Estudio epidemiológico y serotipificación por PCR múltiple de Listeria monocytogenes aislada de matrices alimentarias en Argentina

Autores
Figueroa, Yamila; Gentiluomo, Jimena; Grisaro, Agustina; Buffoni, Mariana; Zipenco, Nadia; Sucari, Adriana; Buonfiglio, Paula Inés; Costa, Magdalena
Año de publicación
2023
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Listeria monocytogenes es un patógeno oportunista de transmisión alimentaria.Puede resistir condiciones de estrés adaptándose mediante la producción de biofilms, lo querepresenta un grave problema para la industria alimentaria. Se clasifica en 14 serotipos, aunque solo cuatro (1/2a, 1/2b, 1/2c y 4b) son la causa del 89 al 98% de los casos de listeriosisen todo el mundo. El objetivo del presente estudio fue detectar y serotipificar aislamientosde L. monocytogenes obtenidos de distintas matrices de alimentos provenientes de plantas deprocesamiento de Argentina. Se analizaron 1.832 muestras (cárnicos, alimentos listos para consumo, helados, alimentos lácteos y vegetales congelados) en el período 2016-2021, en las quese detectaron 226 aislamientos compatibles con L. monocytogenes (tasa de detección: 12,34%).A su vez, se realizaron muestreos ambientales y de superficies en las plantas procesadoras dealimentos listos para consumo, embutidos y lácteos, y se detectó contaminación ambiental conL. monocytogenes en numerosos puntos críticos del procesamiento, con un 22,7% de positividad.El análisis molecular de serogrupos detectó como mayoritario al serogrupo IIb, con un 66,5%(n = 107), seguidos de los serogrupos IIc (n = 36; 22,3%), IIa (n = 9; 5,6%) y IVb (n = 9; 5,6%). A suvez, el serogrupo mayoritariamente aislado en los monitoreos ambientales fue el IIb. Este trabajo, el primero en Argentina en abarcar una gran cantidad de matrices alimentarias, resalta laimportancia de la detección y la serotipificación de L. monocytogenes para la toma de medidasaccionables y la identificación de brotes.
Listeria monocytogenes is an opportunistic foodborne pathogen. It can resist stress conditions by adapting through the production of biofilms, which represents a serious problem for the food industry. It is classified into 14 serotypes, although only four (1/2a, 1/2b, 1/2c, and 4b) account for 89.0-98.0% of listeriosis cases worldwide. The objective of this study was to detect and serotype L. monocytogenes isolated from different food matrices from processing plants in Argentina. In the period 2016-2021, 1832 samples (meat, ready-to-eat foods, ice cream, dairy foods, and frozen vegetables) were analyzed, of which 226 (12.34%) isolates compatible with L. monocytogenes were detected. At the same time, environmental and surface samplings were performed in processing plants for ready-to-eat foods, sausages and dairy products, where environmental contamination with L. monocytogenes was detected in numerous critical points of the process, yielding a positivity rate of 22.7%. The molecular analysis of serogroups was performed, where it was observed that serogroup IIb was the most frequent with 66.5% (n = 107), and in descending order IIc with 22.3% (n = 36), and IIa (n = 9) and IVb (n = 9) with 5.6%. The serogroup mostly isolated in environmental monitoring was IIb. This work highlights the importance of the detection and serotyping of L. monocytogenes for taking actionable measures and identifying outbreaks, and is the first study in Argentina to describe an extensive study in food matrices.
Fil: Figueroa, Yamila. Centro de Estudios Infectológicos Stamboulian; Argentina
Fil: Gentiluomo, Jimena. Centro de Estudios Infectológicos Stamboulian; Argentina
Fil: Grisaro, Agustina. Centro de Estudios Infectológicos Stamboulian; Argentina
Fil: Buffoni, Mariana. Centro de Estudios Infectológicos Stamboulian; Argentina
Fil: Zipenco, Nadia. Centro de Estudios Infectológicos Stamboulian; Argentina
Fil: Sucari, Adriana. Centro de Estudios Infectológicos Stamboulian; Argentina
Fil: Buonfiglio, Paula Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ingeniería Genética y Biología Molecular "Dr. Héctor N. Torres"; Argentina
Fil: Costa, Magdalena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
Materia
L. MONOCYTOGENES
SEROGRUPOS
PCR MÚLTIPLE
ALIMENTOS
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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At the same time, environmental and surface samplings were performed in processing plants for ready-to-eat foods, sausages and dairy products, where environmental contamination with L. monocytogenes was detected in numerous critical points of the process, yielding a positivity rate of 22.7%. The molecular analysis of serogroups was performed, where it was observed that serogroup IIb was the most frequent with 66.5% (n = 107), and in descending order IIc with 22.3% (n = 36), and IIa (n = 9) and IVb (n = 9) with 5.6%. The serogroup mostly isolated in environmental monitoring was IIb. This work highlights the importance of the detection and serotyping of L. monocytogenes for taking actionable measures and identifying outbreaks, and is the first study in Argentina to describe an extensive study in food matrices.Fil: Figueroa, Yamila. Centro de Estudios Infectológicos Stamboulian; ArgentinaFil: Gentiluomo, Jimena. 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Listeria monocytogenes is an opportunistic foodborne pathogen. It can resist stress conditions by adapting through the production of biofilms, which represents a serious problem for the food industry. It is classified into 14 serotypes, although only four (1/2a, 1/2b, 1/2c, and 4b) account for 89.0-98.0% of listeriosis cases worldwide. The objective of this study was to detect and serotype L. monocytogenes isolated from different food matrices from processing plants in Argentina. In the period 2016-2021, 1832 samples (meat, ready-to-eat foods, ice cream, dairy foods, and frozen vegetables) were analyzed, of which 226 (12.34%) isolates compatible with L. monocytogenes were detected. At the same time, environmental and surface samplings were performed in processing plants for ready-to-eat foods, sausages and dairy products, where environmental contamination with L. monocytogenes was detected in numerous critical points of the process, yielding a positivity rate of 22.7%. The molecular analysis of serogroups was performed, where it was observed that serogroup IIb was the most frequent with 66.5% (n = 107), and in descending order IIc with 22.3% (n = 36), and IIa (n = 9) and IVb (n = 9) with 5.6%. The serogroup mostly isolated in environmental monitoring was IIb. This work highlights the importance of the detection and serotyping of L. monocytogenes for taking actionable measures and identifying outbreaks, and is the first study in Argentina to describe an extensive study in food matrices.
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