Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour
- Autores
- Antón, Micaela; Aranibar Vaca, Carolina; Dusso, Diego; Moyano, Elizabeth Laura; Aguirre, Alicia; Borneo Benista, Rafael
- Año de publicación
- 2023
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The extraction of polyphenols is commonly accomplished using conventional techniques such assolid-liquid and liquid-liquid extraction, which are associated with the use of high quantities of organicsolvents, long extraction times, and low selectivity and reproducibility. These limitations have led to thedevelopment of innovative extraction technologies. The purpose of this study was to investigate theultrasound-assisted extraction (UAE) and microwave-assisted extraction (MAE) of polyphenols frompartially defatted chia flour (PDCF).
Fil: Antón, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Aranibar Vaca, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Dusso, Diego. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Biodiversidad y Biotecnología. Grupo de Investigación en Química Analítica y Modelado Molecular; Argentina
Fil: Moyano, Elizabeth Laura. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina
Fil: Aguirre, Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Borneo Benista, Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina - Materia
-
CHIA FLOUR
ULTRASOUND-ASSISTED EXTRACTION
MICROWAVE-ASSITED EXTRACTION
PHENOLIC COMPOUNDS - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/250253
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_70ff930ff77710e0ad1b9c674838161d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/250253 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flourAntón, MicaelaAranibar Vaca, CarolinaDusso, DiegoMoyano, Elizabeth LauraAguirre, AliciaBorneo Benista, RafaelCHIA FLOURULTRASOUND-ASSISTED EXTRACTIONMICROWAVE-ASSITED EXTRACTIONPHENOLIC COMPOUNDShttps://purl.org/becyt/ford/1.4https://purl.org/becyt/ford/1The extraction of polyphenols is commonly accomplished using conventional techniques such assolid-liquid and liquid-liquid extraction, which are associated with the use of high quantities of organicsolvents, long extraction times, and low selectivity and reproducibility. These limitations have led to thedevelopment of innovative extraction technologies. The purpose of this study was to investigate theultrasound-assisted extraction (UAE) and microwave-assisted extraction (MAE) of polyphenols frompartially defatted chia flour (PDCF).Fil: Antón, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaFil: Aranibar Vaca, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaFil: Dusso, Diego. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Biodiversidad y Biotecnología. Grupo de Investigación en Química Analítica y Modelado Molecular; ArgentinaFil: Moyano, Elizabeth Laura. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; ArgentinaFil: Aguirre, Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaFil: Borneo Benista, Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaOpen Exploration2023-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/250253Antón, Micaela; Aranibar Vaca, Carolina; Dusso, Diego; Moyano, Elizabeth Laura; Aguirre, Alicia; et al.; Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour; Open Exploration; Exploration of Foods and Foodomics; 1; 4; 10-2023; 221-234CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.explorationpub.com/Journals/eff/Article/101017info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.37349/eff.2023.00017info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:53:31Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/250253instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:53:31.832CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour |
title |
Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour |
spellingShingle |
Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour Antón, Micaela CHIA FLOUR ULTRASOUND-ASSISTED EXTRACTION MICROWAVE-ASSITED EXTRACTION PHENOLIC COMPOUNDS |
title_short |
Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour |
title_full |
Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour |
title_fullStr |
Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour |
title_full_unstemmed |
Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour |
title_sort |
Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Antón, Micaela Aranibar Vaca, Carolina Dusso, Diego Moyano, Elizabeth Laura Aguirre, Alicia Borneo Benista, Rafael |
author |
Antón, Micaela |
author_facet |
Antón, Micaela Aranibar Vaca, Carolina Dusso, Diego Moyano, Elizabeth Laura Aguirre, Alicia Borneo Benista, Rafael |
author_role |
author |
author2 |
Aranibar Vaca, Carolina Dusso, Diego Moyano, Elizabeth Laura Aguirre, Alicia Borneo Benista, Rafael |
author2_role |
author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
CHIA FLOUR ULTRASOUND-ASSISTED EXTRACTION MICROWAVE-ASSITED EXTRACTION PHENOLIC COMPOUNDS |
topic |
CHIA FLOUR ULTRASOUND-ASSISTED EXTRACTION MICROWAVE-ASSITED EXTRACTION PHENOLIC COMPOUNDS |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.4 https://purl.org/becyt/ford/1 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The extraction of polyphenols is commonly accomplished using conventional techniques such assolid-liquid and liquid-liquid extraction, which are associated with the use of high quantities of organicsolvents, long extraction times, and low selectivity and reproducibility. These limitations have led to thedevelopment of innovative extraction technologies. The purpose of this study was to investigate theultrasound-assisted extraction (UAE) and microwave-assisted extraction (MAE) of polyphenols frompartially defatted chia flour (PDCF). Fil: Antón, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina Fil: Aranibar Vaca, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina Fil: Dusso, Diego. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Biodiversidad y Biotecnología. Grupo de Investigación en Química Analítica y Modelado Molecular; Argentina Fil: Moyano, Elizabeth Laura. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina Fil: Aguirre, Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina Fil: Borneo Benista, Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina |
description |
The extraction of polyphenols is commonly accomplished using conventional techniques such assolid-liquid and liquid-liquid extraction, which are associated with the use of high quantities of organicsolvents, long extraction times, and low selectivity and reproducibility. These limitations have led to thedevelopment of innovative extraction technologies. The purpose of this study was to investigate theultrasound-assisted extraction (UAE) and microwave-assisted extraction (MAE) of polyphenols frompartially defatted chia flour (PDCF). |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-10 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/250253 Antón, Micaela; Aranibar Vaca, Carolina; Dusso, Diego; Moyano, Elizabeth Laura; Aguirre, Alicia; et al.; Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour; Open Exploration; Exploration of Foods and Foodomics; 1; 4; 10-2023; 221-234 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/250253 |
identifier_str_mv |
Antón, Micaela; Aranibar Vaca, Carolina; Dusso, Diego; Moyano, Elizabeth Laura; Aguirre, Alicia; et al.; Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour; Open Exploration; Exploration of Foods and Foodomics; 1; 4; 10-2023; 221-234 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.explorationpub.com/Journals/eff/Article/101017 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.37349/eff.2023.00017 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Open Exploration |
publisher.none.fl_str_mv |
Open Exploration |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842269231066906624 |
score |
13.13397 |