Computer-aided design of bromelain and papain covalent immobilization
- Autores
- Cutiño-Avila, Bessy; Gil Pradas, Dayrom; Aragón Abreu, Carlos; Fernández Marrero, Yuniel; Hernández de la Torre, Martha; Salas Sarduy, Emir; Chávez Planes, María de los Ángeles; Guisán Seijas, José Manuel; Díaz Brito, Joaquín; del Monte-Martínez Alberto
- Año de publicación
- 2014
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Enzymes as immobilized derivatives have been widely used in Food, Agrochemical, Pharmaceutical and Biotechnological industries. Protein immobilization is probably the most used technology to improve the operational stability of these mo-lecules. Bromelain (Ananas comosus)and papain (Carica papaya)are cystein proteases extensively used as immobilized biocatalyst with several applications in therapeutics, racemic mixtures resolution, affinity chromatography and others in-dustrial scenarios. The aim of this work was to optimize the covalent immobilization of bromelain and papain via rational design of immobilized derivatives strategy (RDID) and RDID1.0program. Were determined the maximum protein quantity to immobilize, the optimum immobilization pH (in terms of functional activity retention), was predicted the most probable configuration of the immobilized derivative and the probabilities of multipoint covalent attachment. As support material was used Glyoxyl-Sepharose CL 4B. The accuracy of RDID1.0 program ́s prediction was demonstrated comparing with ex-perimental results. Bromelain and papain immobilized derivatives showed desired characteristics for industrial biocatalysis, such as: elevate pH stability retaining 95% and 100% residual activity at pH 7.0 and 8.0, for bromelain and papain, respec-tively; high thermal stability at 30 °C retaining 90% residual activity for both immobilized enzymes; a catalytic configuration bonded by immobilization at optimal pH; and the ligand load achieve ensure the minimization of diffusional restrictions.
Las enzimas inmovilizadas han sido ampliamente utilizadas en las industrias Alimentaria, Agroquímica, Farmacéutica y Biotecnológica. La inmovilización de proteínas es, probablemente, la tecnología más empleada para elevar la estabilidad operacional de estas moléculas. La bromelina (Ananas comosus) y la papaína (Carica papaya) son cisteín proteasas exten-samente usadas como biocatalizadores inmovilizados con disímiles aplicaciones en la terapéutica, resolución de mezclas racémicas, cromatografía de afinidad, entre otros escenarios industriales. El objetivo del presente trabajo fue optimizar la inmovilización covalente de las enzimas bromelina y papaína a través de la estrategia de diseño racional de derivados in-movilizados (RDID) y el programa RDID1.0. Se predijo la cantidad máxima de proteína a inmovilizar, el pH óptimo de inmoilización (en términos de retención de la actividad funcional), la configuración más probable del derivado inmovilizado y la probabilidad de enlazamiento covalente multipuntual. Como soporte de inmovilización de empleó Glioxil-Sepharose CL 4B. La precisión de las predicciones llevadas a cabo con el programa RDID1.0 fue validada comparando con los resultados experimentales obtenidos. Los derivados inmovilizados de bromelina y papaína mostraron características deseadas para la biocatálisis a nivel industrial, tales como: elevada estabilidad al pH reteniendo el 95% y 100% de actividad residual a pH 7.0 y 8.0, para la bromelina y la papaína, respectivamente; una elevada estabilidad térmica con la retención del 90% de ac-tividad residual a 30 °C para ambas enzimas; al pH de inmovilización óptimo la configuración obtenida es catalíticamente competente; y la carga de ligando alcanzada asegura la disminución de las restricciones difusionales.
Fil: Cutiño-Avila, Bessy. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; Cuba
Fil: Gil Pradas, Dayrom. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; Cuba
Fil: Aragón Abreu, Carlos. Universidad de Ciego de Ávila ; Cuba
Fil: Fernández Marrero, Yuniel. Centro de Inmunología Molecular ; Cuba
Fil: Hernández de la Torre, Martha. Universidad de Ciego de Ávila ; Cuba
Fil: Salas Sarduy, Emir. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas; Argentina. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; Cuba
Fil: Chávez Planes, María de los Ángeles. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; Cuba
Fil: Guisán Seijas, José Manuel. Instituto de Catálisis y Petroleoquímica; España
Fil: Díaz Brito, Joaquín. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; Cuba
Fil: del Monte-Martínez Alberto. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; Cuba - Materia
-
BROMELAIN
COVALENT IMMOBILIZATION
IMMOBILIZED DERIVATIVES
PAPAIN - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/98918
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_db4a1a1a98323fe6d9da7b46dd949270 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/98918 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Computer-aided design of bromelain and papain covalent immobilizationDiseño asistido por computadora de la inmovilización covalente de bromelina y papaínaCutiño-Avila, BessyGil Pradas, DayromAragón Abreu, CarlosFernández Marrero, YunielHernández de la Torre, MarthaSalas Sarduy, EmirChávez Planes, María de los ÁngelesGuisán Seijas, José ManuelDíaz Brito, Joaquíndel Monte-Martínez AlbertoBROMELAINCOVALENT IMMOBILIZATIONIMMOBILIZED DERIVATIVESPAPAINhttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Enzymes as immobilized derivatives have been widely used in Food, Agrochemical, Pharmaceutical and Biotechnological industries. Protein immobilization is probably the most used technology to improve the operational stability of these mo-lecules. Bromelain (Ananas comosus)and papain (Carica papaya)are cystein proteases extensively used as immobilized biocatalyst with several applications in therapeutics, racemic mixtures resolution, affinity chromatography and others in-dustrial scenarios. The aim of this work was to optimize the covalent immobilization of bromelain and papain via rational design of immobilized derivatives strategy (RDID) and RDID1.0program. Were determined the maximum protein quantity to immobilize, the optimum immobilization pH (in terms of functional activity retention), was predicted the most probable configuration of the immobilized derivative and the probabilities of multipoint covalent attachment. As support material was used Glyoxyl-Sepharose CL 4B. The accuracy of RDID1.0 program ́s prediction was demonstrated comparing with ex-perimental results. Bromelain and papain immobilized derivatives showed desired characteristics for industrial biocatalysis, such as: elevate pH stability retaining 95% and 100% residual activity at pH 7.0 and 8.0, for bromelain and papain, respec-tively; high thermal stability at 30 °C retaining 90% residual activity for both immobilized enzymes; a catalytic configuration bonded by immobilization at optimal pH; and the ligand load achieve ensure the minimization of diffusional restrictions.Las enzimas inmovilizadas han sido ampliamente utilizadas en las industrias Alimentaria, Agroquímica, Farmacéutica y Biotecnológica. La inmovilización de proteínas es, probablemente, la tecnología más empleada para elevar la estabilidad operacional de estas moléculas. La bromelina (Ananas comosus) y la papaína (Carica papaya) son cisteín proteasas exten-samente usadas como biocatalizadores inmovilizados con disímiles aplicaciones en la terapéutica, resolución de mezclas racémicas, cromatografía de afinidad, entre otros escenarios industriales. El objetivo del presente trabajo fue optimizar la inmovilización covalente de las enzimas bromelina y papaína a través de la estrategia de diseño racional de derivados in-movilizados (RDID) y el programa RDID1.0. Se predijo la cantidad máxima de proteína a inmovilizar, el pH óptimo de inmoilización (en términos de retención de la actividad funcional), la configuración más probable del derivado inmovilizado y la probabilidad de enlazamiento covalente multipuntual. Como soporte de inmovilización de empleó Glioxil-Sepharose CL 4B. La precisión de las predicciones llevadas a cabo con el programa RDID1.0 fue validada comparando con los resultados experimentales obtenidos. Los derivados inmovilizados de bromelina y papaína mostraron características deseadas para la biocatálisis a nivel industrial, tales como: elevada estabilidad al pH reteniendo el 95% y 100% de actividad residual a pH 7.0 y 8.0, para la bromelina y la papaína, respectivamente; una elevada estabilidad térmica con la retención del 90% de ac-tividad residual a 30 °C para ambas enzimas; al pH de inmovilización óptimo la configuración obtenida es catalíticamente competente; y la carga de ligando alcanzada asegura la disminución de las restricciones difusionales.Fil: Cutiño-Avila, Bessy. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; CubaFil: Gil Pradas, Dayrom. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; CubaFil: Aragón Abreu, Carlos. Universidad de Ciego de Ávila ; CubaFil: Fernández Marrero, Yuniel. Centro de Inmunología Molecular ; CubaFil: Hernández de la Torre, Martha. Universidad de Ciego de Ávila ; CubaFil: Salas Sarduy, Emir. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas; Argentina. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; CubaFil: Chávez Planes, María de los Ángeles. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; CubaFil: Guisán Seijas, José Manuel. Instituto de Catálisis y Petroleoquímica; EspañaFil: Díaz Brito, Joaquín. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; CubaFil: del Monte-Martínez Alberto. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; CubaUniversidad Nacional de Colombia2014-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/98918Cutiño-Avila, Bessy; Gil Pradas, Dayrom; Aragón Abreu, Carlos; Fernández Marrero, Yuniel; Hernández de la Torre, Martha; et al.; Computer-aided design of bromelain and papain covalent immobilization; Universidad Nacional de Colombia; Revista Colombiana de Biotecnología; 16; 1; 7-2014; 19-280123-34751909-8758CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.revistas.unal.edu.co/index.php/biotecnologia/article/view/44184/45482info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.15446/rev.colomb.biote.v16n1.44184info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:54:26Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/98918instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:54:27.571CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Computer-aided design of bromelain and papain covalent immobilization Diseño asistido por computadora de la inmovilización covalente de bromelina y papaína |
title |
Computer-aided design of bromelain and papain covalent immobilization |
spellingShingle |
Computer-aided design of bromelain and papain covalent immobilization Cutiño-Avila, Bessy BROMELAIN COVALENT IMMOBILIZATION IMMOBILIZED DERIVATIVES PAPAIN |
title_short |
Computer-aided design of bromelain and papain covalent immobilization |
title_full |
Computer-aided design of bromelain and papain covalent immobilization |
title_fullStr |
Computer-aided design of bromelain and papain covalent immobilization |
title_full_unstemmed |
Computer-aided design of bromelain and papain covalent immobilization |
title_sort |
Computer-aided design of bromelain and papain covalent immobilization |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Cutiño-Avila, Bessy Gil Pradas, Dayrom Aragón Abreu, Carlos Fernández Marrero, Yuniel Hernández de la Torre, Martha Salas Sarduy, Emir Chávez Planes, María de los Ángeles Guisán Seijas, José Manuel Díaz Brito, Joaquín del Monte-Martínez Alberto |
author |
Cutiño-Avila, Bessy |
author_facet |
Cutiño-Avila, Bessy Gil Pradas, Dayrom Aragón Abreu, Carlos Fernández Marrero, Yuniel Hernández de la Torre, Martha Salas Sarduy, Emir Chávez Planes, María de los Ángeles Guisán Seijas, José Manuel Díaz Brito, Joaquín del Monte-Martínez Alberto |
author_role |
author |
author2 |
Gil Pradas, Dayrom Aragón Abreu, Carlos Fernández Marrero, Yuniel Hernández de la Torre, Martha Salas Sarduy, Emir Chávez Planes, María de los Ángeles Guisán Seijas, José Manuel Díaz Brito, Joaquín del Monte-Martínez Alberto |
author2_role |
author author author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
BROMELAIN COVALENT IMMOBILIZATION IMMOBILIZED DERIVATIVES PAPAIN |
topic |
BROMELAIN COVALENT IMMOBILIZATION IMMOBILIZED DERIVATIVES PAPAIN |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.6 https://purl.org/becyt/ford/1 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Enzymes as immobilized derivatives have been widely used in Food, Agrochemical, Pharmaceutical and Biotechnological industries. Protein immobilization is probably the most used technology to improve the operational stability of these mo-lecules. Bromelain (Ananas comosus)and papain (Carica papaya)are cystein proteases extensively used as immobilized biocatalyst with several applications in therapeutics, racemic mixtures resolution, affinity chromatography and others in-dustrial scenarios. The aim of this work was to optimize the covalent immobilization of bromelain and papain via rational design of immobilized derivatives strategy (RDID) and RDID1.0program. Were determined the maximum protein quantity to immobilize, the optimum immobilization pH (in terms of functional activity retention), was predicted the most probable configuration of the immobilized derivative and the probabilities of multipoint covalent attachment. As support material was used Glyoxyl-Sepharose CL 4B. The accuracy of RDID1.0 program ́s prediction was demonstrated comparing with ex-perimental results. Bromelain and papain immobilized derivatives showed desired characteristics for industrial biocatalysis, such as: elevate pH stability retaining 95% and 100% residual activity at pH 7.0 and 8.0, for bromelain and papain, respec-tively; high thermal stability at 30 °C retaining 90% residual activity for both immobilized enzymes; a catalytic configuration bonded by immobilization at optimal pH; and the ligand load achieve ensure the minimization of diffusional restrictions. Las enzimas inmovilizadas han sido ampliamente utilizadas en las industrias Alimentaria, Agroquímica, Farmacéutica y Biotecnológica. La inmovilización de proteínas es, probablemente, la tecnología más empleada para elevar la estabilidad operacional de estas moléculas. La bromelina (Ananas comosus) y la papaína (Carica papaya) son cisteín proteasas exten-samente usadas como biocatalizadores inmovilizados con disímiles aplicaciones en la terapéutica, resolución de mezclas racémicas, cromatografía de afinidad, entre otros escenarios industriales. El objetivo del presente trabajo fue optimizar la inmovilización covalente de las enzimas bromelina y papaína a través de la estrategia de diseño racional de derivados in-movilizados (RDID) y el programa RDID1.0. Se predijo la cantidad máxima de proteína a inmovilizar, el pH óptimo de inmoilización (en términos de retención de la actividad funcional), la configuración más probable del derivado inmovilizado y la probabilidad de enlazamiento covalente multipuntual. Como soporte de inmovilización de empleó Glioxil-Sepharose CL 4B. La precisión de las predicciones llevadas a cabo con el programa RDID1.0 fue validada comparando con los resultados experimentales obtenidos. Los derivados inmovilizados de bromelina y papaína mostraron características deseadas para la biocatálisis a nivel industrial, tales como: elevada estabilidad al pH reteniendo el 95% y 100% de actividad residual a pH 7.0 y 8.0, para la bromelina y la papaína, respectivamente; una elevada estabilidad térmica con la retención del 90% de ac-tividad residual a 30 °C para ambas enzimas; al pH de inmovilización óptimo la configuración obtenida es catalíticamente competente; y la carga de ligando alcanzada asegura la disminución de las restricciones difusionales. Fil: Cutiño-Avila, Bessy. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; Cuba Fil: Gil Pradas, Dayrom. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; Cuba Fil: Aragón Abreu, Carlos. Universidad de Ciego de Ávila ; Cuba Fil: Fernández Marrero, Yuniel. Centro de Inmunología Molecular ; Cuba Fil: Hernández de la Torre, Martha. Universidad de Ciego de Ávila ; Cuba Fil: Salas Sarduy, Emir. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigaciones Biotecnológicas; Argentina. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; Cuba Fil: Chávez Planes, María de los Ángeles. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; Cuba Fil: Guisán Seijas, José Manuel. Instituto de Catálisis y Petroleoquímica; España Fil: Díaz Brito, Joaquín. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; Cuba Fil: del Monte-Martínez Alberto. Universidad de La Habana. Facultad de Biología. Centro de Estudio de Proteínas ; Cuba |
description |
Enzymes as immobilized derivatives have been widely used in Food, Agrochemical, Pharmaceutical and Biotechnological industries. Protein immobilization is probably the most used technology to improve the operational stability of these mo-lecules. Bromelain (Ananas comosus)and papain (Carica papaya)are cystein proteases extensively used as immobilized biocatalyst with several applications in therapeutics, racemic mixtures resolution, affinity chromatography and others in-dustrial scenarios. The aim of this work was to optimize the covalent immobilization of bromelain and papain via rational design of immobilized derivatives strategy (RDID) and RDID1.0program. Were determined the maximum protein quantity to immobilize, the optimum immobilization pH (in terms of functional activity retention), was predicted the most probable configuration of the immobilized derivative and the probabilities of multipoint covalent attachment. As support material was used Glyoxyl-Sepharose CL 4B. The accuracy of RDID1.0 program ́s prediction was demonstrated comparing with ex-perimental results. Bromelain and papain immobilized derivatives showed desired characteristics for industrial biocatalysis, such as: elevate pH stability retaining 95% and 100% residual activity at pH 7.0 and 8.0, for bromelain and papain, respec-tively; high thermal stability at 30 °C retaining 90% residual activity for both immobilized enzymes; a catalytic configuration bonded by immobilization at optimal pH; and the ligand load achieve ensure the minimization of diffusional restrictions. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-07 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/98918 Cutiño-Avila, Bessy; Gil Pradas, Dayrom; Aragón Abreu, Carlos; Fernández Marrero, Yuniel; Hernández de la Torre, Martha; et al.; Computer-aided design of bromelain and papain covalent immobilization; Universidad Nacional de Colombia; Revista Colombiana de Biotecnología; 16; 1; 7-2014; 19-28 0123-3475 1909-8758 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/98918 |
identifier_str_mv |
Cutiño-Avila, Bessy; Gil Pradas, Dayrom; Aragón Abreu, Carlos; Fernández Marrero, Yuniel; Hernández de la Torre, Martha; et al.; Computer-aided design of bromelain and papain covalent immobilization; Universidad Nacional de Colombia; Revista Colombiana de Biotecnología; 16; 1; 7-2014; 19-28 0123-3475 1909-8758 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.revistas.unal.edu.co/index.php/biotecnologia/article/view/44184/45482 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.15446/rev.colomb.biote.v16n1.44184 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional de Colombia |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional de Colombia |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842269287392215040 |
score |
13.13397 |