Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts

Autores
Viña, Sonia Zulma; Mugridge, Alicia; Garcia, Maria Alejandra; Ferreyra, Ricardo M.; Martino, Miriam Nora; Chaves, Alicia Raquel; Zaritzky, Noemi Elisabet
Año de publicación
2007
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
To extend shelf life, the effects of polyvinylchloride film (PVC) and edible coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts were studied. Starch-based coatings were formulated using glycerol (G), sorbitol (S) or glycerol plus sunflower oil (O). Sprouts so treated as well as uncoated ones were placed on expanded polystyrene trays. Combinations of PVC and coatings (treatments named G-PVC, S-PVC and O-PVC) were also tested. Uncovered trays were maintained as controls. All packages were stored at 0 °C for 42 days and samples were removed every 14 days to determine commercial acceptability, weight loss, surface colour (of sprouts’ heads and bases) and texture. Sprouts in all treatments maintained optimum quality conditions over the first 14 days. At the end of storage, browning of cut zones and losses in weight and firmness were minimised in PVC-packaged sprouts, particularly in G-PVC. Therefore, PVC and G-PVC treatments were selected to evaluate some nutritional quality components. Ascorbic acid and total flavonoid contents remained almost constant while radical scavenging activity increased after 42 days of storage. Thus, PVC and G-PVC treatments showed the best performance for long-term refrigerated storage of Brussels sprouts.
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Ferreyra, Ricardo M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Materia
Synthetic packaging film
Edible starch coatings
Brussels sprouts
Radical scavenging activity
Ascorbic acid
Total flavonoids content
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/111196

id CONICETDig_c7ffaecb45ff5da45c5271a0a35ca259
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/111196
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sproutsViña, Sonia ZulmaMugridge, AliciaGarcia, Maria AlejandraFerreyra, Ricardo M.Martino, Miriam NoraChaves, Alicia RaquelZaritzky, Noemi ElisabetSynthetic packaging filmEdible starch coatingsBrussels sproutsRadical scavenging activityAscorbic acidTotal flavonoids contenthttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2To extend shelf life, the effects of polyvinylchloride film (PVC) and edible coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts were studied. Starch-based coatings were formulated using glycerol (G), sorbitol (S) or glycerol plus sunflower oil (O). Sprouts so treated as well as uncoated ones were placed on expanded polystyrene trays. Combinations of PVC and coatings (treatments named G-PVC, S-PVC and O-PVC) were also tested. Uncovered trays were maintained as controls. All packages were stored at 0 °C for 42 days and samples were removed every 14 days to determine commercial acceptability, weight loss, surface colour (of sprouts’ heads and bases) and texture. Sprouts in all treatments maintained optimum quality conditions over the first 14 days. At the end of storage, browning of cut zones and losses in weight and firmness were minimised in PVC-packaged sprouts, particularly in G-PVC. Therefore, PVC and G-PVC treatments were selected to evaluate some nutritional quality components. Ascorbic acid and total flavonoid contents remained almost constant while radical scavenging activity increased after 42 days of storage. Thus, PVC and G-PVC treatments showed the best performance for long-term refrigerated storage of Brussels sprouts.Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Ferreyra, Ricardo M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; ArgentinaFil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; ArgentinaElsevier2007-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/111196Viña, Sonia Zulma; Mugridge, Alicia; Garcia, Maria Alejandra; Ferreyra, Ricardo M.; Martino, Miriam Nora; et al.; Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts; Elsevier; Food Chemistry; 103; 3; 1-2007; 701-7090308-81461873-7072CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814606007229info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.foodchem.2006.09.010info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-10T13:08:42Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/111196instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-10 13:08:42.91CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts
title Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts
spellingShingle Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts
Viña, Sonia Zulma
Synthetic packaging film
Edible starch coatings
Brussels sprouts
Radical scavenging activity
Ascorbic acid
Total flavonoids content
title_short Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts
title_full Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts
title_fullStr Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts
title_full_unstemmed Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts
title_sort Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts
dc.creator.none.fl_str_mv Viña, Sonia Zulma
Mugridge, Alicia
Garcia, Maria Alejandra
Ferreyra, Ricardo M.
Martino, Miriam Nora
Chaves, Alicia Raquel
Zaritzky, Noemi Elisabet
author Viña, Sonia Zulma
author_facet Viña, Sonia Zulma
Mugridge, Alicia
Garcia, Maria Alejandra
Ferreyra, Ricardo M.
Martino, Miriam Nora
Chaves, Alicia Raquel
Zaritzky, Noemi Elisabet
author_role author
author2 Mugridge, Alicia
Garcia, Maria Alejandra
Ferreyra, Ricardo M.
Martino, Miriam Nora
Chaves, Alicia Raquel
Zaritzky, Noemi Elisabet
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Synthetic packaging film
Edible starch coatings
Brussels sprouts
Radical scavenging activity
Ascorbic acid
Total flavonoids content
topic Synthetic packaging film
Edible starch coatings
Brussels sprouts
Radical scavenging activity
Ascorbic acid
Total flavonoids content
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv To extend shelf life, the effects of polyvinylchloride film (PVC) and edible coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts were studied. Starch-based coatings were formulated using glycerol (G), sorbitol (S) or glycerol plus sunflower oil (O). Sprouts so treated as well as uncoated ones were placed on expanded polystyrene trays. Combinations of PVC and coatings (treatments named G-PVC, S-PVC and O-PVC) were also tested. Uncovered trays were maintained as controls. All packages were stored at 0 °C for 42 days and samples were removed every 14 days to determine commercial acceptability, weight loss, surface colour (of sprouts’ heads and bases) and texture. Sprouts in all treatments maintained optimum quality conditions over the first 14 days. At the end of storage, browning of cut zones and losses in weight and firmness were minimised in PVC-packaged sprouts, particularly in G-PVC. Therefore, PVC and G-PVC treatments were selected to evaluate some nutritional quality components. Ascorbic acid and total flavonoid contents remained almost constant while radical scavenging activity increased after 42 days of storage. Thus, PVC and G-PVC treatments showed the best performance for long-term refrigerated storage of Brussels sprouts.
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mugridge, Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Ferreyra, Ricardo M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Chaves, Alicia Raquel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
description To extend shelf life, the effects of polyvinylchloride film (PVC) and edible coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts were studied. Starch-based coatings were formulated using glycerol (G), sorbitol (S) or glycerol plus sunflower oil (O). Sprouts so treated as well as uncoated ones were placed on expanded polystyrene trays. Combinations of PVC and coatings (treatments named G-PVC, S-PVC and O-PVC) were also tested. Uncovered trays were maintained as controls. All packages were stored at 0 °C for 42 days and samples were removed every 14 days to determine commercial acceptability, weight loss, surface colour (of sprouts’ heads and bases) and texture. Sprouts in all treatments maintained optimum quality conditions over the first 14 days. At the end of storage, browning of cut zones and losses in weight and firmness were minimised in PVC-packaged sprouts, particularly in G-PVC. Therefore, PVC and G-PVC treatments were selected to evaluate some nutritional quality components. Ascorbic acid and total flavonoid contents remained almost constant while radical scavenging activity increased after 42 days of storage. Thus, PVC and G-PVC treatments showed the best performance for long-term refrigerated storage of Brussels sprouts.
publishDate 2007
dc.date.none.fl_str_mv 2007-01
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/111196
Viña, Sonia Zulma; Mugridge, Alicia; Garcia, Maria Alejandra; Ferreyra, Ricardo M.; Martino, Miriam Nora; et al.; Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts; Elsevier; Food Chemistry; 103; 3; 1-2007; 701-709
0308-8146
1873-7072
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/111196
identifier_str_mv Viña, Sonia Zulma; Mugridge, Alicia; Garcia, Maria Alejandra; Ferreyra, Ricardo M.; Martino, Miriam Nora; et al.; Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts; Elsevier; Food Chemistry; 103; 3; 1-2007; 701-709
0308-8146
1873-7072
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814606007229
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.foodchem.2006.09.010
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier
publisher.none.fl_str_mv Elsevier
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842980417382121472
score 12.993085