Structural and Functional Changes in Myofibrillar Proteins of Sea Salmon (Pseudopercis semifasciata) by Interaction whith Malonaldehyde

Autores
Tironi, Valeria Anahi; Tomás, Mabel Cristina; Añon, Maria Cristina
Año de publicación
2002
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Changes on the myofibrillar proteins of Sea Salmon (Pseudopercis semifasciata) induced by malonaldehyde were investigated. Electrophoretic patterns, solubility, and differential scanning calorimetric studies were performed after incubation of proteins with malonaldehyde (MDA) at 27°C. Results obtained showed a different thermal behavior, evidencing a decrease in thermal stability, changes in denaturation enthalpies values (ΔHtotal and ΔHmyosin), and the appearance of new molecular species with a loss in the cooperativity of the myosin denaturation. A decrease in solubility and SDS-PAGE profiles revealed the participation of myosin and other proteins in the formation of aggregates involving nondisulfide covalent linkages for myosin heavy chain (MHC) and disulfide bridges in some other proteins.
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
LIPID OXIDATION
MALONALDEHYDE
MYOFIBRILLAR PROTEINS
PROTEIN FUNCTIONALITY
SEA SALMON
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
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description Changes on the myofibrillar proteins of Sea Salmon (Pseudopercis semifasciata) induced by malonaldehyde were investigated. Electrophoretic patterns, solubility, and differential scanning calorimetric studies were performed after incubation of proteins with malonaldehyde (MDA) at 27°C. Results obtained showed a different thermal behavior, evidencing a decrease in thermal stability, changes in denaturation enthalpies values (ΔHtotal and ΔHmyosin), and the appearance of new molecular species with a loss in the cooperativity of the myosin denaturation. A decrease in solubility and SDS-PAGE profiles revealed the participation of myosin and other proteins in the formation of aggregates involving nondisulfide covalent linkages for myosin heavy chain (MHC) and disulfide bridges in some other proteins.
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