Soy genistein administered in soluble chitosan microcapsules maintains antioxidant activity and limits intestinal inflammation

Autores
Vanden Braber, Noelia Luciana; Novotny Núñez, Ivanna; Bohl, Luciana Paola; Porporatto, Carina; Nazar, Franco Nicolas; Montenegro, Mariana Angélica; Correa, Silvia Graciela
Año de publicación
2018
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
We used water-soluble Chitosan obtained by Maillard reaction with glucosamine to microencapsulate soy genistein (Ge) and preserve its biological activity for oral administration. Release of Ge was pH dependent with a super Case II mechanism at pH 1.2 and an anomalous transport with non-Fickian kinetics at pH 6.8. Microencapsulated Ge retained its antioxidant properties in vitro and its daily administration to mice attenuated clinical signs of acute colitis, limited inflammatory reaction and reduced oxidative stress and tissue injury as well. Remarkably, after feeding microencapsulated Ge the production of IL-10 in colonic tissue was restored to levels of untreated controls. According to statistical multivariate analysis, this cytokine was the parameter with the highest influence on the inflammatory/oxidative status. Microencapsulation of Ge with derivatized Chitosan becomes an interesting alternative to develop therapeutic approaches for oxidative inflammatory diseases; our findings suggest that the soy isoflavone could be incorporated into any functional food for application in intestinal inflammation.
Fil: Vanden Braber, Noelia Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
Fil: Novotny Núñez, Ivanna. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
Fil: Bohl, Luciana Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
Fil: Porporatto, Carina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
Fil: Nazar, Franco Nicolas. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María. Universidad Nacional de Villa María. Centro de Investigaciones y Transferencia de Villa María; Argentina
Fil: Correa, Silvia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
Materia
Chitosan
Food
Genistein
Inflammation
Microcapsules
Oxidative Stress
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
Atribución-NoComercial-CompartirIgual 2.5 Argentina (CC BY-NC-SA 2.5 AR)
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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