Green apple baked snacks functionalized with edible coatings of methylcellulose containing Lactobacillus plantarum
- Autores
- Tavera Quiroz, Maria Jose; Romano, Nelson Gastón; Mobili, Pablo; Pinotti, Adriana Noemi; Gomez Zavaglia, Andrea; Bertola, Nora Cristina
- Año de publicación
- 2015
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The aim of the present work was to develop a healthy snack as a vehicle of probiotic bacteria. Apple snacks were coated with methylcellulose films containing fructooligosaccharides and Lactobacillus plantarum CIDCA 83114. Dehydration of the snacks at 60 °C for 50 min allowed obtaining a product with water content, crispness and visual aspect similar to those before applying the film-forming solution, without major detrimental effects for microorganisms. Sensory attributes of coated snacks were evaluated by an experienced sensory panel, receiving good scores in taste (6.5 ± 0.6), color (7.7 ± 0.4), texture (7.2 ± 0.4) and overall acceptability (7.2 ± 0.3). Storage of the snacks at 20 °C and 60% RH caused only a mild decrease in the bacterial cultivability after 90 days (1.4 log CFU/g), and a significant number of bacteria were still alive after the simulated gastric (5.5 × 106 ± 0.7 × 106 CFU/g) and intestinal (1.0 × 106 ± 0.4 × 106 CFU/g) digestions of the stored samples. The force-deformation curves showed a typical pattern of brittle materials up to 90 days of storage. The Tg followed a similar trend, in accordance with the constant moisture content. An organoleptically attractive food product was obtained which after 90 days of storage presented a high load of cultivable lactobacilli (2.0 × 108 ± 0.7 × 108 CFU/g). This concentration is well above the minimum considered necessary (106-107 CFU/g) to obtain the benefits of probiotic consumption.
Fil: Tavera Quiroz, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Romano, Nelson Gastón. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mobili, Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Bertola, Nora Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
-
Apple Snacks
Fructooligosaccharides
Isomalt
Lactobacillus Plantarum
Methylcellulose
Probiotics - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/48981
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_f36053b100d6c0d5069b7743bf06166e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/48981 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Green apple baked snacks functionalized with edible coatings of methylcellulose containing Lactobacillus plantarumTavera Quiroz, Maria JoseRomano, Nelson GastónMobili, PabloPinotti, Adriana NoemiGomez Zavaglia, AndreaBertola, Nora CristinaApple SnacksFructooligosaccharidesIsomaltLactobacillus PlantarumMethylcelluloseProbioticshttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2https://purl.org/becyt/ford/2.5https://purl.org/becyt/ford/2https://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1The aim of the present work was to develop a healthy snack as a vehicle of probiotic bacteria. Apple snacks were coated with methylcellulose films containing fructooligosaccharides and Lactobacillus plantarum CIDCA 83114. Dehydration of the snacks at 60 °C for 50 min allowed obtaining a product with water content, crispness and visual aspect similar to those before applying the film-forming solution, without major detrimental effects for microorganisms. Sensory attributes of coated snacks were evaluated by an experienced sensory panel, receiving good scores in taste (6.5 ± 0.6), color (7.7 ± 0.4), texture (7.2 ± 0.4) and overall acceptability (7.2 ± 0.3). Storage of the snacks at 20 °C and 60% RH caused only a mild decrease in the bacterial cultivability after 90 days (1.4 log CFU/g), and a significant number of bacteria were still alive after the simulated gastric (5.5 × 106 ± 0.7 × 106 CFU/g) and intestinal (1.0 × 106 ± 0.4 × 106 CFU/g) digestions of the stored samples. The force-deformation curves showed a typical pattern of brittle materials up to 90 days of storage. The Tg followed a similar trend, in accordance with the constant moisture content. An organoleptically attractive food product was obtained which after 90 days of storage presented a high load of cultivable lactobacilli (2.0 × 108 ± 0.7 × 108 CFU/g). This concentration is well above the minimum considered necessary (106-107 CFU/g) to obtain the benefits of probiotic consumption.Fil: Tavera Quiroz, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Romano, Nelson Gastón. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Mobili, Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; ArgentinaFil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Bertola, Nora Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaElsevier2015-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/48981Tavera Quiroz, Maria Jose; Romano, Nelson Gastón; Mobili, Pablo; Pinotti, Adriana Noemi; Gomez Zavaglia, Andrea; et al.; Green apple baked snacks functionalized with edible coatings of methylcellulose containing Lactobacillus plantarum; Elsevier; Journal of Functional Foods; 16; 6-2015; 164-1731756-4646CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.jff.2015.04.024info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464615001978info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:50:00Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/48981instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:50:00.605CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Green apple baked snacks functionalized with edible coatings of methylcellulose containing Lactobacillus plantarum |
title |
Green apple baked snacks functionalized with edible coatings of methylcellulose containing Lactobacillus plantarum |
spellingShingle |
Green apple baked snacks functionalized with edible coatings of methylcellulose containing Lactobacillus plantarum Tavera Quiroz, Maria Jose Apple Snacks Fructooligosaccharides Isomalt Lactobacillus Plantarum Methylcellulose Probiotics |
title_short |
Green apple baked snacks functionalized with edible coatings of methylcellulose containing Lactobacillus plantarum |
title_full |
Green apple baked snacks functionalized with edible coatings of methylcellulose containing Lactobacillus plantarum |
title_fullStr |
Green apple baked snacks functionalized with edible coatings of methylcellulose containing Lactobacillus plantarum |
title_full_unstemmed |
Green apple baked snacks functionalized with edible coatings of methylcellulose containing Lactobacillus plantarum |
title_sort |
Green apple baked snacks functionalized with edible coatings of methylcellulose containing Lactobacillus plantarum |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Tavera Quiroz, Maria Jose Romano, Nelson Gastón Mobili, Pablo Pinotti, Adriana Noemi Gomez Zavaglia, Andrea Bertola, Nora Cristina |
author |
Tavera Quiroz, Maria Jose |
author_facet |
Tavera Quiroz, Maria Jose Romano, Nelson Gastón Mobili, Pablo Pinotti, Adriana Noemi Gomez Zavaglia, Andrea Bertola, Nora Cristina |
author_role |
author |
author2 |
Romano, Nelson Gastón Mobili, Pablo Pinotti, Adriana Noemi Gomez Zavaglia, Andrea Bertola, Nora Cristina |
author2_role |
author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Apple Snacks Fructooligosaccharides Isomalt Lactobacillus Plantarum Methylcellulose Probiotics |
topic |
Apple Snacks Fructooligosaccharides Isomalt Lactobacillus Plantarum Methylcellulose Probiotics |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 https://purl.org/becyt/ford/2.5 https://purl.org/becyt/ford/2 https://purl.org/becyt/ford/1.6 https://purl.org/becyt/ford/1 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The aim of the present work was to develop a healthy snack as a vehicle of probiotic bacteria. Apple snacks were coated with methylcellulose films containing fructooligosaccharides and Lactobacillus plantarum CIDCA 83114. Dehydration of the snacks at 60 °C for 50 min allowed obtaining a product with water content, crispness and visual aspect similar to those before applying the film-forming solution, without major detrimental effects for microorganisms. Sensory attributes of coated snacks were evaluated by an experienced sensory panel, receiving good scores in taste (6.5 ± 0.6), color (7.7 ± 0.4), texture (7.2 ± 0.4) and overall acceptability (7.2 ± 0.3). Storage of the snacks at 20 °C and 60% RH caused only a mild decrease in the bacterial cultivability after 90 days (1.4 log CFU/g), and a significant number of bacteria were still alive after the simulated gastric (5.5 × 106 ± 0.7 × 106 CFU/g) and intestinal (1.0 × 106 ± 0.4 × 106 CFU/g) digestions of the stored samples. The force-deformation curves showed a typical pattern of brittle materials up to 90 days of storage. The Tg followed a similar trend, in accordance with the constant moisture content. An organoleptically attractive food product was obtained which after 90 days of storage presented a high load of cultivable lactobacilli (2.0 × 108 ± 0.7 × 108 CFU/g). This concentration is well above the minimum considered necessary (106-107 CFU/g) to obtain the benefits of probiotic consumption. Fil: Tavera Quiroz, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Romano, Nelson Gastón. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Mobili, Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Bertola, Nora Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina |
description |
The aim of the present work was to develop a healthy snack as a vehicle of probiotic bacteria. Apple snacks were coated with methylcellulose films containing fructooligosaccharides and Lactobacillus plantarum CIDCA 83114. Dehydration of the snacks at 60 °C for 50 min allowed obtaining a product with water content, crispness and visual aspect similar to those before applying the film-forming solution, without major detrimental effects for microorganisms. Sensory attributes of coated snacks were evaluated by an experienced sensory panel, receiving good scores in taste (6.5 ± 0.6), color (7.7 ± 0.4), texture (7.2 ± 0.4) and overall acceptability (7.2 ± 0.3). Storage of the snacks at 20 °C and 60% RH caused only a mild decrease in the bacterial cultivability after 90 days (1.4 log CFU/g), and a significant number of bacteria were still alive after the simulated gastric (5.5 × 106 ± 0.7 × 106 CFU/g) and intestinal (1.0 × 106 ± 0.4 × 106 CFU/g) digestions of the stored samples. The force-deformation curves showed a typical pattern of brittle materials up to 90 days of storage. The Tg followed a similar trend, in accordance with the constant moisture content. An organoleptically attractive food product was obtained which after 90 days of storage presented a high load of cultivable lactobacilli (2.0 × 108 ± 0.7 × 108 CFU/g). This concentration is well above the minimum considered necessary (106-107 CFU/g) to obtain the benefits of probiotic consumption. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-06 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/48981 Tavera Quiroz, Maria Jose; Romano, Nelson Gastón; Mobili, Pablo; Pinotti, Adriana Noemi; Gomez Zavaglia, Andrea; et al.; Green apple baked snacks functionalized with edible coatings of methylcellulose containing Lactobacillus plantarum; Elsevier; Journal of Functional Foods; 16; 6-2015; 164-173 1756-4646 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/48981 |
identifier_str_mv |
Tavera Quiroz, Maria Jose; Romano, Nelson Gastón; Mobili, Pablo; Pinotti, Adriana Noemi; Gomez Zavaglia, Andrea; et al.; Green apple baked snacks functionalized with edible coatings of methylcellulose containing Lactobacillus plantarum; Elsevier; Journal of Functional Foods; 16; 6-2015; 164-173 1756-4646 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.jff.2015.04.024 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464615001978 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844613543794573312 |
score |
13.070432 |