Analgesia enhancement and prevention of tolerance to morphine: Beneficial effects of combined therapy with omega-3 fatty acids

Autores
Escudero, Graciela; Romañuk, Carolina Beatriz; Toledo, Maria Eugenia; Olivera, Maria Eugenia; Manzo, Ruben Hilario; Laino, Carlos Horacio
Año de publicación
2015
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Objectives: Recent evidence associates omega-3 fatty acids (O3) with pain reduction. The aim of this work was to evaluate the antinociceptive effect of O3, either alone or in combination with morphine after acute and chronic administration in rats. As well, a new pharmaceutical mixture that allows the concomitant administration of O3 and morphine as an oral solution was developed. Methods: Animals were fed on a control or an experimental diet supplemented with O3. They were subjected to the hot-plate test to assess analgesic effect and tolerance to the analgesic effect of morphine. The open-field test was carried out to determine if the differences in the response latency can be related to non-specific sedative effects. Key findings: O3 dietary supplementation increased the response latency compared with the control group. Acute treatment with morphine in these groups resulted in an additive antinociceptive effect not related to locomotor activity. Chronic coadministration of morphine with O3 attenuated the development of tolerance. Oral administration of the new pharmaceutical mixture showed analgesic activity with a subtherapeutic dose of morphine. Conclusion: This finding suggests a role for O3 as adjuncts to opioids in pain therapy and might contribute to the reduction of the occurrence of morphine side-effects.
Fil: Escudero, Graciela. Universidad Nacional de La Rioja. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Centro de Investigación e Innovación Tecnológica; Argentina
Fil: Romañuk, Carolina Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Farmacia; Argentina
Fil: Toledo, Maria Eugenia. Universidad Nacional de La Rioja. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Centro de Investigación e Innovación Tecnológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Olivera, Maria Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Farmacia; Argentina
Fil: Manzo, Ruben Hilario. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Farmacia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina
Fil: Laino, Carlos Horacio. Universidad Nacional de La Rioja. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Centro de Investigación e Innovación Tecnológica; Argentina
Materia
Analgesia
Fish Oil
Hot-Plate Test
Omega-3 Fatty Acids
Tolerance
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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Fil: Escudero, Graciela. Universidad Nacional de La Rioja. Secretaría de Ciencia y Tecnología. Centro de Investigación e Innovación Tecnológica; Argentina
Fil: Romañuk, Carolina Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Farmacia; Argentina
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