Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage
- Autores
- Archaina, Diego Alberto; Pieniazek, Facundo; Messina, Valeria Marisa; Salvatori, Daniela Marisol; Schebor, Carolina Claudia
- Año de publicación
- 2023
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The textural changes during storage of two freeze-dried candies developed from blackcurrant fruits, unflavored yogurt, and different alternative sweeteners, one sweetened with honey/isomalt (HI) and another sweetened with isomalt/stevia (IS), were analyzed using three different methods (instrumental, sensory, and image analysis). Fresh candies were in the supercooled state and presented different structural and textural characteristics (HI: compact and homogeneous, and IS: porous and crunchy), with Fmax values of 139 ± 14 and 174 ± 16 N for HI and IS, respectively. After storage, the instrumental analysis showed approximately 60% average drop in Fmax and W values, in agreement with the decrease observed by sensory analysis in hardness, fracturability, and crispness. Image analysis showed an increase in parameters related to the homogeneity and the uniformity/smoothness for HI. Pearson's correlation coefficients analysis showed that there was a good correlation between the three techniques used, suggesting that the joint use of these methods could be performed for a better understanding of complex food texture.
Fil: Archaina, Diego Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; Argentina
Fil: Pieniazek, Facundo. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina
Fil: Messina, Valeria Marisa. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina - Materia
-
BLACKCURRANT
IMAGE ANALYSIS
INSTRUMENTAL TEST
SENSORY STUDY
TEXTURE - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/225865
Ver los metadatos del registro completo
| id |
CONICETDig_9902ad566e78858fbd4ed2a221a029fb |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/225865 |
| network_acronym_str |
CONICETDig |
| repository_id_str |
3498 |
| network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| spelling |
Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storageArchaina, Diego AlbertoPieniazek, FacundoMessina, Valeria MarisaSalvatori, Daniela MarisolSchebor, Carolina ClaudiaBLACKCURRANTIMAGE ANALYSISINSTRUMENTAL TESTSENSORY STUDYTEXTUREhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2The textural changes during storage of two freeze-dried candies developed from blackcurrant fruits, unflavored yogurt, and different alternative sweeteners, one sweetened with honey/isomalt (HI) and another sweetened with isomalt/stevia (IS), were analyzed using three different methods (instrumental, sensory, and image analysis). Fresh candies were in the supercooled state and presented different structural and textural characteristics (HI: compact and homogeneous, and IS: porous and crunchy), with Fmax values of 139 ± 14 and 174 ± 16 N for HI and IS, respectively. After storage, the instrumental analysis showed approximately 60% average drop in Fmax and W values, in agreement with the decrease observed by sensory analysis in hardness, fracturability, and crispness. Image analysis showed an increase in parameters related to the homogeneity and the uniformity/smoothness for HI. Pearson's correlation coefficients analysis showed that there was a good correlation between the three techniques used, suggesting that the joint use of these methods could be performed for a better understanding of complex food texture.Fil: Archaina, Diego Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; ArgentinaFil: Pieniazek, Facundo. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; ArgentinaFil: Messina, Valeria Marisa. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; ArgentinaFil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; ArgentinaFil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; ArgentinaWiley Blackwell Publishing, Inc2023-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/225865Archaina, Diego Alberto; Pieniazek, Facundo; Messina, Valeria Marisa; Salvatori, Daniela Marisol; Schebor, Carolina Claudia; Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal Of Texture Studies; 54; 4; 8-2023; 550-5590022-4901CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jtxs.12751info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1111/jtxs.12751info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-11-05T09:37:45Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/225865instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-11-05 09:37:46.295CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage |
| title |
Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage |
| spellingShingle |
Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage Archaina, Diego Alberto BLACKCURRANT IMAGE ANALYSIS INSTRUMENTAL TEST SENSORY STUDY TEXTURE |
| title_short |
Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage |
| title_full |
Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage |
| title_fullStr |
Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage |
| title_full_unstemmed |
Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage |
| title_sort |
Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Archaina, Diego Alberto Pieniazek, Facundo Messina, Valeria Marisa Salvatori, Daniela Marisol Schebor, Carolina Claudia |
| author |
Archaina, Diego Alberto |
| author_facet |
Archaina, Diego Alberto Pieniazek, Facundo Messina, Valeria Marisa Salvatori, Daniela Marisol Schebor, Carolina Claudia |
| author_role |
author |
| author2 |
Pieniazek, Facundo Messina, Valeria Marisa Salvatori, Daniela Marisol Schebor, Carolina Claudia |
| author2_role |
author author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
BLACKCURRANT IMAGE ANALYSIS INSTRUMENTAL TEST SENSORY STUDY TEXTURE |
| topic |
BLACKCURRANT IMAGE ANALYSIS INSTRUMENTAL TEST SENSORY STUDY TEXTURE |
| purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
The textural changes during storage of two freeze-dried candies developed from blackcurrant fruits, unflavored yogurt, and different alternative sweeteners, one sweetened with honey/isomalt (HI) and another sweetened with isomalt/stevia (IS), were analyzed using three different methods (instrumental, sensory, and image analysis). Fresh candies were in the supercooled state and presented different structural and textural characteristics (HI: compact and homogeneous, and IS: porous and crunchy), with Fmax values of 139 ± 14 and 174 ± 16 N for HI and IS, respectively. After storage, the instrumental analysis showed approximately 60% average drop in Fmax and W values, in agreement with the decrease observed by sensory analysis in hardness, fracturability, and crispness. Image analysis showed an increase in parameters related to the homogeneity and the uniformity/smoothness for HI. Pearson's correlation coefficients analysis showed that there was a good correlation between the three techniques used, suggesting that the joint use of these methods could be performed for a better understanding of complex food texture. Fil: Archaina, Diego Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios. - Universidad Nacional de Entre Rios. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Los Alimentos de Entre Rios.; Argentina. Universidad Nacional de Entre Ríos. Facultad de Bromatología; Argentina Fil: Pieniazek, Facundo. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina Fil: Messina, Valeria Marisa. Ministerio de Defensa. Instituto de Investigaciones Científicas y Técnicas para la Defensa; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina Fil: Schebor, Carolina Claudia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina |
| description |
The textural changes during storage of two freeze-dried candies developed from blackcurrant fruits, unflavored yogurt, and different alternative sweeteners, one sweetened with honey/isomalt (HI) and another sweetened with isomalt/stevia (IS), were analyzed using three different methods (instrumental, sensory, and image analysis). Fresh candies were in the supercooled state and presented different structural and textural characteristics (HI: compact and homogeneous, and IS: porous and crunchy), with Fmax values of 139 ± 14 and 174 ± 16 N for HI and IS, respectively. After storage, the instrumental analysis showed approximately 60% average drop in Fmax and W values, in agreement with the decrease observed by sensory analysis in hardness, fracturability, and crispness. Image analysis showed an increase in parameters related to the homogeneity and the uniformity/smoothness for HI. Pearson's correlation coefficients analysis showed that there was a good correlation between the three techniques used, suggesting that the joint use of these methods could be performed for a better understanding of complex food texture. |
| publishDate |
2023 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2023-08 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/225865 Archaina, Diego Alberto; Pieniazek, Facundo; Messina, Valeria Marisa; Salvatori, Daniela Marisol; Schebor, Carolina Claudia; Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal Of Texture Studies; 54; 4; 8-2023; 550-559 0022-4901 CONICET Digital CONICET |
| url |
http://hdl.handle.net/11336/225865 |
| identifier_str_mv |
Archaina, Diego Alberto; Pieniazek, Facundo; Messina, Valeria Marisa; Salvatori, Daniela Marisol; Schebor, Carolina Claudia; Different methods for textural evaluation of freeze-dried candies during storage; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal Of Texture Studies; 54; 4; 8-2023; 550-559 0022-4901 CONICET Digital CONICET |
| dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
| language |
eng |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jtxs.12751 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1111/jtxs.12751 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Wiley Blackwell Publishing, Inc |
| publisher.none.fl_str_mv |
Wiley Blackwell Publishing, Inc |
| dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| collection |
CONICET Digital (CONICET) |
| instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
| _version_ |
1847976858842300416 |
| score |
13.087074 |