Beneficios y consecuencias del recorte de pico en la productividad: aspectos anatómicos, fisiológicos y neurobiología del dolor

Autores
Mota Rojas, Daniel; Orihuela, Agustín; Hernández Avalos, Ismael; Domínguez Oliva, Adriana; Casas Alvarado, Alejandro; Lendez, Pamela Anahí; Ghezzi, Marcelo Daniel
Año de publicación
2024
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
El recorte de pico en aves es una práctica que se lleva a cabo en las unidades de producción conla finalidad de prevenir el picaje severo al huevo o a los congéneres, así como el canibalismo. Sin embargo, el pico es una estructura indispensable para las aves, no sólo para alimentarse, sino también para explorar su ambiente. Adicionalmente, el pico se encuentra densamente inervado, por lo cual es capaz de responder a estímulos nocivos como lo es el recorte de pico. Aunque existen diferencias en la manera en la que las aves procesan la información nociceptiva (p. ej., los mecanismos de percepción y proyección), la semejanza del palio con la corteza cerebral de los mamíferos implica que éstos son capaces de percibir dolor. Debido a ello, aunque el recorte de pico se elige como la opción más fácil, económica y rápida para prevenir los casos de picaje,se deben considerar las consecuencias que se pueden presentar después del despique, como una reducción en el consumo de alimento o alteraciones en el comportamiento debido al dolor. Por ello, antes de adoptar el despique como una técnica invasiva, se sugiere el uso de alternativas como el enriquecimiento ambiental, así como mejorar el espacio vital de los animales y su nutrición con el fin de reducir la incidencia de picaje entre congéneres. El objetivo de esta revisión es describir la anatomía del pico y funcionalidad del pico en aves, así como la neurofisiología del dolor involucrada durante el recorte de pico. Se analizará la evidencia científica relacionada a los beneficios y consecuencias por el uso de esta práctica en las unidades de producción.
Beak trimming in poultry is a common practice performed in laying hens to prevent severe pecking of eggs or conspecifics, as well as cannibalism. However, the beak is an essential structure for birds, not only for feeding but also for exploring their environment. The beak is densely innervated, which is why it is capable of responding to noxious stimuli such as beak trimming. Although there are differences in the way birds process nociceptive information (e.g., perception and projection mechanisms), the similarity of the pallium to the cerebral cortex of mammals implies that birds are capable of perceiving pain. For this reason, although beak trimming is chosen as the easiest, most economical, and fastest option to prevent pecking, the consequences that may occur after debeaking must be considered, such as a reduction in feed consumption or behavioral alterations due to pain. Therefore, before adopting beak trimming as an invasive technique, the use of alternatives such as environmental enrichment is suggested, as well as improving the animals’ living space and their nutrition to reduce the incidence of pecking among conspecifics. The objective of this review is to describe beak anatomy and beak functionality in birds, as well as the pain neurophysiology involved during beak trimming. The scientific evidence related to the benefits and consequences of the use of this practice in production units will be analyzed.
Fil: Mota Rojas, Daniel. Universidad Autónoma Metropolitana; México
Fil: Orihuela, Agustín. Universidad Autónoma del Estado de Morelos; México
Fil: Hernández Avalos, Ismael. Universidad Autónoma Metropolitana; México
Fil: Domínguez Oliva, Adriana. Universidad Autónoma Metropolitana; México
Fil: Casas Alvarado, Alejandro. Universidad Autónoma Metropolitana; México
Fil: Lendez, Pamela Anahí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Ghezzi, Marcelo Daniel. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Materia
DOLOR
RECORTE DE PICO
DEPIQUE
PICAJE DE PLUMAS
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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El objetivo de esta revisión es describir la anatomía del pico y funcionalidad del pico en aves, así como la neurofisiología del dolor involucrada durante el recorte de pico. Se analizará la evidencia científica relacionada a los beneficios y consecuencias por el uso de esta práctica en las unidades de producción.Beak trimming in poultry is a common practice performed in laying hens to prevent severe pecking of eggs or conspecifics, as well as cannibalism. However, the beak is an essential structure for birds, not only for feeding but also for exploring their environment. The beak is densely innervated, which is why it is capable of responding to noxious stimuli such as beak trimming. Although there are differences in the way birds process nociceptive information (e.g., perception and projection mechanisms), the similarity of the pallium to the cerebral cortex of mammals implies that birds are capable of perceiving pain. For this reason, although beak trimming is chosen as the easiest, most economical, and fastest option to prevent pecking, the consequences that may occur after debeaking must be considered, such as a reduction in feed consumption or behavioral alterations due to pain. Therefore, before adopting beak trimming as an invasive technique, the use of alternatives such as environmental enrichment is suggested, as well as improving the animals’ living space and their nutrition to reduce the incidence of pecking among conspecifics. The objective of this review is to describe beak anatomy and beak functionality in birds, as well as the pain neurophysiology involved during beak trimming. The scientific evidence related to the benefits and consequences of the use of this practice in production units will be analyzed.Fil: Mota Rojas, Daniel. Universidad Autónoma Metropolitana; MéxicoFil: Orihuela, Agustín. Universidad Autónoma del Estado de Morelos; MéxicoFil: Hernández Avalos, Ismael. 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Beak trimming in poultry is a common practice performed in laying hens to prevent severe pecking of eggs or conspecifics, as well as cannibalism. However, the beak is an essential structure for birds, not only for feeding but also for exploring their environment. The beak is densely innervated, which is why it is capable of responding to noxious stimuli such as beak trimming. Although there are differences in the way birds process nociceptive information (e.g., perception and projection mechanisms), the similarity of the pallium to the cerebral cortex of mammals implies that birds are capable of perceiving pain. For this reason, although beak trimming is chosen as the easiest, most economical, and fastest option to prevent pecking, the consequences that may occur after debeaking must be considered, such as a reduction in feed consumption or behavioral alterations due to pain. Therefore, before adopting beak trimming as an invasive technique, the use of alternatives such as environmental enrichment is suggested, as well as improving the animals’ living space and their nutrition to reduce the incidence of pecking among conspecifics. The objective of this review is to describe beak anatomy and beak functionality in birds, as well as the pain neurophysiology involved during beak trimming. The scientific evidence related to the benefits and consequences of the use of this practice in production units will be analyzed.
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