Diffusion-viscosity decoupling in supercooled glycerol aqueous solutions
- Autores
- Trejo González, José Adolfo; Longinotti, María Paula; Corti, Horacio Roberto
- Año de publicación
- 2015
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The diffusion of ferrocene methanol in supercooled glycerol-water mixtures has been measured over a wide viscosity range, which allowed analyzing the composition dependence of the Stokes-Einstein breakdown (diffusion-viscosity decoupling). The observed decoupling exhibits a common behavior for all studied compositions (glycerol mass fractions between 0.7 and 0.9), determined by the reduced temperature (T/Tg) of the mixtures. This result differs from that reported previously for the diffusion of glycerol in its aqueous solutions, where the reduced temperature for the decoupling decreases with increasing water content. We conclude that the contradictory results are only apparent, and they can be explained by the use of inconsistent extrapolated values of the viscosity of the glycerol-water mixtures in the supercooled region. (Figure Presented).
Fil: Trejo González, José Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina
Fil: Longinotti, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina
Fil: Corti, Horacio Roberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química, Física de los Materiales, Medioambiente y Energía; Argentina - Materia
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ferrocene methanol - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
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- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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