Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain

Autores
Torres, Adriana Mabel; Palacios, Sofia Alejendra; Yercovich, N.; Palazzini, Juan Manuel; Battilani, P.; Leslie, J. F.; Logrieco, A.; Chulze, Sofia Noemi
Año de publicación
2019
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
With 744 million metric tons produced in 2017/2018, bread wheat (Triticum aestivum) and durum wheat (Triticum durum) are the second most widely produced cereal on a global basis. Prevention or control of wheat diseases may have an enormous impact on global food security and safety. Fusarium head blight is an economically debilitating disease of wheat that reduces the quantity and quality of grain harvested, and may lead to contamination with the mycotoxin deoxynivalenol, which affects the health of humans and domesticated animals. Current climate change scenarios predict an increase in the number of epidemics caused by this disease. Multiple strategies are available for managing the disease including cultural practices, planting less-susceptible cultivars, crop rotation, and chemical and biological controls. None of these strategies, however, is completely effective by itself, and an integrated approach incorporating multiple controls simultaneously is the only effective strategy to limit the disease and reduce deoxynivalenol contamination in human food and animal feed chains. This review identifies the available tools and strategies for mitigating the damage that can result from Fusarium head blight.
Fil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Palacios, Sofia Alejendra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Yercovich, N.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Palazzini, Juan Manuel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Battilani, P.. Università Cattolica del Sacro Cuore; Italia
Fil: Leslie, J. F.. Kansas State University; Estados Unidos
Fil: Logrieco, A.. Institute Of Sciences Of Food Production- Ispa-cnr; Italia
Fil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Materia
DEOXYNIVALENOL
DISEASE MANAGEMENT STRATEGY
FUSARIUM GRAMINEARUM
INTEGRATED PEST MANAGEMENT
POST-HARVEST
PREHARVEST
ZEARALENONE
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/116264

id CONICETDig_7345896f9ab97bdb473850838b536b4c
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/116264
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chainTorres, Adriana MabelPalacios, Sofia AlejendraYercovich, N.Palazzini, Juan ManuelBattilani, P.Leslie, J. F.Logrieco, A.Chulze, Sofia NoemiDEOXYNIVALENOLDISEASE MANAGEMENT STRATEGYFUSARIUM GRAMINEARUMINTEGRATED PEST MANAGEMENTPOST-HARVESTPREHARVESTZEARALENONEhttps://purl.org/becyt/ford/4.1https://purl.org/becyt/ford/4With 744 million metric tons produced in 2017/2018, bread wheat (Triticum aestivum) and durum wheat (Triticum durum) are the second most widely produced cereal on a global basis. Prevention or control of wheat diseases may have an enormous impact on global food security and safety. Fusarium head blight is an economically debilitating disease of wheat that reduces the quantity and quality of grain harvested, and may lead to contamination with the mycotoxin deoxynivalenol, which affects the health of humans and domesticated animals. Current climate change scenarios predict an increase in the number of epidemics caused by this disease. Multiple strategies are available for managing the disease including cultural practices, planting less-susceptible cultivars, crop rotation, and chemical and biological controls. None of these strategies, however, is completely effective by itself, and an integrated approach incorporating multiple controls simultaneously is the only effective strategy to limit the disease and reduce deoxynivalenol contamination in human food and animal feed chains. This review identifies the available tools and strategies for mitigating the damage that can result from Fusarium head blight.Fil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Palacios, Sofia Alejendra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Yercovich, N.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Palazzini, Juan Manuel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaFil: Battilani, P.. Università Cattolica del Sacro Cuore; ItaliaFil: Leslie, J. F.. Kansas State University; Estados UnidosFil: Logrieco, A.. Institute Of Sciences Of Food Production- Ispa-cnr; ItaliaFil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; ArgentinaWageningen Academic Publishers2019-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/116264Torres, Adriana Mabel; Palacios, Sofia Alejendra; Yercovich, N.; Palazzini, Juan Manuel; Battilani, P.; et al.; Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain; Wageningen Academic Publishers; World Mycotoxin Journal; 12; 4; 6-2019; 333-3551875-07101875-0796CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.3920/WMJ2019.2438info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.wageningenacademic.com/doi/abs/10.3920/WMJ2019.2438info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:05:50Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/116264instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:05:50.689CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain
title Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain
spellingShingle Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain
Torres, Adriana Mabel
DEOXYNIVALENOL
DISEASE MANAGEMENT STRATEGY
FUSARIUM GRAMINEARUM
INTEGRATED PEST MANAGEMENT
POST-HARVEST
PREHARVEST
ZEARALENONE
title_short Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain
title_full Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain
title_fullStr Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain
title_full_unstemmed Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain
title_sort Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain
dc.creator.none.fl_str_mv Torres, Adriana Mabel
Palacios, Sofia Alejendra
Yercovich, N.
Palazzini, Juan Manuel
Battilani, P.
Leslie, J. F.
Logrieco, A.
Chulze, Sofia Noemi
author Torres, Adriana Mabel
author_facet Torres, Adriana Mabel
Palacios, Sofia Alejendra
Yercovich, N.
Palazzini, Juan Manuel
Battilani, P.
Leslie, J. F.
Logrieco, A.
Chulze, Sofia Noemi
author_role author
author2 Palacios, Sofia Alejendra
Yercovich, N.
Palazzini, Juan Manuel
Battilani, P.
Leslie, J. F.
Logrieco, A.
Chulze, Sofia Noemi
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv DEOXYNIVALENOL
DISEASE MANAGEMENT STRATEGY
FUSARIUM GRAMINEARUM
INTEGRATED PEST MANAGEMENT
POST-HARVEST
PREHARVEST
ZEARALENONE
topic DEOXYNIVALENOL
DISEASE MANAGEMENT STRATEGY
FUSARIUM GRAMINEARUM
INTEGRATED PEST MANAGEMENT
POST-HARVEST
PREHARVEST
ZEARALENONE
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/4.1
https://purl.org/becyt/ford/4
dc.description.none.fl_txt_mv With 744 million metric tons produced in 2017/2018, bread wheat (Triticum aestivum) and durum wheat (Triticum durum) are the second most widely produced cereal on a global basis. Prevention or control of wheat diseases may have an enormous impact on global food security and safety. Fusarium head blight is an economically debilitating disease of wheat that reduces the quantity and quality of grain harvested, and may lead to contamination with the mycotoxin deoxynivalenol, which affects the health of humans and domesticated animals. Current climate change scenarios predict an increase in the number of epidemics caused by this disease. Multiple strategies are available for managing the disease including cultural practices, planting less-susceptible cultivars, crop rotation, and chemical and biological controls. None of these strategies, however, is completely effective by itself, and an integrated approach incorporating multiple controls simultaneously is the only effective strategy to limit the disease and reduce deoxynivalenol contamination in human food and animal feed chains. This review identifies the available tools and strategies for mitigating the damage that can result from Fusarium head blight.
Fil: Torres, Adriana Mabel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Palacios, Sofia Alejendra. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Yercovich, N.. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Palazzini, Juan Manuel. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
Fil: Battilani, P.. Università Cattolica del Sacro Cuore; Italia
Fil: Leslie, J. F.. Kansas State University; Estados Unidos
Fil: Logrieco, A.. Institute Of Sciences Of Food Production- Ispa-cnr; Italia
Fil: Chulze, Sofia Noemi. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina
description With 744 million metric tons produced in 2017/2018, bread wheat (Triticum aestivum) and durum wheat (Triticum durum) are the second most widely produced cereal on a global basis. Prevention or control of wheat diseases may have an enormous impact on global food security and safety. Fusarium head blight is an economically debilitating disease of wheat that reduces the quantity and quality of grain harvested, and may lead to contamination with the mycotoxin deoxynivalenol, which affects the health of humans and domesticated animals. Current climate change scenarios predict an increase in the number of epidemics caused by this disease. Multiple strategies are available for managing the disease including cultural practices, planting less-susceptible cultivars, crop rotation, and chemical and biological controls. None of these strategies, however, is completely effective by itself, and an integrated approach incorporating multiple controls simultaneously is the only effective strategy to limit the disease and reduce deoxynivalenol contamination in human food and animal feed chains. This review identifies the available tools and strategies for mitigating the damage that can result from Fusarium head blight.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-06
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/116264
Torres, Adriana Mabel; Palacios, Sofia Alejendra; Yercovich, N.; Palazzini, Juan Manuel; Battilani, P.; et al.; Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain; Wageningen Academic Publishers; World Mycotoxin Journal; 12; 4; 6-2019; 333-355
1875-0710
1875-0796
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/116264
identifier_str_mv Torres, Adriana Mabel; Palacios, Sofia Alejendra; Yercovich, N.; Palazzini, Juan Manuel; Battilani, P.; et al.; Fusarium head blight and mycotoxins in wheat: Prevention and control strategies across the food chain; Wageningen Academic Publishers; World Mycotoxin Journal; 12; 4; 6-2019; 333-355
1875-0710
1875-0796
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.3920/WMJ2019.2438
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.wageningenacademic.com/doi/abs/10.3920/WMJ2019.2438
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Wageningen Academic Publishers
publisher.none.fl_str_mv Wageningen Academic Publishers
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842269930743922688
score 13.13397