Biofilms based on cassava starch containing extract of yerba mate as antioxidant and plasticizer

Autores
Medina Jaramillo, Carolina; González Seligra, Paula Fabiana; Goyanes, Silvia Nair; Bernal, Celina Raquel; Fama, Lucia Mercedes
Año de publicación
2015
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Cassava starch based films containing different concentrations of yerba mate extract as antioxidant (0, 5, and 20%) were prepared by casting. The effect of the incorporation of the extract on the antioxidant activity, structure, and physicochemical properties of the biofilms was evaluated. Significant antioxidant capacity in the films with yerba mate extract was obtained, especially in the materials containing 5% of the additive. The surface roughness and contact angle of the systems containing the extract increased, indicating hydrofobic behavior of the films surface when the additive was used. This was also confirmed by water vapor permeability and water content results. The incorporation of yerba mate extract led to an important improvement in the elasticity of the biofilms, as well as to a shift of the relaxations associated with the glycerol‐rich and starch‐rich phases to lower temperature values, revealing a typical behavior of a plasticized film. The relevant antioxidant and plasticizing effects of yerba mate extract on cassava starch films make them promising to be used as coatings or packaging in the food industry.
Fil: Medina Jaramillo, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
Fil: González Seligra, Paula Fabiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
Fil: Bernal, Celina Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina
Fil: Fama, Lucia Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
Materia
Antioxidant
Biodegradable Films
Extract of Yerba Mate
Plasticizer
Starch
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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