Flour from Prosopis alba cotyledons: a natural source of nutrient and bioactive phytochemicals
- Autores
- Cattaneo, Florencia; Costamagna, Milena Soledad; Zampini, Iris Catiana; Sayago, Jorge Esteban; Alberto, María Rosa; Chamorro, Verónica Celeste; Pazos, Adriana Alejandra; Thomas-Valdés, S.; Schmeda Hirschmann, G.; Isla, María Inés
- Año de publicación
- 2016
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The Prosopis alba seed is a waste material in the process to produce pod flour. To suggest a potential use of these seeds it is necessary to determine the nutritional, phytochemical and functional quality of cotyledon flour from Prosopis alba. This flour showed high level of proteins (62%), low content of total carbohydrate and fat. Free polyphenol (1150 ± 20 mg GAE/100 g flour) and carotenoids (10.55 ± 0.05 mg β-CE/100 g flour) compounds were the dominant compounds. The main identified constituents in the polyphenolic extracts were C- glycosyl flavones, including schaftoside, isoschaftoside, vicenin II, vitexin and isovitexin. The extract enriched in polyphenolic compounds exhibited ABTS+ reducing capacity and scavenging activity of H2O2; and was able to inhibit phospholipase, lipoxygenase and cyclooxygenase, three pro-inflammatory enzymes. According to our results, the P. alba cotyledon flour could be considered as a new alternative in the formulation of functional foods or food supplements.
Instituto de Tecnología de Alimentos
Fil: Cattaneo, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina
Fil: Costamagna, Milena Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina.
Fil: Sayago, Jorge Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
Fil: Alberto, María Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
Fil: Chamorro, Verónica Celeste. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Pazos, Adriana Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Thomas-Valdés, S. Universidad de Talca. Instituto de Química de Recursos Naturales. Laboratorio de Química de Productos Naturales; Chile
Fil: Schmeda Hirschmann, G. Universidad de Talca. Instituto de Química de Recursos Naturales. Laboratorio de Química de Productos Naturales; Chile
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. - Fuente
- Food chemistry 208 : 89-96. (October 2016)
- Materia
-
Prosopis Alba
Harinas
Procesamiento de Alimentos
Nutrientes
Proteínas
Flours
Food Processing
Nutrients
Proteins - Nivel de accesibilidad
- acceso restringido
- Condiciones de uso
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/2410
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_b43220fa15a5fda3956f3051749a647e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/2410 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Flour from Prosopis alba cotyledons: a natural source of nutrient and bioactive phytochemicalsCattaneo, FlorenciaCostamagna, Milena SoledadZampini, Iris CatianaSayago, Jorge EstebanAlberto, María RosaChamorro, Verónica CelestePazos, Adriana AlejandraThomas-Valdés, S.Schmeda Hirschmann, G.Isla, María InésProsopis AlbaHarinasProcesamiento de AlimentosNutrientesProteínasFloursFood ProcessingNutrientsProteinsThe Prosopis alba seed is a waste material in the process to produce pod flour. To suggest a potential use of these seeds it is necessary to determine the nutritional, phytochemical and functional quality of cotyledon flour from Prosopis alba. This flour showed high level of proteins (62%), low content of total carbohydrate and fat. Free polyphenol (1150 ± 20 mg GAE/100 g flour) and carotenoids (10.55 ± 0.05 mg β-CE/100 g flour) compounds were the dominant compounds. The main identified constituents in the polyphenolic extracts were C- glycosyl flavones, including schaftoside, isoschaftoside, vicenin II, vitexin and isovitexin. The extract enriched in polyphenolic compounds exhibited ABTS+ reducing capacity and scavenging activity of H2O2; and was able to inhibit phospholipase, lipoxygenase and cyclooxygenase, three pro-inflammatory enzymes. According to our results, the P. alba cotyledon flour could be considered as a new alternative in the formulation of functional foods or food supplements.Instituto de Tecnología de AlimentosFil: Cattaneo, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; ArgentinaFil: Costamagna, Milena Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; ArgentinaFil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina.Fil: Sayago, Jorge Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; ArgentinaFil: Alberto, María Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; ArgentinaFil: Chamorro, Verónica Celeste. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Pazos, Adriana Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Thomas-Valdés, S. Universidad de Talca. Instituto de Química de Recursos Naturales. Laboratorio de Química de Productos Naturales; ChileFil: Schmeda Hirschmann, G. Universidad de Talca. Instituto de Química de Recursos Naturales. Laboratorio de Química de Productos Naturales; ChileFil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina.2018-05-16T13:16:49Z2018-05-16T13:16:49Z2016-10-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/2410https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S03088146163049880308-8146https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.115Food chemistry 208 : 89-96. (October 2016)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess2025-09-29T13:44:18Zoai:localhost:20.500.12123/2410instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:44:19.087INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Flour from Prosopis alba cotyledons: a natural source of nutrient and bioactive phytochemicals |
title |
Flour from Prosopis alba cotyledons: a natural source of nutrient and bioactive phytochemicals |
spellingShingle |
Flour from Prosopis alba cotyledons: a natural source of nutrient and bioactive phytochemicals Cattaneo, Florencia Prosopis Alba Harinas Procesamiento de Alimentos Nutrientes Proteínas Flours Food Processing Nutrients Proteins |
title_short |
Flour from Prosopis alba cotyledons: a natural source of nutrient and bioactive phytochemicals |
title_full |
Flour from Prosopis alba cotyledons: a natural source of nutrient and bioactive phytochemicals |
title_fullStr |
Flour from Prosopis alba cotyledons: a natural source of nutrient and bioactive phytochemicals |
title_full_unstemmed |
Flour from Prosopis alba cotyledons: a natural source of nutrient and bioactive phytochemicals |
title_sort |
Flour from Prosopis alba cotyledons: a natural source of nutrient and bioactive phytochemicals |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Cattaneo, Florencia Costamagna, Milena Soledad Zampini, Iris Catiana Sayago, Jorge Esteban Alberto, María Rosa Chamorro, Verónica Celeste Pazos, Adriana Alejandra Thomas-Valdés, S. Schmeda Hirschmann, G. Isla, María Inés |
author |
Cattaneo, Florencia |
author_facet |
Cattaneo, Florencia Costamagna, Milena Soledad Zampini, Iris Catiana Sayago, Jorge Esteban Alberto, María Rosa Chamorro, Verónica Celeste Pazos, Adriana Alejandra Thomas-Valdés, S. Schmeda Hirschmann, G. Isla, María Inés |
author_role |
author |
author2 |
Costamagna, Milena Soledad Zampini, Iris Catiana Sayago, Jorge Esteban Alberto, María Rosa Chamorro, Verónica Celeste Pazos, Adriana Alejandra Thomas-Valdés, S. Schmeda Hirschmann, G. Isla, María Inés |
author2_role |
author author author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Prosopis Alba Harinas Procesamiento de Alimentos Nutrientes Proteínas Flours Food Processing Nutrients Proteins |
topic |
Prosopis Alba Harinas Procesamiento de Alimentos Nutrientes Proteínas Flours Food Processing Nutrients Proteins |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The Prosopis alba seed is a waste material in the process to produce pod flour. To suggest a potential use of these seeds it is necessary to determine the nutritional, phytochemical and functional quality of cotyledon flour from Prosopis alba. This flour showed high level of proteins (62%), low content of total carbohydrate and fat. Free polyphenol (1150 ± 20 mg GAE/100 g flour) and carotenoids (10.55 ± 0.05 mg β-CE/100 g flour) compounds were the dominant compounds. The main identified constituents in the polyphenolic extracts were C- glycosyl flavones, including schaftoside, isoschaftoside, vicenin II, vitexin and isovitexin. The extract enriched in polyphenolic compounds exhibited ABTS+ reducing capacity and scavenging activity of H2O2; and was able to inhibit phospholipase, lipoxygenase and cyclooxygenase, three pro-inflammatory enzymes. According to our results, the P. alba cotyledon flour could be considered as a new alternative in the formulation of functional foods or food supplements. Instituto de Tecnología de Alimentos Fil: Cattaneo, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina Fil: Costamagna, Milena Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Fil: Sayago, Jorge Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina Fil: Alberto, María Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina Fil: Chamorro, Verónica Celeste. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina Fil: Pazos, Adriana Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina Fil: Thomas-Valdés, S. Universidad de Talca. Instituto de Química de Recursos Naturales. Laboratorio de Química de Productos Naturales; Chile Fil: Schmeda Hirschmann, G. Universidad de Talca. Instituto de Química de Recursos Naturales. Laboratorio de Química de Productos Naturales; Chile Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. |
description |
The Prosopis alba seed is a waste material in the process to produce pod flour. To suggest a potential use of these seeds it is necessary to determine the nutritional, phytochemical and functional quality of cotyledon flour from Prosopis alba. This flour showed high level of proteins (62%), low content of total carbohydrate and fat. Free polyphenol (1150 ± 20 mg GAE/100 g flour) and carotenoids (10.55 ± 0.05 mg β-CE/100 g flour) compounds were the dominant compounds. The main identified constituents in the polyphenolic extracts were C- glycosyl flavones, including schaftoside, isoschaftoside, vicenin II, vitexin and isovitexin. The extract enriched in polyphenolic compounds exhibited ABTS+ reducing capacity and scavenging activity of H2O2; and was able to inhibit phospholipase, lipoxygenase and cyclooxygenase, three pro-inflammatory enzymes. According to our results, the P. alba cotyledon flour could be considered as a new alternative in the formulation of functional foods or food supplements. |
publishDate |
2016 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2016-10-01 2018-05-16T13:16:49Z 2018-05-16T13:16:49Z |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/2410 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616304988 0308-8146 https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.115 |
url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/2410 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616304988 https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.115 |
identifier_str_mv |
0308-8146 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess |
eu_rights_str_mv |
restrictedAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
Food chemistry 208 : 89-96. (October 2016) reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1844619122076286976 |
score |
12.559606 |