Flour from Prosopis alba cotyledons: A natural source of nutrient and bioactive phytochemicals
- Autores
- Cattaneo, Florencia; Costamagna, Milena Soledad; Zampini, Iris Catiana; Sayago, Jorge Esteban; Alberto, Maria Rosa; Chamorro, Monica Viviana; Pazos, Adriana Alejandra; Thomas Valdés, S.; Schmeda Hirschmann, Guillermo; Isla, Maria Ines
- Año de publicación
- 2016
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The Prosopis alba seed is a waste material in the process to produce pod flour. To suggest a potential use of these seeds it is necessary to determine the nutritional, phytochemical and functional quality of cotyledon flour from Prosopis alba. This flour showed high level of proteins (62%), low content of total carbohydrate and fat. Free polyphenol (1150 ± 20 mg GAE/100 g flour) and carotenoids (10.55 ± 0.05 mg β-CE/100 g flour) compounds were the dominant compounds. The main identified constituents in the polyphenolic extracts were C- glycosyl flavones, including schaftoside, isoschaftoside, vicenin II, vitexin and isovitexin. The extract enriched in polyphenolic compounds exhibited ABTS+ reducing capacity and scavenging activity of H2O2; and was able to inhibit phospholipase, lipoxygenase and cyclooxygenase, three pro-inflammatory enzymes. According to our results, the P. alba cotyledon flour could be considered as a new alternative in the formulation of functional foods or food supplements.
Fil: Cattaneo, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
Fil: Costamagna, Milena Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina
Fil: Sayago, Jorge Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina
Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina
Fil: Chamorro, Monica Viviana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Pazos, Adriana Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Thomas Valdés, S.. Universidad de Talca; Chile
Fil: Schmeda Hirschmann, Guillermo. Universidad de Talca; Chile
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina - Materia
-
Prosopis alba
Cotyledon flour
Nutritional properties
Antioxidant activity
Antiinflammatory capacity
Genotoxicity - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/45875
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_6f300ce4662eb24a93c98b3bdc4f88d3 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/45875 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Flour from Prosopis alba cotyledons: A natural source of nutrient and bioactive phytochemicalsCattaneo, FlorenciaCostamagna, Milena SoledadZampini, Iris CatianaSayago, Jorge EstebanAlberto, Maria RosaChamorro, Monica VivianaPazos, Adriana AlejandraThomas Valdés, S.Schmeda Hirschmann, GuillermoIsla, Maria InesProsopis albaCotyledon flourNutritional propertiesAntioxidant activityAntiinflammatory capacityGenotoxicityhttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1The Prosopis alba seed is a waste material in the process to produce pod flour. To suggest a potential use of these seeds it is necessary to determine the nutritional, phytochemical and functional quality of cotyledon flour from Prosopis alba. This flour showed high level of proteins (62%), low content of total carbohydrate and fat. Free polyphenol (1150 ± 20 mg GAE/100 g flour) and carotenoids (10.55 ± 0.05 mg β-CE/100 g flour) compounds were the dominant compounds. The main identified constituents in the polyphenolic extracts were C- glycosyl flavones, including schaftoside, isoschaftoside, vicenin II, vitexin and isovitexin. The extract enriched in polyphenolic compounds exhibited ABTS+ reducing capacity and scavenging activity of H2O2; and was able to inhibit phospholipase, lipoxygenase and cyclooxygenase, three pro-inflammatory enzymes. According to our results, the P. alba cotyledon flour could be considered as a new alternative in the formulation of functional foods or food supplements.Fil: Cattaneo, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; ArgentinaFil: Costamagna, Milena Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; ArgentinaFil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Fundación Miguel Lillo; ArgentinaFil: Sayago, Jorge Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina. Fundación Miguel Lillo; ArgentinaFil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina. Fundación Miguel Lillo; ArgentinaFil: Chamorro, Monica Viviana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Pazos, Adriana Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Thomas Valdés, S.. Universidad de Talca; ChileFil: Schmeda Hirschmann, Guillermo. Universidad de Talca; ChileFil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina. Fundación Miguel Lillo; ArgentinaElsevier2016-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/45875Cattaneo, Florencia; Costamagna, Milena Soledad; Zampini, Iris Catiana; Sayago, Jorge Esteban; Alberto, Maria Rosa; et al.; Flour from Prosopis alba cotyledons: A natural source of nutrient and bioactive phytochemicals; Elsevier; Food Chemistry; 208; 10-2016; 89-960308-8146CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.foodchem.2016.03.115info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616304988info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:17:59Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/45875instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:17:59.34CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Flour from Prosopis alba cotyledons: A natural source of nutrient and bioactive phytochemicals |
title |
Flour from Prosopis alba cotyledons: A natural source of nutrient and bioactive phytochemicals |
spellingShingle |
Flour from Prosopis alba cotyledons: A natural source of nutrient and bioactive phytochemicals Cattaneo, Florencia Prosopis alba Cotyledon flour Nutritional properties Antioxidant activity Antiinflammatory capacity Genotoxicity |
title_short |
Flour from Prosopis alba cotyledons: A natural source of nutrient and bioactive phytochemicals |
title_full |
Flour from Prosopis alba cotyledons: A natural source of nutrient and bioactive phytochemicals |
title_fullStr |
Flour from Prosopis alba cotyledons: A natural source of nutrient and bioactive phytochemicals |
title_full_unstemmed |
Flour from Prosopis alba cotyledons: A natural source of nutrient and bioactive phytochemicals |
title_sort |
Flour from Prosopis alba cotyledons: A natural source of nutrient and bioactive phytochemicals |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Cattaneo, Florencia Costamagna, Milena Soledad Zampini, Iris Catiana Sayago, Jorge Esteban Alberto, Maria Rosa Chamorro, Monica Viviana Pazos, Adriana Alejandra Thomas Valdés, S. Schmeda Hirschmann, Guillermo Isla, Maria Ines |
author |
Cattaneo, Florencia |
author_facet |
Cattaneo, Florencia Costamagna, Milena Soledad Zampini, Iris Catiana Sayago, Jorge Esteban Alberto, Maria Rosa Chamorro, Monica Viviana Pazos, Adriana Alejandra Thomas Valdés, S. Schmeda Hirschmann, Guillermo Isla, Maria Ines |
author_role |
author |
author2 |
Costamagna, Milena Soledad Zampini, Iris Catiana Sayago, Jorge Esteban Alberto, Maria Rosa Chamorro, Monica Viviana Pazos, Adriana Alejandra Thomas Valdés, S. Schmeda Hirschmann, Guillermo Isla, Maria Ines |
author2_role |
author author author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Prosopis alba Cotyledon flour Nutritional properties Antioxidant activity Antiinflammatory capacity Genotoxicity |
topic |
Prosopis alba Cotyledon flour Nutritional properties Antioxidant activity Antiinflammatory capacity Genotoxicity |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.6 https://purl.org/becyt/ford/1 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The Prosopis alba seed is a waste material in the process to produce pod flour. To suggest a potential use of these seeds it is necessary to determine the nutritional, phytochemical and functional quality of cotyledon flour from Prosopis alba. This flour showed high level of proteins (62%), low content of total carbohydrate and fat. Free polyphenol (1150 ± 20 mg GAE/100 g flour) and carotenoids (10.55 ± 0.05 mg β-CE/100 g flour) compounds were the dominant compounds. The main identified constituents in the polyphenolic extracts were C- glycosyl flavones, including schaftoside, isoschaftoside, vicenin II, vitexin and isovitexin. The extract enriched in polyphenolic compounds exhibited ABTS+ reducing capacity and scavenging activity of H2O2; and was able to inhibit phospholipase, lipoxygenase and cyclooxygenase, three pro-inflammatory enzymes. According to our results, the P. alba cotyledon flour could be considered as a new alternative in the formulation of functional foods or food supplements. Fil: Cattaneo, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina Fil: Costamagna, Milena Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina Fil: Sayago, Jorge Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina Fil: Alberto, Maria Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina Fil: Chamorro, Monica Viviana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina Fil: Pazos, Adriana Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina Fil: Thomas Valdés, S.. Universidad de Talca; Chile Fil: Schmeda Hirschmann, Guillermo. Universidad de Talca; Chile Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.naturales E Instituto Miguel Lillo. Cátedra de Química; Argentina. Fundación Miguel Lillo; Argentina |
description |
The Prosopis alba seed is a waste material in the process to produce pod flour. To suggest a potential use of these seeds it is necessary to determine the nutritional, phytochemical and functional quality of cotyledon flour from Prosopis alba. This flour showed high level of proteins (62%), low content of total carbohydrate and fat. Free polyphenol (1150 ± 20 mg GAE/100 g flour) and carotenoids (10.55 ± 0.05 mg β-CE/100 g flour) compounds were the dominant compounds. The main identified constituents in the polyphenolic extracts were C- glycosyl flavones, including schaftoside, isoschaftoside, vicenin II, vitexin and isovitexin. The extract enriched in polyphenolic compounds exhibited ABTS+ reducing capacity and scavenging activity of H2O2; and was able to inhibit phospholipase, lipoxygenase and cyclooxygenase, three pro-inflammatory enzymes. According to our results, the P. alba cotyledon flour could be considered as a new alternative in the formulation of functional foods or food supplements. |
publishDate |
2016 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2016-10 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/45875 Cattaneo, Florencia; Costamagna, Milena Soledad; Zampini, Iris Catiana; Sayago, Jorge Esteban; Alberto, Maria Rosa; et al.; Flour from Prosopis alba cotyledons: A natural source of nutrient and bioactive phytochemicals; Elsevier; Food Chemistry; 208; 10-2016; 89-96 0308-8146 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/45875 |
identifier_str_mv |
Cattaneo, Florencia; Costamagna, Milena Soledad; Zampini, Iris Catiana; Sayago, Jorge Esteban; Alberto, Maria Rosa; et al.; Flour from Prosopis alba cotyledons: A natural source of nutrient and bioactive phytochemicals; Elsevier; Food Chemistry; 208; 10-2016; 89-96 0308-8146 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.foodchem.2016.03.115 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616304988 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844614137240354816 |
score |
13.070432 |