Edible films and coatings containing bioactives
- Autores
- Salgado, Pablo Rodrigo; Ortiz, Cristian Matias; Musso, Yanina Soledad; Di Giorgio, Luciana; Mauri, Adriana Noemi
- Año de publicación
- 2015
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Edible films and coatings are promising systems to be used as active ingredient carriers. As they can be consider both a packaging and a food component, they have to fulfill specific requirements: good sensory attributes, high barrier and mechanical properties, biochemical, physicochemical, and microbial stability, safety, non-polluting nature, simple technology and low raw material and processing cost. The addition of bioactive compounds and additives contributes to achieve these requirements to preserve the quality, safety and sensory properties of foods. Research efforts are focused in attempting to optimize the composition of film and coatings materials in order to be well-processed and effective in real, pragmatic, everyday food systems. This short review attempts to summarize the current state of knowledge on this subject, including general aspects, new trends and some successful applications.
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Ortiz, Cristian Matias. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Musso, Yanina Soledad. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Di Giorgio, Luciana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
-
Edible Films
Edible Coatings
Biopolymers
Food Packaging
Active Packaging
Mass Transfer - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/48979
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_e5223994f907c486258b98b47a38b6ee |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/48979 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Edible films and coatings containing bioactivesSalgado, Pablo RodrigoOrtiz, Cristian MatiasMusso, Yanina SoledadDi Giorgio, LucianaMauri, Adriana NoemiEdible FilmsEdible CoatingsBiopolymersFood PackagingActive PackagingMass Transferhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2https://purl.org/becyt/ford/2.5https://purl.org/becyt/ford/2Edible films and coatings are promising systems to be used as active ingredient carriers. As they can be consider both a packaging and a food component, they have to fulfill specific requirements: good sensory attributes, high barrier and mechanical properties, biochemical, physicochemical, and microbial stability, safety, non-polluting nature, simple technology and low raw material and processing cost. The addition of bioactive compounds and additives contributes to achieve these requirements to preserve the quality, safety and sensory properties of foods. Research efforts are focused in attempting to optimize the composition of film and coatings materials in order to be well-processed and effective in real, pragmatic, everyday food systems. This short review attempts to summarize the current state of knowledge on this subject, including general aspects, new trends and some successful applications.Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Ortiz, Cristian Matias. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Musso, Yanina Soledad. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Di Giorgio, Luciana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaElsevier2015-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/48979Salgado, Pablo Rodrigo; Ortiz, Cristian Matias; Musso, Yanina Soledad; Di Giorgio, Luciana; Mauri, Adriana Noemi; Edible films and coatings containing bioactives; Elsevier; Current Opinion in Food Science; 5; 10-2015; 86-922214-7993CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.cofs.2015.09.004info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214799315001253info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:51:19Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/48979instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:51:19.946CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Edible films and coatings containing bioactives |
title |
Edible films and coatings containing bioactives |
spellingShingle |
Edible films and coatings containing bioactives Salgado, Pablo Rodrigo Edible Films Edible Coatings Biopolymers Food Packaging Active Packaging Mass Transfer |
title_short |
Edible films and coatings containing bioactives |
title_full |
Edible films and coatings containing bioactives |
title_fullStr |
Edible films and coatings containing bioactives |
title_full_unstemmed |
Edible films and coatings containing bioactives |
title_sort |
Edible films and coatings containing bioactives |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Salgado, Pablo Rodrigo Ortiz, Cristian Matias Musso, Yanina Soledad Di Giorgio, Luciana Mauri, Adriana Noemi |
author |
Salgado, Pablo Rodrigo |
author_facet |
Salgado, Pablo Rodrigo Ortiz, Cristian Matias Musso, Yanina Soledad Di Giorgio, Luciana Mauri, Adriana Noemi |
author_role |
author |
author2 |
Ortiz, Cristian Matias Musso, Yanina Soledad Di Giorgio, Luciana Mauri, Adriana Noemi |
author2_role |
author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Edible Films Edible Coatings Biopolymers Food Packaging Active Packaging Mass Transfer |
topic |
Edible Films Edible Coatings Biopolymers Food Packaging Active Packaging Mass Transfer |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 https://purl.org/becyt/ford/2.5 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Edible films and coatings are promising systems to be used as active ingredient carriers. As they can be consider both a packaging and a food component, they have to fulfill specific requirements: good sensory attributes, high barrier and mechanical properties, biochemical, physicochemical, and microbial stability, safety, non-polluting nature, simple technology and low raw material and processing cost. The addition of bioactive compounds and additives contributes to achieve these requirements to preserve the quality, safety and sensory properties of foods. Research efforts are focused in attempting to optimize the composition of film and coatings materials in order to be well-processed and effective in real, pragmatic, everyday food systems. This short review attempts to summarize the current state of knowledge on this subject, including general aspects, new trends and some successful applications. Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Ortiz, Cristian Matias. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Musso, Yanina Soledad. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Di Giorgio, Luciana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina |
description |
Edible films and coatings are promising systems to be used as active ingredient carriers. As they can be consider both a packaging and a food component, they have to fulfill specific requirements: good sensory attributes, high barrier and mechanical properties, biochemical, physicochemical, and microbial stability, safety, non-polluting nature, simple technology and low raw material and processing cost. The addition of bioactive compounds and additives contributes to achieve these requirements to preserve the quality, safety and sensory properties of foods. Research efforts are focused in attempting to optimize the composition of film and coatings materials in order to be well-processed and effective in real, pragmatic, everyday food systems. This short review attempts to summarize the current state of knowledge on this subject, including general aspects, new trends and some successful applications. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-10 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/48979 Salgado, Pablo Rodrigo; Ortiz, Cristian Matias; Musso, Yanina Soledad; Di Giorgio, Luciana; Mauri, Adriana Noemi; Edible films and coatings containing bioactives; Elsevier; Current Opinion in Food Science; 5; 10-2015; 86-92 2214-7993 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/48979 |
identifier_str_mv |
Salgado, Pablo Rodrigo; Ortiz, Cristian Matias; Musso, Yanina Soledad; Di Giorgio, Luciana; Mauri, Adriana Noemi; Edible films and coatings containing bioactives; Elsevier; Current Opinion in Food Science; 5; 10-2015; 86-92 2214-7993 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.cofs.2015.09.004 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214799315001253 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842269088249806848 |
score |
13.13397 |