Lipid Addition to Improve Barrier Properties of Edible Starch-based Films and Coatings
- Autores
- Garcia, Maria Alejandra; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet
- Año de publicación
- 2000
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Effects of formulation (lipid presence, type of starch, and plasticizer) on microstructure, water vapor (WVP) and gas (GP) permeabilities of films and coatings were analyzed. Plasticizer was necessary to maintain film and coating integrity and to avoid pores and cracks. Films made from high amylose starch showed lower WVP and GP than regular corn starch films; permeabilities of films with sorbitol (20 g/L) were lower than those with glycerol. The addition of 2g/L sunflower oil to the formulations decreased WVP of starch-based films; X-ray diffraction and Differential Scanning Calorimetry experiments demonstrated that films with plasticizer and lipid showed lower crystalline-amorphous ratio compared to films without additives. Microstructural observations helped explain the decrease of the film permeabilities during storage.
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina - Materia
-
Starch films
Edible coatings
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Water vapor
Gas permeability,
Microstructure - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
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