A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems
- Autores
- Pighín, Darío Gabriel; Pazos, Adriana Alejandra; Chamorro, Monica Viviana; Paschetta, María Fernanda; Cunzolo, Sebastian Abel; Godoy, Maria Fernanda; Messina, Valeria Marisa; Pordomingo, Anibal Javier; Grigioni, Gabriela Maria
- Año de publicación
- 2016
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Meat and meat products constitute important source of protein, fat, and several functional compounds. Although beef consumption may implicate possible negative impacts on human health, its consumption can also contribute to human health. Quality traits of beef, as well as its nutritional properties, depend on animal genetics, feeding, livestock practices, and post mortem procedures. Available data show that emerging beef production systems are able to improve both, quality and nutritional traits of beef in a sustainable way. In this context, Argentina’s actions are aimed at maximising beef beneficial effects and minimising its negative impact on human health, in a way of contributing to global food security.
Fil: Pighín, Darío Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Pazos, Adriana Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina
Fil: Chamorro, Monica Viviana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Paschetta, María Fernanda. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Cunzolo, Sebastian Abel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Godoy, Maria Fernanda. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Messina, Valeria Marisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina
Fil: Pordomingo, Anibal Javier. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional La Pampa-San Luis. Estación Experimental Agropecuaria Anguil; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina - Materia
-
BEEF
HUMAN HEALTH
PRODUCTION
SYSTEMS - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/44470
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_9785367a89ee39577a5715b095e25e23 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/44470 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production SystemsPighín, Darío GabrielPazos, Adriana AlejandraChamorro, Monica VivianaPaschetta, María FernandaCunzolo, Sebastian AbelGodoy, Maria FernandaMessina, Valeria MarisaPordomingo, Anibal JavierGrigioni, Gabriela MariaBEEFHUMAN HEALTHPRODUCTIONSYSTEMShttps://purl.org/becyt/ford/4.2https://purl.org/becyt/ford/4Meat and meat products constitute important source of protein, fat, and several functional compounds. Although beef consumption may implicate possible negative impacts on human health, its consumption can also contribute to human health. Quality traits of beef, as well as its nutritional properties, depend on animal genetics, feeding, livestock practices, and post mortem procedures. Available data show that emerging beef production systems are able to improve both, quality and nutritional traits of beef in a sustainable way. In this context, Argentina’s actions are aimed at maximising beef beneficial effects and minimising its negative impact on human health, in a way of contributing to global food security.Fil: Pighín, Darío Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Pazos, Adriana Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; ArgentinaFil: Chamorro, Monica Viviana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Paschetta, María Fernanda. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Cunzolo, Sebastian Abel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Godoy, Maria Fernanda. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Messina, Valeria Marisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; ArgentinaFil: Pordomingo, Anibal Javier. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional La Pampa-San Luis. Estación Experimental Agropecuaria Anguil; ArgentinaFil: Grigioni, Gabriela Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaHindawi Publishing Corporation2016-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/44470Pighín, Darío Gabriel; Pazos, Adriana Alejandra; Chamorro, Monica Viviana; Paschetta, María Fernanda; Cunzolo, Sebastian Abel; et al.; A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems; Hindawi Publishing Corporation; The Scientific World Journal; 2016; 1-2016; 1-10; 86814912356-61401537-744XCONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1155/2016/8681491info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.hindawi.com/journals/tswj/2016/8681491/info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:37:51Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/44470instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:37:51.663CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems |
title |
A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems |
spellingShingle |
A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems Pighín, Darío Gabriel BEEF HUMAN HEALTH PRODUCTION SYSTEMS |
title_short |
A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems |
title_full |
A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems |
title_fullStr |
A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems |
title_full_unstemmed |
A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems |
title_sort |
A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Pighín, Darío Gabriel Pazos, Adriana Alejandra Chamorro, Monica Viviana Paschetta, María Fernanda Cunzolo, Sebastian Abel Godoy, Maria Fernanda Messina, Valeria Marisa Pordomingo, Anibal Javier Grigioni, Gabriela Maria |
author |
Pighín, Darío Gabriel |
author_facet |
Pighín, Darío Gabriel Pazos, Adriana Alejandra Chamorro, Monica Viviana Paschetta, María Fernanda Cunzolo, Sebastian Abel Godoy, Maria Fernanda Messina, Valeria Marisa Pordomingo, Anibal Javier Grigioni, Gabriela Maria |
author_role |
author |
author2 |
Pazos, Adriana Alejandra Chamorro, Monica Viviana Paschetta, María Fernanda Cunzolo, Sebastian Abel Godoy, Maria Fernanda Messina, Valeria Marisa Pordomingo, Anibal Javier Grigioni, Gabriela Maria |
author2_role |
author author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
BEEF HUMAN HEALTH PRODUCTION SYSTEMS |
topic |
BEEF HUMAN HEALTH PRODUCTION SYSTEMS |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/4.2 https://purl.org/becyt/ford/4 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Meat and meat products constitute important source of protein, fat, and several functional compounds. Although beef consumption may implicate possible negative impacts on human health, its consumption can also contribute to human health. Quality traits of beef, as well as its nutritional properties, depend on animal genetics, feeding, livestock practices, and post mortem procedures. Available data show that emerging beef production systems are able to improve both, quality and nutritional traits of beef in a sustainable way. In this context, Argentina’s actions are aimed at maximising beef beneficial effects and minimising its negative impact on human health, in a way of contributing to global food security. Fil: Pighín, Darío Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Pazos, Adriana Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina Fil: Chamorro, Monica Viviana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina Fil: Paschetta, María Fernanda. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina Fil: Cunzolo, Sebastian Abel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Godoy, Maria Fernanda. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina Fil: Messina, Valeria Marisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa. Ministerio de Defensa. Unidad de Investigación y Desarrollo Estratégico para la Defensa; Argentina Fil: Pordomingo, Anibal Javier. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional La Pampa-San Luis. Estación Experimental Agropecuaria Anguil; Argentina Fil: Grigioni, Gabriela Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Universidad de Morón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina |
description |
Meat and meat products constitute important source of protein, fat, and several functional compounds. Although beef consumption may implicate possible negative impacts on human health, its consumption can also contribute to human health. Quality traits of beef, as well as its nutritional properties, depend on animal genetics, feeding, livestock practices, and post mortem procedures. Available data show that emerging beef production systems are able to improve both, quality and nutritional traits of beef in a sustainable way. In this context, Argentina’s actions are aimed at maximising beef beneficial effects and minimising its negative impact on human health, in a way of contributing to global food security. |
publishDate |
2016 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2016-01 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/44470 Pighín, Darío Gabriel; Pazos, Adriana Alejandra; Chamorro, Monica Viviana; Paschetta, María Fernanda; Cunzolo, Sebastian Abel; et al.; A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems; Hindawi Publishing Corporation; The Scientific World Journal; 2016; 1-2016; 1-10; 8681491 2356-6140 1537-744X CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/44470 |
identifier_str_mv |
Pighín, Darío Gabriel; Pazos, Adriana Alejandra; Chamorro, Monica Viviana; Paschetta, María Fernanda; Cunzolo, Sebastian Abel; et al.; A Contribution of Beef to Human Health: A Review of the Role of the Animal Production Systems; Hindawi Publishing Corporation; The Scientific World Journal; 2016; 1-2016; 1-10; 8681491 2356-6140 1537-744X CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1155/2016/8681491 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.hindawi.com/journals/tswj/2016/8681491/ |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Hindawi Publishing Corporation |
publisher.none.fl_str_mv |
Hindawi Publishing Corporation |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844613194576822272 |
score |
13.070432 |