydrogen Peroxide
Sodium Hypochlorite
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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