Enzimas digestivas de esturión Acipenser gueldenstaedtii. Lipasas y Proteasas (revalorizacion de residuos)

Autores
Liebana, Clara; del Valle, Juana Cristina; Laitano, Marìa Victoria; Friedman, Ivana Soledad; Rodriguez, Yamila Eliana; Fernandez Gimenez, Analia Veronica
Año de publicación
2025
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
conjunto de datos
Estado
Descripción
The circular economy in aquaculture involves integrating farming technologies, waste treatment and valorization strategies to optimize production, minimize environmental impact, and recycle valuable materials for sustainable development. From this perspective, this study aimed to process one of the most voluminous sturgeon Acipenser gueldenstaedtii processing waste, the viscera, to obtain and characterize digestive enzymes for potential biotechnological applications. Alkaline peptidases exhibited high stability for up to 120 min across a broad pH range (7–11) and at temperatures between 10 and 25 °C. Similarly, lipases remained highly stable over 120 min within a pH range of 7–10 and temperatures from 10 to 40 °C. Both enzymes retained activity at low temperatures and were fully denatured at 70 °C. In addition, peptidases showed strong stability in the presence of surfactants, salts—compounds commonly used in industrial processes—without loss of enzymatic activity. These results highlight the considerable potential of enzymes derived from sturgeon viscera for diverse biotechnological applications, supporting the advancement of circular economy strategies in the aquaculture sector.
Fil: Liebana, Clara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
Fil: del Valle, Juana Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
Fil: Laitano, Marìa Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
Fil: Friedman, Ivana Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
Fil: Rodriguez, Yamila Eliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
Fil: Fernandez Gimenez, Analia Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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