Cationization of kappa- and iota-carrageenan - Characterization and properties of amphoteric polysaccharides
- Autores
- Barahona Urbina, Tamara de Lourdes; Prado, Héctor Juan; Bonelli, Pablo Ricardo; Cukierman, Ana Lea; Fissore, Eliana Noemi; Gerschenson, Lia Noemi; Matulewicz, Maria Cristina
- Año de publicación
- 2015
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Commercial kappa- and iota carrageenans were cationized with 3-chloro-2-hydroxypropyltrimethylammonium chloride in aqueous sodium hydroxide solution. For kappa-carrageenan three derivatives with different degrees of substitution were obtained. Native and amphoteric kappa-carrageenans were characterized by NMR and infrared spectroscopy, scanning electron and atomic force microscopy; methanolysis products were studied by electrospray ionization mass spectrometry. Young moduli and the strain at break of films, differential scanning calorimetry, rheological and flocculation behavior were also evaluated; the native and the amphoteric derivatives showed different and interesting properties. Cationization of iota-carrageenan was more difficult, indicating as it was previously observed for agarose, that substitution starts preferentially on the 2-position of 3,6-anhydrogalactose residues; in iota-carrageenan this latter unit is sulfated.
Fil: Barahona Urbina, Tamara de Lourdes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina
Fil: Prado, Héctor Juan. Universidad de Buenos Aires. Programa de Investigación y Desarrollo de Fuentes Alternativas de Materias Primas y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Tecnología Farmacéutica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Bonelli, Pablo Ricardo. Universidad de Buenos Aires. Programa de Investigación y Desarrollo de Fuentes Alternativas de Materias Primas y Energía; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Cukierman, Ana Lea. Universidad de Buenos Aires. Programa de Investigación y Desarrollo de Fuentes Alternativas de Materias Primas y Energía; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Tecnología Farmacéutica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Matulewicz, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina - Materia
-
3-Chloro-2-Hydroxypropyltrimethylammonium Chloride
Amphoteric Polysaccharides
Cationization
Iota-Carrageenan
Kappa-Carrageenan - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
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