Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre

Autores
Rodriguez, Maria Susana; Montero, Mirta Ester; Dello Staffolo, Marina; Martino, Miriam Nora; Bevilacqua, Alicia Eva; Albertengo, Liliana
Año de publicación
2008
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Since chitosan complies with the definition of dietary fibre is necessary to study the interaction of this biopolymer with nutrients. Yogurt with fortified chitosan and different types of plants fibres like wheat, bamboo, apple, psyllium and inulin was used as a food model. The availabilities of glucose and calcium in this model were studied by an in vitro gastrointestinal tract simulation. Results showed that the different fibres decreased both glucose and calcium availabilities whereas the effect of chitosan was more pronounced. (17.7 ± 2.1% and 21.0 ± 2.5% depress respectively). This work demonstrated that the addition of chitosan to yogurts influences the availability of nutrients.
Fil: Rodriguez, Maria Susana. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Montero, Mirta Ester. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Dello Staffolo, Marina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Bevilacqua, Alicia Eva. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Albertengo, Liliana. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina
Materia
CHITOSAN
GLUCOSE
YOGURT
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/158944

id CONICETDig_8a3ebe15033639187b673af001036b8f
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/158944
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibreRodriguez, Maria SusanaMontero, Mirta EsterDello Staffolo, MarinaMartino, Miriam NoraBevilacqua, Alicia EvaAlbertengo, LilianaCHITOSANGLUCOSEYOGURThttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Since chitosan complies with the definition of dietary fibre is necessary to study the interaction of this biopolymer with nutrients. Yogurt with fortified chitosan and different types of plants fibres like wheat, bamboo, apple, psyllium and inulin was used as a food model. The availabilities of glucose and calcium in this model were studied by an in vitro gastrointestinal tract simulation. Results showed that the different fibres decreased both glucose and calcium availabilities whereas the effect of chitosan was more pronounced. (17.7 ± 2.1% and 21.0 ± 2.5% depress respectively). This work demonstrated that the addition of chitosan to yogurts influences the availability of nutrients.Fil: Rodriguez, Maria Susana. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Montero, Mirta Ester. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Dello Staffolo, Marina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Bevilacqua, Alicia Eva. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Albertengo, Liliana. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; ArgentinaElsevier2008-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/158944Rodriguez, Maria Susana; Montero, Mirta Ester; Dello Staffolo, Marina; Martino, Miriam Nora; Bevilacqua, Alicia Eva; et al.; Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 74; 4; 11-2008; 797-8010144-86171879-1344CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:09:37Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/158944instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:09:38.182CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre
title Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre
spellingShingle Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre
Rodriguez, Maria Susana
CHITOSAN
GLUCOSE
YOGURT
title_short Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre
title_full Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre
title_fullStr Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre
title_full_unstemmed Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre
title_sort Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre
dc.creator.none.fl_str_mv Rodriguez, Maria Susana
Montero, Mirta Ester
Dello Staffolo, Marina
Martino, Miriam Nora
Bevilacqua, Alicia Eva
Albertengo, Liliana
author Rodriguez, Maria Susana
author_facet Rodriguez, Maria Susana
Montero, Mirta Ester
Dello Staffolo, Marina
Martino, Miriam Nora
Bevilacqua, Alicia Eva
Albertengo, Liliana
author_role author
author2 Montero, Mirta Ester
Dello Staffolo, Marina
Martino, Miriam Nora
Bevilacqua, Alicia Eva
Albertengo, Liliana
author2_role author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv CHITOSAN
GLUCOSE
YOGURT
topic CHITOSAN
GLUCOSE
YOGURT
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.6
https://purl.org/becyt/ford/1
dc.description.none.fl_txt_mv Since chitosan complies with the definition of dietary fibre is necessary to study the interaction of this biopolymer with nutrients. Yogurt with fortified chitosan and different types of plants fibres like wheat, bamboo, apple, psyllium and inulin was used as a food model. The availabilities of glucose and calcium in this model were studied by an in vitro gastrointestinal tract simulation. Results showed that the different fibres decreased both glucose and calcium availabilities whereas the effect of chitosan was more pronounced. (17.7 ± 2.1% and 21.0 ± 2.5% depress respectively). This work demonstrated that the addition of chitosan to yogurts influences the availability of nutrients.
Fil: Rodriguez, Maria Susana. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Montero, Mirta Ester. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Dello Staffolo, Marina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Bevilacqua, Alicia Eva. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Albertengo, Liliana. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina
description Since chitosan complies with the definition of dietary fibre is necessary to study the interaction of this biopolymer with nutrients. Yogurt with fortified chitosan and different types of plants fibres like wheat, bamboo, apple, psyllium and inulin was used as a food model. The availabilities of glucose and calcium in this model were studied by an in vitro gastrointestinal tract simulation. Results showed that the different fibres decreased both glucose and calcium availabilities whereas the effect of chitosan was more pronounced. (17.7 ± 2.1% and 21.0 ± 2.5% depress respectively). This work demonstrated that the addition of chitosan to yogurts influences the availability of nutrients.
publishDate 2008
dc.date.none.fl_str_mv 2008-11
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/158944
Rodriguez, Maria Susana; Montero, Mirta Ester; Dello Staffolo, Marina; Martino, Miriam Nora; Bevilacqua, Alicia Eva; et al.; Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 74; 4; 11-2008; 797-801
0144-8617
1879-1344
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/158944
identifier_str_mv Rodriguez, Maria Susana; Montero, Mirta Ester; Dello Staffolo, Marina; Martino, Miriam Nora; Bevilacqua, Alicia Eva; et al.; Chitosan influence on glucose and calcium availability from yogurt: In vitro comparative study with plants fibre; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 74; 4; 11-2008; 797-801
0144-8617
1879-1344
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier
publisher.none.fl_str_mv Elsevier
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613977246531584
score 13.070432