Lipid Addition to Improve Barrier Properties of Edible Starch-based Films and Coatings

Autores
Garcia, Maria Alejandra; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet
Año de publicación
2000
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Effects of formulation (lipid presence, type of starch, and plasticizer) on microstructure, water vapor (WVP) and gas (GP) permeabilities of films and coatings were analyzed. Plasticizer was necessary to maintain film and coating integrity and to avoid pores and cracks. Films made from high amylose starch showed lower WVP and GP than regular corn starch films; permeabilities of films with sorbitol (20 g/L) were lower than those with glycerol. The addition of 2g/L sunflower oil to the formulations decreased WVP of starch-based films; X-ray diffraction and Differential Scanning Calorimetry experiments demonstrated that films with plasticizer and lipid showed lower crystalline-amorphous ratio compared to films without additives. Microstructural observations helped explain the decrease of the film permeabilities during storage.
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
Materia
Starch films
Edible coatings
Lipid addition
Water vapor
Gas permeability,
Microstructure
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingenierí­a. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
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description Effects of formulation (lipid presence, type of starch, and plasticizer) on microstructure, water vapor (WVP) and gas (GP) permeabilities of films and coatings were analyzed. Plasticizer was necessary to maintain film and coating integrity and to avoid pores and cracks. Films made from high amylose starch showed lower WVP and GP than regular corn starch films; permeabilities of films with sorbitol (20 g/L) were lower than those with glycerol. The addition of 2g/L sunflower oil to the formulations decreased WVP of starch-based films; X-ray diffraction and Differential Scanning Calorimetry experiments demonstrated that films with plasticizer and lipid showed lower crystalline-amorphous ratio compared to films without additives. Microstructural observations helped explain the decrease of the film permeabilities during storage.
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