Technological properties of sour cassava starches: Effect of fermentation and drying processes
- Autores
- Diaz, Andrea; Dini, Cecilia; Viña, Sonia Zulma; Garcia, Maria Alejandra
- Año de publicación
- 2018
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Cassava sour starch is a naturally-fermented, sun-dried product. It allows obtaining less dense bakery productsthan the native starch, being an appreciated gluten-free ingredient. The aim of this work was to study the effectof fermentation and drying method on the physicochemical and technological characteristics of cassava sourstarch and to identify the relationships among those distinctive features that may condition their potential foodapplications.Natural fermentation following starch extraction could not be replaced by the use of a starter. Sour starchespastes showed lower apparent viscosities related to their lactic and/or butyric acid content, and a higher retrogradationtendency, mainly associated to sun-drying. The fermentation combined with the solar expositionrepresent a complex process that induce changes not easily observed on starch powders but clearly evidencedafter gelatinization of the starch suspensions.
Fil: Diaz, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Dini, Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
-
sour starch
sun-drying
lactic fermentation
ATR-FTIR - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/87651
Ver los metadatos del registro completo
| id |
CONICETDig_df1f32be56ebc4b9d201819b4993f335 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/87651 |
| network_acronym_str |
CONICETDig |
| repository_id_str |
3498 |
| network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| spelling |
Technological properties of sour cassava starches: Effect of fermentation and drying processesDiaz, AndreaDini, CeciliaViña, Sonia ZulmaGarcia, Maria Alejandrasour starchsun-dryinglactic fermentationATR-FTIRhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Cassava sour starch is a naturally-fermented, sun-dried product. It allows obtaining less dense bakery productsthan the native starch, being an appreciated gluten-free ingredient. The aim of this work was to study the effectof fermentation and drying method on the physicochemical and technological characteristics of cassava sourstarch and to identify the relationships among those distinctive features that may condition their potential foodapplications.Natural fermentation following starch extraction could not be replaced by the use of a starter. Sour starchespastes showed lower apparent viscosities related to their lactic and/or butyric acid content, and a higher retrogradationtendency, mainly associated to sun-drying. The fermentation combined with the solar expositionrepresent a complex process that induce changes not easily observed on starch powders but clearly evidencedafter gelatinization of the starch suspensions.Fil: Diaz, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Dini, Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaElsevier Science2018-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/87651Diaz, Andrea; Dini, Cecilia; Viña, Sonia Zulma; Garcia, Maria Alejandra; Technological properties of sour cassava starches: Effect of fermentation and drying processes; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 93; 7-2018; 116-1230023-6438CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643818302445info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.lwt.2018.03.029info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-11-12T09:37:56Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/87651instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-11-12 09:37:56.834CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Technological properties of sour cassava starches: Effect of fermentation and drying processes |
| title |
Technological properties of sour cassava starches: Effect of fermentation and drying processes |
| spellingShingle |
Technological properties of sour cassava starches: Effect of fermentation and drying processes Diaz, Andrea sour starch sun-drying lactic fermentation ATR-FTIR |
| title_short |
Technological properties of sour cassava starches: Effect of fermentation and drying processes |
| title_full |
Technological properties of sour cassava starches: Effect of fermentation and drying processes |
| title_fullStr |
Technological properties of sour cassava starches: Effect of fermentation and drying processes |
| title_full_unstemmed |
Technological properties of sour cassava starches: Effect of fermentation and drying processes |
| title_sort |
Technological properties of sour cassava starches: Effect of fermentation and drying processes |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Diaz, Andrea Dini, Cecilia Viña, Sonia Zulma Garcia, Maria Alejandra |
| author |
Diaz, Andrea |
| author_facet |
Diaz, Andrea Dini, Cecilia Viña, Sonia Zulma Garcia, Maria Alejandra |
| author_role |
author |
| author2 |
Dini, Cecilia Viña, Sonia Zulma Garcia, Maria Alejandra |
| author2_role |
author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
sour starch sun-drying lactic fermentation ATR-FTIR |
| topic |
sour starch sun-drying lactic fermentation ATR-FTIR |
| purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
Cassava sour starch is a naturally-fermented, sun-dried product. It allows obtaining less dense bakery productsthan the native starch, being an appreciated gluten-free ingredient. The aim of this work was to study the effectof fermentation and drying method on the physicochemical and technological characteristics of cassava sourstarch and to identify the relationships among those distinctive features that may condition their potential foodapplications.Natural fermentation following starch extraction could not be replaced by the use of a starter. Sour starchespastes showed lower apparent viscosities related to their lactic and/or butyric acid content, and a higher retrogradationtendency, mainly associated to sun-drying. The fermentation combined with the solar expositionrepresent a complex process that induce changes not easily observed on starch powders but clearly evidencedafter gelatinization of the starch suspensions. Fil: Diaz, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Dini, Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Viña, Sonia Zulma. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina |
| description |
Cassava sour starch is a naturally-fermented, sun-dried product. It allows obtaining less dense bakery productsthan the native starch, being an appreciated gluten-free ingredient. The aim of this work was to study the effectof fermentation and drying method on the physicochemical and technological characteristics of cassava sourstarch and to identify the relationships among those distinctive features that may condition their potential foodapplications.Natural fermentation following starch extraction could not be replaced by the use of a starter. Sour starchespastes showed lower apparent viscosities related to their lactic and/or butyric acid content, and a higher retrogradationtendency, mainly associated to sun-drying. The fermentation combined with the solar expositionrepresent a complex process that induce changes not easily observed on starch powders but clearly evidencedafter gelatinization of the starch suspensions. |
| publishDate |
2018 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2018-07 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/87651 Diaz, Andrea; Dini, Cecilia; Viña, Sonia Zulma; Garcia, Maria Alejandra; Technological properties of sour cassava starches: Effect of fermentation and drying processes; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 93; 7-2018; 116-123 0023-6438 CONICET Digital CONICET |
| url |
http://hdl.handle.net/11336/87651 |
| identifier_str_mv |
Diaz, Andrea; Dini, Cecilia; Viña, Sonia Zulma; Garcia, Maria Alejandra; Technological properties of sour cassava starches: Effect of fermentation and drying processes; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 93; 7-2018; 116-123 0023-6438 CONICET Digital CONICET |
| dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
| language |
eng |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0023643818302445 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.lwt.2018.03.029 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier Science |
| publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier Science |
| dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| collection |
CONICET Digital (CONICET) |
| instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
| _version_ |
1848597346552643584 |
| score |
13.25334 |