Thermoplastic starch/talc bionanocomposites: Influence of particle morphology on final properties
- Autores
- Castillo, Luciana Andrea; Lopez, Olivia Valeria; Ghilardi, Julia; Villar, Marcelo Armando; Barbosa, Silvia Elena; Garcia, Maria Alejandra
- Año de publicación
- 2015
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- This work analyzed the effect of talc morphology on structural characteristics and final properties of thermoplastic corn starch (TPS). In this sense, omposite films based on TPS containing talc nanoparticles were obtained by melt-mixing and thermo-compression. Talc samples with different morphological characteristics (platy-microcrystalline and blocky-macrocrystalline), derived from their formation process,were used. Platy and blocky morphology was distinguished by Scanning Electron Microscopy performed on composites films. Microcrystalline morphology induced smaller TPS crystallites thanmacrocrystalline one, indirectly evidenced by X-Ray Diffraction and Differential Scanning Calorimetry. Crystalline character of talc particles also affected visible and UV barrier capacity of TPS films. Blocky morphology of mineral filler led to the highest reduction of TPS water vapor permeation. Both talcsamples acted as matrix reinforcement agents. However, macrocrystalline articles induced the major changes on elastic modulus and tensile strength, without affecting films ductility.
Fil: Castillo, Luciana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Ghilardi, Julia. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
Fil: Villar, Marcelo Armando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
Fil: Barbosa, Silvia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Invest.científicas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
-
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Thermoplastic Corn Starch
Talc Morphology
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Barrier And Mechanical Properties - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
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- Repositorio
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