Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre
- Autores
- Rodriguez, Maria Susana; Montero, Mirta Ester; Dello Staffolo, Marina; Martino, Miriam Nora; Bevilacqua, Alicia Eva; Albertengo, Liliana
- Año de publicación
- 2008
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Since chitosan complies with the definition of dietary fibre is necessary to study the interaction of this biopolymer with nutrients. Yogurt with fortified chitosan and different types of plants fibres like wheat, bamboo, apple, psyllium and inulin was used as a food model. The availabilities of glucose and calcium in this model were studied by an in vitro gastrointestinal tract simulation. Results showed that the different fibres decreased both glucose and calcium availabilities whereas the effect of chitosan was more pronounced. (17.7 ± 2.1% and 21.0 ± 2.5% depress respectively). This work demonstrated that the addition of chitosan to yogurts influences the availability of nutrients.
Fil: Rodriguez, Maria Susana. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Montero, Mirta Ester. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Dello Staffolo, Marina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Bevilacqua, Alicia Eva. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Albertengo, Liliana. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina - Materia
-
CHITOSAN
GLUCOSE
YOGURT - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/158944
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_8a3ebe15033639187b673af001036b8f |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/158944 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibreRodriguez, Maria SusanaMontero, Mirta EsterDello Staffolo, MarinaMartino, Miriam NoraBevilacqua, Alicia EvaAlbertengo, LilianaCHITOSANGLUCOSEYOGURThttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Since chitosan complies with the definition of dietary fibre is necessary to study the interaction of this biopolymer with nutrients. Yogurt with fortified chitosan and different types of plants fibres like wheat, bamboo, apple, psyllium and inulin was used as a food model. The availabilities of glucose and calcium in this model were studied by an in vitro gastrointestinal tract simulation. Results showed that the different fibres decreased both glucose and calcium availabilities whereas the effect of chitosan was more pronounced. (17.7 ± 2.1% and 21.0 ± 2.5% depress respectively). This work demonstrated that the addition of chitosan to yogurts influences the availability of nutrients.Fil: Rodriguez, Maria Susana. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Montero, Mirta Ester. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Dello Staffolo, Marina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Bevilacqua, Alicia Eva. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Albertengo, Liliana. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; ArgentinaElsevier2008-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/158944Rodriguez, Maria Susana; Montero, Mirta Ester; Dello Staffolo, Marina; Martino, Miriam Nora; Bevilacqua, Alicia Eva; et al.; Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 74; 4; 11-2008; 797-8010144-86171879-1344CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:09:37Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/158944instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:09:38.182CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre |
title |
Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre |
spellingShingle |
Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre Rodriguez, Maria Susana CHITOSAN GLUCOSE YOGURT |
title_short |
Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre |
title_full |
Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre |
title_fullStr |
Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre |
title_full_unstemmed |
Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre |
title_sort |
Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Rodriguez, Maria Susana Montero, Mirta Ester Dello Staffolo, Marina Martino, Miriam Nora Bevilacqua, Alicia Eva Albertengo, Liliana |
author |
Rodriguez, Maria Susana |
author_facet |
Rodriguez, Maria Susana Montero, Mirta Ester Dello Staffolo, Marina Martino, Miriam Nora Bevilacqua, Alicia Eva Albertengo, Liliana |
author_role |
author |
author2 |
Montero, Mirta Ester Dello Staffolo, Marina Martino, Miriam Nora Bevilacqua, Alicia Eva Albertengo, Liliana |
author2_role |
author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
CHITOSAN GLUCOSE YOGURT |
topic |
CHITOSAN GLUCOSE YOGURT |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.6 https://purl.org/becyt/ford/1 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Since chitosan complies with the definition of dietary fibre is necessary to study the interaction of this biopolymer with nutrients. Yogurt with fortified chitosan and different types of plants fibres like wheat, bamboo, apple, psyllium and inulin was used as a food model. The availabilities of glucose and calcium in this model were studied by an in vitro gastrointestinal tract simulation. Results showed that the different fibres decreased both glucose and calcium availabilities whereas the effect of chitosan was more pronounced. (17.7 ± 2.1% and 21.0 ± 2.5% depress respectively). This work demonstrated that the addition of chitosan to yogurts influences the availability of nutrients. Fil: Rodriguez, Maria Susana. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Montero, Mirta Ester. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Dello Staffolo, Marina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Bevilacqua, Alicia Eva. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Albertengo, Liliana. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina |
description |
Since chitosan complies with the definition of dietary fibre is necessary to study the interaction of this biopolymer with nutrients. Yogurt with fortified chitosan and different types of plants fibres like wheat, bamboo, apple, psyllium and inulin was used as a food model. The availabilities of glucose and calcium in this model were studied by an in vitro gastrointestinal tract simulation. Results showed that the different fibres decreased both glucose and calcium availabilities whereas the effect of chitosan was more pronounced. (17.7 ± 2.1% and 21.0 ± 2.5% depress respectively). This work demonstrated that the addition of chitosan to yogurts influences the availability of nutrients. |
publishDate |
2008 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2008-11 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/158944 Rodriguez, Maria Susana; Montero, Mirta Ester; Dello Staffolo, Marina; Martino, Miriam Nora; Bevilacqua, Alicia Eva; et al.; Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 74; 4; 11-2008; 797-801 0144-8617 1879-1344 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/158944 |
identifier_str_mv |
Rodriguez, Maria Susana; Montero, Mirta Ester; Dello Staffolo, Marina; Martino, Miriam Nora; Bevilacqua, Alicia Eva; et al.; Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 74; 4; 11-2008; 797-801 0144-8617 1879-1344 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/ |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844613977246531584 |
score |
13.070432 |