Crosslinking capacity of tannic acid in plasticized chitosan films

Autores
Rivero, Sandra G. M.; Garcia, Maria Alejandra; Pinotti, Adriana Noemi
Año de publicación
2010
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Plasticized and unplasticized chitosan films with tannic acid addition were developed. The crosslinking capacity of tannic acid was studied by evaluating both the structural modification produced on chitosan films and its effect on physicochemical, barrier and mechanical properties. Likewise the changes of these properties during the storage were analyzed; formulations containing tannic acid increased 29% tensile strength whereas decreased 24% water vapor permeability. Film solubility decreased at 100 °C, confirming that exposure at high temperatures facilitates the crosslinking process. The presence of tannic acid and glycerol simultaneously showed a synergic effect on the studied properties, all of which presented intermediate behavior in relation to those determined with the addition of either acid or plasticizer. The effect of the storage was also relevant since the films evidenced their tendency to a more stable structure due to the reorganization toward an anhydrous conformation, as was demonstrated by X-ray diffraction and FTIR analysis.
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Pinotti, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Materia
CHITOSAN FILM
CROSSLINKING
FILM MICROSTRUCTURE
STORAGE
TANNIC ACID
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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description Plasticized and unplasticized chitosan films with tannic acid addition were developed. The crosslinking capacity of tannic acid was studied by evaluating both the structural modification produced on chitosan films and its effect on physicochemical, barrier and mechanical properties. Likewise the changes of these properties during the storage were analyzed; formulations containing tannic acid increased 29% tensile strength whereas decreased 24% water vapor permeability. Film solubility decreased at 100 °C, confirming that exposure at high temperatures facilitates the crosslinking process. The presence of tannic acid and glycerol simultaneously showed a synergic effect on the studied properties, all of which presented intermediate behavior in relation to those determined with the addition of either acid or plasticizer. The effect of the storage was also relevant since the films evidenced their tendency to a more stable structure due to the reorganization toward an anhydrous conformation, as was demonstrated by X-ray diffraction and FTIR analysis.
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