Sigmoid model: Application to heat transfer in vegetable preserves sterilized in glass jars
- Autores
- Lespinard, Alejandro Rafael; Salgado, Pablo Rodrigo; Mascheroni, Rodolfo Horacio
- Año de publicación
- 2008
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- A sigmoid model is proposed for the simulation of food temperature evolution during the processing of preserves in batch low capacity sterilizers. Predicted results are compared against experimental data and a formula method (exponential) widely used in the simulation and control of industrial processes. The proposed model result to be simple and accurate for the prediction of thermal histories of foods of different shapes and sizes sterilized in glass jars of different sizes, and may be very useful for low volume processors. The exponential model did not provide accurate predictions for these processing conditions.
Fil: Lespinard, Alejandro Rafael. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
-
MODELLING
HEAT TRANSFER
GLASS CONTAINERS
PARTICULATED FOODS
SIGMOID MODEL - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/149020
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_7200abfe1e0f9e9d334b5380c19f0cd6 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/149020 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Sigmoid model: Application to heat transfer in vegetable preserves sterilized in glass jarsLespinard, Alejandro RafaelSalgado, Pablo RodrigoMascheroni, Rodolfo HoracioMODELLINGHEAT TRANSFERGLASS CONTAINERSPARTICULATED FOODSSIGMOID MODELhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2A sigmoid model is proposed for the simulation of food temperature evolution during the processing of preserves in batch low capacity sterilizers. Predicted results are compared against experimental data and a formula method (exponential) widely used in the simulation and control of industrial processes. The proposed model result to be simple and accurate for the prediction of thermal histories of foods of different shapes and sizes sterilized in glass jars of different sizes, and may be very useful for low volume processors. The exponential model did not provide accurate predictions for these processing conditions.Fil: Lespinard, Alejandro Rafael. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaPlanta Piloto de Ingeniería Química2008-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/149020Lespinard, Alejandro Rafael; Salgado, Pablo Rodrigo; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Sigmoid model: Application to heat transfer in vegetable preserves sterilized in glass jars; Planta Piloto de Ingeniería Química; Latin American Applied Research; 38; 3; 7-2008; 273-2780327-07931851-8796CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S0327-07932008000300012&script=sci_arttext&tlng=esinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:29:18Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/149020instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:29:19.205CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Sigmoid model: Application to heat transfer in vegetable preserves sterilized in glass jars |
title |
Sigmoid model: Application to heat transfer in vegetable preserves sterilized in glass jars |
spellingShingle |
Sigmoid model: Application to heat transfer in vegetable preserves sterilized in glass jars Lespinard, Alejandro Rafael MODELLING HEAT TRANSFER GLASS CONTAINERS PARTICULATED FOODS SIGMOID MODEL |
title_short |
Sigmoid model: Application to heat transfer in vegetable preserves sterilized in glass jars |
title_full |
Sigmoid model: Application to heat transfer in vegetable preserves sterilized in glass jars |
title_fullStr |
Sigmoid model: Application to heat transfer in vegetable preserves sterilized in glass jars |
title_full_unstemmed |
Sigmoid model: Application to heat transfer in vegetable preserves sterilized in glass jars |
title_sort |
Sigmoid model: Application to heat transfer in vegetable preserves sterilized in glass jars |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Lespinard, Alejandro Rafael Salgado, Pablo Rodrigo Mascheroni, Rodolfo Horacio |
author |
Lespinard, Alejandro Rafael |
author_facet |
Lespinard, Alejandro Rafael Salgado, Pablo Rodrigo Mascheroni, Rodolfo Horacio |
author_role |
author |
author2 |
Salgado, Pablo Rodrigo Mascheroni, Rodolfo Horacio |
author2_role |
author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
MODELLING HEAT TRANSFER GLASS CONTAINERS PARTICULATED FOODS SIGMOID MODEL |
topic |
MODELLING HEAT TRANSFER GLASS CONTAINERS PARTICULATED FOODS SIGMOID MODEL |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
A sigmoid model is proposed for the simulation of food temperature evolution during the processing of preserves in batch low capacity sterilizers. Predicted results are compared against experimental data and a formula method (exponential) widely used in the simulation and control of industrial processes. The proposed model result to be simple and accurate for the prediction of thermal histories of foods of different shapes and sizes sterilized in glass jars of different sizes, and may be very useful for low volume processors. The exponential model did not provide accurate predictions for these processing conditions. Fil: Lespinard, Alejandro Rafael. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Salgado, Pablo Rodrigo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina |
description |
A sigmoid model is proposed for the simulation of food temperature evolution during the processing of preserves in batch low capacity sterilizers. Predicted results are compared against experimental data and a formula method (exponential) widely used in the simulation and control of industrial processes. The proposed model result to be simple and accurate for the prediction of thermal histories of foods of different shapes and sizes sterilized in glass jars of different sizes, and may be very useful for low volume processors. The exponential model did not provide accurate predictions for these processing conditions. |
publishDate |
2008 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2008-07 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/149020 Lespinard, Alejandro Rafael; Salgado, Pablo Rodrigo; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Sigmoid model: Application to heat transfer in vegetable preserves sterilized in glass jars; Planta Piloto de Ingeniería Química; Latin American Applied Research; 38; 3; 7-2008; 273-278 0327-0793 1851-8796 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/149020 |
identifier_str_mv |
Lespinard, Alejandro Rafael; Salgado, Pablo Rodrigo; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Sigmoid model: Application to heat transfer in vegetable preserves sterilized in glass jars; Planta Piloto de Ingeniería Química; Latin American Applied Research; 38; 3; 7-2008; 273-278 0327-0793 1851-8796 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S0327-07932008000300012&script=sci_arttext&tlng=es |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Planta Piloto de Ingeniería Química |
publisher.none.fl_str_mv |
Planta Piloto de Ingeniería Química |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844614299200258048 |
score |
13.070432 |