Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage

Autores
Archaina, Diego Alberto; Pieniazek, Facundo; Messina, Valeria Marisa; Salvatori, Daniela Marisol; Schebor, Carolina Claudia
Año de publicación
2023
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The textural changes during storage of two freeze-dried candies developed from blackcurrant fruits, unflavored yogurt, and different alternative sweeteners, one sweetened with honey/isomalt (HI) and another sweetened with isomalt/stevia (IS), were analyzed using three different methods (instrumental, sensory, and image analysis). Fresh candies were in the supercooled state and presented different structural and textural characteristics (HI: compact and homogeneous, and IS: porous and crunchy), with Fmax values of 139 ± 14 and 174 ± 16 N for HI and IS, respectively. After storage, the instrumental analysis showed approximately 60% average drop in Fmax and W values, in agreement with the decrease observed by sensory analysis in hardness, fracturability, and crispness. Image analysis showed an increase in parameters related to the homogeneity and the uniformity/smoothness for HI. Pearson's correlation coefficients analysis showed that there was a good correlation between the three techniques used, suggesting that the joint use of these methods could be performed for a better understanding of complex food texture.
Fil: Archaina, Diego Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; Argentina
Fil: Pieniazek, Facundo. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina
Fil: Messina, Valeria Marisa. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
Materia
BLACKCURRANT
IMAGE ANALYSIS
INSTRUMENTAL TEST
SENSORY STUDY
TEXTURE
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/225865

id CONICETDig_9902ad566e78858fbd4ed2a221a029fb
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/225865
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storageArchaina, Diego AlbertoPieniazek, FacundoMessina, Valeria MarisaSalvatori, Daniela MarisolSchebor, Carolina ClaudiaBLACKCURRANTIMAGE ANALYSISINSTRUMENTAL TESTSENSORY STUDYTEXTUREhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2The textural changes during storage of two freeze-dried candies developed from blackcurrant fruits, unflavored yogurt, and different alternative sweeteners, one sweetened with honey/isomalt (HI) and another sweetened with isomalt/stevia (IS), were analyzed using three different methods (instrumental, sensory, and image analysis). Fresh candies were in the supercooled state and presented different structural and textural characteristics (HI: compact and homogeneous, and IS: porous and crunchy), with Fmax values of 139 ± 14 and 174 ± 16 N for HI and IS, respectively. After storage, the instrumental analysis showed approximately 60% average drop in Fmax and W values, in agreement with the decrease observed by sensory analysis in hardness, fracturability, and crispness. Image analysis showed an increase in parameters related to the homogeneity and the uniformity/smoothness for HI. Pearson's correlation coefficients analysis showed that there was a good correlation between the three techniques used, suggesting that the joint use of these methods could be performed for a better understanding of complex food texture.Fil: Archaina, Diego Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; ArgentinaFil: Pieniazek, Facundo. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; ArgentinaFil: Messina, Valeria Marisa. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; ArgentinaFil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; ArgentinaFil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; ArgentinaWiley Blackwell Publishing, Inc2023-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/225865Archaina, Diego Alberto; Pieniazek, Facundo; Messina, Valeria Marisa; Salvatori, Daniela Marisol; Schebor, Carolina Claudia; Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal Of Texture Studies; 54; 4; 8-2023; 550-5590022-4901CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jtxs.12751info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1111/jtxs.12751info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:36:22Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/225865instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:36:22.307CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage
title Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage
spellingShingle Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage
Archaina, Diego Alberto
BLACKCURRANT
IMAGE ANALYSIS
INSTRUMENTAL TEST
SENSORY STUDY
TEXTURE
title_short Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage
title_full Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage
title_fullStr Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage
title_full_unstemmed Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage
title_sort Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage
dc.creator.none.fl_str_mv Archaina, Diego Alberto
Pieniazek, Facundo
Messina, Valeria Marisa
Salvatori, Daniela Marisol
Schebor, Carolina Claudia
author Archaina, Diego Alberto
author_facet Archaina, Diego Alberto
Pieniazek, Facundo
Messina, Valeria Marisa
Salvatori, Daniela Marisol
Schebor, Carolina Claudia
author_role author
author2 Pieniazek, Facundo
Messina, Valeria Marisa
Salvatori, Daniela Marisol
Schebor, Carolina Claudia
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv BLACKCURRANT
IMAGE ANALYSIS
INSTRUMENTAL TEST
SENSORY STUDY
TEXTURE
topic BLACKCURRANT
IMAGE ANALYSIS
INSTRUMENTAL TEST
SENSORY STUDY
TEXTURE
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv The textural changes during storage of two freeze-dried candies developed from blackcurrant fruits, unflavored yogurt, and different alternative sweeteners, one sweetened with honey/isomalt (HI) and another sweetened with isomalt/stevia (IS), were analyzed using three different methods (instrumental, sensory, and image analysis). Fresh candies were in the supercooled state and presented different structural and textural characteristics (HI: compact and homogeneous, and IS: porous and crunchy), with Fmax values of 139 ± 14 and 174 ± 16 N for HI and IS, respectively. After storage, the instrumental analysis showed approximately 60% average drop in Fmax and W values, in agreement with the decrease observed by sensory analysis in hardness, fracturability, and crispness. Image analysis showed an increase in parameters related to the homogeneity and the uniformity/smoothness for HI. Pearson's correlation coefficients analysis showed that there was a good correlation between the three techniques used, suggesting that the joint use of these methods could be performed for a better understanding of complex food texture.
Fil: Archaina, Diego Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; Argentina
Fil: Pieniazek, Facundo. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina
Fil: Messina, Valeria Marisa. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
description The textural changes during storage of two freeze-dried candies developed from blackcurrant fruits, unflavored yogurt, and different alternative sweeteners, one sweetened with honey/isomalt (HI) and another sweetened with isomalt/stevia (IS), were analyzed using three different methods (instrumental, sensory, and image analysis). Fresh candies were in the supercooled state and presented different structural and textural characteristics (HI: compact and homogeneous, and IS: porous and crunchy), with Fmax values of 139 ± 14 and 174 ± 16 N for HI and IS, respectively. After storage, the instrumental analysis showed approximately 60% average drop in Fmax and W values, in agreement with the decrease observed by sensory analysis in hardness, fracturability, and crispness. Image analysis showed an increase in parameters related to the homogeneity and the uniformity/smoothness for HI. Pearson's correlation coefficients analysis showed that there was a good correlation between the three techniques used, suggesting that the joint use of these methods could be performed for a better understanding of complex food texture.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-08
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/225865
Archaina, Diego Alberto; Pieniazek, Facundo; Messina, Valeria Marisa; Salvatori, Daniela Marisol; Schebor, Carolina Claudia; Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal Of Texture Studies; 54; 4; 8-2023; 550-559
0022-4901
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/225865
identifier_str_mv Archaina, Diego Alberto; Pieniazek, Facundo; Messina, Valeria Marisa; Salvatori, Daniela Marisol; Schebor, Carolina Claudia; Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal Of Texture Studies; 54; 4; 8-2023; 550-559
0022-4901
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jtxs.12751
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1111/jtxs.12751
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Wiley Blackwell Publishing, Inc
publisher.none.fl_str_mv Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613140094910464
score 13.070432