Comparative analysis of five rice campaigns in experimental lines of work of the INTA Corrientes Experimental Stationl: Proposal for identification by “blind” attribute
- Autores
- Torres, Mauricio; Farco, Andrea Paola; Fontana, María Laura; Kruger, Raul Daniel; Pachecoy, María Inés; Diaz, Sergio; Maiocchi, Marcos Gabriel
- Año de publicación
- 2024
- Idioma
- español castellano
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Rice (Oryza sativa L.) is an herbaceous plant, cultivated in a wide variety of regions and climates. In our country, its production is concentrated on the littoral. As white rice, it is a primary source of food for most of the world population. In addition, it can be consumed as integral rice and is the raw material for a wide range of industrialized products. In the present study, we worked with samples of polished rice from promising lines provided by the National Institute of Agricultural Technology, Agricultural Experiment Station Corrientes (INTA-EAA), corresponding to five campaigns from 2016 to 2021, plus nine coded samples from the 2021 campaign. In the tests carried out, five culinary quality attributes were compared: gelatinization time, apparent water absorption, expansion ratio, weight of a thousand grain and gelatinization temperature. The techniques used are simple, friendly to the environment and low cost. Through the analysis of hierarchical conglomerates (or Cluster Analysis) using Software R (GUI RStudio 2022.02.3+492 “Prairie Trillium” Release), it was possible to analyze individual behavior and establish comparisons between the set of variables previously studied for each campaign and classify the nine coded samples received. Significant differences were found in the variables studied, with p<0.05 values.
El arroz (Oryza sativa L.) es una planta herbácea, cultivada en una amplia variedad de regiones y climas. En nuestro país la producción se concentra en el Litoral. Como “arroz blanco”, es una fuente primordial en la alimentación para gran parte de la población mundial. Además, puede ser consumido como integral y es materia prima para una amplia gama de productos industrializados. En el presente estudio se trabajó con muestras de arroz pulido de líneas promisorias del Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, Estación Experimental Agropecuaria Corrientes, correspondientes a cinco campañas, desde el 2016 al 2021 más nueve muestras codificadas de la campaña 2021. En los ensayos realizados se compararon cinco atributos de calidad culinaria: tiempo de gelatinización, absorción aparente de agua, relación de expansión, peso de mil granos y temperatura de gelatinización. Las técnicas utilizadas son simples, amigables con el medio ambiente y de bajo costo. Mediante el análisis de conglomerados jerárquicos (Análisis Clúster) utilizando Software R (GUI RStudio 2022.02.3+492 “Prairie Trillium” Release), se pudo analizar el comportamiento individual y establecer las comparaciones del conjunto de variables previamente estudiadas para cada campaña y las nueve muestras codificadas recibidas para su clasificación. Se hallaron diferencias significativas en todas las variables de estudio con valores de p<0,05.
Fil: Torres, Mauricio. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina
Fil: Farco, Andrea Paola. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina
Fil: Fontana, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Corrientes. Estación Experimental Agropecuaria Corrientes; Argentina
Fil: Kruger, Raul Daniel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Corrientes. Estación Experimental Agropecuaria Corrientes; Argentina
Fil: Pachecoy, María Inés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Corrientes. Estación Experimental Agropecuaria Corrientes; Argentina
Fil: Diaz, Sergio. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina
Fil: Maiocchi, Marcos Gabriel. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina - Materia
-
Arroz pulido
Propiedades industriales
Culinarias
Intercampaña
Muestras codificadas - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/256441
Ver los metadatos del registro completo
| id |
CONICETDig_d92cd7371f28dd0baed52c278b1b2865 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/256441 |
| network_acronym_str |
CONICETDig |
| repository_id_str |
3498 |
| network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| spelling |
Comparative analysis of five rice campaigns in experimental lines of work of the INTA Corrientes Experimental Stationl: Proposal for identification by “blind” attributeAnálisis comparativo de cinco campañas arroceras en líneas experimentales de trabajo de la Estación Experimental INTA Corrientes: Propuesta de identificación por atributos "a ciegas”Torres, MauricioFarco, Andrea PaolaFontana, María LauraKruger, Raul DanielPachecoy, María InésDiaz, SergioMaiocchi, Marcos GabrielArroz pulidoPropiedades industrialesCulinariasIntercampañaMuestras codificadashttps://purl.org/becyt/ford/1.4https://purl.org/becyt/ford/1Rice (Oryza sativa L.) is an herbaceous plant, cultivated in a wide variety of regions and climates. In our country, its production is concentrated on the littoral. As white rice, it is a primary source of food for most of the world population. In addition, it can be consumed as integral rice and is the raw material for a wide range of industrialized products. In the present study, we worked with samples of polished rice from promising lines provided by the National Institute of Agricultural Technology, Agricultural Experiment Station Corrientes (INTA-EAA), corresponding to five campaigns from 2016 to 2021, plus nine coded samples from the 2021 campaign. In the tests carried out, five culinary quality attributes were compared: gelatinization time, apparent water absorption, expansion ratio, weight of a thousand grain and gelatinization temperature. The techniques used are simple, friendly to the environment and low cost. Through the analysis of hierarchical conglomerates (or Cluster Analysis) using Software R (GUI RStudio 2022.02.3+492 “Prairie Trillium” Release), it was possible to analyze individual behavior and establish comparisons between the set of variables previously studied for each campaign and classify the nine coded samples received. Significant differences were found in the variables studied, with p<0.05 values.El arroz (Oryza sativa L.) es una planta herbácea, cultivada en una amplia variedad de regiones y climas. En nuestro país la producción se concentra en el Litoral. Como “arroz blanco”, es una fuente primordial en la alimentación para gran parte de la población mundial. Además, puede ser consumido como integral y es materia prima para una amplia gama de productos industrializados. En el presente estudio se trabajó con muestras de arroz pulido de líneas promisorias del Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, Estación Experimental Agropecuaria Corrientes, correspondientes a cinco campañas, desde el 2016 al 2021 más nueve muestras codificadas de la campaña 2021. En los ensayos realizados se compararon cinco atributos de calidad culinaria: tiempo de gelatinización, absorción aparente de agua, relación de expansión, peso de mil granos y temperatura de gelatinización. Las técnicas utilizadas son simples, amigables con el medio ambiente y de bajo costo. Mediante el análisis de conglomerados jerárquicos (Análisis Clúster) utilizando Software R (GUI RStudio 2022.02.3+492 “Prairie Trillium” Release), se pudo analizar el comportamiento individual y establecer las comparaciones del conjunto de variables previamente estudiadas para cada campaña y las nueve muestras codificadas recibidas para su clasificación. Se hallaron diferencias significativas en todas las variables de estudio con valores de p<0,05.Fil: Torres, Mauricio. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; ArgentinaFil: Farco, Andrea Paola. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; ArgentinaFil: Fontana, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Corrientes. Estación Experimental Agropecuaria Corrientes; ArgentinaFil: Kruger, Raul Daniel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Corrientes. Estación Experimental Agropecuaria Corrientes; ArgentinaFil: Pachecoy, María Inés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Corrientes. Estación Experimental Agropecuaria Corrientes; ArgentinaFil: Diaz, Sergio. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; ArgentinaFil: Maiocchi, Marcos Gabriel. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; ArgentinaUniversidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico2024-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/256441Torres, Mauricio; Farco, Andrea Paola; Fontana, María Laura; Kruger, Raul Daniel; Pachecoy, María Inés; et al.; Comparative analysis of five rice campaigns in experimental lines of work of the INTA Corrientes Experimental Stationl: Proposal for identification by “blind” attribute; Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico; Revista de Ciencia y Tecnología; 41; 2-2024; 15-210329-89221851-7587CONICET DigitalCONICETspainfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.fceqyn.unam.edu.ar/recyt/index.php/recyt/article/view/778info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.36995/j.recyt.2024.41.002info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-11-05T09:57:12Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/256441instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-11-05 09:57:12.85CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Comparative analysis of five rice campaigns in experimental lines of work of the INTA Corrientes Experimental Stationl: Proposal for identification by “blind” attribute Análisis comparativo de cinco campañas arroceras en líneas experimentales de trabajo de la Estación Experimental INTA Corrientes: Propuesta de identificación por atributos "a ciegas” |
| title |
Comparative analysis of five rice campaigns in experimental lines of work of the INTA Corrientes Experimental Stationl: Proposal for identification by “blind” attribute |
| spellingShingle |
Comparative analysis of five rice campaigns in experimental lines of work of the INTA Corrientes Experimental Stationl: Proposal for identification by “blind” attribute Torres, Mauricio Arroz pulido Propiedades industriales Culinarias Intercampaña Muestras codificadas |
| title_short |
Comparative analysis of five rice campaigns in experimental lines of work of the INTA Corrientes Experimental Stationl: Proposal for identification by “blind” attribute |
| title_full |
Comparative analysis of five rice campaigns in experimental lines of work of the INTA Corrientes Experimental Stationl: Proposal for identification by “blind” attribute |
| title_fullStr |
Comparative analysis of five rice campaigns in experimental lines of work of the INTA Corrientes Experimental Stationl: Proposal for identification by “blind” attribute |
| title_full_unstemmed |
Comparative analysis of five rice campaigns in experimental lines of work of the INTA Corrientes Experimental Stationl: Proposal for identification by “blind” attribute |
| title_sort |
Comparative analysis of five rice campaigns in experimental lines of work of the INTA Corrientes Experimental Stationl: Proposal for identification by “blind” attribute |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Torres, Mauricio Farco, Andrea Paola Fontana, María Laura Kruger, Raul Daniel Pachecoy, María Inés Diaz, Sergio Maiocchi, Marcos Gabriel |
| author |
Torres, Mauricio |
| author_facet |
Torres, Mauricio Farco, Andrea Paola Fontana, María Laura Kruger, Raul Daniel Pachecoy, María Inés Diaz, Sergio Maiocchi, Marcos Gabriel |
| author_role |
author |
| author2 |
Farco, Andrea Paola Fontana, María Laura Kruger, Raul Daniel Pachecoy, María Inés Diaz, Sergio Maiocchi, Marcos Gabriel |
| author2_role |
author author author author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Arroz pulido Propiedades industriales Culinarias Intercampaña Muestras codificadas |
| topic |
Arroz pulido Propiedades industriales Culinarias Intercampaña Muestras codificadas |
| purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.4 https://purl.org/becyt/ford/1 |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
Rice (Oryza sativa L.) is an herbaceous plant, cultivated in a wide variety of regions and climates. In our country, its production is concentrated on the littoral. As white rice, it is a primary source of food for most of the world population. In addition, it can be consumed as integral rice and is the raw material for a wide range of industrialized products. In the present study, we worked with samples of polished rice from promising lines provided by the National Institute of Agricultural Technology, Agricultural Experiment Station Corrientes (INTA-EAA), corresponding to five campaigns from 2016 to 2021, plus nine coded samples from the 2021 campaign. In the tests carried out, five culinary quality attributes were compared: gelatinization time, apparent water absorption, expansion ratio, weight of a thousand grain and gelatinization temperature. The techniques used are simple, friendly to the environment and low cost. Through the analysis of hierarchical conglomerates (or Cluster Analysis) using Software R (GUI RStudio 2022.02.3+492 “Prairie Trillium” Release), it was possible to analyze individual behavior and establish comparisons between the set of variables previously studied for each campaign and classify the nine coded samples received. Significant differences were found in the variables studied, with p<0.05 values. El arroz (Oryza sativa L.) es una planta herbácea, cultivada en una amplia variedad de regiones y climas. En nuestro país la producción se concentra en el Litoral. Como “arroz blanco”, es una fuente primordial en la alimentación para gran parte de la población mundial. Además, puede ser consumido como integral y es materia prima para una amplia gama de productos industrializados. En el presente estudio se trabajó con muestras de arroz pulido de líneas promisorias del Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, Estación Experimental Agropecuaria Corrientes, correspondientes a cinco campañas, desde el 2016 al 2021 más nueve muestras codificadas de la campaña 2021. En los ensayos realizados se compararon cinco atributos de calidad culinaria: tiempo de gelatinización, absorción aparente de agua, relación de expansión, peso de mil granos y temperatura de gelatinización. Las técnicas utilizadas son simples, amigables con el medio ambiente y de bajo costo. Mediante el análisis de conglomerados jerárquicos (Análisis Clúster) utilizando Software R (GUI RStudio 2022.02.3+492 “Prairie Trillium” Release), se pudo analizar el comportamiento individual y establecer las comparaciones del conjunto de variables previamente estudiadas para cada campaña y las nueve muestras codificadas recibidas para su clasificación. Se hallaron diferencias significativas en todas las variables de estudio con valores de p<0,05. Fil: Torres, Mauricio. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina Fil: Farco, Andrea Paola. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina Fil: Fontana, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Corrientes. Estación Experimental Agropecuaria Corrientes; Argentina Fil: Kruger, Raul Daniel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Corrientes. Estación Experimental Agropecuaria Corrientes; Argentina Fil: Pachecoy, María Inés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Corrientes. Estación Experimental Agropecuaria Corrientes; Argentina Fil: Diaz, Sergio. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina Fil: Maiocchi, Marcos Gabriel. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales y Agrimensura; Argentina |
| description |
Rice (Oryza sativa L.) is an herbaceous plant, cultivated in a wide variety of regions and climates. In our country, its production is concentrated on the littoral. As white rice, it is a primary source of food for most of the world population. In addition, it can be consumed as integral rice and is the raw material for a wide range of industrialized products. In the present study, we worked with samples of polished rice from promising lines provided by the National Institute of Agricultural Technology, Agricultural Experiment Station Corrientes (INTA-EAA), corresponding to five campaigns from 2016 to 2021, plus nine coded samples from the 2021 campaign. In the tests carried out, five culinary quality attributes were compared: gelatinization time, apparent water absorption, expansion ratio, weight of a thousand grain and gelatinization temperature. The techniques used are simple, friendly to the environment and low cost. Through the analysis of hierarchical conglomerates (or Cluster Analysis) using Software R (GUI RStudio 2022.02.3+492 “Prairie Trillium” Release), it was possible to analyze individual behavior and establish comparisons between the set of variables previously studied for each campaign and classify the nine coded samples received. Significant differences were found in the variables studied, with p<0.05 values. |
| publishDate |
2024 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2024-02 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/256441 Torres, Mauricio; Farco, Andrea Paola; Fontana, María Laura; Kruger, Raul Daniel; Pachecoy, María Inés; et al.; Comparative analysis of five rice campaigns in experimental lines of work of the INTA Corrientes Experimental Stationl: Proposal for identification by “blind” attribute; Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico; Revista de Ciencia y Tecnología; 41; 2-2024; 15-21 0329-8922 1851-7587 CONICET Digital CONICET |
| url |
http://hdl.handle.net/11336/256441 |
| identifier_str_mv |
Torres, Mauricio; Farco, Andrea Paola; Fontana, María Laura; Kruger, Raul Daniel; Pachecoy, María Inés; et al.; Comparative analysis of five rice campaigns in experimental lines of work of the INTA Corrientes Experimental Stationl: Proposal for identification by “blind” attribute; Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico; Revista de Ciencia y Tecnología; 41; 2-2024; 15-21 0329-8922 1851-7587 CONICET Digital CONICET |
| dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
| language |
spa |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.fceqyn.unam.edu.ar/recyt/index.php/recyt/article/view/778 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.36995/j.recyt.2024.41.002 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/ |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/ |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico |
| publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales. Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico |
| dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| collection |
CONICET Digital (CONICET) |
| instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
| _version_ |
1847977365832990720 |
| score |
13.084122 |