Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking

Autores
Gonzalez Flores, Melisa; Rodríguez, María Eugenia; Oteiza, Juan Martín; Barbagelata, Raúl Jorge; Lopes, Christian Ariel
Año de publicación
2017
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
A diversity of yeast strains belonging to the cryotolerant fermentative species S. uvarum and S. eubayanus have been recovered from natural habitats and traditional fermentations in North Patagonia. The aim of this work was to evaluate the most relevant physiological features in a set of Patagonian strains belonging to S. uvarum and S. eubayanus, in order to analyze their potentiality to be used as starter cultures for cidermaking elaborated at low temperature. We evidenced that S. uvarum strains isolated from natural habitats (Araucaria araucana bark) showed similar physiological features to S. eubayanus strains obtained from the same habitat, and different from S. uvarum strains from fermentative environments (apple chichas). We also confirm the capacity of S. uvarum to produce high glycerol levels, low acetic acid and elevated production of the higher alcohol 2-phenylethanol and 2-phenylethyl acetate and demonstrated similar properties in S. eubayanus. Finally, we evidenced for the first time the antagonistic activity of S. eubayanus and selected three strains (two S. uvarum and one S. eubayanus) bearing the best combination of features to be used as a starter culture in cidermaking.
Fil: Gonzalez Flores, Melisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
Fil: Oteiza, Juan Martín. Centro de Investigación y Asistencia Técnica a la Industria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Barbagelata, Raúl Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
Materia
Aroma
Cider
Cryotolerant Yeast
Diversity
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/65236

id CONICETDig_634cd892273b6f53d06389d278c0d970
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/65236
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermakingGonzalez Flores, MelisaRodríguez, María EugeniaOteiza, Juan MartínBarbagelata, Raúl JorgeLopes, Christian ArielAromaCiderCryotolerant YeastDiversityhttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1https://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2A diversity of yeast strains belonging to the cryotolerant fermentative species S. uvarum and S. eubayanus have been recovered from natural habitats and traditional fermentations in North Patagonia. The aim of this work was to evaluate the most relevant physiological features in a set of Patagonian strains belonging to S. uvarum and S. eubayanus, in order to analyze their potentiality to be used as starter cultures for cidermaking elaborated at low temperature. We evidenced that S. uvarum strains isolated from natural habitats (Araucaria araucana bark) showed similar physiological features to S. eubayanus strains obtained from the same habitat, and different from S. uvarum strains from fermentative environments (apple chichas). We also confirm the capacity of S. uvarum to produce high glycerol levels, low acetic acid and elevated production of the higher alcohol 2-phenylethanol and 2-phenylethyl acetate and demonstrated similar properties in S. eubayanus. Finally, we evidenced for the first time the antagonistic activity of S. eubayanus and selected three strains (two S. uvarum and one S. eubayanus) bearing the best combination of features to be used as a starter culture in cidermaking.Fil: Gonzalez Flores, Melisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; ArgentinaFil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; ArgentinaFil: Oteiza, Juan Martín. Centro de Investigación y Asistencia Técnica a la Industria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Barbagelata, Raúl Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; ArgentinaElsevier Science2017-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/65236Gonzalez Flores, Melisa; Rodríguez, María Eugenia; Oteiza, Juan Martín; Barbagelata, Raúl Jorge; Lopes, Christian Ariel; Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 249; 5-2017; 9-170168-1605CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.ijfoodmicro.2017.02.018info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160517300892info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:50:55Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/65236instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:50:55.919CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking
title Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking
spellingShingle Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking
Gonzalez Flores, Melisa
Aroma
Cider
Cryotolerant Yeast
Diversity
title_short Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking
title_full Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking
title_fullStr Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking
title_full_unstemmed Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking
title_sort Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking
dc.creator.none.fl_str_mv Gonzalez Flores, Melisa
Rodríguez, María Eugenia
Oteiza, Juan Martín
Barbagelata, Raúl Jorge
Lopes, Christian Ariel
author Gonzalez Flores, Melisa
author_facet Gonzalez Flores, Melisa
Rodríguez, María Eugenia
Oteiza, Juan Martín
Barbagelata, Raúl Jorge
Lopes, Christian Ariel
author_role author
author2 Rodríguez, María Eugenia
Oteiza, Juan Martín
Barbagelata, Raúl Jorge
Lopes, Christian Ariel
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Aroma
Cider
Cryotolerant Yeast
Diversity
topic Aroma
Cider
Cryotolerant Yeast
Diversity
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.6
https://purl.org/becyt/ford/1
https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv A diversity of yeast strains belonging to the cryotolerant fermentative species S. uvarum and S. eubayanus have been recovered from natural habitats and traditional fermentations in North Patagonia. The aim of this work was to evaluate the most relevant physiological features in a set of Patagonian strains belonging to S. uvarum and S. eubayanus, in order to analyze their potentiality to be used as starter cultures for cidermaking elaborated at low temperature. We evidenced that S. uvarum strains isolated from natural habitats (Araucaria araucana bark) showed similar physiological features to S. eubayanus strains obtained from the same habitat, and different from S. uvarum strains from fermentative environments (apple chichas). We also confirm the capacity of S. uvarum to produce high glycerol levels, low acetic acid and elevated production of the higher alcohol 2-phenylethanol and 2-phenylethyl acetate and demonstrated similar properties in S. eubayanus. Finally, we evidenced for the first time the antagonistic activity of S. eubayanus and selected three strains (two S. uvarum and one S. eubayanus) bearing the best combination of features to be used as a starter culture in cidermaking.
Fil: Gonzalez Flores, Melisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
Fil: Oteiza, Juan Martín. Centro de Investigación y Asistencia Técnica a la Industria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Barbagelata, Raúl Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
description A diversity of yeast strains belonging to the cryotolerant fermentative species S. uvarum and S. eubayanus have been recovered from natural habitats and traditional fermentations in North Patagonia. The aim of this work was to evaluate the most relevant physiological features in a set of Patagonian strains belonging to S. uvarum and S. eubayanus, in order to analyze their potentiality to be used as starter cultures for cidermaking elaborated at low temperature. We evidenced that S. uvarum strains isolated from natural habitats (Araucaria araucana bark) showed similar physiological features to S. eubayanus strains obtained from the same habitat, and different from S. uvarum strains from fermentative environments (apple chichas). We also confirm the capacity of S. uvarum to produce high glycerol levels, low acetic acid and elevated production of the higher alcohol 2-phenylethanol and 2-phenylethyl acetate and demonstrated similar properties in S. eubayanus. Finally, we evidenced for the first time the antagonistic activity of S. eubayanus and selected three strains (two S. uvarum and one S. eubayanus) bearing the best combination of features to be used as a starter culture in cidermaking.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017-05
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/65236
Gonzalez Flores, Melisa; Rodríguez, María Eugenia; Oteiza, Juan Martín; Barbagelata, Raúl Jorge; Lopes, Christian Ariel; Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 249; 5-2017; 9-17
0168-1605
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/65236
identifier_str_mv Gonzalez Flores, Melisa; Rodríguez, María Eugenia; Oteiza, Juan Martín; Barbagelata, Raúl Jorge; Lopes, Christian Ariel; Physiological characterization of Saccharomyces uvarum and Saccharomyces eubayanus from Patagonia and their potential for cidermaking; Elsevier Science; International Journal of Food Microbiology; 249; 5-2017; 9-17
0168-1605
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.ijfoodmicro.2017.02.018
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160517300892
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier Science
publisher.none.fl_str_mv Elsevier Science
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613568679378944
score 13.069144