Correlations of sensory parameters with physicochemical characteristics of Argentinean honeys by multivariate statistical techniques

Autores
Patrignani, Mariela; Ciappini, Maria Cristina; Tananaki, Chrysoula; Fagundez, Guillermina Andrea; Thrasyvoulou, Andreas; Lupano, Cecilia Elena
Año de publicación
2017
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Honey acceptability is mainly determined by its colour, crystallisation degree and aroma. In the presentwork, the sensory characteristics and physicochemical parameters of Argentinean honeys from differentecoregions were analysed. Moisture content, Pfund colour, diastase activity, hydroxymethylfurfural content,electrical conductivity, sugar profile and volatile compounds were analytically determined in honeysamples, while sensory characteristics (crystal size, fluency score, sweetness, persistence, granularity, crystallisation,colour intensity and aroma) were evaluated by a trained panel. Significant correlations werefound between honey crystallisation degree and hydroxymethylfurfural content and diastase activity(P ≤ 0.05). It could be confirmed that honey crystallisation interferes with the visual perception of colour.Floral, fresh fruit, ripe fruit, balsamic and wood aromas could be successfully linked to honey volatileprofile (P ≤ 0.05). These results demonstrate that the parameters that could best guarantee the consumers?preference can be successfully associated with the chemical composition of honey by multivariate statisticalanalysis.
Fil: Patrignani, Mariela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Ciappini, Maria Cristina. Universidad Tecnológica Nacional; Argentina
Fil: Tananaki, Chrysoula. Aristotle University Farm; Grecia
Fil: Fagundez, Guillermina Andrea. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
Fil: Thrasyvoulou, Andreas. Aristotle University Farm; Grecia
Fil: Lupano, Cecilia Elena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
Aroma
Colour
Crystallisation
Honey
Sensory Analysis
Multivariate Analysis
Volatile Compounds
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/41476

id CONICETDig_e273ba67bc8bcef2d851e2b11d673e79
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/41476
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Correlations of sensory parameters with physicochemical characteristics of Argentinean honeys by multivariate statistical techniquesPatrignani, MarielaCiappini, Maria CristinaTananaki, ChrysoulaFagundez, Guillermina AndreaThrasyvoulou, AndreasLupano, Cecilia ElenaAromaColourCrystallisationHoneySensory AnalysisMultivariate AnalysisVolatile Compoundshttps://purl.org/becyt/ford/2.4https://purl.org/becyt/ford/2Honey acceptability is mainly determined by its colour, crystallisation degree and aroma. In the presentwork, the sensory characteristics and physicochemical parameters of Argentinean honeys from differentecoregions were analysed. Moisture content, Pfund colour, diastase activity, hydroxymethylfurfural content,electrical conductivity, sugar profile and volatile compounds were analytically determined in honeysamples, while sensory characteristics (crystal size, fluency score, sweetness, persistence, granularity, crystallisation,colour intensity and aroma) were evaluated by a trained panel. Significant correlations werefound between honey crystallisation degree and hydroxymethylfurfural content and diastase activity(P ≤ 0.05). It could be confirmed that honey crystallisation interferes with the visual perception of colour.Floral, fresh fruit, ripe fruit, balsamic and wood aromas could be successfully linked to honey volatileprofile (P ≤ 0.05). These results demonstrate that the parameters that could best guarantee the consumers?preference can be successfully associated with the chemical composition of honey by multivariate statisticalanalysis.Fil: Patrignani, Mariela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Ciappini, Maria Cristina. Universidad Tecnológica Nacional; ArgentinaFil: Tananaki, Chrysoula. Aristotle University Farm; GreciaFil: Fagundez, Guillermina Andrea. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; ArgentinaFil: Thrasyvoulou, Andreas. Aristotle University Farm; GreciaFil: Lupano, Cecilia Elena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaWiley Blackwell Publishing, Inc2017-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/41476Patrignani, Mariela; Ciappini, Maria Cristina; Tananaki, Chrysoula; Fagundez, Guillermina Andrea; Thrasyvoulou, Andreas; et al.; Correlations of sensory parameters with physicochemical characteristics of Argentinean honeys by multivariate statistical techniques; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 12-2017; 1-90950-5423CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.13694info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1111/ijfs.13694info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-22T11:07:42Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/41476instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-22 11:07:42.986CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Correlations of sensory parameters with physicochemical characteristics of Argentinean honeys by multivariate statistical techniques
title Correlations of sensory parameters with physicochemical characteristics of Argentinean honeys by multivariate statistical techniques
spellingShingle Correlations of sensory parameters with physicochemical characteristics of Argentinean honeys by multivariate statistical techniques
Patrignani, Mariela
Aroma
Colour
Crystallisation
Honey
Sensory Analysis
Multivariate Analysis
Volatile Compounds
title_short Correlations of sensory parameters with physicochemical characteristics of Argentinean honeys by multivariate statistical techniques
title_full Correlations of sensory parameters with physicochemical characteristics of Argentinean honeys by multivariate statistical techniques
title_fullStr Correlations of sensory parameters with physicochemical characteristics of Argentinean honeys by multivariate statistical techniques
title_full_unstemmed Correlations of sensory parameters with physicochemical characteristics of Argentinean honeys by multivariate statistical techniques
title_sort Correlations of sensory parameters with physicochemical characteristics of Argentinean honeys by multivariate statistical techniques
dc.creator.none.fl_str_mv Patrignani, Mariela
Ciappini, Maria Cristina
Tananaki, Chrysoula
Fagundez, Guillermina Andrea
Thrasyvoulou, Andreas
Lupano, Cecilia Elena
author Patrignani, Mariela
author_facet Patrignani, Mariela
Ciappini, Maria Cristina
Tananaki, Chrysoula
Fagundez, Guillermina Andrea
Thrasyvoulou, Andreas
Lupano, Cecilia Elena
author_role author
author2 Ciappini, Maria Cristina
Tananaki, Chrysoula
Fagundez, Guillermina Andrea
Thrasyvoulou, Andreas
Lupano, Cecilia Elena
author2_role author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Aroma
Colour
Crystallisation
Honey
Sensory Analysis
Multivariate Analysis
Volatile Compounds
topic Aroma
Colour
Crystallisation
Honey
Sensory Analysis
Multivariate Analysis
Volatile Compounds
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.4
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv Honey acceptability is mainly determined by its colour, crystallisation degree and aroma. In the presentwork, the sensory characteristics and physicochemical parameters of Argentinean honeys from differentecoregions were analysed. Moisture content, Pfund colour, diastase activity, hydroxymethylfurfural content,electrical conductivity, sugar profile and volatile compounds were analytically determined in honeysamples, while sensory characteristics (crystal size, fluency score, sweetness, persistence, granularity, crystallisation,colour intensity and aroma) were evaluated by a trained panel. Significant correlations werefound between honey crystallisation degree and hydroxymethylfurfural content and diastase activity(P ≤ 0.05). It could be confirmed that honey crystallisation interferes with the visual perception of colour.Floral, fresh fruit, ripe fruit, balsamic and wood aromas could be successfully linked to honey volatileprofile (P ≤ 0.05). These results demonstrate that the parameters that could best guarantee the consumers?preference can be successfully associated with the chemical composition of honey by multivariate statisticalanalysis.
Fil: Patrignani, Mariela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Ciappini, Maria Cristina. Universidad Tecnológica Nacional; Argentina
Fil: Tananaki, Chrysoula. Aristotle University Farm; Grecia
Fil: Fagundez, Guillermina Andrea. Provincia de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Universidad Autónoma de Entre Ríos. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Centro de Investigaciones Científicas y Transferencia de Tecnología a la Producción; Argentina
Fil: Thrasyvoulou, Andreas. Aristotle University Farm; Grecia
Fil: Lupano, Cecilia Elena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
description Honey acceptability is mainly determined by its colour, crystallisation degree and aroma. In the presentwork, the sensory characteristics and physicochemical parameters of Argentinean honeys from differentecoregions were analysed. Moisture content, Pfund colour, diastase activity, hydroxymethylfurfural content,electrical conductivity, sugar profile and volatile compounds were analytically determined in honeysamples, while sensory characteristics (crystal size, fluency score, sweetness, persistence, granularity, crystallisation,colour intensity and aroma) were evaluated by a trained panel. Significant correlations werefound between honey crystallisation degree and hydroxymethylfurfural content and diastase activity(P ≤ 0.05). It could be confirmed that honey crystallisation interferes with the visual perception of colour.Floral, fresh fruit, ripe fruit, balsamic and wood aromas could be successfully linked to honey volatileprofile (P ≤ 0.05). These results demonstrate that the parameters that could best guarantee the consumers?preference can be successfully associated with the chemical composition of honey by multivariate statisticalanalysis.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017-12
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/41476
Patrignani, Mariela; Ciappini, Maria Cristina; Tananaki, Chrysoula; Fagundez, Guillermina Andrea; Thrasyvoulou, Andreas; et al.; Correlations of sensory parameters with physicochemical characteristics of Argentinean honeys by multivariate statistical techniques; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 12-2017; 1-9
0950-5423
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/41476
identifier_str_mv Patrignani, Mariela; Ciappini, Maria Cristina; Tananaki, Chrysoula; Fagundez, Guillermina Andrea; Thrasyvoulou, Andreas; et al.; Correlations of sensory parameters with physicochemical characteristics of Argentinean honeys by multivariate statistical techniques; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 12-2017; 1-9
0950-5423
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.13694
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1111/ijfs.13694
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Wiley Blackwell Publishing, Inc
publisher.none.fl_str_mv Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1846781396553564160
score 12.8982525