Corn starch systems as carriers for yerba mate (Ilex paraguariensis) antioxidants

Autores
Deladino, Lorena; Teixeira, A.S.; Navarro, Alba Sofia del Rosario; Alvarez, I.; Molina García, A.D.; Martino, Miriam Nora
Año de publicación
2015
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Corn starch's ability to bind and carry a yerba mate extract with strong antioxidant properties was explored in this paper. The starch was treated by high hydrostatic pressure to increase its loading capacity and scanning electron microscopy revealed that the high pressure treatment altered the shape of starch granules and changed their surface appearance. High pressure caused partial granule gelatinization as determined by calorimetric measurements, also increasing the granule specific surface area, as quantified by nitrogen adsorption. This increase in surface was due to the generation of pores, which favored the adsorption of the yerba mate hydrosoluble polyphenols. The yerba mate polyphenol concentration in the starch carriers was determined by HPLC-MS and its antioxidant activity was measured by the DPPH radical and photochemiluminiscense (PCL) methods. Treated starches incorporated a higher amount of yerba mate polyphenols, however, native starch could be an appropriate antioxidant carrier as well. Furthermore, it was found that the antioxidant activity was maintained after high pressure treatment without changing the yerba mate polyphenols profile.
Fil: Deladino, Lorena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Teixeira, A.S.. Instituto Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición; España
Fil: Navarro, Alba Sofia del Rosario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
Fil: Alvarez, I.. Instituto Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición; España
Fil: Molina García, A.D.. Instituto Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición; España
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
Antioxidant Activity
Corn Starch
Encapsulation
High Hydrostatic Pressure
Specific Surface Area
Yerba Mate
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
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description Corn starch's ability to bind and carry a yerba mate extract with strong antioxidant properties was explored in this paper. The starch was treated by high hydrostatic pressure to increase its loading capacity and scanning electron microscopy revealed that the high pressure treatment altered the shape of starch granules and changed their surface appearance. High pressure caused partial granule gelatinization as determined by calorimetric measurements, also increasing the granule specific surface area, as quantified by nitrogen adsorption. This increase in surface was due to the generation of pores, which favored the adsorption of the yerba mate hydrosoluble polyphenols. The yerba mate polyphenol concentration in the starch carriers was determined by HPLC-MS and its antioxidant activity was measured by the DPPH radical and photochemiluminiscense (PCL) methods. Treated starches incorporated a higher amount of yerba mate polyphenols, however, native starch could be an appropriate antioxidant carrier as well. Furthermore, it was found that the antioxidant activity was maintained after high pressure treatment without changing the yerba mate polyphenols profile.
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