Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking
- Autores
- Gonzalez Flores, Melisa; Rodríguez, María Eugenia; Oteiza, Juan Martín; Barbagelata, Raúl Jorge; Lopes, Christian Ariel
- Año de publicación
- 2017
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- A diversity of yeast strains belonging to the cryotolerant fermentative species S. uvarum and S. eubayanus have been recovered from natural habitats and traditional fermentations in North Patagonia. The aim of this work was to evaluate the most relevant physiological features in a set of Patagonian strains belonging to S. uvarum and S. eubayanus, in order to analyze their potentiality to be used as starter cultures for cidermaking elaborated at low temperature. We evidenced that S. uvarum strains isolated from natural habitats (Araucaria araucana bark) showed similar physiological features to S. eubayanus strains obtained from the same habitat, and different from S. uvarum strains from fermentative environments (apple chichas). We also confirm the capacity of S. uvarum to produce high glycerol levels, low acetic acid and elevated production of the higher alcohol 2-phenylethanol and 2-phenylethyl acetate and demonstrated similar properties in S. eubayanus. Finally, we evidenced for the first time the antagonistic activity of S. eubayanus and selected three strains (two S. uvarum and one S. eubayanus) bearing the best combination of features to be used as a starter culture in cidermaking.
Fil: Gonzalez Flores, Melisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
Fil: Oteiza, Juan Martín. Centro de Investigación y Asistencia Técnica a la Industria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Barbagelata, Raúl Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina - Materia
-
Aroma
Cider
Cryotolerant Yeast
Diversity - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/65236
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_634cd892273b6f53d06389d278c0d970 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/65236 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermakingGonzalez Flores, MelisaRodríguez, María EugeniaOteiza, Juan MartínBarbagelata, Raúl JorgeLopes, Christian ArielAromaCiderCryotolerant YeastDiversityhttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1https://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2A diversity of yeast strains belonging to the cryotolerant fermentative species S. uvarum and S. eubayanus have been recovered from natural habitats and traditional fermentations in North Patagonia. The aim of this work was to evaluate the most relevant physiological features in a set of Patagonian strains belonging to S. uvarum and S. eubayanus, in order to analyze their potentiality to be used as starter cultures for cidermaking elaborated at low temperature. We evidenced that S. uvarum strains isolated from natural habitats (Araucaria araucana bark) showed similar physiological features to S. eubayanus strains obtained from the same habitat, and different from S. uvarum strains from fermentative environments (apple chichas). We also confirm the capacity of S. uvarum to produce high glycerol levels, low acetic acid and elevated production of the higher alcohol 2-phenylethanol and 2-phenylethyl acetate and demonstrated similar properties in S. eubayanus. Finally, we evidenced for the first time the antagonistic activity of S. eubayanus and selected three strains (two S. uvarum and one S. eubayanus) bearing the best combination of features to be used as a starter culture in cidermaking.Fil: Gonzalez Flores, Melisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; ArgentinaFil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; ArgentinaFil: Oteiza, Juan Martín. Centro de Investigación y Asistencia Técnica a la Industria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Barbagelata, Raúl Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; ArgentinaElsevier Science2017-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/65236Gonzalez Flores, Melisa; Rodríguez, María Eugenia; Oteiza, Juan Martín; Barbagelata, Raúl Jorge; Lopes, Christian Ariel; Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 249; 5-2017; 9-170168-1605CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.ijfoodmicro.2017.02.018info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160517300892info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:50:55Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/65236instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:50:55.919CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking |
title |
Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking |
spellingShingle |
Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking Gonzalez Flores, Melisa Aroma Cider Cryotolerant Yeast Diversity |
title_short |
Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking |
title_full |
Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking |
title_fullStr |
Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking |
title_full_unstemmed |
Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking |
title_sort |
Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Gonzalez Flores, Melisa Rodríguez, María Eugenia Oteiza, Juan Martín Barbagelata, Raúl Jorge Lopes, Christian Ariel |
author |
Gonzalez Flores, Melisa |
author_facet |
Gonzalez Flores, Melisa Rodríguez, María Eugenia Oteiza, Juan Martín Barbagelata, Raúl Jorge Lopes, Christian Ariel |
author_role |
author |
author2 |
Rodríguez, María Eugenia Oteiza, Juan Martín Barbagelata, Raúl Jorge Lopes, Christian Ariel |
author2_role |
author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Aroma Cider Cryotolerant Yeast Diversity |
topic |
Aroma Cider Cryotolerant Yeast Diversity |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.6 https://purl.org/becyt/ford/1 https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
A diversity of yeast strains belonging to the cryotolerant fermentative species S. uvarum and S. eubayanus have been recovered from natural habitats and traditional fermentations in North Patagonia. The aim of this work was to evaluate the most relevant physiological features in a set of Patagonian strains belonging to S. uvarum and S. eubayanus, in order to analyze their potentiality to be used as starter cultures for cidermaking elaborated at low temperature. We evidenced that S. uvarum strains isolated from natural habitats (Araucaria araucana bark) showed similar physiological features to S. eubayanus strains obtained from the same habitat, and different from S. uvarum strains from fermentative environments (apple chichas). We also confirm the capacity of S. uvarum to produce high glycerol levels, low acetic acid and elevated production of the higher alcohol 2-phenylethanol and 2-phenylethyl acetate and demonstrated similar properties in S. eubayanus. Finally, we evidenced for the first time the antagonistic activity of S. eubayanus and selected three strains (two S. uvarum and one S. eubayanus) bearing the best combination of features to be used as a starter culture in cidermaking. Fil: Gonzalez Flores, Melisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina Fil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina Fil: Oteiza, Juan Martín. Centro de Investigación y Asistencia Técnica a la Industria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Barbagelata, Raúl Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina |
description |
A diversity of yeast strains belonging to the cryotolerant fermentative species S. uvarum and S. eubayanus have been recovered from natural habitats and traditional fermentations in North Patagonia. The aim of this work was to evaluate the most relevant physiological features in a set of Patagonian strains belonging to S. uvarum and S. eubayanus, in order to analyze their potentiality to be used as starter cultures for cidermaking elaborated at low temperature. We evidenced that S. uvarum strains isolated from natural habitats (Araucaria araucana bark) showed similar physiological features to S. eubayanus strains obtained from the same habitat, and different from S. uvarum strains from fermentative environments (apple chichas). We also confirm the capacity of S. uvarum to produce high glycerol levels, low acetic acid and elevated production of the higher alcohol 2-phenylethanol and 2-phenylethyl acetate and demonstrated similar properties in S. eubayanus. Finally, we evidenced for the first time the antagonistic activity of S. eubayanus and selected three strains (two S. uvarum and one S. eubayanus) bearing the best combination of features to be used as a starter culture in cidermaking. |
publishDate |
2017 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2017-05 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/65236 Gonzalez Flores, Melisa; Rodríguez, María Eugenia; Oteiza, Juan Martín; Barbagelata, Raúl Jorge; Lopes, Christian Ariel; Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 249; 5-2017; 9-17 0168-1605 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/65236 |
identifier_str_mv |
Gonzalez Flores, Melisa; Rodríguez, María Eugenia; Oteiza, Juan Martín; Barbagelata, Raúl Jorge; Lopes, Christian Ariel; Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 249; 5-2017; 9-17 0168-1605 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.ijfoodmicro.2017.02.018 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160517300892 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier Science |
publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier Science |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844613568679378944 |
score |
13.069144 |