Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum

Autores
Alcocer, Jimena Cecilia; Paz, Noelia Fernanda; Garay, Pablo Agustín; Villalva, Fernando Josué; Curti, Carolina Antonela; Della Fontana, Franco Darío; Rivas, Marisa Ayelen; Olivares la Madrid, Ana Paula; Ramón, Adriana Noemí
Año de publicación
2022
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
This study aimed to add value to Arabic Gum (AG) and the blueberry discarded harvest fromNorthwest of Argentina, developing functional dietary beverages with AG at three concentrations of 0; 5;10 and 15 g/100 mL, and to assess the sensory acceptability, physicochemical characteristics andantioxidant properties. Material and methods: Blueberries (BB) at 30 g/100 mL and steviol glycosides (0.03 g/100 mL) were used. Results: The beverage with 10 g/100 mL of AG had the best scores for sensory acceptability and waspreferred by consumers. It has a pH of 3.88, soluble solid content of 14.97 °Brix, density of 1.05 g/cm 3 anda colour which showed a tendency from red to blue. The Total Caloric Value (per 100 mL of beverage) was53.4 Kcal, 13.53 g of carbohydrates, 8.80 g of total dietary fibre, and a sodium content of 12.26 mg. Thetotal polyphenol content was 214.23 mg GAE /100 g.Conclusions: The serving size of functional beverage covers 70% of the daily dietary fibre recommendation.Keywords: Beverages; Fruit and Vegetable Juices; Artificially Sweetened Beverages; Functional Food;Blueberry Plants; Gum Arabic; Dietary Fiber.
Fil: Alcocer, Jimena Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
Fil: Paz, Noelia Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
Fil: Garay, Pablo Agustín. Universidad Nacional de Salta; Argentina
Fil: Villalva, Fernando Josué. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina
Fil: Curti, Carolina Antonela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
Fil: Della Fontana, Franco Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina
Fil: Rivas, Marisa Ayelen. Universidad Nacional de Salta; Argentina
Fil: Olivares la Madrid, Ana Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina
Fil: Ramón, Adriana Noemí. Universidad Nacional de Salta; Argentina
Materia
Blueberry
Gum Arabic
Dietary Fiber
Functional food
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/175890

id CONICETDig_c13a62595985dd1f27faf1c3ddd7c052
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/175890
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Functional blueberry beverages with the addition of Arabic GumAlcocer, Jimena CeciliaPaz, Noelia FernandaGaray, Pablo AgustínVillalva, Fernando JosuéCurti, Carolina AntonelaDella Fontana, Franco DaríoRivas, Marisa AyelenOlivares la Madrid, Ana PaulaRamón, Adriana NoemíBlueberryGum ArabicDietary FiberFunctional foodhttps://purl.org/becyt/ford/3.3https://purl.org/becyt/ford/3This study aimed to add value to Arabic Gum (AG) and the blueberry discarded harvest fromNorthwest of Argentina, developing functional dietary beverages with AG at three concentrations of 0; 5;10 and 15 g/100 mL, and to assess the sensory acceptability, physicochemical characteristics andantioxidant properties. Material and methods: Blueberries (BB) at 30 g/100 mL and steviol glycosides (0.03 g/100 mL) were used. Results: The beverage with 10 g/100 mL of AG had the best scores for sensory acceptability and waspreferred by consumers. It has a pH of 3.88, soluble solid content of 14.97 °Brix, density of 1.05 g/cm 3 anda colour which showed a tendency from red to blue. The Total Caloric Value (per 100 mL of beverage) was53.4 Kcal, 13.53 g of carbohydrates, 8.80 g of total dietary fibre, and a sodium content of 12.26 mg. Thetotal polyphenol content was 214.23 mg GAE /100 g.Conclusions: The serving size of functional beverage covers 70% of the daily dietary fibre recommendation.Keywords: Beverages; Fruit and Vegetable Juices; Artificially Sweetened Beverages; Functional Food;Blueberry Plants; Gum Arabic; Dietary Fiber.Fil: Alcocer, Jimena Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; ArgentinaFil: Paz, Noelia Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; ArgentinaFil: Garay, Pablo Agustín. Universidad Nacional de Salta; ArgentinaFil: Villalva, Fernando Josué. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; ArgentinaFil: Curti, Carolina Antonela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; ArgentinaFil: Della Fontana, Franco Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; ArgentinaFil: Rivas, Marisa Ayelen. Universidad Nacional de Salta; ArgentinaFil: Olivares la Madrid, Ana Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; ArgentinaFil: Ramón, Adriana Noemí. Universidad Nacional de Salta; ArgentinaRevista española de nutrición humana y dietética2022-01-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/175890Alcocer, Jimena Cecilia; Paz, Noelia Fernanda; Garay, Pablo Agustín; Villalva, Fernando Josué; Curti, Carolina Antonela; et al.; Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum; Revista española de nutrición humana y dietética; Revista española de nutrición humana y dietetica; 26; 2-1-2022; 1-232173-1292CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.renhyd.org/index.php/renhyd/article/view/1253info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.14306/renhyd.26.s1.1253info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:44:25Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/175890instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:44:25.857CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum
title Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum
spellingShingle Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum
Alcocer, Jimena Cecilia
Blueberry
Gum Arabic
Dietary Fiber
Functional food
title_short Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum
title_full Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum
title_fullStr Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum
title_full_unstemmed Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum
title_sort Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum
dc.creator.none.fl_str_mv Alcocer, Jimena Cecilia
Paz, Noelia Fernanda
Garay, Pablo Agustín
Villalva, Fernando Josué
Curti, Carolina Antonela
Della Fontana, Franco Darío
Rivas, Marisa Ayelen
Olivares la Madrid, Ana Paula
Ramón, Adriana Noemí
author Alcocer, Jimena Cecilia
author_facet Alcocer, Jimena Cecilia
Paz, Noelia Fernanda
Garay, Pablo Agustín
Villalva, Fernando Josué
Curti, Carolina Antonela
Della Fontana, Franco Darío
Rivas, Marisa Ayelen
Olivares la Madrid, Ana Paula
Ramón, Adriana Noemí
author_role author
author2 Paz, Noelia Fernanda
Garay, Pablo Agustín
Villalva, Fernando Josué
Curti, Carolina Antonela
Della Fontana, Franco Darío
Rivas, Marisa Ayelen
Olivares la Madrid, Ana Paula
Ramón, Adriana Noemí
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Blueberry
Gum Arabic
Dietary Fiber
Functional food
topic Blueberry
Gum Arabic
Dietary Fiber
Functional food
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/3.3
https://purl.org/becyt/ford/3
dc.description.none.fl_txt_mv This study aimed to add value to Arabic Gum (AG) and the blueberry discarded harvest fromNorthwest of Argentina, developing functional dietary beverages with AG at three concentrations of 0; 5;10 and 15 g/100 mL, and to assess the sensory acceptability, physicochemical characteristics andantioxidant properties. Material and methods: Blueberries (BB) at 30 g/100 mL and steviol glycosides (0.03 g/100 mL) were used. Results: The beverage with 10 g/100 mL of AG had the best scores for sensory acceptability and waspreferred by consumers. It has a pH of 3.88, soluble solid content of 14.97 °Brix, density of 1.05 g/cm 3 anda colour which showed a tendency from red to blue. The Total Caloric Value (per 100 mL of beverage) was53.4 Kcal, 13.53 g of carbohydrates, 8.80 g of total dietary fibre, and a sodium content of 12.26 mg. Thetotal polyphenol content was 214.23 mg GAE /100 g.Conclusions: The serving size of functional beverage covers 70% of the daily dietary fibre recommendation.Keywords: Beverages; Fruit and Vegetable Juices; Artificially Sweetened Beverages; Functional Food;Blueberry Plants; Gum Arabic; Dietary Fiber.
Fil: Alcocer, Jimena Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
Fil: Paz, Noelia Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
Fil: Garay, Pablo Agustín. Universidad Nacional de Salta; Argentina
Fil: Villalva, Fernando Josué. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina
Fil: Curti, Carolina Antonela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
Fil: Della Fontana, Franco Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina
Fil: Rivas, Marisa Ayelen. Universidad Nacional de Salta; Argentina
Fil: Olivares la Madrid, Ana Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina
Fil: Ramón, Adriana Noemí. Universidad Nacional de Salta; Argentina
description This study aimed to add value to Arabic Gum (AG) and the blueberry discarded harvest fromNorthwest of Argentina, developing functional dietary beverages with AG at three concentrations of 0; 5;10 and 15 g/100 mL, and to assess the sensory acceptability, physicochemical characteristics andantioxidant properties. Material and methods: Blueberries (BB) at 30 g/100 mL and steviol glycosides (0.03 g/100 mL) were used. Results: The beverage with 10 g/100 mL of AG had the best scores for sensory acceptability and waspreferred by consumers. It has a pH of 3.88, soluble solid content of 14.97 °Brix, density of 1.05 g/cm 3 anda colour which showed a tendency from red to blue. The Total Caloric Value (per 100 mL of beverage) was53.4 Kcal, 13.53 g of carbohydrates, 8.80 g of total dietary fibre, and a sodium content of 12.26 mg. Thetotal polyphenol content was 214.23 mg GAE /100 g.Conclusions: The serving size of functional beverage covers 70% of the daily dietary fibre recommendation.Keywords: Beverages; Fruit and Vegetable Juices; Artificially Sweetened Beverages; Functional Food;Blueberry Plants; Gum Arabic; Dietary Fiber.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-01-02
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/175890
Alcocer, Jimena Cecilia; Paz, Noelia Fernanda; Garay, Pablo Agustín; Villalva, Fernando Josué; Curti, Carolina Antonela; et al.; Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum; Revista española de nutrición humana y dietética; Revista española de nutrición humana y dietetica; 26; 2-1-2022; 1-23
2173-1292
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/175890
identifier_str_mv Alcocer, Jimena Cecilia; Paz, Noelia Fernanda; Garay, Pablo Agustín; Villalva, Fernando Josué; Curti, Carolina Antonela; et al.; Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum; Revista española de nutrición humana y dietética; Revista española de nutrición humana y dietetica; 26; 2-1-2022; 1-23
2173-1292
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.renhyd.org/index.php/renhyd/article/view/1253
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.14306/renhyd.26.s1.1253
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Revista española de nutrición humana y dietética
publisher.none.fl_str_mv Revista española de nutrición humana y dietética
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842268665880248320
score 13.13397