Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain
- Autores
- Torres, Adriana Mabel; Palacios, Sofia Alejendra; Yercovich, N.; Palazzini, Juan Manuel; Battilani, P.; Leslie, J. F.; Logrieco, A.; Chulze, Sofia Noemi
- Año de publicación
- 2019
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- With 744 million metric tons produced in 2017/2018, bread wheat (Triticum aestivum) and durum wheat (Triticum durum) are the second most widely produced cereal on a global basis. Prevention or control of wheat diseases may have an enormous impact on global food security and safety. Fusarium head blight is an economically debilitating disease of wheat that reduces the quantity and quality of grain harvested, and may lead to contamination with the mycotoxin deoxynivalenol, which affects the health of humans and domesticated animals. Current climate change scenarios predict an increase in the number of epidemics caused by this disease. Multiple strategies are available for managing the disease including cultural practices, planting less-susceptible cultivars, crop rotation, and chemical and biological controls. None of these strategies, however, is completely effective by itself, and an integrated approach incorporating multiple controls simultaneously is the only effective strategy to limit the disease and reduce deoxynivalenol contamination in human food and animal feed chains. This review identifies the available tools and strategies for mitigating the damage that can result from Fusarium head blight.
Fil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Palacios, Sofia Alejendra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Yercovich, N.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Palazzini, Juan Manuel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Battilani, P.. Università Cattolica del Sacro Cuore; Italia
Fil: Leslie, J. F.. Kansas State University; Estados Unidos
Fil: Logrieco, A.. Institute Of Sciences Of Food Production- Ispa-cnr; Italia
Fil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina - Materia
-
DEOXYNIVALENOL
DISEASE MANAGEMENT STRATEGY
FUSARIUM GRAMINEARUM
INTEGRATED PEST MANAGEMENT
POST-HARVEST
PREHARVEST
ZEARALENONE - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/116264
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_7345896f9ab97bdb473850838b536b4c |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/116264 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chainTorres, Adriana MabelPalacios, Sofia AlejendraYercovich, N.Palazzini, Juan ManuelBattilani, P.Leslie, J. F.Logrieco, A.Chulze, Sofia NoemiDEOXYNIVALENOLDISEASE MANAGEMENT STRATEGYFUSARIUM GRAMINEARUMINTEGRATED PEST MANAGEMENTPOST-HARVESTPREHARVESTZEARALENONEhttps://purl.org/becyt/ford/4.1https://purl.org/becyt/ford/4With 744 million metric tons produced in 2017/2018, bread wheat (Triticum aestivum) and durum wheat (Triticum durum) are the second most widely produced cereal on a global basis. Prevention or control of wheat diseases may have an enormous impact on global food security and safety. Fusarium head blight is an economically debilitating disease of wheat that reduces the quantity and quality of grain harvested, and may lead to contamination with the mycotoxin deoxynivalenol, which affects the health of humans and domesticated animals. Current climate change scenarios predict an increase in the number of epidemics caused by this disease. Multiple strategies are available for managing the disease including cultural practices, planting less-susceptible cultivars, crop rotation, and chemical and biological controls. None of these strategies, however, is completely effective by itself, and an integrated approach incorporating multiple controls simultaneously is the only effective strategy to limit the disease and reduce deoxynivalenol contamination in human food and animal feed chains. This review identifies the available tools and strategies for mitigating the damage that can result from Fusarium head blight.Fil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Palacios, Sofia Alejendra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Yercovich, N.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Palazzini, Juan Manuel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Battilani, P.. Università Cattolica del Sacro Cuore; ItaliaFil: Leslie, J. F.. Kansas State University; Estados UnidosFil: Logrieco, A.. Institute Of Sciences Of Food Production- Ispa-cnr; ItaliaFil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaWageningen Academic Publishers2019-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/116264Torres, Adriana Mabel; Palacios, Sofia Alejendra; Yercovich, N.; Palazzini, Juan Manuel; Battilani, P.; et al.; Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain; Wageningen Academic Publishers; World Mycotoxin Journal; 12; 4; 6-2019; 333-3551875-07101875-0796CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.3920/WMJ2019.2438info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.wageningenacademic.com/doi/abs/10.3920/WMJ2019.2438info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:05:50Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/116264instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:05:50.689CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain |
title |
Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain |
spellingShingle |
Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain Torres, Adriana Mabel DEOXYNIVALENOL DISEASE MANAGEMENT STRATEGY FUSARIUM GRAMINEARUM INTEGRATED PEST MANAGEMENT POST-HARVEST PREHARVEST ZEARALENONE |
title_short |
Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain |
title_full |
Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain |
title_fullStr |
Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain |
title_full_unstemmed |
Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain |
title_sort |
Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Torres, Adriana Mabel Palacios, Sofia Alejendra Yercovich, N. Palazzini, Juan Manuel Battilani, P. Leslie, J. F. Logrieco, A. Chulze, Sofia Noemi |
author |
Torres, Adriana Mabel |
author_facet |
Torres, Adriana Mabel Palacios, Sofia Alejendra Yercovich, N. Palazzini, Juan Manuel Battilani, P. Leslie, J. F. Logrieco, A. Chulze, Sofia Noemi |
author_role |
author |
author2 |
Palacios, Sofia Alejendra Yercovich, N. Palazzini, Juan Manuel Battilani, P. Leslie, J. F. Logrieco, A. Chulze, Sofia Noemi |
author2_role |
author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
DEOXYNIVALENOL DISEASE MANAGEMENT STRATEGY FUSARIUM GRAMINEARUM INTEGRATED PEST MANAGEMENT POST-HARVEST PREHARVEST ZEARALENONE |
topic |
DEOXYNIVALENOL DISEASE MANAGEMENT STRATEGY FUSARIUM GRAMINEARUM INTEGRATED PEST MANAGEMENT POST-HARVEST PREHARVEST ZEARALENONE |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/4.1 https://purl.org/becyt/ford/4 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
With 744 million metric tons produced in 2017/2018, bread wheat (Triticum aestivum) and durum wheat (Triticum durum) are the second most widely produced cereal on a global basis. Prevention or control of wheat diseases may have an enormous impact on global food security and safety. Fusarium head blight is an economically debilitating disease of wheat that reduces the quantity and quality of grain harvested, and may lead to contamination with the mycotoxin deoxynivalenol, which affects the health of humans and domesticated animals. Current climate change scenarios predict an increase in the number of epidemics caused by this disease. Multiple strategies are available for managing the disease including cultural practices, planting less-susceptible cultivars, crop rotation, and chemical and biological controls. None of these strategies, however, is completely effective by itself, and an integrated approach incorporating multiple controls simultaneously is the only effective strategy to limit the disease and reduce deoxynivalenol contamination in human food and animal feed chains. This review identifies the available tools and strategies for mitigating the damage that can result from Fusarium head blight. Fil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina Fil: Palacios, Sofia Alejendra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina Fil: Yercovich, N.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina Fil: Palazzini, Juan Manuel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina Fil: Battilani, P.. Università Cattolica del Sacro Cuore; Italia Fil: Leslie, J. F.. Kansas State University; Estados Unidos Fil: Logrieco, A.. Institute Of Sciences Of Food Production- Ispa-cnr; Italia Fil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina |
description |
With 744 million metric tons produced in 2017/2018, bread wheat (Triticum aestivum) and durum wheat (Triticum durum) are the second most widely produced cereal on a global basis. Prevention or control of wheat diseases may have an enormous impact on global food security and safety. Fusarium head blight is an economically debilitating disease of wheat that reduces the quantity and quality of grain harvested, and may lead to contamination with the mycotoxin deoxynivalenol, which affects the health of humans and domesticated animals. Current climate change scenarios predict an increase in the number of epidemics caused by this disease. Multiple strategies are available for managing the disease including cultural practices, planting less-susceptible cultivars, crop rotation, and chemical and biological controls. None of these strategies, however, is completely effective by itself, and an integrated approach incorporating multiple controls simultaneously is the only effective strategy to limit the disease and reduce deoxynivalenol contamination in human food and animal feed chains. This review identifies the available tools and strategies for mitigating the damage that can result from Fusarium head blight. |
publishDate |
2019 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2019-06 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/116264 Torres, Adriana Mabel; Palacios, Sofia Alejendra; Yercovich, N.; Palazzini, Juan Manuel; Battilani, P.; et al.; Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain; Wageningen Academic Publishers; World Mycotoxin Journal; 12; 4; 6-2019; 333-355 1875-0710 1875-0796 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/116264 |
identifier_str_mv |
Torres, Adriana Mabel; Palacios, Sofia Alejendra; Yercovich, N.; Palazzini, Juan Manuel; Battilani, P.; et al.; Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain; Wageningen Academic Publishers; World Mycotoxin Journal; 12; 4; 6-2019; 333-355 1875-0710 1875-0796 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.3920/WMJ2019.2438 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.wageningenacademic.com/doi/abs/10.3920/WMJ2019.2438 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Wageningen Academic Publishers |
publisher.none.fl_str_mv |
Wageningen Academic Publishers |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842269930743922688 |
score |
13.13397 |