A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems

Autores
Pighín, Darío Gabriel; Pazos, Adriana Alejandra; Chamorro, Monica Viviana; Paschetta, María Fernanda; Cunzolo, Sebastian Abel; Godoy, Maria Fernanda; Messina, Valeria Marisa; Pordomingo, Anibal Javier; Grigioni, Gabriela Maria
Año de publicación
2016
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Meat and meat products constitute important source of protein, fat, and several functional compounds. Although beef consumption may implicate possible negative impacts on human health, its consumption can also contribute to human health. Quality traits of beef, as well as its nutritional properties, depend on animal genetics, feeding, livestock practices, and post mortem procedures. Available data show that emerging beef production systems are able to improve both, quality and nutritional traits of beef in a sustainable way. In this context, Argentina’s actions are aimed at maximising beef beneficial effects and minimising its negative impact on human health, in a way of contributing to global food security.
Fil: Pighín, Darío Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Pazos, Adriana Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina
Fil: Chamorro, Monica Viviana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Paschetta, María Fernanda. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Cunzolo, Sebastian Abel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Godoy, Maria Fernanda. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Messina, Valeria Marisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina
Fil: Pordomingo, Anibal Javier. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional La Pampa-San Luis. Estación Experimental Agropecuaria Anguil; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Materia
BEEF
HUMAN HEALTH
PRODUCTION
SYSTEMS
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/44470

id CONICETDig_9785367a89ee39577a5715b095e25e23
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/44470
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production SystemsPighín, Darío GabrielPazos, Adriana AlejandraChamorro, Monica VivianaPaschetta, María FernandaCunzolo, Sebastian AbelGodoy, Maria FernandaMessina, Valeria MarisaPordomingo, Anibal JavierGrigioni, Gabriela MariaBEEFHUMAN HEALTHPRODUCTIONSYSTEMShttps://purl.org/becyt/ford/4.2https://purl.org/becyt/ford/4Meat and meat products constitute important source of protein, fat, and several functional compounds. Although beef consumption may implicate possible negative impacts on human health, its consumption can also contribute to human health. Quality traits of beef, as well as its nutritional properties, depend on animal genetics, feeding, livestock practices, and post mortem procedures. Available data show that emerging beef production systems are able to improve both, quality and nutritional traits of beef in a sustainable way. In this context, Argentina’s actions are aimed at maximising beef beneficial effects and minimising its negative impact on human health, in a way of contributing to global food security.Fil: Pighín, Darío Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Pazos, Adriana Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; ArgentinaFil: Chamorro, Monica Viviana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Paschetta, María Fernanda. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Cunzolo, Sebastian Abel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Godoy, Maria Fernanda. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Messina, Valeria Marisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; ArgentinaFil: Pordomingo, Anibal Javier. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional La Pampa-San Luis. Estación Experimental Agropecuaria Anguil; ArgentinaFil: Grigioni, Gabriela Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaHindawi Publishing Corporation2016-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/44470Pighín, Darío Gabriel; Pazos, Adriana Alejandra; Chamorro, Monica Viviana; Paschetta, María Fernanda; Cunzolo, Sebastian Abel; et al.; A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems; Hindawi Publishing Corporation; The Scientific World Journal; 2016; 1-2016; 1-10; 86814912356-61401537-744XCONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1155/2016/8681491info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.hindawi.com/journals/tswj/2016/8681491/info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:37:51Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/44470instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:37:51.663CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems
title A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems
spellingShingle A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems
Pighín, Darío Gabriel
BEEF
HUMAN HEALTH
PRODUCTION
SYSTEMS
title_short A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems
title_full A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems
title_fullStr A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems
title_full_unstemmed A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems
title_sort A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems
dc.creator.none.fl_str_mv Pighín, Darío Gabriel
Pazos, Adriana Alejandra
Chamorro, Monica Viviana
Paschetta, María Fernanda
Cunzolo, Sebastian Abel
Godoy, Maria Fernanda
Messina, Valeria Marisa
Pordomingo, Anibal Javier
Grigioni, Gabriela Maria
author Pighín, Darío Gabriel
author_facet Pighín, Darío Gabriel
Pazos, Adriana Alejandra
Chamorro, Monica Viviana
Paschetta, María Fernanda
Cunzolo, Sebastian Abel
Godoy, Maria Fernanda
Messina, Valeria Marisa
Pordomingo, Anibal Javier
Grigioni, Gabriela Maria
author_role author
author2 Pazos, Adriana Alejandra
Chamorro, Monica Viviana
Paschetta, María Fernanda
Cunzolo, Sebastian Abel
Godoy, Maria Fernanda
Messina, Valeria Marisa
Pordomingo, Anibal Javier
Grigioni, Gabriela Maria
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv BEEF
HUMAN HEALTH
PRODUCTION
SYSTEMS
topic BEEF
HUMAN HEALTH
PRODUCTION
SYSTEMS
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/4.2
https://purl.org/becyt/ford/4
dc.description.none.fl_txt_mv Meat and meat products constitute important source of protein, fat, and several functional compounds. Although beef consumption may implicate possible negative impacts on human health, its consumption can also contribute to human health. Quality traits of beef, as well as its nutritional properties, depend on animal genetics, feeding, livestock practices, and post mortem procedures. Available data show that emerging beef production systems are able to improve both, quality and nutritional traits of beef in a sustainable way. In this context, Argentina’s actions are aimed at maximising beef beneficial effects and minimising its negative impact on human health, in a way of contributing to global food security.
Fil: Pighín, Darío Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Pazos, Adriana Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina
Fil: Chamorro, Monica Viviana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Paschetta, María Fernanda. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Cunzolo, Sebastian Abel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Godoy, Maria Fernanda. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Messina, Valeria Marisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina
Fil: Pordomingo, Anibal Javier. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional La Pampa-San Luis. Estación Experimental Agropecuaria Anguil; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
description Meat and meat products constitute important source of protein, fat, and several functional compounds. Although beef consumption may implicate possible negative impacts on human health, its consumption can also contribute to human health. Quality traits of beef, as well as its nutritional properties, depend on animal genetics, feeding, livestock practices, and post mortem procedures. Available data show that emerging beef production systems are able to improve both, quality and nutritional traits of beef in a sustainable way. In this context, Argentina’s actions are aimed at maximising beef beneficial effects and minimising its negative impact on human health, in a way of contributing to global food security.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-01
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/44470
Pighín, Darío Gabriel; Pazos, Adriana Alejandra; Chamorro, Monica Viviana; Paschetta, María Fernanda; Cunzolo, Sebastian Abel; et al.; A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems; Hindawi Publishing Corporation; The Scientific World Journal; 2016; 1-2016; 1-10; 8681491
2356-6140
1537-744X
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/44470
identifier_str_mv Pighín, Darío Gabriel; Pazos, Adriana Alejandra; Chamorro, Monica Viviana; Paschetta, María Fernanda; Cunzolo, Sebastian Abel; et al.; A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems; Hindawi Publishing Corporation; The Scientific World Journal; 2016; 1-2016; 1-10; 8681491
2356-6140
1537-744X
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1155/2016/8681491
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.hindawi.com/journals/tswj/2016/8681491/
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Hindawi Publishing Corporation
publisher.none.fl_str_mv Hindawi Publishing Corporation
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613194576822272
score 13.070432