Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum
- Autores
- Alcocer, Jimena Cecilia; Paz, Noelia Fernanda; Garay, Pablo Agustín; Villalva, Fernando Josué; Curti, Carolina Antonela; Della Fontana, Franco Darío; Rivas, Marisa Ayelen; Olivares la Madrid, Ana Paula; Ramón, Adriana Noemí
- Año de publicación
- 2022
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- This study aimed to add value to Arabic Gum (AG) and the blueberry discarded harvest fromNorthwest of Argentina, developing functional dietary beverages with AG at three concentrations of 0; 5;10 and 15 g/100 mL, and to assess the sensory acceptability, physicochemical characteristics andantioxidant properties. Material and methods: Blueberries (BB) at 30 g/100 mL and steviol glycosides (0.03 g/100 mL) were used. Results: The beverage with 10 g/100 mL of AG had the best scores for sensory acceptability and waspreferred by consumers. It has a pH of 3.88, soluble solid content of 14.97 °Brix, density of 1.05 g/cm 3 anda colour which showed a tendency from red to blue. The Total Caloric Value (per 100 mL of beverage) was53.4 Kcal, 13.53 g of carbohydrates, 8.80 g of total dietary fibre, and a sodium content of 12.26 mg. Thetotal polyphenol content was 214.23 mg GAE /100 g.Conclusions: The serving size of functional beverage covers 70% of the daily dietary fibre recommendation.Keywords: Beverages; Fruit and Vegetable Juices; Artificially Sweetened Beverages; Functional Food;Blueberry Plants; Gum Arabic; Dietary Fiber.
Fil: Alcocer, Jimena Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
Fil: Paz, Noelia Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
Fil: Garay, Pablo Agustín. Universidad Nacional de Salta; Argentina
Fil: Villalva, Fernando Josué. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina
Fil: Curti, Carolina Antonela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
Fil: Della Fontana, Franco Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina
Fil: Rivas, Marisa Ayelen. Universidad Nacional de Salta; Argentina
Fil: Olivares la Madrid, Ana Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina
Fil: Ramón, Adriana Noemí. Universidad Nacional de Salta; Argentina - Materia
-
Blueberry
Gum Arabic
Dietary Fiber
Functional food - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/175890
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_c13a62595985dd1f27faf1c3ddd7c052 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/175890 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Functional blueberry beverages with the addition of Arabic GumAlcocer, Jimena CeciliaPaz, Noelia FernandaGaray, Pablo AgustínVillalva, Fernando JosuéCurti, Carolina AntonelaDella Fontana, Franco DaríoRivas, Marisa AyelenOlivares la Madrid, Ana PaulaRamón, Adriana NoemíBlueberryGum ArabicDietary FiberFunctional foodhttps://purl.org/becyt/ford/3.3https://purl.org/becyt/ford/3This study aimed to add value to Arabic Gum (AG) and the blueberry discarded harvest fromNorthwest of Argentina, developing functional dietary beverages with AG at three concentrations of 0; 5;10 and 15 g/100 mL, and to assess the sensory acceptability, physicochemical characteristics andantioxidant properties. Material and methods: Blueberries (BB) at 30 g/100 mL and steviol glycosides (0.03 g/100 mL) were used. Results: The beverage with 10 g/100 mL of AG had the best scores for sensory acceptability and waspreferred by consumers. It has a pH of 3.88, soluble solid content of 14.97 °Brix, density of 1.05 g/cm 3 anda colour which showed a tendency from red to blue. The Total Caloric Value (per 100 mL of beverage) was53.4 Kcal, 13.53 g of carbohydrates, 8.80 g of total dietary fibre, and a sodium content of 12.26 mg. Thetotal polyphenol content was 214.23 mg GAE /100 g.Conclusions: The serving size of functional beverage covers 70% of the daily dietary fibre recommendation.Keywords: Beverages; Fruit and Vegetable Juices; Artificially Sweetened Beverages; Functional Food;Blueberry Plants; Gum Arabic; Dietary Fiber.Fil: Alcocer, Jimena Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; ArgentinaFil: Paz, Noelia Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; ArgentinaFil: Garay, Pablo Agustín. Universidad Nacional de Salta; ArgentinaFil: Villalva, Fernando Josué. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; ArgentinaFil: Curti, Carolina Antonela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; ArgentinaFil: Della Fontana, Franco Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; ArgentinaFil: Rivas, Marisa Ayelen. Universidad Nacional de Salta; ArgentinaFil: Olivares la Madrid, Ana Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; ArgentinaFil: Ramón, Adriana Noemí. Universidad Nacional de Salta; ArgentinaRevista española de nutrición humana y dietética2022-01-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/175890Alcocer, Jimena Cecilia; Paz, Noelia Fernanda; Garay, Pablo Agustín; Villalva, Fernando Josué; Curti, Carolina Antonela; et al.; Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum; Revista española de nutrición humana y dietética; Revista española de nutrición humana y dietetica; 26; 2-1-2022; 1-232173-1292CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.renhyd.org/index.php/renhyd/article/view/1253info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.14306/renhyd.26.s1.1253info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:44:25Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/175890instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:44:25.857CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum |
title |
Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum |
spellingShingle |
Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum Alcocer, Jimena Cecilia Blueberry Gum Arabic Dietary Fiber Functional food |
title_short |
Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum |
title_full |
Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum |
title_fullStr |
Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum |
title_full_unstemmed |
Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum |
title_sort |
Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Alcocer, Jimena Cecilia Paz, Noelia Fernanda Garay, Pablo Agustín Villalva, Fernando Josué Curti, Carolina Antonela Della Fontana, Franco Darío Rivas, Marisa Ayelen Olivares la Madrid, Ana Paula Ramón, Adriana Noemí |
author |
Alcocer, Jimena Cecilia |
author_facet |
Alcocer, Jimena Cecilia Paz, Noelia Fernanda Garay, Pablo Agustín Villalva, Fernando Josué Curti, Carolina Antonela Della Fontana, Franco Darío Rivas, Marisa Ayelen Olivares la Madrid, Ana Paula Ramón, Adriana Noemí |
author_role |
author |
author2 |
Paz, Noelia Fernanda Garay, Pablo Agustín Villalva, Fernando Josué Curti, Carolina Antonela Della Fontana, Franco Darío Rivas, Marisa Ayelen Olivares la Madrid, Ana Paula Ramón, Adriana Noemí |
author2_role |
author author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Blueberry Gum Arabic Dietary Fiber Functional food |
topic |
Blueberry Gum Arabic Dietary Fiber Functional food |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/3.3 https://purl.org/becyt/ford/3 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
This study aimed to add value to Arabic Gum (AG) and the blueberry discarded harvest fromNorthwest of Argentina, developing functional dietary beverages with AG at three concentrations of 0; 5;10 and 15 g/100 mL, and to assess the sensory acceptability, physicochemical characteristics andantioxidant properties. Material and methods: Blueberries (BB) at 30 g/100 mL and steviol glycosides (0.03 g/100 mL) were used. Results: The beverage with 10 g/100 mL of AG had the best scores for sensory acceptability and waspreferred by consumers. It has a pH of 3.88, soluble solid content of 14.97 °Brix, density of 1.05 g/cm 3 anda colour which showed a tendency from red to blue. The Total Caloric Value (per 100 mL of beverage) was53.4 Kcal, 13.53 g of carbohydrates, 8.80 g of total dietary fibre, and a sodium content of 12.26 mg. Thetotal polyphenol content was 214.23 mg GAE /100 g.Conclusions: The serving size of functional beverage covers 70% of the daily dietary fibre recommendation.Keywords: Beverages; Fruit and Vegetable Juices; Artificially Sweetened Beverages; Functional Food;Blueberry Plants; Gum Arabic; Dietary Fiber. Fil: Alcocer, Jimena Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina Fil: Paz, Noelia Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina Fil: Garay, Pablo Agustín. Universidad Nacional de Salta; Argentina Fil: Villalva, Fernando Josué. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina Fil: Curti, Carolina Antonela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina Fil: Della Fontana, Franco Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina Fil: Rivas, Marisa Ayelen. Universidad Nacional de Salta; Argentina Fil: Olivares la Madrid, Ana Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina Fil: Ramón, Adriana Noemí. Universidad Nacional de Salta; Argentina |
description |
This study aimed to add value to Arabic Gum (AG) and the blueberry discarded harvest fromNorthwest of Argentina, developing functional dietary beverages with AG at three concentrations of 0; 5;10 and 15 g/100 mL, and to assess the sensory acceptability, physicochemical characteristics andantioxidant properties. Material and methods: Blueberries (BB) at 30 g/100 mL and steviol glycosides (0.03 g/100 mL) were used. Results: The beverage with 10 g/100 mL of AG had the best scores for sensory acceptability and waspreferred by consumers. It has a pH of 3.88, soluble solid content of 14.97 °Brix, density of 1.05 g/cm 3 anda colour which showed a tendency from red to blue. The Total Caloric Value (per 100 mL of beverage) was53.4 Kcal, 13.53 g of carbohydrates, 8.80 g of total dietary fibre, and a sodium content of 12.26 mg. Thetotal polyphenol content was 214.23 mg GAE /100 g.Conclusions: The serving size of functional beverage covers 70% of the daily dietary fibre recommendation.Keywords: Beverages; Fruit and Vegetable Juices; Artificially Sweetened Beverages; Functional Food;Blueberry Plants; Gum Arabic; Dietary Fiber. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-01-02 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/175890 Alcocer, Jimena Cecilia; Paz, Noelia Fernanda; Garay, Pablo Agustín; Villalva, Fernando Josué; Curti, Carolina Antonela; et al.; Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum; Revista española de nutrición humana y dietética; Revista española de nutrición humana y dietetica; 26; 2-1-2022; 1-23 2173-1292 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/175890 |
identifier_str_mv |
Alcocer, Jimena Cecilia; Paz, Noelia Fernanda; Garay, Pablo Agustín; Villalva, Fernando Josué; Curti, Carolina Antonela; et al.; Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum; Revista española de nutrición humana y dietética; Revista española de nutrición humana y dietetica; 26; 2-1-2022; 1-23 2173-1292 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.renhyd.org/index.php/renhyd/article/view/1253 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.14306/renhyd.26.s1.1253 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Revista española de nutrición humana y dietética |
publisher.none.fl_str_mv |
Revista española de nutrición humana y dietética |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842268665880248320 |
score |
13.13397 |