Food packaging bags based on thermoplastic corn starch reinforced with talc nanoparticles
- Autores
- Lopez, Olivia Valeria; Castillo, Luciana Andrea; Garcia, Maria Alejandra; Villar, Marcelo Armando; Barbosa, Silvia Elena
- Año de publicación
- 2014
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Packaging bags from thermo-compressed films of thermoplastic corn starch containing talc nanoparticles (0, 1, 3 and 5% w/w) were developed. Mechanical properties of films were studied by two different techniques (tensile tests and quasi-static assays) revealing starch films reinforcement by talc addition. Strength improvement of thermoplastic starch films with talc concentration higher than 3% w/w was reflected in an increase in both Young?s modulus and yield stress. Talc particles modified failure mode of thermo-seal of thermoplastic starch films giving another bags opening possibility. Usually, bags based on starch films could be only opened by tearing while those of starch-talc bionanocomposites could be torn or peeled off. Finally, in order to evaluate packaging bags tightness, films barrier properties were determined. Water vapor and oxygen permeability were reduced 54 and 26%, respectively, by talc addition (3% w/w) to thermoplastic starch.
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
Fil: Castillo, Luciana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Invest.científicas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Villar, Marcelo Armando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina
Fil: Barbosa, Silvia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina - Materia
-
Bionanocomposites
Biodegradable Packaging Bags
Thermoplastic Corn Starch
Talc Nanoparticles
Mechanical Properties - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/23905
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_4c64bdfdd497c1d4e4a44f4ce15fde35 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/23905 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Food packaging bags based on thermoplastic corn starch reinforced with talc nanoparticlesLopez, Olivia ValeriaCastillo, Luciana AndreaGarcia, Maria AlejandraVillar, Marcelo ArmandoBarbosa, Silvia ElenaBionanocompositesBiodegradable Packaging BagsThermoplastic Corn StarchTalc NanoparticlesMechanical Propertieshttps://purl.org/becyt/ford/2.5https://purl.org/becyt/ford/2Packaging bags from thermo-compressed films of thermoplastic corn starch containing talc nanoparticles (0, 1, 3 and 5% w/w) were developed. Mechanical properties of films were studied by two different techniques (tensile tests and quasi-static assays) revealing starch films reinforcement by talc addition. Strength improvement of thermoplastic starch films with talc concentration higher than 3% w/w was reflected in an increase in both Young?s modulus and yield stress. Talc particles modified failure mode of thermo-seal of thermoplastic starch films giving another bags opening possibility. Usually, bags based on starch films could be only opened by tearing while those of starch-talc bionanocomposites could be torn or peeled off. Finally, in order to evaluate packaging bags tightness, films barrier properties were determined. Water vapor and oxygen permeability were reduced 54 and 26%, respectively, by talc addition (3% w/w) to thermoplastic starch.Fil: Lopez, Olivia Valeria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; ArgentinaFil: Castillo, Luciana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; ArgentinaFil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Invest.científicas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Villar, Marcelo Armando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; ArgentinaFil: Barbosa, Silvia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; ArgentinaElsevier2014-05-09info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/23905Lopez, Olivia Valeria; Castillo, Luciana Andrea; Garcia, Maria Alejandra; Villar, Marcelo Armando; Barbosa, Silvia Elena; Food packaging bags based on thermoplastic corn starch reinforced with talc nanoparticles; Elsevier; Food Hydrocolloids; 43; 9-5-2014; 18-240268-005XCONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.foodhyd.2014.04.021info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X14001611info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-15T15:25:43Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/23905instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-15 15:25:43.84CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Food packaging bags based on thermoplastic corn starch reinforced with talc nanoparticles |
title |
Food packaging bags based on thermoplastic corn starch reinforced with talc nanoparticles |
spellingShingle |
Food packaging bags based on thermoplastic corn starch reinforced with talc nanoparticles Lopez, Olivia Valeria Bionanocomposites Biodegradable Packaging Bags Thermoplastic Corn Starch Talc Nanoparticles Mechanical Properties |
title_short |
Food packaging bags based on thermoplastic corn starch reinforced with talc nanoparticles |
title_full |
Food packaging bags based on thermoplastic corn starch reinforced with talc nanoparticles |
title_fullStr |
Food packaging bags based on thermoplastic corn starch reinforced with talc nanoparticles |
title_full_unstemmed |
Food packaging bags based on thermoplastic corn starch reinforced with talc nanoparticles |
title_sort |
Food packaging bags based on thermoplastic corn starch reinforced with talc nanoparticles |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Lopez, Olivia Valeria Castillo, Luciana Andrea Garcia, Maria Alejandra Villar, Marcelo Armando Barbosa, Silvia Elena |
author |
Lopez, Olivia Valeria |
author_facet |
Lopez, Olivia Valeria Castillo, Luciana Andrea Garcia, Maria Alejandra Villar, Marcelo Armando Barbosa, Silvia Elena |
author_role |
author |
author2 |
Castillo, Luciana Andrea Garcia, Maria Alejandra Villar, Marcelo Armando Barbosa, Silvia Elena |
author2_role |
author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Bionanocomposites Biodegradable Packaging Bags Thermoplastic Corn Starch Talc Nanoparticles Mechanical Properties |
topic |
Bionanocomposites Biodegradable Packaging Bags Thermoplastic Corn Starch Talc Nanoparticles Mechanical Properties |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.5 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Packaging bags from thermo-compressed films of thermoplastic corn starch containing talc nanoparticles (0, 1, 3 and 5% w/w) were developed. Mechanical properties of films were studied by two different techniques (tensile tests and quasi-static assays) revealing starch films reinforcement by talc addition. Strength improvement of thermoplastic starch films with talc concentration higher than 3% w/w was reflected in an increase in both Young?s modulus and yield stress. Talc particles modified failure mode of thermo-seal of thermoplastic starch films giving another bags opening possibility. Usually, bags based on starch films could be only opened by tearing while those of starch-talc bionanocomposites could be torn or peeled off. Finally, in order to evaluate packaging bags tightness, films barrier properties were determined. Water vapor and oxygen permeability were reduced 54 and 26%, respectively, by talc addition (3% w/w) to thermoplastic starch. Fil: Lopez, Olivia Valeria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina Fil: Castillo, Luciana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Invest.científicas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - la Plata. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Cs.exactas. Centro de Investigación y Desarrollo En Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Villar, Marcelo Armando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina Fil: Barbosa, Silvia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina |
description |
Packaging bags from thermo-compressed films of thermoplastic corn starch containing talc nanoparticles (0, 1, 3 and 5% w/w) were developed. Mechanical properties of films were studied by two different techniques (tensile tests and quasi-static assays) revealing starch films reinforcement by talc addition. Strength improvement of thermoplastic starch films with talc concentration higher than 3% w/w was reflected in an increase in both Young?s modulus and yield stress. Talc particles modified failure mode of thermo-seal of thermoplastic starch films giving another bags opening possibility. Usually, bags based on starch films could be only opened by tearing while those of starch-talc bionanocomposites could be torn or peeled off. Finally, in order to evaluate packaging bags tightness, films barrier properties were determined. Water vapor and oxygen permeability were reduced 54 and 26%, respectively, by talc addition (3% w/w) to thermoplastic starch. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-05-09 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/23905 Lopez, Olivia Valeria; Castillo, Luciana Andrea; Garcia, Maria Alejandra; Villar, Marcelo Armando; Barbosa, Silvia Elena; Food packaging bags based on thermoplastic corn starch reinforced with talc nanoparticles; Elsevier; Food Hydrocolloids; 43; 9-5-2014; 18-24 0268-005X CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/23905 |
identifier_str_mv |
Lopez, Olivia Valeria; Castillo, Luciana Andrea; Garcia, Maria Alejandra; Villar, Marcelo Armando; Barbosa, Silvia Elena; Food packaging bags based on thermoplastic corn starch reinforced with talc nanoparticles; Elsevier; Food Hydrocolloids; 43; 9-5-2014; 18-24 0268-005X CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.foodhyd.2014.04.021 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X14001611 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1846083401348546560 |
score |
13.22299 |