Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour

Autores
Antón, Micaela; Aranibar Vaca, Carolina; Dusso, Diego; Moyano, Elizabeth Laura; Aguirre, Alicia; Borneo Benista, Rafael
Año de publicación
2023
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The extraction of polyphenols is commonly accomplished using conventional techniques such assolid-liquid and liquid-liquid extraction, which are associated with the use of high quantities of organicsolvents, long extraction times, and low selectivity and reproducibility. These limitations have led to thedevelopment of innovative extraction technologies. The purpose of this study was to investigate theultrasound-assisted extraction (UAE) and microwave-assisted extraction (MAE) of polyphenols frompartially defatted chia flour (PDCF).
Fil: Antón, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Aranibar Vaca, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Dusso, Diego. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Biodiversidad y Biotecnología. Grupo de Investigación en Química Analítica y Modelado Molecular; Argentina
Fil: Moyano, Elizabeth Laura. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina
Fil: Aguirre, Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Borneo Benista, Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Materia
CHIA FLOUR
ULTRASOUND-ASSISTED EXTRACTION
MICROWAVE-ASSITED EXTRACTION
PHENOLIC COMPOUNDS
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/250253

id CONICETDig_70ff930ff77710e0ad1b9c674838161d
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/250253
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flourAntón, MicaelaAranibar Vaca, CarolinaDusso, DiegoMoyano, Elizabeth LauraAguirre, AliciaBorneo Benista, RafaelCHIA FLOURULTRASOUND-ASSISTED EXTRACTIONMICROWAVE-ASSITED EXTRACTIONPHENOLIC COMPOUNDShttps://purl.org/becyt/ford/1.4https://purl.org/becyt/ford/1The extraction of polyphenols is commonly accomplished using conventional techniques such assolid-liquid and liquid-liquid extraction, which are associated with the use of high quantities of organicsolvents, long extraction times, and low selectivity and reproducibility. These limitations have led to thedevelopment of innovative extraction technologies. The purpose of this study was to investigate theultrasound-assisted extraction (UAE) and microwave-assisted extraction (MAE) of polyphenols frompartially defatted chia flour (PDCF).Fil: Antón, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaFil: Aranibar Vaca, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaFil: Dusso, Diego. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Biodiversidad y Biotecnología. Grupo de Investigación en Química Analítica y Modelado Molecular; ArgentinaFil: Moyano, Elizabeth Laura. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; ArgentinaFil: Aguirre, Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaFil: Borneo Benista, Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaOpen Exploration2023-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/250253Antón, Micaela; Aranibar Vaca, Carolina; Dusso, Diego; Moyano, Elizabeth Laura; Aguirre, Alicia; et al.; Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour; Open Exploration; Exploration of Foods and Foodomics; 1; 4; 10-2023; 221-234CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.explorationpub.com/Journals/eff/Article/101017info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.37349/eff.2023.00017info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:53:31Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/250253instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:53:31.832CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour
title Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour
spellingShingle Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour
Antón, Micaela
CHIA FLOUR
ULTRASOUND-ASSISTED EXTRACTION
MICROWAVE-ASSITED EXTRACTION
PHENOLIC COMPOUNDS
title_short Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour
title_full Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour
title_fullStr Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour
title_full_unstemmed Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour
title_sort Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour
dc.creator.none.fl_str_mv Antón, Micaela
Aranibar Vaca, Carolina
Dusso, Diego
Moyano, Elizabeth Laura
Aguirre, Alicia
Borneo Benista, Rafael
author Antón, Micaela
author_facet Antón, Micaela
Aranibar Vaca, Carolina
Dusso, Diego
Moyano, Elizabeth Laura
Aguirre, Alicia
Borneo Benista, Rafael
author_role author
author2 Aranibar Vaca, Carolina
Dusso, Diego
Moyano, Elizabeth Laura
Aguirre, Alicia
Borneo Benista, Rafael
author2_role author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv CHIA FLOUR
ULTRASOUND-ASSISTED EXTRACTION
MICROWAVE-ASSITED EXTRACTION
PHENOLIC COMPOUNDS
topic CHIA FLOUR
ULTRASOUND-ASSISTED EXTRACTION
MICROWAVE-ASSITED EXTRACTION
PHENOLIC COMPOUNDS
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.4
https://purl.org/becyt/ford/1
dc.description.none.fl_txt_mv The extraction of polyphenols is commonly accomplished using conventional techniques such assolid-liquid and liquid-liquid extraction, which are associated with the use of high quantities of organicsolvents, long extraction times, and low selectivity and reproducibility. These limitations have led to thedevelopment of innovative extraction technologies. The purpose of this study was to investigate theultrasound-assisted extraction (UAE) and microwave-assisted extraction (MAE) of polyphenols frompartially defatted chia flour (PDCF).
Fil: Antón, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Aranibar Vaca, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Dusso, Diego. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Biodiversidad y Biotecnología. Grupo de Investigación en Química Analítica y Modelado Molecular; Argentina
Fil: Moyano, Elizabeth Laura. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina
Fil: Aguirre, Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Borneo Benista, Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
description The extraction of polyphenols is commonly accomplished using conventional techniques such assolid-liquid and liquid-liquid extraction, which are associated with the use of high quantities of organicsolvents, long extraction times, and low selectivity and reproducibility. These limitations have led to thedevelopment of innovative extraction technologies. The purpose of this study was to investigate theultrasound-assisted extraction (UAE) and microwave-assisted extraction (MAE) of polyphenols frompartially defatted chia flour (PDCF).
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-10
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/250253
Antón, Micaela; Aranibar Vaca, Carolina; Dusso, Diego; Moyano, Elizabeth Laura; Aguirre, Alicia; et al.; Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour; Open Exploration; Exploration of Foods and Foodomics; 1; 4; 10-2023; 221-234
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/250253
identifier_str_mv Antón, Micaela; Aranibar Vaca, Carolina; Dusso, Diego; Moyano, Elizabeth Laura; Aguirre, Alicia; et al.; Exploring green extraction methods to obtain polyphenols from partially defatted chia (Salvia hispanica L.) flour; Open Exploration; Exploration of Foods and Foodomics; 1; 4; 10-2023; 221-234
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.explorationpub.com/Journals/eff/Article/101017
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.37349/eff.2023.00017
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Open Exploration
publisher.none.fl_str_mv Open Exploration
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842269231066906624
score 13.13397