Effects of quercetin on heart nitric oxide metabolism in L-NAME treated rats

Autores
Calabró López, María Valeria; Litterio, Maria Corina; Fraga, César Guillermo; Galleano, Mónica Liliana; Piotrkowski, Barbara
Año de publicación
2018
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
This study investigated the effects of a quercetin-supplemented diet on the biochemical changes installed in the heart of NO-deficient rats in terms of oxidants production and NO bioavailability determinants. Sprague-Dawley rats were subjected to Nω-nitro-L-arginine methyl ester (L-NAME) treatment (360 mg/L L-NAME in the drinking water, 4 d) with or without supplementation with quercetin (4 g/kg diet). L-NAME administration led to increased blood pressure (BP) (30%), decreased nitric oxide synthase (NOS) activity (50%), and increases in NADPH oxidase (NOX)-dependent superoxide anion production (60%) and p47phox protein level (65%). The co-administration of quercetin prevented the increase in BP and the activation of NOX but did not modify the decrease in NOS activity caused by L-NAME. In addition, quercetin affected oxidative stress parameters as glutathione oxidation, and the activities of oxidant detoxifying enzymes superoxide dismutase, glutathione peroxidase, and catalase. Thus, quercetin administration counteracts L-NAME effects on NO bioavailability determinants in vivo, essentially through controlling NOX-mediated superoxide anion production.
Fil: Calabró López, María Valeria. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analitica y Fisicoquímica. Cátedra de Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina
Fil: Litterio, Maria Corina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analitica y Fisicoquímica. Cátedra de Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina
Fil: Fraga, César Guillermo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analitica y Fisicoquímica. Cátedra de Fisicoquímica; Argentina
Fil: Galleano, Mónica Liliana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analitica y Fisicoquímica. Cátedra de Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina
Fil: Piotrkowski, Barbara. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analitica y Fisicoquímica. Cátedra de Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina
Materia
BIOACTIVES
CARDIOVASCULAR
FLAVONOID
HYPERTENSION
OXYGEN RADICALS
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Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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The co-administration of quercetin prevented the increase in BP and the activation of NOX but did not modify the decrease in NOS activity caused by L-NAME. In addition, quercetin affected oxidative stress parameters as glutathione oxidation, and the activities of oxidant detoxifying enzymes superoxide dismutase, glutathione peroxidase, and catalase. Thus, quercetin administration counteracts L-NAME effects on NO bioavailability determinants in vivo, essentially through controlling NOX-mediated superoxide anion production.Fil: Calabró López, María Valeria. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analitica y Fisicoquímica. Cátedra de Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; ArgentinaFil: Litterio, Maria Corina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analitica y Fisicoquímica. Cátedra de Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; ArgentinaFil: Fraga, César Guillermo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analitica y Fisicoquímica. Cátedra de Fisicoquímica; ArgentinaFil: Galleano, Mónica Liliana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analitica y Fisicoquímica. 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Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; ArgentinaElsevier Science Inc2018-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/90387Calabró López, María Valeria; Litterio, Maria Corina; Fraga, César Guillermo; Galleano, Mónica Liliana; Piotrkowski, Barbara; Effects of quercetin on heart nitric oxide metabolism in L-NAME treated rats; Elsevier Science Inc; Archives of Biochemistry and Biophysics; 647; 6-2018; 47-530003-9861CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.abb.2018.03.041info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0003986118301486info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:44:53Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/90387instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:44:53.416CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
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Fil: Litterio, Maria Corina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Analitica y Fisicoquímica. Cátedra de Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular. Universidad de Buenos Aires. Facultad Medicina. Instituto de Bioquímica y Medicina Molecular; Argentina
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