Characterization of soy-protein based SO2-releasing pads for browning prevention in fresh-cut apples
- Autores
- Ortiz, Cristian Matias; Mauri, Adriana Noemi; Vicente, Ariel Roberto
- Año de publicación
- 2018
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The use of polymeric matrices releasing active principles is a promising strategy to circumvent dipping treatments and reduce additive usage. Herein, we developed soy protein-based films containing 0, 10, 25 or 50% sodium sulfite on protein isolate basis (SPI), and determined the influence of the antioxidant on the color, thickness, opacity, solubility, moisture, water permeability and mechanical properties of the resulting materials. Raising sulfite concentration reduced the tensile strength, without affecting the Young’s modulus of the films. The formulation containing 50% sodium sulfite on SPI basis was selected based on the lighter color, lowest moisture and higher permeability of the resulting films to evaluate the efficacy of the materials to prevent apple browning. The incorporation of SO2-releasers in packages containing fresh-cut apples delayed fruit yellowing (increase of b* values) by 40%. This shows that sodium sulfite soy protein-based films may be useful to extend the postharvest life of fresh-cut apple.
Fil: Ortiz, Cristian Matias. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina - Materia
-
BIOPOLYMERS
BROWNING
POSTHARVEST
SOY PROTEIN
SULFITE - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/86379
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_a201cea7f96d962bbe17b6aaf484a4a8 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/86379 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Characterization of soy-protein based SO2-releasing pads for browning prevention in fresh-cut applesCaracterización de almohadillas liberadoras de SO2 en base a proteínas de soja para la prevención de pardeamiento en manzanas frescas cortadasOrtiz, Cristian MatiasMauri, Adriana NoemiVicente, Ariel RobertoBIOPOLYMERSBROWNINGPOSTHARVESTSOY PROTEINSULFITEhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2The use of polymeric matrices releasing active principles is a promising strategy to circumvent dipping treatments and reduce additive usage. Herein, we developed soy protein-based films containing 0, 10, 25 or 50% sodium sulfite on protein isolate basis (SPI), and determined the influence of the antioxidant on the color, thickness, opacity, solubility, moisture, water permeability and mechanical properties of the resulting materials. Raising sulfite concentration reduced the tensile strength, without affecting the Young’s modulus of the films. The formulation containing 50% sodium sulfite on SPI basis was selected based on the lighter color, lowest moisture and higher permeability of the resulting films to evaluate the efficacy of the materials to prevent apple browning. The incorporation of SO2-releasers in packages containing fresh-cut apples delayed fruit yellowing (increase of b* values) by 40%. This shows that sodium sulfite soy protein-based films may be useful to extend the postharvest life of fresh-cut apple.Fil: Ortiz, Cristian Matias. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; ArgentinaTaylor & Francis Ltd2018-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/86379Ortiz, Cristian Matias; Mauri, Adriana Noemi; Vicente, Ariel Roberto; Characterization of soy-protein based SO2-releasing pads for browning prevention in fresh-cut apples; Taylor & Francis Ltd; CyTA-Journal of Food; 16; 1; 1-2018; 619-6271947-63371947-6345CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1080/19476337.2018.1440008info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19476337.2018.1440008info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:10:47Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/86379instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:10:48.027CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Characterization of soy-protein based SO2-releasing pads for browning prevention in fresh-cut apples Caracterización de almohadillas liberadoras de SO2 en base a proteínas de soja para la prevención de pardeamiento en manzanas frescas cortadas |
title |
Characterization of soy-protein based SO2-releasing pads for browning prevention in fresh-cut apples |
spellingShingle |
Characterization of soy-protein based SO2-releasing pads for browning prevention in fresh-cut apples Ortiz, Cristian Matias BIOPOLYMERS BROWNING POSTHARVEST SOY PROTEIN SULFITE |
title_short |
Characterization of soy-protein based SO2-releasing pads for browning prevention in fresh-cut apples |
title_full |
Characterization of soy-protein based SO2-releasing pads for browning prevention in fresh-cut apples |
title_fullStr |
Characterization of soy-protein based SO2-releasing pads for browning prevention in fresh-cut apples |
title_full_unstemmed |
Characterization of soy-protein based SO2-releasing pads for browning prevention in fresh-cut apples |
title_sort |
Characterization of soy-protein based SO2-releasing pads for browning prevention in fresh-cut apples |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Ortiz, Cristian Matias Mauri, Adriana Noemi Vicente, Ariel Roberto |
author |
Ortiz, Cristian Matias |
author_facet |
Ortiz, Cristian Matias Mauri, Adriana Noemi Vicente, Ariel Roberto |
author_role |
author |
author2 |
Mauri, Adriana Noemi Vicente, Ariel Roberto |
author2_role |
author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
BIOPOLYMERS BROWNING POSTHARVEST SOY PROTEIN SULFITE |
topic |
BIOPOLYMERS BROWNING POSTHARVEST SOY PROTEIN SULFITE |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The use of polymeric matrices releasing active principles is a promising strategy to circumvent dipping treatments and reduce additive usage. Herein, we developed soy protein-based films containing 0, 10, 25 or 50% sodium sulfite on protein isolate basis (SPI), and determined the influence of the antioxidant on the color, thickness, opacity, solubility, moisture, water permeability and mechanical properties of the resulting materials. Raising sulfite concentration reduced the tensile strength, without affecting the Young’s modulus of the films. The formulation containing 50% sodium sulfite on SPI basis was selected based on the lighter color, lowest moisture and higher permeability of the resulting films to evaluate the efficacy of the materials to prevent apple browning. The incorporation of SO2-releasers in packages containing fresh-cut apples delayed fruit yellowing (increase of b* values) by 40%. This shows that sodium sulfite soy protein-based films may be useful to extend the postharvest life of fresh-cut apple. Fil: Ortiz, Cristian Matias. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Mauri, Adriana Noemi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Vicente, Ariel Roberto. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina |
description |
The use of polymeric matrices releasing active principles is a promising strategy to circumvent dipping treatments and reduce additive usage. Herein, we developed soy protein-based films containing 0, 10, 25 or 50% sodium sulfite on protein isolate basis (SPI), and determined the influence of the antioxidant on the color, thickness, opacity, solubility, moisture, water permeability and mechanical properties of the resulting materials. Raising sulfite concentration reduced the tensile strength, without affecting the Young’s modulus of the films. The formulation containing 50% sodium sulfite on SPI basis was selected based on the lighter color, lowest moisture and higher permeability of the resulting films to evaluate the efficacy of the materials to prevent apple browning. The incorporation of SO2-releasers in packages containing fresh-cut apples delayed fruit yellowing (increase of b* values) by 40%. This shows that sodium sulfite soy protein-based films may be useful to extend the postharvest life of fresh-cut apple. |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018-01 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/86379 Ortiz, Cristian Matias; Mauri, Adriana Noemi; Vicente, Ariel Roberto; Characterization of soy-protein based SO2-releasing pads for browning prevention in fresh-cut apples; Taylor & Francis Ltd; CyTA-Journal of Food; 16; 1; 1-2018; 619-627 1947-6337 1947-6345 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/86379 |
identifier_str_mv |
Ortiz, Cristian Matias; Mauri, Adriana Noemi; Vicente, Ariel Roberto; Characterization of soy-protein based SO2-releasing pads for browning prevention in fresh-cut apples; Taylor & Francis Ltd; CyTA-Journal of Food; 16; 1; 1-2018; 619-627 1947-6337 1947-6345 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1080/19476337.2018.1440008 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19476337.2018.1440008 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Taylor & Francis Ltd |
publisher.none.fl_str_mv |
Taylor & Francis Ltd |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844614000511287296 |
score |
13.070432 |